Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107

Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   78 / 93
(#) hobbyboby válasza proli007 hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Értem én, már hogy ne érteném.
A 200 mv-os érzékenységre a 2 V használata esetében 1/10-es, 20 V esetében 1/100-as osztót kellene majd elétenni.
A 200 V-os méréshatárhoz pedig simán 1/1000-es osztó kell.
Ám az a 3,3 V már bőven felette van a 2 V-os határnak.
Az ember kissé fordítva értelmezte, amit leírt.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
(#) fongab válasza hobbyboby hozzászólására (») Nov 12, 2015 /

Szia
Akkor hogy hogy értettem a 3,3V a 2V állásba csak tulcsordúlást fog jelezni. (1xxx) az x szek azért vannak ptt hogy a nem jelenitet digitet lehessen látni.
NEKED a 3,3V hoz hogy ki tudjad jelezni 20V os méréshatárt kell beállítani x3,30fog a kijelzőn megjelenni. A 20 az egy megnem jelenithető szám, a meghajtó részéről, mert csak 19,99 tud kijelezni.
"Azt írod: - "A 3,3V sajnos kisseb mint a 2V"." elnézésed kérem de itt azt értettem hogy a kijelző csak 2nél kissebet tud megjeleniteni, igy a 2V méréshatárba a3,3V tényleg nem fér bele.

Esetleg még annyit hogy a ellenállásokat teheted létra szerüen így 3db ellenállásbol meg lehet oldan a 20V és a 200V oti. Hátul utője hogy 3 ellenállást kell összhangba hozni. Lehet hogy egy helyére kettő vagy három ellenállás fog kerülni (sorba / párhuzamossan ) Semmiképen nem használnák végleges megoldásnak pótmétert.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2015
(#) almacsutka hozzászólása Dec 1, 2015 /

Sziasztok!

3d printerem szabályzóján nem jó sajnos a hőmérő. Icl7107cpl-t felhasználva megoldható, hogy 250°C-ig tartson a méréshatár?
Köszönöm!
(#) Sebi válasza almacsutka hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Nem használod a tizedespontot és 2V-os méréshatárt választasz. Ekkor 250mV-nál 250-et fog jelezni.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) almacsutka válasza Sebi hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Köszi!
(#) dddemeter hozzászólása Dec 31, 2015 / 1

Sziasztok. Elöször is Sikerekben gazdag Boldog Ujévet mindenkinek. Másodszor pedig ime az idei utolso kérdésem hozzátok:Megépitettem az Alkoto akárhány voltos panelméröjét , de rövidrezárt bemenettel ,a REF HI értékét beálitva 100mv ra a testhez képest mérve, sehogysem sikerül 000 kijelzést kapnom. Az egyik panelmérö 004 -et mutat , a másik viszont -(minusz) 004. mi lehet a probléma, Azt szeretném ha leirná valaki hogy melyek a kritikus alkatrészek és mire kell figyelni egy ilyen panelmérö épités esetén, azért hogy a lehetö legjobb eredményt kapjuk végkifejletként? Elöre is köszöntem a joszándékot mindenkinek üdv dddemeter!
(#) fongab válasza dddemeter hozzászólására (») Jan 1, 2016 /

Szia
Boldog új évet kívánok én is.
"de rövidrezárt bemenettel ,a REF HI értékét beálitva 100mv ra a testhez képest mérve" Sajnos nem jó az elgondolás! A bemenetre 30, és a 31 lábra adsz 100mV és a REF HI t addig tekered amíg a kijelzőn nem lesz 100,0 az érték.
"sehogysem sikerül 000 kijelzést kapnom." Ha nem nulla sok minden lehet, de a nulláért a 29 es lábon lévő kondenzátor a felelős. Érdemes stabil ( kicsi hőfokfüggés előny ) választani, ugyan úgy a 33, és a34 lábaknál lévő kondenzátorra is érdemes áldozni, mert ennek a töltését kisülését méri az IC.
Típust nem mondanák, mert amit használtam, jelen pillanatba 3helyen kerestem, de hiába.

A 0 jelzést még a nyák lemez is okozhatja, Nyákon előforduló szivárgó áramok közre játszhatnak.
üdv.
(#) dbalazs hozzászólása Jan 6, 2016 /

Sziasztok!

Tudna nekem valaki ajánlani 7107-eshez egy megbízható hőmérő kapcsolást?
Nekem van 2 rajzom, de azt nem tudom, hogy mennyire lehetnek megbízhatóak.

Vagy inkább maradjak az LM35-ösnél és hasonlóak.
Elsődlegesen 0-tól +130 °C-ig használnám csak.

A tapasztalatokat előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) Kovidivi válasza dbalazs hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Arduino mini pro és DS18b20-on nem gondolkoztál még? Nagyobb pontosságot kapnál valószínűleg. LCD-n is kiírhatnád a hőmérsékletet, vagy ugyanígy megoldható lenne hétszegmenses kijelzőn is. Ha LCD-re írod ki a hőmérsékletet, akkor a programod nagyon egyszerű lesz. De biztosan segítenek az Arduino topicban is. Mondjuk a DS18b20 125fokig mér, -10-től 85fokig garantált a fél fokC-os pontosság. És a legfontosabb, hogy nem kell kalibrálni. Mert a víz, ami forr, az sem 100fokC-os! Az olvadó jég sem 0fokC-os.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
(#) morgo válasza dbalazs hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Szia!
A lay-ban megtalálod a kapcsolási rajzot is, meg a nyáktervet is. Nekem hiba nélkül működött!
(#) dbalazs válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 8, 2016 /

Szia!
Úgy döntöttem, hogy inkább maradok a Dallas DS1820-nál! Azt tudom, hogy 100%-ig megbízhatóbb mint a diódás és a tranzisztoros megoldás!
Mert ha jól tudom, akkor a diódát és a tranzisztort nem arra fejlesztették ki, hogy hőmérsékletet mérjünk vele. "Ez csak egy opció"

Találtam is egy egyszerű rajzot + SOFT kipróbálom azt kiderül. De szerintem nagy gond nem lehet vele.

Proci van, kijelző van. Arduino-t azért nem akarok, mert egy fix készüléket akarok összerakni dobozolva. Az Arduino meg egy kísérletező eszköz. De azért kösz.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2016
(#) Kovidivi válasza dbalazs hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Ha nem Arduinot használsz, akkor még talán jobban is jársz!
Csak gyorsan átfutottam, de én hex fájlt nem találtam. Ami forráskód ott van, ahhoz még kellenek a könyvtárak, de még az include rész sincs a programban, de az LCD kezelés, se a 1-Wire protokollt kezelő rész.
(#) Sebi válasza dbalazs hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Nem vitatom a pozitív véleményed a DS1820-ról, én is használom. Nagy előnye, hogy valós érték jön tőle, nem kell a hitelesítéssel szórakozni.
Idézet:
„Mert ha jól tudom, akkor a diódát és a tranzisztort nem arra fejlesztették ki, hogy hőmérsékletet mérjünk vele. "Ez csak egy opció"”

Belül abban is dióda a szenzor - mi más lenne, hiszen annak a 2mV/fokC változása lineáris.
(#) Temela válasza morgo hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Szia!

Nézem a nyák tervet, tetszik, csak nem világos... Egyoldalon van az IC és a kijelző? - átfedéssel? - vagy csak nem látom helyesen a lényeget?
(#) morgo válasza Temela hozzászólására (») Jan 9, 2016 /

Szia!
Rosszul látod. A kijelző a fólia oldalon van. A sárga színű alkatrészek kerülnek a fólia oldalra, a pirosak az alkatrészoldalra. A nyákterv ennek megfelelően vasaláshoz készült. Mivel a 7107 foglalatban van, elfér alatta a dióda, meg az átkötés.
(#) patkany hozzászólása Ápr 10, 2016 /

Sziasztok!

Abban kérek segítséget, hogy valamilyen megoldással 06-tal led szegmens kijelzőt hajtsak meg.
Ugyanis 06-om van és led kijelzőm, és egyikre sem akarok különösképp költeni.
(#) proli007 válasza patkany hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Hello! Értelmetlen dolog. Az LCD-t egész másként hajtják meg és az áram tartománya is más. De ha "egyszerű paraszt ésszel gondolkodol", szerinted gyártanánk két fajtát, ha a két feladatra megfelelne csak az egyik is?
(#) patkany válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Természetesen nem véletlenül két különböző alkatrészt gyártanak, csak egy felvetés volt, hogy hátha... De akkor muszáj leszek LCD-ket venni!
(#) Temela válasza morgo hozzászólására (») Ápr 10, 2016 /

Igen, azóta már leesett!
(#) Sebi válasza patkany hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

A hozzávaló LCD kb ugyanannyiba kerül, mint az IC (kb 6-700Ft), nem szabad ezzel tölteni az időt, hogy faragsz hozzá 23 tranzisztoros áramkört...
(#) patkany válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /

Pedig valami hasonló megoldáson törtem a fejem, de nem éri meg a ráfordított időt valóban.
Nézegetem a hozzá való lcd-ket, de az a 6-700Ft nettó összeg, bár bruttóban sem egy vagyon az az 1000-1200Ft. Így csak a nyákon kell igazítani kicsit.
Egyébként más a nyák a két IC-nek? Itt szinte mindenki ledessel mürmöl, és nekem is ledes tevem van. Még nem ültem neki összehasonlítani a két kapcsolást.
(#) Sebi válasza patkany hozzászólására (») Ápr 12, 2016 /

Kicsit kell csak változtatni, mert az LCD-hez van egy BP (backplane - közös) láb, ami a LED-esnél valami más. Épp hirdet valaki az apróban LCD-s kütyü roncsokat, abban panelestül van...
(#) teszti hozzászólása Máj 4, 2016 /

Sziasztok!

ICL7106 IC-nél mely lábak felelősek a tizedes pontokért?
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Máj 4, 2016 /

Hello! Semelyik. Azt külön kell megoldani. Általában XOR kapuval szokás, ahol az egyik bemenetre a BP (BackPlane) csatlakozik, másikra a vezérlőjele. Kimenetére az LCD. Nézz meg egy multiméter rajzot.
(#) proli007 hozzászólása Szept 20, 2016 /

#Gyula66
Ez az áramkör 3,5V és 1V közötti feszültséget 0..100%-ként jeleníti meg.
Beállításnál, először 3,5V feszültség mellett P1-el beállítod a 0% értéket, és utána 1V bement mellett a 100% értéket.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) gyula66 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Nagyon köszönöm. Az lenne a kérdésem, ha LCD-vel szeretném meg csinálni, akkor csak az IC-t kell cserélnem 7106-ra és a kijelzőt LCD-re? Csak azért kérdezem mert elemes üzemmódban tovább bírná. Azt írtad "Beállításnál, először 3,5V feszültség mellett P1-el beállítod a 0% értéket, és utána 1V bement mellett a 100% értéket." A 1000%-ot a P2-vel?
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) proli007 válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 20, 2016 / 1

Nem egészen, mert a 7106-nak más a tápellátása. Ott csak egy tápfesz van, és a referenciát is másképpen kell előállítani. Mert a bementi feszültségek szintje kötött a tápfeszültség pontokhoz képest.
(#) Sebi válasza proli007 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Testvérek. LCD verziónál is lehet negatív tápot adni és akkor lehet közös az INLO és a táp GND.
(#) gyula66 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Köszönöm a választ, akkor maradok ennél a verziónál.
(#) proli007 válasza gyula66 hozzászólására (») Szept 21, 2016 / 1

Ha LCD-t szeretnél, akkor ajánlok egy könnyebben járható verziót. Veszel egy PM-438 panelmérőt, és a lenti módon kiegészíted ezzel az áramkörrel. A műszer méréstartományát 2V-ra állítod, és hogy az utolsó előtti tizedespontot jelezze ki. És már kész is vagy..
Következő: »»   78 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem