Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   217 / 728
(#) pusi1989 válasza szergey hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Na jó de valakinek van valami véleménye a somogyi kevlárjairól? nem akarok szart venni... sokan fikázzák:S
(#) szergey válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Ki tervezte, és hogy? minden csak attol függ.
sok olyan problémájuk van a kínai hangszóróknak, ami nagyon megnehezíti a felhasználásuk. komoly felkészültség nélkül normális hangsugárzó nem lesz belőlük.
(#) aflmor válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Akkor miért nem jó neked, a most gyártott "belevaló" hangsugárzó? (h2000)
(#) atiati78 válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Nekem van vélémnyem. Kérédsem lenne hogy mekkora átmérőjű kevlárosokat hallgattál ? Mert ha pl. olyan falat hallgattál amiben falanként 2db 30centis kevláros volt ott nem a kevlár adta a brutális basszust hanem a hatalmas ösz.membrán felület.
(#) szergey válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Ennyi vélemény nem elég?
azt is leírtam, hogy mi a megoldás.
(#) szergey válasza atiati78 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Vagy inkább a gyenge elektromos tulajdonságok miatt kiemelt mélytartomány.
egyébként maga a membran anyag nem lényeges, mindenből lehet jó, és rossz hangszórót is készíteni. csak attol függ, hogyan használják.
(#) atiati78 hozzászólása Nov 30, 2009 /
 
Szerintem itt néhnyan elbeszélünk egymás mellett.
A srác a kapott falaihoz gondolom nem honpok múlva szeretne mélyet és közepet amivel !elfogadhatóan szól. Mások pedig High-End falat próbálnának kihozni belőle, ami így félig hasra ütve egy adott dobozba berakok egy kevláros hangszórót tényleg nem lehet összehozni.
(#) Zupp87 válasza aflmor hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Biztos hogy nem találsz pont olyan paraméterekkel rendelkező hangszórót, mint ami abban a gyári dobozban van. És lehet, hogy az a doboz sem volt tervezve. Jól bevált fogás, főleg az olcsóbbaknál, hogy inkább zárt felé húzó hangszórót tesznek reflexbe, kissé felhangolva, és máris megvan a dübörgős, ám pontatlan, esetleg búgós, csúnya mélyátvitel. Jó eredményt pedig úgy elérni, hogy veszel egy akármilyen hangszórót és beleteszed egy akármilyen ládába.. úgy nem lehet.
(#) szergey válasza aflmor hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Mert általában a lényeg, a hangszóró nem beszerezhető. vagy maga az eredeti terv nincs azon a szinten, hogy másolni lenne érdemes.
a fűrészelési vágy persze más dolog.
(#) szergey válasza atiati78 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Szerintem nem néztél végig mindent figyelmesen.
(#) atiati78 hozzászólása Nov 30, 2009 /
 
Kérlek nézd meg a https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=5012 típusú autos hangszórót 9000 Ft körül van tehát nagyjából hasonló áru mint a kevláros megoldás.
Kiváncsi vagyok mit mondasz erre a szóróra ?
(#) aflmor válasza szergey hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Idézet:
„a hangszóró nem beszerezhető...eredeti terv nincs azon a szinten”
amíg SAL-ban, TDA2030-ban,stb. gondolkodnak, nem mindegy?
Idézet:
„a fűrészelési vágy persze más dolog”
na, az tényleg! ebben (is) egyetértünk!
(#) atiati78 hozzászólása Nov 30, 2009 /
 
Bennem még egy kérdés fogalmazódótt meg, hogy
ha belevágsz két izmos mélynomót akkor szerencsétlen eseteben közép és/vagy magashiányos is lehet a végeredmény. Én magamnak átfontolnám, hogy mélyet, vagy mélyközepet rakjak-e bele.
(#) ptesza válasza aflmor hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Khm. Ez nekem is tetszik.
(#) sturbi válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Lebeszélnélek a SAL-os kevlárokról, én sokáig próbáltam belőlük zenehallgatásra alkalmas hangot kicsikarni (az sbx 1320, és az sbx 2030-al próbálkoztam, meg 13 centis középpel is, meg dtf akármi dómokkal is). A 13 cm-est először minimax 2 dobozába próbáltam, nem nagy elvárásokkal. Azzal hogy alig szólt az eredetihez képest még kibékültem volna, de az eredeti eleven hangjához képest produkált "nyammogása" betette a kaput, később egy 86 l-es háromutasba középnek próbáltam (külön, hengerbe elszeparálva) gondolván hogy arra azért csak jó lesz, tévedtem, nélküle (üres lyukkal is) jobb volt, nem mintha nagyon hallani lehetett volna, hogy ott van, későbbiek során vakmembránként kisérletezgettem vele, néha be is kötöttem. A 20 centiset egy hasonló geometriájú és hagszóróelrendezésű dobozban is próbáltam, mint a tied (kicsit talán kisebb doboz, Fisher STE 101), szörnyű élmény volt, akkorra már rájöttem, hogy ezek a hangszórók az én szemszögemből egész egyszerűen nem tudnak olyan olcsók lenni, hogy megérje (ingyen sem fogadnám már el, mert ha nem tudom hallgatni, akkor minek foglalja a helyet. A legfőbb gondom volt velük az elképesztő érzéketlenségen kívül, hogy tompa, élettelen hangszerszerűtlen hangúnak hallottam őket.
Úgy gondolom a H2000 által gyártott hangszórókkal érdemes próbálkoznod, márcsak azért is, mert vidi dobozok, ha az eredeti jó volt, akkor hasonló vagy akár jobb paraméterű belevaló hangszórót náluk találsz legkönnyebben. Nagyon nem ismerem ezeket sem, de amiket hallottam másnál azok egész jól szóltak (nekem csak egy pár szélessávúm van tőlük, az megérte az árát, ami szól rajta az eleven, életszerű, jó az érzékenysége is, eddig akármilyen dobozba tettem, elvárható szinten szólt). Nem tudom mennyivel drágábbak, mint a SAL-osok, de szerintem kisebb a kockázat velük.
Ez az én szubjektív véleményem, nem állok semmilyen kapcsolatban sem a SAL-al sem a H2000-el, nem válaszolok semmilyen kérdésre, ami arra vonatkozik, hogy milyen hibákat követtem el, ami miatt nem sikerült nekem megfelelő hangot elérnem az illető hangszórókkal).
(#) Zupp87 válasza aflmor hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Nekem egyik ismerősöm anno csodaszép reflexdobozt barkácsolt egy SAL SR3040-nek (igaz, hangolás nuku, csak tett beée két 45-ös 10 centis csövet, bár minek is hangolni, alapvetően zárt az ami még elmegy annál a hangszórónál), és amikor elkészült vele, megjegyezte laikus létére: "nincs elég mélye.. egy somogyitól, ráadásul ennyiért többet vártam". Ellenben egy másik ismerősöm egyszer megvette ettől a sráctól az erősítőt, és én távsegítséggel segítettem neki behangolni-megtervezni egy mély-dobozt egy 422-vel, és őt elsőre lenyűgözte. A két srác elektroakusztikai tudománya kb. egy szinten áll.. hallásul is kb. egyforma. Ezekszerint van különbség hangszóró és hangszóró között.. és ezért tanulópénz sokszor egy somogyi vagy MNC hangszóró. Annakidején én is piroshabos MNC-vel, valamint piezoval kezdtem.. és azért most már egészen más szinten tartok Szóval nem mondanám elfogultságnak, ha én mondjuk lebeszélek valakit egs SR-ről, és rábeszélem mondjuk egy HA 31-re.. a fenti példa is bizonyítja, hogy jót teszek a delikvenssel.
(#) atiati78 válasza sturbi hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Mi a SAL 18cm es zöld pereműeket probálgattuk
középsugárzásra. Összehasonlítottuk (doboz nélkül)
Monacor 14cm -sel. A SAL tompa volt a Monacornak
nagyságrendekkel jobb volt a hangja.
Nem akarom bevédeni a SAL-t, de a hangszóróik amire estleg használhatoak az subwofer készítés.
Természetesen már ott sem úgy szol egy 4000Ftos
30cm es dobozba mintha egy minőségibb hangszóró lenne, de mi úgytaláltuk hogy 100-150Hz től váltva türhető subokat lehet belőle csinálni.
(#) atiati78 hozzászólása Nov 30, 2009 /
 
A SALnál volt egy olyan problémánk, hogy több dobozzal is megpróbáltuk cserélgettük is a hangszórókat is es jópár dobozunknál talaláltuk azt hogy hiába cseréltük ki a mélynyomokat még mindig Somogyi hangja volt a doboznak.
Nem minden ládánal csinálta ezt de volt egy kettő ahol tapasztaltuk.
(#) pusi1989 hozzászólása Nov 30, 2009 /
 
uhh jó sok válasz jött míg nem voltam itt... na akkor próbálok mindenkinek válaszolni. Tulajdonképp jó lenne a gyári hsz is, de én szeretnék egy kicsit komolyabb minőséget elérni a hangzásban. Nem a high-end kategóriát szeretném de valami hasonlót (high end-re egy diáknak nincs pénze). A kevlárokat két 87 literes hangfalban hallottam szólni és 1 db 30 centis volt bennük. Ez a kevlár 25 centisben jelenleg 6500 Ft, míg a hsz2000-nél a gyári az pedig 5700 Ft, ugyanakkor a 13 centis kevlár 2500 a hsz2000-es pedig 3200 Ft. ilyen autós hsz-ót nem akarok venni mert azok 4 Ohm-osak és nekem 8-as kell, mert ugye alapból 8 ohm-os a hangfal... Ja és igényes zenehallgató vagyok, nem pedig a tuc tuc forever táborba tartozok! Sajnos monacor-ra nincs keretem pedig az lenne az igazi. De ha ennyire nem jó a sal akkor maradok a gyárinál...
(#) szergey válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Félreérted a helyzetet, a monacor sem lenne jó,
mert ahhoz uj doboz és új váltó kellene minimum.
(#) pusi1989 válasza szergey hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
akkor marad a gyári... csak félek h kevés lesz a közép. Ilyenkor gondolkozik el az ember h érdemes kivenni belőle a dóm-ot és az előző hangfalat megcsinálni. csak nemtudom mit csináljak ezzel a hangfallal.
(#) aflmor válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Idézet:
„szeretnék egy kicsit komolyabb minőséget elérni”
Az eredeti álapottól? A "gyári" hsz.-hoz van méretezve a doboz-, a h.váltó!:yes: Szedett-vedett kínaiakkal hogyan gondoltad?
Idézet:
„monacor-ra nincs keretem pedig az lenne az igazi”
Ezt meg honnan vetted?
(közel) Eredetire vissza, -> öröm és bódogság!
(#) szergey válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Félreérted a helyzetet, a monacor sem lenne jó,
mert ahhoz uj doboz és új váltó kellene minimum.
Komolyabb minőséget sokszoros áron találsz, seas, vagy peerless szinteken.
(#) atiati78 válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Irtak hogy attol hogy 8 ohmos a magasad attol meg lehet hozza illeszteni 4 ohmos kozepet meg magasat csak majd masmilyen hangvalto kell hozza. Bocs ha pontatlanul ideztem. Azt akarják neked elmondani, hogy a doboz a hangszórók a hangváltó egy egységet képez, és mérések és számítások nelkül mellé lehet fogni. PL. olyan púpo kapsz valahol hogy rosszul leszel amikor meghallgatod. Én azonban megértelek, és kérem a többiek is legyenek elnézőbbek, ha csak 20-30 ezer Ftja van cakkumpakk 4 mélyre és 4 középre és hangváltóra akkor nem áll modjában süketszobai méréseket végezni meg nincs pénze teljesen uj dobozt kialakítani pl. az x hangszóróhoz. Hamár tisztáztuk, hogy nem high end falat éptiünk hanem "próbálkozunk"
akkor nekem lenne egy javaslatom. En magamnak ezt probálnám meg, mélynek a SRP 2530-t középnek pedig egy Monacor 14cm est raknék, ez csak az én elképzelésem tudataban a hallgató társam anyagi helyzetében. Várom a véleményeket. Annyit boritékolok, hogy 4 ilyen méllyel olyan mélynyomasod lesz a szobában hogy meg leszel vele elégedve.
A Monacor alapbol hangosabb ami pont jól jön, mert két mély mellé kell paszentolnia. Hajrá!!! Mégvalami ha lehet akkor a SAL mélyeket 400-500Hz fölé ne engedd, egyrészt, hogy a középhangokat a Monacor nyomja másrészt 1000-1500Hz fölött engedve beleszól a középbe a SAL mélyek aminek "borzadály" középátvitele van egy jól megválasztott középhez képest.
(#) pusi1989 válasza aflmor hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Azért mondtam, hogy nincs rá pénzem mert még diák vagyok és emiatt nemtudnám megfizetni. Valószínűleg a gyári marad, volt is az utóbbi oldalakon egy link ahol négy gyárit árul a srác csak felvan újjítva.. 10 rongyot kér érte (annyi bajom vele, hogy a perem kívűl van és nem belül, meg hogy alapvetően felvan újjítva)
(#) atiati78 válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Én kipurcantott majd helyre tákolt hangszórókba nem ugranék bele.
(#) pusi1989 válasza atiati78 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
csak úgy mellékesen nem feltétlenül fontos a mély hang... nem mondom h ne legyen, de azért túlzásba sem kell vinni. Lényeg az, hogy olyan rendszert akarok összeállítani, ami megfelelő dinamikával és részletességgel szól. Jó lenne High End, de az istennek sincs rá pénze, főleg h ekkora hangfalról van szó Gyáriból meg nagyon nehéz olyat találni amit még nem újjítottak fel (sajnos).
(#) ptesza válasza atiati78 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Nem voltak kipurcanva ,csak elporladt a habperem. Mint szergely is mondta ,hogy ezek a régi Vidi 25 -ösök. Ezeket a kínai peremeket le kell kapni róla ,és H2000 habperekre cserélni.

Vagy van 4 különböző 25-ös a H2000 kínálatában, hogy melyik illik ebbe azt szergely meg tudja mondani , és akkor biztosan újak lesznek.

Ennyi.
(#) atiati78 válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
4x25cm az nem túlzás. Az egy optimálisnak mondható középút a miniatűr satellitek es a 45cm-es nyomóval megáldott sub között.
(#) aflmor válasza pusi1989 hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Vágom! :yes: Azért is maradj a lehetőségek talaján! H2000-es "majdnem" a gyári. Árban sem rosz.
De rákérdezek az igazi "eredetire" itt fehérváron... akad még.

A "médin dzsunka" tipusokat felejtsd el! (a monacor is az)
Vagy szeretnél egy hulladék dobozt hallgatni? Pláne ha visszaállítod eredetire, esetleg valami műkedvelő jó kis zsugát is ad majd érte egyszer. Akkor vehetsz majd tizen-húsz darab, csilli-villi, sárga kevláros zöldszélű, lila feliratos, divatdobozt.... esetleg tükörfazettás-berakással is!
Következő: »»   217 / 728
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem