Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Meggyógyult.Meglepően pontos, de óvatosan kell bánni vele, mert viszonylag nagy árammal mér.
Sziasztok!
Végig nyálaztam 77 oldalt, de egyértelmű leírást nem találtam az ampermérőre. Lehet elsiklottam felette, ezzel az ic-vel 7107 építettem már egy feszültség mérőt, szépen üzemel. Most egy ampermérőt szeretnék, elég a maximum 5 amperes tartomány. Rajzot találtam is Bővebben: Link Ha lenne valakinek egy működő verzióról nyákterve megköszönném, sajnos mostanában igen idő szűkében vagyok.
Mégis, milyen leírásra vágysz? Lehet újat mondok, ellenálláson (söntön) kell feszültséget mérned, és ennyi. A söntnek a mérendő áramkörben kell lenni, a feszültség mérő lehet távolabb.
Az árammérés is feszültségmérés, csak egy söntön kell mérni. Az 5A-es határ elég fura, mert ez a kijelző vagy 2 A, vagy 20 A vagy egyéb hasonló osztásra való. 20 A-es kalibrációval lehet 5A-t mérni, de akkor az első számjegy kimarad a játékból (5.00 érték érhető el).
Ma eddig jutottam, a shunt egy 0,1 ohm 5w 5%-os ellenálás. Meglepően pontos, már amennyire ezzel a multiméterrel lehet hitelesíteni A rendetlenségért elnézést, azon melegében csináltam a videót.
Teszt
Valaki megtudná mondani, hogy mennyi az áramfelvétele a topicban szereplö müszernek?
Bővebben: Link
Hello! Kb. 200mA, de függ a kijelzett számtól is. Hiszen az IC kb. 8mA-el hajt meg egy-egy szegmenst. És nem mindegy abból mennyi világít éppen..
Sziasztok!
Lehet, már volt róla szó ebben a fórumban, egy digitális voltmérővel szeretnék akkumulátor feszültséget mérni ( 0-20V ). A voltmérő +- 5V-ról működne, viszont nem tudom a mellékelt ábra szerinti kapcsolást milyen ellenállásokal kellene kiegészítenem, esetleg kell-e valamelyik alkatrészt cserélnem. Előre is köszönöm a segítséget! Zsolt
Amit linkeltél, az egy ajánlott kapcsolás. A konkrét kapcsirajzot 3hsz.-el előtted, Turul kolléga feltette.
Hi!
A tizedespont hogyan van kezelve? Módosítható, hogy hol legyen?
Méréshatár kapcsolóval azt kapcsolod be, amelyikre szükséged van.
Értem. Szerinted az megoldható, hogy egy multiméterben minden méréshatárnál ugyan ott maradjon a tizedes pont ahol most van, de egy méréshatárnál arrébb ugorjon?
Ha akkumulátort akarsz mérni, akkor van lehetőség annak saját feszültségét is használni erre, így egyáltalán nem kell külön tápegység a kijelzéshez. Kocsikba -ha kérik- ilyet szoktam tenni.
Iilyen az én paneltervem hozzá, és a amire válaszol ott találsz kapcsolást is hozzá.
Hello! Ezt egy kicsit érthetőbben kellene leírni, és a célját sem lenne mellékes megérteni. Hátha "vakvágány"..
Szia Alkotó!
Mellékeltem egy másik képet. A panelterved megegyezik ezzel a kapcsolással (egy-két módosítástól eltekintve)? Zsolt
Helló Csupasz!
Köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmem. Valahogy átsiklottam felette. Zsolt
Nem egyezik a két rajz (mint azt magas is jól látod).
Az egyik AC8V-ról megy, a másik DC12V-ról. Éppen ebben van a köztük lévő különbség. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
Mivel a tizedespontot Te kapcsolgatod, akkor kapcsolod be, vagy ki, amikor csak akarod. Ha gondolod bekapcsolhatod mindegyiket is egyszerre. (pl. lemerült telep jelzésére).
Persze ha össze vissza kapcsolgatod, csak magadat csapod be. Ha arra gondolsz, hogy ezzel a módszerrel az első digitet teljesértékűvé fogod varázsolni, akkor tévedsz, mert a mérőmű (az IC) ezen a helyen csak 1 -et, és 0 -t tud megjeleníteni, és mivel nem automatikusan vált méréshatárt, a tizedespont kezeléséhez semmi köze. Ha a bemenetre 199.9 mV -nál nagyobb feszültséget kapcsolsz, akkor csak az első "fél" digit az 1 fog megjelenni, jelezvén a túlcsordulást.
Bocsánat!Úgy akartam írni, hasonló.
Esetleg a paneltervedhez lenne kapcsolási rajz? Ja,lenne még néhány kérdésem a panelterveddel kapcsolatban: 1. C11 kétszer szerepel, IC7 jobb oldalánál, illetve C9 alatt ( egyik a C7 lenne? ) 2. az IC7 kimenetén levő elkót nem fordítva kell bekötni? Megnéztem a 7660-as ic adatlapját, ott is fordítva van ( elkó +lába a GND-re kötve ). Ha már a 7107-es IC 30-as lába GND-re van kötve, akkor - gondolom - elég egy vezeték a mérendő feszültséghez. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
Az IC7 melletti kondenzátor pozíciószáma C12. Ennek és a C11-nek is jó a polaritása. Az IC7 kimenete negatív a gnd-hez képest (pont ez a lényege).
A kacsolás itt van. A méréshez kell a GND, de ezt kaphatja az aksiról való táplálásnál is. Ebben az esetben, valóban elég 1 vezeték a bemenetre.
Szia Alkotó!
Köszönöm szépen a segítséget és a kapcsolási rajzot.
Köszi a választ.
Akkor a to92-es tokozású stab kilőve, de ha minden igaz akkor a nyákra szerelhető kis trafó még belefér.
A "stab" említését nem tudom hová tenni. A kapcsolásnak egyetlen váltó 8V kell, ami egy trafó szekunderét jelenti. Ebből ő megcsinálja azokat a feszültségeket, amire szüksége van. Tehát a +- 5V-ot nem kell neked külön előállítani, ez a rész is rajta van a panelon.
Kicsit át kell terveznem a panelt, mert a doboz mérete behatárol (na jó, igazából ezzel az egy alkatrésszel úgysem igazán tudom leredukálni a méretet), meg az is benne van a dologban, hogy hirtelen ilyet találtam a fiókban - ezért gondoltam, hogy a 7805-os stabot kiváltom a kistestvérével: Bővebben: Link De mint írtad, az áramfelvétel 300mA fölött van, szóval többszöröse annak, amit ez tudna.
Bocs, ha félreérthető voltam. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2015
Nekem egy ICL7136CPL-es meghajtó IC-m van a megfelelő LCD-s kijelzőjével.
Hogyan lehetne ebből pl. valami olyasmit kicsikarni, hogy feszültséget mutasson a labortáphoz - egyenáramú körben - +3,3V-tól +28 V-ig.
Szia
ICL7136CPL A teljes kijelzést 200mV nál adja. Be tudod állitani a 200mV vagy a 2V ( de itt kell egy 10:1 osztó amit én 1M ohmra tennék amit 2ellenállásból állítanák össze. R=U/I nekem most a I kell I= U/R 2V/1000000ohm=0,000002A most ismét a R kell aminek 200mV nak kell lenni 0,2V/0,000002A=100000ohm igy 10:1 osztó 900000ohm és 100000ohm ből fog állni. ) A 3,3V sajnos kisseb mint a 2V igy neked a 100:1 osztó is kenn megit 1Mohm a teljes osztó a fenn emlitet számolás alapján 990000ohm és 10000ohm os ellenállások kellenek. A 28V hoz 200V os méréshatárt kell csinálni ami 999000ohm os és a müszer ellenállása az 1000ohm os Ha lehet fémréteg ellenálásokat használj. üdv.
Köszi a választ, de lehet hogy kissé elértetted?
Azt írod: - "A 3,3V sajnos kisseb mint a 2V". szerintem meg éppenséggel belefér, ha a következő lépcső lefelé a valóban 2 V-os méréshatár. A cucc eredetileg egy elektromos hőmérő volt, a Datcon cég DT950-es 3 és fél digites kijelzésű ipari hőmérséklet-kijelzője. Abban aztán van fémréteg ellenállás rendesen, de én csak az említett feszültség-mérésre, és kijelzésre szeretném majd alkalmazni. Még így is túl sok benne a mindenféle alkatrész, ami majd a végén nem is igazán kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |