Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   227 / 253
(#) tralala válasza tralala hozzászólására (») Feb 4, 2009
Az ukkumulátorokat és az invertert nem számoltam, mert azoknak a megtérülési ideje másként jönne ki. Jól karban tartott minőségi aksikkal kb. mennyi élettartammal lehet számolni? Meddig bírhatja ki és javítható-e egy komolyabb inverter? Ja és a töltésvezérléssel mi a helyzet?
(#) scooby_ válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 3, 2009
pff basszus...
Akkor ezzel nemmegyek sokra....?

Ha nem is jó,de a "neon" és az inverter még jó lessz
PL:világítani

Vagy nemtudom hány V-ot ad le,ha 220-at az még jó is...
(#) tralala válasza Egry hozzászólására (») Feb 3, 2009
Kérlek nézd meg az oldalt, mert az oldalon nem arról van szó, mint amiről te írsz! Itt két cucc van van.Van egy meghajtó 24V DC 250 W-os 120 rpm motor és van egy forgalomba levő sz. generátor 500W. A kettő közötti kapcsolat bordásszijjal valosúl meg! Akkupakkal hajták, és akkupakkba termel és onnan inverter és 230 sin AC!
(#) kisfeca válasza pacal76 hozzászólására (») Feb 3, 2009
Az inverter az véletlenül nem +-30at tud? kisértetélyesen hasonlit az enyémre ?
(#) filbecker hozzászólása Feb 3, 2009
egyszer próbáltam már ide írni de tény hogy valódi "ki ha nem én ,önismereti tréning"jellm[g]ü arcok szólaltak meg azonnal fitymálóan : .több éven keresztül.kevés ilyen rossz indulatu topik létezik.tudom ...nem kell ide jönni ..de ha megyszer nyilvános akkor miért ne.persze az is ide tartozik hogy van aki tényleg kutat ill fejleszt..ezekböl lehet tanulni is a hibákból is.vagon oldalán a kerék mellett ,hpsszú tengely .végén egy generátor.110v jutna a veszteségre is.én továbra is azt vallom hogy generátor-motor-generátor.... no inverter.
(#) proli007 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 3, 2009
Hello!

Hát kapásból az lett volna a válaszom, hogy a szimulátorban nincsenek meg az alkalmazott félveztők.
De ha jól emlékszem, én ezt leszimuláltam, persze diszkrét elemekkel.
De egy a lényeg, hogy a komparátor kimeneti szintjei közé essenek a bemeneti szintek. Akkor recegni fog. A HC-nál ez egyből adott. A gondot a Fet-es követő fokozat szinteltolása okozhatja csak. Ezt kell rendbe hozni. Vagy a bentlévő komparátort kell beállítani erre.
De ezt én már kellő alapossággal leírtam, javaslom olvasd vissza az ezzel kapcsolatos beállítási javaslataimat. Mert a méréseket a legvégén már nem hajtottad végre. Így infónk sem volt.
(Én, összeraktam egy CA-ból egy komparátor áramkört, de nem voltam beájulva tőle. A bennlévő tranyók valahogy egymásra hatottak. Gondolom a közös szubsztrát miatt. De persze nem az az IC volt ami a generátorodban van.)
A HC14-ből tulajdonképpen csak egy inverter kell, a többi bemenetét vagy lekötöd a tápra, vagy párhuzamosítva egy keményebb meghajtót kapsz. Nem mindíg nyerő, mert vannak típusok amik reteszelődnek így. (Tehát a bemenet egy inverter, majd ez után még egy inverter, majd ezt követi az összes többi párhuzamosan. Így az egész is invertálni fog.)
A bemenete a Fet Gate-jére menne, mert így a Fet szinteltolása, csak a végfok felé érvényesülne, a komparátorba nem játszana bele. A kimenet, meg a tranyó bázisába.
Az IC-nek 5V-ot a -12V-ból kell készíteni, így a "+5V" kerülne a GND-re. (tehát a 14-es láb menne a GND-re, a 7-es meg a -5V-ra)
üdv! proli007
(#) scooby_ hozzászólása Feb 3, 2009
Sziasztok!

Én is szeretnék projektort építeni!

Nemrég szedtem szét egy Compaq LTE5000-es notebookot,a monitor jó,de nemtudom hogy VGA-ra hogy kössem rá?
Egyszerű D-sub kábellel,ha színekszerint kötöm,az jó?

A monitorrol 2 kábel jön le,az inverteré,és a jel bemeneté

Az inverter kábelja 8eres(4-4 mindkét oldalo,)
A jel kábelja: 30 eres(15-15 mindkét oldalon)
Gondoloma megvilágításra nem lessz szükség,így az invertert nem is kell bekötni...de még mindíg ott az a francos jelkábel...

Ha küldök képeket,tudtok valamit mondani róla?
Amúgy a monitor 12"-os
(#) Doncso válasza fito hozzászólására (») Feb 2, 2009
Lehet hogy elromlott. Kicsit több infó kellene róla, típus, modell, egyebek. Benzines? Áramfejlesztő? inverter? Kicsit pontosíts.
(#) Action2K hozzászólása Feb 2, 2009
Moderátorok kedvence (meg nekünk is):

Kezdő kérdések #366104
Idézet:
„van egy vilany fejlesztő nem ad le aramot csak 8 v ig milehet vele

Formailag:
Semmi SHIFT gomb, elfogyogató ékezet, semmi írásjel, helyesírási hibák.
Tartalmilag:
Azt sem tudjuk milyen villany fejlesztő, kézi dinamós, vagy benzines (dízel), vagy netán aksis inverter...

Mi lehet vele Szerintem elromlott.

No nem gúnyolódni akartam, csak rámutatni arra, hogy persze, én is voltam kezdő, de ennyire? Attól még helyesebben írni, meg pontosabban kérdezni lehet, hogy az ember nem ért hozzá.
(#) gulyi88 válasza kurtyka hozzászólására (») Feb 1, 2009
Az a sok inverter igen az késleltetés miatt van (D után 5 kapu késleltetésével indul el a monostabil!), meg a megfelelő fázisok és jelalakok előállítására, elég lett volna az elsőnek schmitt triggeresnek lennie, de ugye az a döntő amiből építkezni lehet, egyenként meg nincsenek, növelni az IC számot hülyeség, (6*ST inverter -> egy tok)

mindenképp szólj az eredményről! Engem is érdekel!
csá
(#) lehar válasza palko73 hozzászólására (») Feb 1, 2009
Amennyiben lehet startbol 24 voltra menj,generátor+inverter,az ok:jóval kiméletesebb üzemmod az akkuknak.Föleg ha megközelited a 6OO wattos fogyasztást.
(#) lehar válasza palko73 hozzászólására (») Feb 1, 2009
Sajnos ez a tipusú generátor messze nem alkalmas szélmeghajtásra.Az okokbol csak néhányat:elsösorban a szükséges nagyon magas fordulatszám,másodsorban a megfelelő fordulatszám stabilitása,és nem utolsó sorban ha nincs szél,nincs áram,nincs világitás se(ezt még folytathatnám).Ezért kell mindig egy alacsony fordulatú generátor,ami akkukat tölt,(tárolni az energiát amikor nincs termelés)és az inverter,ami a tárolt energiát a megfelelö feszre alakitja át.
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 1, 2009
Hello!

Igen, most már látom a videót. Mondani nem sokat mond, mert a digit lassú mint a "tetű". De úgy 0,1sec-re saccolom a kimaradást. Próbáld meg amit javasoltam, hogy a dióda-elllenállás-kondi kapcsolását tedd két CMOS inverter közé. (1µF/100kohm)
Én is úgy láttam, mint Action, hogy kalickában van a cucc. Ha egy elemről járatod, akkor kiderül, hogy a vezetékeken szedi-e össze a zavart.

üdv! proli007
(#) The Light válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 1, 2009
Köszi! ..Küldöm a honlapcímet: http://www.aaroncake.net/circuits/inverter.asp
Ha kész küldj képeket! Jó építést, ja ha tudsz megfelelő trafót a hétköznapi kütyükből szólj létszi!
Nekem 2x kipukkant a tantalumom. Hali.
(#) mex válasza Vacok hozzászólására (») Jan 31, 2009
Igen igy van. Mi tölti a gyújtókondit? Tekercs vagy inverter?
(#) proli007 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 31, 2009
Hello!
- Ezzel a kapcsolással, tulajdonképpen, pont "elfogod" a zavarjel impulzust. Hiszen a kondi, az ellenálláson keresztül lassan tud feltöltődni, és a dióda felől gyorsan kisülni. De ha az infra felől, csak egy rövid időre is, de egy lefutó impulzus keletkezik, akkor ezt az impulzust a kondi úgymond meghosszabbítja. Ez a kapcsolás, akkor lenne jó, ha az infra érzékelő, ha belevilágítanak, nem alacsony szintű, hanem magas szintű jelet adna. (és úgy emlékszem fordított a helyzet.) Egyébként azt is meg kell vizsgálni, milyen viszonyban van a zavarójel ideje az RC-tag töltődés idejével. Ha a kapcsolásodat két inverter közé teszed be, akkor pont megfordul a működési helyzete.
- A kívánt impulzust, egy differenciáló taggal, is létre tudod hozni. Tisztességesebb megoldást ad, egy monostabil multivibrátor. Ezt sokféle képen lehet realizálni. (tranyókkal, kapukkal, céláramkörökkel, 555-el...)

üdv! proli007
(#) llaci56 válasza soda hozzászólására (») Jan 31, 2009
Valamikor csak 16A-s órám volt, és a CO hegesztő néha levágta indításnál. Valamilyen zener-rel tartottam 5V-alatt (talán 4,7v ?) a jelző feszt, és egy TTl inverter indította a triacot (persze optocsatolóval,) 0 közeli értéknél.
Én az általad említett fesz. maximumról nem hallottam, de értelmetlen is lenne...
(#) Tys23 hozzászólása Jan 30, 2009
IGY mennyiben változik a helyzet? A noti vezérlölye. az inverter is megvan csk most nem talállom. ez a legkissebb gond

(#) Pioneer hozzászólása Jan 30, 2009
Mekkora teljesítményű az inverter? Mert én úgy tudom, hogy a kereskedelemben kapható olcsóbb tipusok elég kis teljesítményűek. Egy mobil, vagy notebook töltéséhez elegendők. Magyarul, szerintem az erősítő úgy megrángatja az inverter kimeneti feszültségét, hogy abból adódik a zaj.
(#) mrx23 válasza Topi hozzászólására (») Jan 30, 2009
Az egy pixelhiba jobb also sarokban?

Mért sinus jelet mutat? Esetleg túl lassú az inverter?
Köszi!
(#) radiomano válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Jan 29, 2009
Szia! Ha nem szinuszos az inverter azmiatt van a zaj! Próbáltam már énis egy olcsó inverterről az erősítőt, de nem jó, mivel vagy négyszög, vagy módosított négyszögjellel mennek! A szinuszos inverterek meg 50 ezernél kezdődnek...
(#) The Light hozzászólása Jan 28, 2009
..érdekesség képpen itt egy 4,5 V vagy 12 V -ból 220V /8-10W -os inverter pl. neonokhoz..kevés alkatrész, nem rossz... http://www.circuitdb.com/circuits/id/111
(#) Tys23 válasza pici hozzászólására (») Jan 28, 2009
JA az inverter is megvan meg a csatlakozok
(#) didyman válasza lapose hozzászólására (») Jan 28, 2009
Jól látja a kolléga, az IC így működik, szintfüggően működik a kapacitív úton történő rásegítés. Maga a kapcsolás elég egyszerű, nincs benne semmi nagy durranás, de a vee elérhető eredmények elég siralmasak. A végfok csak csúcsokban tudja leadni a pluszt, amíg a kondik bírják kakaóval (mielőtt valaki 4x akkora kapacitást rakna oda, rövidre zárom azzal, hogy nincs olyan alacsony forrásimpedancia a kondik meghajtására, hogy nagyobb kapacitást kellő eredménnyel feltöltsön).

inverter építése egyáltalán nem nagy probléma, egyszerű astabil multivibrátorral is elgondolkozható, akinek van hozzá érzéke, PC-táp főtrafójából és TL494-ből PWM-es megfejtést is építhet úgyszólván fejtörés nélkül.
A dobozolt megoldásokban is ez szokott lenni, arról azonban érdemes gondolkozni, hogy mi van bennük. Egyik eltévedt hirdető a hwsw-n azt magyarázta, hogy az autós végfokoknál mást jelent a Watt. Na, mondtam volna erre is valamit, cifrábbat . Az vszont tény, hogy szinte mindegyikre hazudnak. Ekkor kell elővenni a biztosítékot, amit rendszerint a hatályos normák szerint méreteznek, így a biztosíték névleges áramának 70%-val lehet számolni a felvett maximális áramot, kis jóindulattal 14V-ra a teljesítményt, majd ennek is mintegy 60%-ára (inverter: 10%, végfok: 30% veszteség, erősen hasraütve) a kivehető maximális teljesítményt. Így lesz a ráírt 400W-os erőlködőből valójában 2x60W-os.
(#) damkodav válasza fireballelektro hozzászólására (») Jan 27, 2009
Milyen sok hozzászólás de azt mindenki elfelejtette említeni, hogy a bolti erősítőkben majdnem mindegyikben vagy feszültségemelő megoldás van különböző kapacitív úton vagy inverter.
inverter nem csak az ami 230 voltot csinál
egyszerűen megszaggatják az egyent majd transzformálják szerintem ez felejtős is ha ilyet akarsz csinálni egy komolyabb nem kis tervezést igényel.
Vegyél egy használtat és tuning ként cseréld ki benne az inverter pufferkondiait,nagyobb kapacitásúra.
Hiába ,hogy a nagyfreki miatt ekég egy kisebb is de ezt mindíg alulméretezik, és máris bonthatod az autót .

És még ezt hidalják.
Nem olyan hihetetlen.
AZ a pár száz watt de nem 8 ohmon

2ohmon mondjuk vannak abban olyan fetek bírnak vagy 25 ampert
(#) SALáta válasza Action2K hozzászólására (») Jan 27, 2009
12v-230v inverter és egy "mezei" quad 405, vagy inverter magába az erősítőbe, de 12 v ról ne várjon az ember csodát trükkök nélkül. Láttam olyan autós erősítőt amire a tényleges teljesítménye volt írva, ezt elhittem.
De senki se várjon egy 10en ezer forintos új vagy használt erősítőtől vasalónyi teljesítményt, az autók akkumulátorai nem a hosszútávú nagy áramú terhelésekre lettek kitalálva, azok indítóakkumulátorok. Például egy "mezei" URH rádió fél év alatt megölte egy barátom autójának akkumulátorát ( 50w rádiófrekvenciás! teljesítménnyel rádiózott, 13 A volt az áramfelvétele a rádiónak).
Aki azt mondja 1000w szól a kocsijába vagy megszállott és tényleg annyi(ami plusz speciális akkumulátorokat feltételez, alaposan átalakított elektronikájú kocsit, és nem kettő "ovál" hangszórót) vagy pusztán átverték a gyártók.

Poénból egyszer beletettünk egy invertert Csabi barátom kocsijába, erről ment egy quad-és mivel kombi- befért az autóba még két darab 3 utas "mini" hangfal. Nyáron letekert ablak mellett nem tudtunk megmaradni az autóban, maga a jelforrás csúcsokban volt 0 db szinten , keverőpultról és mp3 lejátszóról hajtottuk.
(#) GLaszlo válasza intersec hozzászólására (») Jan 27, 2009
Kezdem érteni, hogy mi a gondod.
Ha jól értem: A vevőtől akkor nem dtmf kódok jönnek, hanem csak ezek a bizonyos frekvenciájú handshake jelek. Ezeknek kellene tudnod a frekvenciáját meghatározni. Azt meg tudod tenni, hogy valamennyit erősítesz a jelen, a beérkező jelet egyenirányítod egy soros diódával (csak az első félperiódus lesz ekkor meg, a másodikban 0 a jel). Ezt az egyenirányított jelet ráteszed egy hiszterézises komparátorra -> ennek a kimenete már digitálissá alakítható... Nem kell ilyenkor AD-zni semmit. A létrejövő impulzussorozat impulzusszélessége arányos lesz a frekvenciával.

Ha a frekvenciamérés elve nem lenne meg:
1. visszavezethető periódusidő mérésre, jelen esetben ez a legegyszerűbb.
Megvalósítás jelen esetben: Egy számlálót addig kell hagyni pörögni, amíg a félperiódus véget nem ér (a komparátor kimenete vissza megy 0-ba). Tehát, ha a komparátor kimenete 1, akkor timer elindít, az számolgat magában, majd amikor a komparátor kimenete 0, akkor timer megállít. A timer értéke fogja ekkor a mért jel periódusidejének a felét tartalmazni.

Egy lehetőség szoftveres megvalósításra:

pl Timer0-al 10us-enként generálsz egy megszakítást, megvizsgálod, hogy a bemenet 1-e, ha igen, akkor egy változót növelsz (akármekkora lehet, csak beleférjen akkora szám, mint a legnagyobb periódusidő fele), ha pedig 0, akkor nem növeled tovább ezt a változót. Ahhoz, hogy a programban ezt kezelni tudd, egy flag-et célszerű definiálni hozzá, és akkor a programban is tudod detektálni, hogy volt valami a vonalon, a változót ilyenkor kiolvasod-> megvan a freki közvetetten, tudsz rá handlert írni.

üdv:
GLaszlo

ui: nem tudom, hogy mennyire volt érthető, hogy mire gondoltam, én így csinálnám a frekimérést, ha tisztán szinuszos jel van. Komparátor lehet schmitt triggeres inverter is akár, akkor nem kell sokat szívni a kiegészítő áramkörrel, csak a hozzá való illesztéssel.
A DTMF jel generálás meg szerintem a legegyszerűbb, ha AT paranccsal próbálod meg, a terminálod támogatja, feltéve, hogy jó adatlapot néztem meg...
(#) pici hozzászólása Jan 27, 2009
Pipi kollégától kaptam infót, hogy a scannerekben is neoncsöves cucc van és azok invertere lehet jó lesz.

"Leselejteztettem" egy scannert cégnél. Van is benne inverter. Újfajta scanner, kicsi alkatrész. Pipi szerint lehet nagyobb feszt ad ki, így óvatosságból már meglévő másik LCD-k (grafikus mono) CCFL neonján teszteltem.
3 V-ról lassan tóltam neki a feszt, 8V körül szépen mentek a különböző neonok.

A 8,4" LCD-re is rákötöttem, egyszerre a kettőt. És működik... bár egyszer megharapott a delej, kicsit malacpörköléses szag volt, de megy az LCD.
Raktam pár tesztképet.
640xRGBx480 + ATMEGA32@16 noRAM
(#) cimopata válasza tpeter hozzászólására (») Jan 27, 2009
rosco oldalán található ez az inverter. 500W és szabályzott kimenőfeszültségű.
(#) tpeter hozzászólása Jan 27, 2009
Sziasztok!

Tudtok valami relatív kis teljesítményű, ám jó hatásfokú inverter kapcsolást ajánlani? 12V-os akkuról szeretnék hajtani 230V/50Hz-et igénylő kis kütyüket. Előre is köszi!
Következő: »»   227 / 253
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem