Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   244 / 731
(#) hitman247 hozzászólása Jan 28, 2010 /

Sziasztok, egy "multiládát" (a hifi eredeti cucca + 1 mélynyomó) készítek 72x40x2-es bútorlapból. Az lenne a kérdésem, hogy miután összecsavaroztam és az éleket leszigeteltem kell-e még az a tömítő hab a ládába. És ha igen akkor hova mennyi? Kösz a segítséget
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Pedig a grafikonon, nagyon jol nez ki a gorbe.

Akkor mit kezdjek veluk ?
Kaptam rengeteg 21mm-es retegelt lemezt. )
(#) shalafi.66 válasza hugi00 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Nekem nem néz ki olyan jól. A 45Hz-es töréspont zárttal autóban nekem teljesen jó.
(#) csaba9985 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

hali!
bocsánatot kérek! 20-4000 Hz
viszont sal tehát elvileg hiába van rá bármi írva nem az az igazi, de sztem jól szólnaknem a legjobban de nekem jól!

ha tudok töltök fel képet a hangszóróról,meg a dobozról!
(#) shalafi.66 válasza csaba9985 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Azért mondtam, hogy a 20Hz csak egy álom. Az összekötéshez nem kell kép meg semmi (egyébként ismerem a hangszórót), csak az erősítő kimenetét a hangszóró csatlakozójra kell vezetni két madzaggal.
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Ezeket (4db) nem autoban szeretnem hasznalni.
Az alap: 4m*5m-es szoba.
(#) csaba9985 válasza csaba9985 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

hali!

itt van pár kép!

milyen hsz-t kéne tenni ebbe a dobozba?
méretei 440x440mm körülbelül!
(#) csaba9985 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Hát akkor szerintem kuka mert elnémul mind2 bizonyos hangerő után (pedig 5 évig húzták mellettem 2007-ig.)

Na mind1 már csak az a kérdés mit tegyek a dobozba?
(#) potenciameter hozzászólása Jan 28, 2010 /

Hello, ma üzembe helyeztem a rég nem használt 15colos proel hangszórómat, tökéletes állapotban van. Betettem a dobozába, körül-belül 20percig ment, utána elhalgatott. Van ötletetek, hogy mi lehet a baja? A lengőszálat már néztem, hibátlan, nincs leégve sem, mert nincs szaga. Valaki tudna segiteni?
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Ha nem mérhető rajta valami 6-7 ohm körüli DC ellenállás, akkor szakadt valahol.
(#) N1tr0 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /

Előre is köszi szépen!
Vettem hozzá állítható szubcsövet. Itthon meg van elég sok bútorlap csak méretek kellenének és le is vágja ismerős.

N1tr0
(#) halon hozzászólása Jan 29, 2010 /

üdv.

1. van egy 48x48x56 cmes mdf ládám, egy sal sbx4060, egy 80W mnc erősítőm és 2db KAH-505 reflex csövem D=100 x250. azt szeretném kérdezni hogy a reflex csőt/csöveket hova kell elhelyeznem, és milyen hoszu legyen, hogy az elérhetö legjobbat kapjam (elektronikus zene hallgatás) a láda elsö falára nem fér el a cső.

2. a hngszoro leirása Fs=23 Hz ir. az erösitö viszont csak 40Hz ig megy le. akkor erre a 40 Hzre kellene hangolni a ládát?

3. ha alulra kerül a reflex nyilás, milyen magasan legyen a láda a talajtol? szönyeg van alatta...és alatta beton.

4. az miért van hogy a winisd 2db átm.100mm csövet 40 Hzen, vas=100l 22,133cm re számolja, de ha 1 csövet használok az pedig kissebb értéket ad? ez hogy van?
(#) shalafi.66 válasza N1tr0 hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Ilyet találtam.

Name: !ahx2030
Fs = 36.29 Hz
Qms = 5.637
Vas = 33.51 liters
Cms = 0.492 mm/N
Mms = 39.1 g
Rms = 1.581 kg/s
Xmax = 4 mm
Xmech = 6 mm
Sd = 219 sq.cm
Qes = 0.448
Re = 3.9 ohms
Z = 4 ohms
BL = 8.805 Tm
Qts = 0.415
1-W SPL = 87.52 dB
(#) shalafi.66 válasza halon hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Leginkább sehova. A 380mm-es SBX zártba való.
(#) halon hozzászólása Jan 29, 2010 /

Fs = 23 Hz
Qms = 5.15
Vas = 285,34 liters
Cms = 0.29 mm/N
Mms = 169,01 g
Rms = 5,11 kg/s
Sd = 839,8 sq.cm
Qes = 0,45
Re = 7,3 Ωs
Z = 8 Ωs
BL = 19,02 Tm
Qts = 0.42
1-W SPL = 90 dB

ezelkböl az értékekböl honnan lehet tudni hogy zárt ládába való? ezelött egy közel hasonlo méretü ládában használtam és az reflex volt. és az én hallásom szerinit jol szolt? zártban jobban szolt volna? zárt ládát kell valamivel bélelni?
(#) shalafi.66 válasza halon hozzászólására (») Jan 29, 2010 /

Mondjuk http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_614504.html?highligh...614504[ebből][/url] lehet tudni.

Attól függ minden hogy mire használod. Ha csak szub, akkor csillapítóanyaggal pl. lehet hangolni a zárt dobozokat, és a b-reflexet is.
(#) potenciameter hozzászólása Jan 29, 2010 /

Sziasztok. Ismeri valaki ezt: LW-1503 ? Szerintetek alkalmas mély tölcsérbe? Ismeri valaki a T-S paramétereit?
(#) István79 hozzászólása Jan 31, 2010 /

Üdv mindenkinek! Szeretnék az atómba, az ülés alá építeni egy ládát, mert kell a csomagtartó. Kb.22cm magas, 33x24cm-es férne el. Arra gondoltam vennék egy SAL aktív csővet, 25cm-es hangszóróval az viszonylag olcsó, és a hangszórót a beépített erősítővel beépíteném a ládába. Nem kell nagy teljesítmény, csak tiszta mélyet szeretnék. Szerintetek működne? Érdemes belekezdeni?
(#) potenciameter válasza István79 hozzászólására (») Jan 31, 2010 /

Szia. Szerintem megoldható, viszont nem értem hogy mi értelme van egy aktiv SAL csövet venni. Annyi pénzből amibe az aktiv sal kerül lehet venni egy kisebb teljesitményű erősitőt, és valami jobb minőségű 20cm-es hangszórót. Szerintem nem sok értelme van egy gyenge minőségű hangszórót, egy picike ládába betuszkolni, mert még azt a keveset sem tudja produkálni, amire amugy képes lenne egy normális ládában. Inkább (szerintem) szerezz egy jo kis 20cm-est, az sem baj ha használt, csak ne legyen széthajtva, és utána folytatjuk a beszélgetést.

DE Ez az én saját véleményem, lehet hogy más nem ezt javasolná.
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Pontosan ezt mondanák.

A dobozméretet meg úgy tudnád legjobban , ha pl kartonból előbb elkészíted a dobozt , és bepróbálnád, a helyére, így lehet kicsit egzotikusabb formája is , de minden rést ki tudsz tölteni. Nem szentírás a téglatest.
Ha reflex doboz lenne akkor kelleni fog a térfogat.

A 17 liter szerintem kevés lesz egy 25 cm-es hsznek.
A 20 cm-es hangszórókkat szemezgess. De ilyen kicsi méret nem fog túl mélyre menni. Zárt kb 60 Hz , ebben a 17 literben. A reflexhez kellen úgy 40 liter , de akkor már meglehet célozni a 40 Hz-45 Hz-et is.

Lehet ,hogy ezt venném.

Erősítőt meg építenék ,van ilyen fórum is itt a He-n.

(#) shalafi.66 válasza ptesza hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Aztán miért épp ezt?
(#) Bassmester válasza István79 hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Én inkább egy pici bandpass dobozt csinálnék az ülés alá, ha tényleg ekkora hely van. Esetleg mindkettő alá
Biztosan lehetne találni olyan hangszórót, ami alkalmas lenne a feladatra. Szerintem egy 25 centis hangszórót, pláne csőben, nehézkes volna ott elhelyezni.
(#) ajzi hozzászólása Feb 1, 2010 /

hello, nemrég vettem két házilag gyártott hangfalat (us blaster mély 300w, mnc magas 200w). elég rossz állapotban vannak javításra szorulnak...namármost ha odáig jutok, hogy elvigyem szervizbe akkor új ládát szeretnék szerkeszteni hozzá, mert nem vagyok benne biztos, hogy a forgácslapnak jó az akusztikája, és abban sem, hogy helyesek a méretek. Így hát az lenne a kérdésem (mivel nem nagyon értek hozzá) 1.hogy mi alapján kapom meg a hangfal méreteit? 2. milyen anyag szokott lenni az a bélés ami a ládában van és hogy helyezem el azt? előre is köszönöm
(#) potenciameter hozzászólása Feb 1, 2010 /

Szia.A hangszóróhoz megfelelő dobozt, a hangszóró T-S paraméterei alapján lehet megtervezni. A forgácslap is megfelelő, csak ne legyen furnérozott a belső része, és legyen legalább 18mm-es. A hangfalakban nem bélés szokott lenni..., hanem csillapitó anyag, álltalában vatelin, vagy szivacs, és az oldalakra kell ragasztani. Mivel azt mondtad, hogy " nemnagyon értel hozzá" elég nehéz lessz megtervezned a megfelelő dobozt, add meg a hangszórók pontos nevét, ha nem ismered a T-S t és megpróbálok segiteni.
(#) ajzi válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

magas: MNC dome tweeter, 200w, 8ohm
mély: us blaster, 30 cm átmérő, 300w

sajnos csak ennyit tudok róluk...

A dobozt, ha a méretei megvannak, meg tudom csinálni
(#) potenciameter válasza ajzi hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Sajnos ez elég kevés adat, a tweetert ismerem. Nézd meg hogy van irva valami a mély mágnesére, pontos név, széria szám, ilyesmi?
(#) ajzi válasza potenciameter hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

a srác akitöl vettem se tudja pontosan, azt mondja h az usb 7503-nak egy régebbi szériája

Használd a shift billentyűt!
szamóca
(#) ptesza válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 1, 2010 /

Olcsó.
Belefér abba dobozba amit megadott.
Zárt dobozhoz jó
Nem SAL
Van hozzá T-S

Biztosan tudnék még pár dolgot írni.

Tudsz olyan 20 centis hangszórót ami jól működik 16-17 literben, és lejjebb megy mint ez a variáció?

Ez a monacor egyik (ha nem A) legrosszabb hangszórója. Hogy a T-S paraméterek mennyire valóságközeliek, azt nem tudni (ilyen szempontból a Monacor is ugyanaolyan, mint a SAL, egyikük sem gyárt hangszórót, és a mérések néha önnön adatlapjuknak is ellentmondanak), mindenesetre ami látszik az azt mutatja, hogy egy sima legolcsóbb HA20 képes ugyanerre. Vagy talán terhelhetőségben még többre is.

Jelen esetben is, amíg az adatlap 37Hz fs-t mutat, addig a mérésen simán 48 körül van a rezonancia pont. Ha kíváncsi vagy rá, végigszámolom gyorsan milyen T-S-t kapuk, ha a valós mérést vesszük alapul.

Igaza van az adatlapnak. Tényleg freeair.

Name: !SP-202C
Company: Monacor
Fs = 47.8 Hz
Qms = 4.994
Vas = 36.55 liters
Cms = 0.562 mm/N
Mms = 19.73 g
Rms = 1.186 kg/s
Xmax = 3.5 mm
Xmech = 8 mm
Sd = 214 sq.cm
Qes = 1.481
Re = 3.9 ohms
Z = 4 ohms
BL = 3.951 Tm
Qts = 1.142
1-W SPL = 86.3 dB
Következő: »»   244 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem