Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Mi a bajod a 8ohm-mal? Házi felhasználásra nem nagyon találsz 4ohmosat, mert általában hosszabb vezetékkel kötik be az erősítőbe a hangfalat, így 4ohmos hangfalnál 2x akkora lenne a vezetéken a veszteség, mint 8ohmon. Csinálni kell egy jó erősítőt, ami 8ohmon tudja a 300W-ot, és kész. Én is benéztem Pioneer autós méllyel, egy TS-W306DVC, ez most pihen, vettem egy FS Audio EW-18HN mélyet (50cm) 8ohm 600W, ez jól szól, csak a doboz méreten kellene csökkenteni, de nem tudom hogy mekkora doboz kellene, mert mindenki azt mondja hogy a programok használhatatlanok, semmit nem érnek, de itt meg is áll a dolog, senki sem segít, hogy mi lenne a legideálisabb, szóval így szól ahogy.
Idézet: „mert mindenki azt mondja hogy a programok használhatatlanok, semmit nem érnek, de itt meg is áll a dolog, senki sem segít, hogy mi lenne a legideálisabb, szóval így szól ahogy.” Nos igen. Ez itt a hangdobozos topikokkal a probléma. Az kiszűrhető a magas szürkeállománnyal rendelkezők hozzászólásaiból, hogy minden egyes hangszóró megbízhatatlan gyári adatokkal bír. (kivéve egyet) Tehát ha valaki akar építeni, akkor szerelje fel magát a méréshez szükséges eszközökkel, programokkal,. Majd ha kimérte a hangszórót amit kiválasztott, (vagy jól, vagy rosszul) Akkor már alkalmazhatja a doboztérfogat számoló programokat. ( persze ez sem jó akármelyik) Aztán ha történetesen több útban gondolkodik, és szegénykém egy keresztváltót is szeretne készíteni, akkor az elkészítés bonyolultsági foka hatványozódik. Ehhez már újabb progik, eszközök kellenek. Segítség pedig vagy lesz, vagy nem. :no: Készíts magadnak otthonra egy jó dobozt, és ha a Te igényeidnek megfelel, akkor minden rendben. Nem mások igényeinek kielégítésére készíted, hanem saját magad, és baráti köröd számára. Ha púp van a karakterisztikában, akkor púp van. Ha neked így tetszik a hangzás, mondhatják hogy nem jó, mosolyogj egyet, és hallgasd a produktumodat, hiszen a Te műved. Ha jobbat hallasz valamikor, valahol, majd csinálsz olyat is.
Na igen, kiszámoltam a winISD-vel a doboz térfogatot, és alig mozog a levegő a reflex nyíláson, bár nekem is gyanús volt, hogy nagy a doboz, de bíztam a programban. Hangja nem rossz, de egy 50cm-es hangszórótól többet vártam 300W-on. Majd akkor csökkentek a belső térfogaton valamennyit, majd lesz valami. De mindenki csak irkálja, hogy meg kellene mérni a T-S paramétereket, de valaki tudja is, hogy hogyan lehet ezt megtenni házilag? (nem olyan választ várok, hogy vegyek 1,5millás mikrofont)
Az a baj a 8ohmmal hogy ugyanannyi teljesítményhez sokkal bikább végfok kell.Ha tehetném 1ohmba kötném be de szerintem azt nem díjazná a végfok
8Ohm 100W-hoz jó példa közelítéssel kell egy +-40V-os, 135VA-es táp.
4Ohm 100W-hoz pedig +/28V,os 135VA-es. Tehát semmi különbség nincs, csak a tápfesz kell nagyobb, ami nem kerül semmibe, mert ahány menettel többet tekersz fel a trafóra, annyival kisebb keresztmetszetű huzal szükséges hozzá.
De otthoni hangszóróba 8ohmba se találtam minimum 30cm-es és legalább 400w-os hangszórót,mert én szeretem hajtani
Tudom ajánlani amit mondtam, nagyon jól szólna, ha rendes dobozban lenne. (De az elvárásaidat most is hozza, gyomorforgató érzés) Link
Kb 38e Ft egy ilyen szörny.
Nekem valami sima sub hangszóró kéne nem ilyen.Ez majd a disco hangcuccomba lesz oda kell papírmembrámos.Valami hasonló kéne mint a pajom csak ami jl is szólni.De lehet marad ez csak kicsit alakítani kell a dobozon.
Köszi, ha szét lesz bontva a hangfal, akkor majd megmérem.
Hellosztok. Otthoni használatra szeretném a hangfalat akkor milyen hangszorokat ajánlotok bele ami jó?
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni! Nekem van egy Blaupunkt Vw250 1500/500W-os mélynomóm! http://www.blaupunkt.com/hu/7606344000_main.asp
Az lenne a kérdésem, hogy ehez milyen, és mekkora ládát érdemes építeni? és milyen (árban elfogadható) erősítővel kell meghajtani? köszi
Elméletileg fáziskúpnak nevezik ,de a hűtésben is jelentős szerepet játszik. Lehet ,hogy ez most nem jött be?
Hallottam már olyanról is ,alul a mágnesen komoly hűtőborda tanyázott, abban több fantáziát látok.
Nekem is PL13 segített annó pont ebben a fórumban , itt is le van írva minden , csak egy kicsit szétcsúszott ,pár oldalon , meg bénátzam is párat.
Azért is írtam le ,hogy igy egyben is rá lehessen találni.
Ez egy moderátortól igen veszélyes hozzáállás, és sztem elhamarkodottan levont következtetések sora; ráadásul úgy, hogy az illető nem rendelkezik a következtetések levonásához szükséges alapismeretekkel sem! Azért szerintem írás előtt nem ártana néha gondolkodni is, mert a hangsugárzóépítés egyáltalán nem arról szól, amit Te írsz. Ez legfeljebb asztalosmunkának nevezhető, és csak egyetlen hazai fórumon megtűrt ez a fajta hozzáállás, hogy összeszögelek egy dobozt, pakolok bele hangszórókat, aztán enyém a vilgájegjobbja, lehet dicsérni élőnek és halottnak. Ez a kínaihangszórót forgalmazóknál talán érthető.
De Nem hiszem, hogy ennek, az elsilányításnak pont itt a "hobbielektronika" domain alatt is lenne helye, hisz a hangsugárzóépítés, ha valaki hobbi szinten csinálja, egy tanulási folyamat, olyan, mintha erősítőt rakna össze. Ott is meg kell tanulni, mi az a nyugalmi áram, mert ha nem, akkor füstöl a végtranyó. Itt is meg kell tanulni hogy mi hogyan működik, és ugyan mindig vannak egyedi igények, de minden hangsugárzónak legalább egy alapszintet illene teljesítenie. A segítség részemről (mert csak arról tudok írni, amit én gondolok) pl. mindig adott, de ha valaki nem követi amit írok, akkor azzal én sem tudok mit tenni.
Szia.
Ha jót akarsz akkor a H2000 re guglizz rá. Elsőnek mélyközép Hsz -t válassz aztán majd segítünk.
Mert egy jó hangszórónál nincs is szükség 400W-ra. Kivéve, ha fűteni szeretnéd a szobádat vele.
Ahogy nekem is.
Idézet: Ugyanezt akartam írni „Mert egy jó hangszórónál nincs is szükség 400W-ra. Kivéve, ha fűteni szeretnéd a szobádat vele.” Jó éjt mindenkinek!
A fázisjav. kúp nem hűt. Főleg akkor nem, ha műanyagból van. De eredetileg sem ilyen céllal találták ki. A középtartomány átvitelét lehet vele igazítani, illetve az iránykaraktert tudja a tángálni a hangszóró tervezője, ha jól használja a fázisjav. kúpot.
Illetve ha pl. jó vezetőből, mondjuk rézből van, akkor az impedanciamenet is alakítható kissé vele (örvényáramok). Ui: a vasmagon hűtőborda akkor van, ha mondjuk Neodím mágnesról van szó, azok ugyanis elég alacsony hőmérsékelten már vesztenek az indukciójukból. A lengőcséve hűtésén az a borda nem sokat javít.
Nem én találtam ki , úgy olvastam. Hogy hol? ?
hangerőhöz csak kell teljesítmény is 100w-al mégse lehet olyat kihozni mint 400w-al.
mindössze 6dB különbség van a 100 és 400W között.
Hali!
Nézegetek egy Videoton HSZ-ót a ládámba, WINisd zártban 51l-es ládát hoz ki neki, namost ha én beletenném egy 45l-esbe, amely téglalap alapú hasáb, az alapjában a hangszoróval középen egy zárt ládában? Mit saccoltok jó megoldás lehetne?Nekem szimpinek tűnik....
Ja igen, bocs azt elfelejtettem írni, hogy kocsiba szeretném a mélyládát!
Hello!
Szerited a 120l-es b-reflex dobozzal csak a rossz minőség volt a gond? Vagy nem is illik ehhez a hangszóróhoz ekkora láda? Ha szerinted egy jól megépített 100-120l-es láda passzolna hozzá, akkor segítesz a méretekben, meg a reflexcső ügyében? Köszi: Gábor Szerintem reflexben jobb lenne. De egy kicsit keresgélsz a neten a "h2000 braun" lehet ,hogy kész tervet is találhatsz. De úgy tudom PL13 már többször is épített , 2 utast ilyen braunból. Úgyhogy ő komlett receptel is tud szolgálni.
Köszi! Akkor keresgélek neten, meg remélem PL13 segít kicsit.
Helló!
A 120 l-es ládámmal 3 gond volt: - úgy rakták össze, hogy "kifolyt a réseknél a víz", vagyis nem volt tömítve. Ezt utólag tömítettem. - a doboz forgácslapból készült, és ilyen laminált akármi volt rajt, nem tudom hogy hívják, lényeg, hogy nem kárpit. Az is zörgött rajt, rosszul lett ráragasztva. - a harmadik gond, hogy nem fértem el tőle Ezért készítettem új dobozt. A mostani dobozom : 67 liter, de nem forgácslap, hanem mdf, 2 centi vastag, az előlap 3,2 cm vastag Benn van az anyag, olyan nehéz, mint a régi volt (23kg), pedig jóval kisebb. És be van vonva kárpittal, ez aztán nem zörög Én Winisd-vel szoktam a dobozt tervezgetni. Itt van egy kép, amin az ajánlott zárt ill. reflex dobozt mutatja. Bevittem a hangszóró adatait. Tehát 112,5 l kellene neki reflexbe, a tuning freki: 23,19 Hz. A reflexcsőnél érdemes nagyobbat betenni, nekem 9,5 cm átmérő volt. Ebben az esetben 27,6 cm hossz kell. Tehát nem tudok konkrét csőhosszt mondani, mert az átmérőtől is függ. A program ki tudja számolni ezt, ha megadod az átmérőt. A vent mach-ra figyelni kell, főleg, ha pirossal írja ki, akkor egészen biztosan suhogni fog. Inkább legyen bőven átmérő és hosszabb cső. A mostani dobozt összevetve a régivel, egyáltalán nem rosszabb, az igaz, hogy az alsó freki 10Hz-el feljebb csúszott. De ezt zenénél nem nagyon venni észre. Én már egyre inkább zárt dobozként használom, mert szebb a mély átvitele. Csökken ugyan a hangnyomás, de valahogy "pontosabb" a mély. Nyugodtan kérdezz, ha tudok, segítek
Nah ez a terv, pl. teljes hülyeség. Ilyen módon nem lehet használni a WinIsd-t, mert ez a program sem képes meghatározni (mint ahogy egyik másik sem) hogy milyen az ideális vagy megfelelő dobozméret a hangszóróhoz.
Amíg Te sem érted egészen, nem biztos, h. másnak kéne segíteni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |