Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   236 / 253
(#) Nekem-8 válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 31, 2008
A túltöltés / lemerülés védelem megoldva, pár ezerért lehet venni 12V -ost vagy 24-est, és van olyan is ami "hibrid" és lehet rá kötni napelemet és szélgenerátort is. Ennyivel is "okosabb" lettem. Még a konvektorral nem vagyok előrébb...nem tudom legyen még egy inverter (trapéz vagy szinuszos?) és arra tegyek egy 220V-os verziót (választék korlátlan) vagy keresgéljek tovább valamiféle autós- kamionshop-ban akkus melegitők után.... de szerintem az nemigen fog adni elég hőt, hogy "rásegítésnek" csúfoljuk...
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 28, 2008
Hello!
Semmi különös. Sima LS TTL bemenet. Egy CMOS kapu, vagy inverter meg tudja hajtani. Az meg a bemenetén "megeszi" a CDS ellenállást, egy felhúzó 100kohm-al.
üdv! proli007
(#) miklosch hozzászólása Júl 27, 2008
Valaki már megépítette a mellékletben szereplő invertert? Ha igen, fel tudna világosítani, hogy érdemes-e utánépíteni, és mire kell figyelni? Jobban szerettem volna PWM vezéreltet készíteni, de nem találtam sehol ilyen inverter kapcsolást, úgyhogy ennél maradtam. Esetleg valaki tud linket adni PWM inverterről?
(#) budavaril válasza hard hozzászólására (») Júl 24, 2008
Bocs de ezt Te írtad nem?
Idézet:
„Udv
Probald meg az izzos modszerel hogy jo e a tap.Ved ki a sorimeno tranyot es a colector laba helyere tegy egy 100w izzot,a masikat meg tap testre.Ha izzik az izzo,90%hogy jo a tap.”

Így csináltam..
Ezt pedig nem igazán értem:
Idézet:
„mivel nincs benne a sorkimeno tranyo,azt ved ki”
Ha nincs bent, akkor honnan vegyem ki???
Az izzós verziónál az izzóra értettem, hogy nem csinál semmit, viszont a hangszórók és a táp inverter trafója ugyanúgy pattogott.
(#) budavaril hozzászólása Júl 23, 2008
Sziasztok!
A problémám a következő:
Adott egy ORION T1430 MTX nevű TV Apám kikapcsolás nélkül standby állapotban kitépte a konnektorból, átvitte a másik szobába,és ott már nem indult. Standby led sem világít, a hangszórókból ütemes halk pattogás hallatszik. A kapcsoló üzemű tápra gyanakodtam először, cseréltem ic-t, és fet-et, csak kicsit elkapkodtam. Ugyanis az inverteren nem mértem feszt úgy hogy lekötöm a "terheléseket"
2db fesz jön ki az inverter trafójáról, az egyik egy 1A os diódán megy egy LM317-re, valószínű az csinálja a kisfeszt, aztán arról még egy 7805-ös stabkocka gondolom az ic-k tápja is. A másik egy 5A os diódán megy a sorkimenőre. Ha ezt lekötöm, akkor halk sipolások,és sokkal ritkább kattogások mellett 11V körüli érték jön ki az LM317-nek, de a táp így is kapcsolgat ki-be.. A sorkimenő tranyója kimérve jó. Lehet a sorkimenő elszállt??
Előre is köszi a válaszokat!
(#) zoly15 hozzászólása Júl 23, 2008
Sziasztok!
Valaki nem tudna feltenni ehhez az EL fóliához való inverter rajzot?

üdv
(#) trudnai válasza cpumaster hozzászólására (») Júl 23, 2008
Szia cpumaster,

Persze, hogy nem mindegy, ket mas funkcioju IC ez, miert is mukodne? Olyan mintha egy diesel mozdonyra rakotned az aramot es nezed nem forgatja meg a motort - utana meg keresed melyik henger sult be, pedig csak mast tettel bele... 7404 hex inverter a 7407 meg buffer driver ha jol tevedek.

Megmondom oszinten nem tudom mi van nalad, meregetni kellene, hogy milyen feszultsegek vannak, asszem van valami diagnosztika is amikkel a PGD PGC-t lehet lemerni de ezt azt hiszem masok jobban tudjak nalam

12V-os stab kockabol kijohet 13.5 ha pl van a kozepso laba "alatt" ket dioda sorba kotve, ami 2x750mV-tal megemeli a szintet...
(#) mex válasza Collector hozzászólására (») Júl 22, 2008
Nem alkalmas. A bevonatos fogyóelektródás ivhegesztő (akár inverter,akár hagyományos) jelleggörbéje eső tipusú,neked pedig egyenes kell.

Persze lehet kapni átkapcsolható jelleggörbéjűt is,de ez drágább,kommersz tipusban nem is nagyon van.
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Júl 22, 2008
Hello!

Nem tudom melyik kapcsolás működésére gondolsz a kérdésedben. De..

A TCA-nak az adatlapján látható a belső felépítése. Egy "műveleti erősítőből", és egy "inverter" tranyóból áll. A műveleti erősítő pozitívan vissza van csatolva, és a bemenete a tápfeszültségből leosztott "referencia" feszültséget kapja. Így egy feszültség komparátor van kialakítva. A komprálási feszültség és a hiszterézis értékét a tápfesz befolyásolja. Az adatlapon látható is, hogy a tápfesz %-ban van megadva értékeik.

Az NE555-nél hasonló a helyzet. Csak itt a komparátor kissé korrektebb megldású. Az áramkörben található, egy RS tároló, melynek a Qnegált kimenete van kivezetve. Belül van három 5kohm-os ellenállásból álló feszültség osztó. Így belső referenciaként, a tápfeszültség 1/3-ada és 2/3-ada áll rendelkezésre. A két referencia feszültséget hasomlítja össze a bemenettel a két műveleti erősítő, és billenti az RS tárat. Ha a 6. láb feszültsége magasabb mint a tápfesz 2/3-ada, akkor Set vezérlése van a tárolónak (a Qnegált kimenet L szintű lesz). Ha a 2. láb feszültsége alacsonyabb mint a tápfesz 1/3-ada akkor, akkor Reset vezérlése lesz a tárolónak (a Qnegált kimenet H szintű lesz). Tekintve, hogy a két bemneti láb (2-6) összekötött állapotban van, a bemneti feszültség változására, mint "hiszterézises komparátor" működik az áramkör. Ha a bemneti feszültség 2/3-ad tápfesz felett van, a 3. láb L szintű lesz, és mind addig ott is marad, míg a bemeneti jel le nem csökken a tápfesz 1/3-ada alá. (és szintén ott marad, míg újból el nem éri a 2/3-ad feszültséget. A tranzisztor a kimenetre azért kell, mert a TCA kapcsolása "nem fordít fázis", (azaz, ha a bemenet magas, akkor a kimenet is magas szintű) az 555 viszont igen. Valamint az 555-nek nem szakadt kollektoros a kimenete.

üdv! proli007
(#) berkigyuri válasza titi hozzászólására (») Júl 20, 2008
Hali.titi. 8 ohm-mal terhelem sajna csak 20V DC-m van de ez gyári LITEON inverter 6A-t simán bír.Úgy ahogy mondtad azt csinálja,hogy kb:4 sec múlva elkezd halkulni és torzítani míg teljesen el nem halkul de abba a 4 másodpercbe nagyon királyul tisztán,szépen szól hangos mint állat(240W-os hangszóróval).Nem teccik neki a 20V? szerezzek valahonnan 25-öt?
(#) (Felhasználó 5837) válasza Riggs hozzászólására (») Júl 18, 2008
Üdv!

Én arra gondoltam, hogy amit a generátor előállít 120V-ot "letranszformálnám" 48 V-ra ami ugye 4 akksi ra megfelelne.
Akksiból valami nagyobbat ( 150Ah ) választanék, az már eléglenne kb 1kW -ra.
( Az már szerintem annyira elég lenne hogy a család tv, szám.gép, +pár világítóberendezés energiafelvételét biztosítsa. )
Utánna pedig invertálnám a 48V-ot 230V AC -re.

Egyébbként a teljes, eredeti szélgenerátor szett:
* FD3.2-2000/120 típusú 2000W-os szélgenerátor
* N3000/120 tipusú 3000VA-es inverter / UPS
* 10 db 12V/120Ah zárt savzselés akkumulátor

Br.:1.256.400,- Ft lenne.

T.: Márk
(#) (Felhasználó 5837) hozzászólása Júl 18, 2008
Hy!

Mi a véleményetek a mellékelt szélgenerátorról?
(A generátor 504.000Ft + 155.000Ft a csőoszlop, feszítő kötélzet.)

Szerintetek megépíthető házilag a hozzávaló inverter, hálózati inverter, és mekkora akkumlátorokat ajánlanátok hozzá?

Üdv: Márk

szélgen.pdf

(#) idlob válasza AMD hozzászólására (») Júl 18, 2008
Akkor kell venni egy olyan hálózati töltőt, ami tölti. Aztán innét két út lehet:
Gyári inverter egy akkuval. (Egyszerűbb kivitelezni, de drágább, nagyobb, hatásfoka kisebb.)
Szétkapni a töltőt, megnézni mekkora fesz. van a trafó után és oda bekötni egy megfelelő akkut.
Az akku kapacitását nem árt egy picit túlméretezni. Én valami ólomakkut használnék, méretben ugyan nagyobbak, de olcsók és egyszerű tölteni őket (konst. fesz + nem annyira érzékeny a túltöltésre)
(#) zkardos válasza Ygan Navtsi hozzászólására (») Júl 17, 2008
Szia!

Ugyan az a probléma egyik haverom fusijával is.

Másik fórumon egy rendes szaki válaszolt nekem:

"Az általad leírt karakterek fölött milyen számok vannak? Valószínű 4606 pld. Ez megfelel az AO4606 complementer fet-nek.
Helyette esetleg IRF7319, HQ Videónál van.
http://www.hqvideo.hu/info/hu/irf7319.html
Ha szétégett az smd fet, valószínű elvitte az inverter vezérlő ic-t is, no az viszont nem beszerezhető (ha BIT3193)

Ma megyek veszek helyettesítő FET-et!

Zoli
Azért sok sikert a javítási kisérlethez."
(#) proli007 válasza hapro hozzászólására (») Júl 10, 2008
Helo!

Vagy a relé egy segédérintkezőjét használva (ha van ilyen).
Vagy a reléhajtó tranyó kollektorába egy emitterkövető tranyót, és annak emitterébe egy ledet és egy soros ellenállást kötsz. (De inverter tranyó is jó, csak az több alkatrész)

üdv! proli007
(#) uli hozzászólása Júl 10, 2008
A NGC-n láttam, hogy fogtak egy generátort, és egy felbakolt bicikli hátsó kerekéhez rögzítették. Majd jött egy akksi és egy inverter és voila, ott a 230
És ha jól emlékszem (ami nem biztos) 20 percnyi tekeréssel 1 órát tudta használni valaki a laptopját. Ez csak egy példa.
Egyébként, nem tudom milyen gyakran vagytok a házban, de ha nem túl gyakori az ottlét, akkor hazahordanék 1-2 akksit, feltölteném, és amikor kell elvinném.
Meg egy kérdés: Egy generátort (autóból) mennyire nehéz megforgatni?? Mekkora erő kell hozzá?
Uli
(#) proli007 válasza HANUMAN hozzászólására (») Júl 7, 2008
Szia!

Nem tudom miért szenvedsz itt dB-ekkel, erősítéssel tranyópárral, és főleg mélyfrekis torzítással? Nem ultrahangról van szó és négyszögjelről?

Te nem egy hangfrekis erősítőt keresel, hanem egy impulzuserősítőt. Az összes kapcsolóüzemű vacakok ebből épülnek fel.

Pédául, itt van egy IC, amivel meghajthatod a Fet-eket. Ha hídkapcsolásban akarsz üzemelni, akkor a két végfokozat közé, egy inverter kell csak. (tranyó CMOS...) Az IC bemenetére egy tranyós inverter, ami illeszti a 3V-os négyszögjeledet.

Itt egy inverter rajz okulásul. Persze a kimeneti tekercs szűrő és az IC meghajtása nem kell, de látható, hogyan készül el egy ilyen fokozat.

üdv! proli007
(#) trudnai válasza vtnagy hozzászólására (») Júl 7, 2008
Szia vtnagy,

Isten hozott a PIC vilagaban

A JDM programozokrol nagyon sokan itt ugy gondoljuk nem egy jo dolog. Mar azon is gondolkodtunk megkergetjuk Topit amiert bele vette a cikkebe Az fo ok amit Te is fejtegetsz a programozo feszultseg - ez a PICnel nevlegesen 13V, ettol lehet valamivel kevesebb is, igy a JDM az eresedti RS232 szabvanynak megfelelo 12V-os feszultseg szintet engedne ra a PIC-re, nade ujabb gepeken vagy nincs RS232 vagy mas fesz szinteket ad le. Ha jol megnezed emiatt az eredeti JDM-et modositottak is, igy ami Topi cikkjeben is szerepel annak is kulso tapellatas kell.

Masik gond, hogy az RTS/CTS labakkal operal, es ha az nincs jol implementalva az RS232 atalakitoban akkor nem mukodik a programozo kielegitoen. Tipikus ellen pelda a Prolific chipes atalakitok, amik olcsobb eszkozokben talalhatoak meg. FT chipesek altalaban jobban viselkednek. Erdekes meg az is, hogy Express Card -nal is az USB interface-t hasznaljak RS232 atalakitonak, es sok gyarto a Prolific-et hasznalja - ugye olcsosaga miatt. Nos, normal kommunikaciora jol is mukodnek azok, csak nem mikor az RTS/CTS biteket rangatva probalnak meg vele kommunikacios szoftvereket irni.

Summa summarum en amondo lennek gyagyd a JDM-et es epits inkabb Watt vagy Szilva fele PicKit2 klont Azok igazi USB-s programozok es nem kell kulso tapellatas mert bele van epitve egy DC-DC inverter ami az USB-s amugy is sokkal stabilabb 5V-jabol allitja elo a szukseges tap es programozo feszultsegeket. Azonkivul egy PicKit2-vel tudsz aramkorbe ultetett PIC-et is debuggolni, mig a JDM-mel csak programozni tudsz.
(#) Bártfai Ferenc válasza kyrk hozzászólására (») Júl 5, 2008
Nem tudom, hogyan mondjam el, először nekem is megfordult a fejembe a 220V, be is mentem az illetékes áramszolgáltatóhoz, akik megnyugtattak, hogy sose lessz ott áram, hacsak nem befizetünk 1,5 milliót, az egész minden nem ér annyit am a környék inkább lakatlan terület, a miénkel együtt 3 ház van összesen. csinálok nekik is 12V-ot oszt begyüjtöm a villany számlát de a viccet férretéve, mégis csak jobb lenne építgetni mint készen venni. ez a motor meg kiváltképp tetszik. hasonlít a régi gőzgépekre, ésha abba volt elég erő egy vonatot eltolni, egy vagy 2 autógenerátor meg se kottyan neki. csak el kell találni a méreteket! meg én nem a mebrános hanem a dugattyús változatot építeném, szerintem az sokkal nagyobb erőhatásra képes. egy kazánnak jól befűt az ember, lessz olyan nyomás, egy kamiont elhúz (szerintem ) elektronikairész: gőzgép+generátor+akku+inverter=220V (van is itthon egy 550W-os inverterem
(#) Robi77 hozzászólása Jún 30, 2008
Sziasztok!

Tud valaki, olyan elektronikai üzletet, ahol be tudom szerezni ezeket a FET-eket?
(2SK2956 , 2SJ471) vagy
(2SK2498 , 2SJ295) vagy
(2SK2529 , 2SJ323)
inverter építéséhez lenne szükségem valamelyik kombinációra. Innen néztem ki a kapcsolási rajzot: http://fenykapu.free-energy.hu/pajert6/Hazinverter,html
(#) liderces hozzászólása Jún 27, 2008
sziasztok lenne egy kérésem lcd monitorhoz keresnék inverter adatokat, ha lenne valaki aki hozzáfér egy Fujitsi-Siemens scenicview A17-2 monitorhoz és az inverter oldaláról a kondik értékeit kiirná azt nagyon megköszönném vagy csak infógyüjtés miatt pár monitor inverteréből a kondik értékei összehasonlitás végett nincs meg az eredeti alkatrész és nem tudom a pontos értékét
köszönettel !!!!
(#) potyo válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 23, 2008
Lehet mégjobb hatásfokot elérni a dióda helyett FET használatával, csak az már bonyolultabb áramkört kíván meg, és nem olyan egyszerű a méretezése, mint a diódás változatnak. Így inkább csak alacsony kimenő feszültségnél és nagyobb áramoknál éri meg, mint pl. processzorok tápja (1-1,5V-80-100A).

Itt egy kapcsolás RosCo-tól: Link

A hatásfokot a használt kondenzátorok, tekercs, és még az elrendezés is befolyásolja. A gyári adatok általában nagyon ideális elrendezésre és alkatrészekre vonatkoznak. Persze a 66% nekem is kevésnen tűnik...
(#) f27 válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 21, 2008
másik!
inverterel felesleges házilag bajlódni szerintem! hacsak ingyen be nem tudod szerezni az anyagokat hozzá és baromira vágod a műszaki oldalát is!
nos ha belemélyülsz a dolgokba egy igazán jó inverter gatyatépő! én előszőr vettem egy 275W invertert 24V volt a kicsike,és figyelj...7kilógram volt a súja!! az ára 170e ft volt! profi volt stabil nem csuklot nem adott koszos jeleket,és érdekeség volt benne,hogy még az erősítőm is hangosaban és tisztában szolt inverteről mint hálozatról
nos jelenleg egy MGE PULSAR 22+ (37Kg)invertert használok 1540W vatos halál stabil és megbízható! bár az árát ennek sem a magyar fizukhoz álítoták be a beszerzését nem tudom hogy megy de én otkintről hozatam levolt selejtezve a hibálya az volt hogy a sipolokája néha perceg magátol,de van hogy honapokig semi! szétszetem,de mikor meglátam mi van benne össze is raktam rögtön a plazmatv beljese sima legó ehez képest de a trafója tetszet! kb 20 eres sodrot rézhuzalból van tekercselve természetesen az erek egyenként kb 1 mm huzalokbol ált
(#) f27 válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 21, 2008
kicsit jobban számolj utána ha pl a teáltalad belinkelt napelemből tenél össze egy durvám 1.5KW rendszert csekély 1.8millába kerülne
én egy aprolékból összerakott celákból öszeteszem 1.2millából! miért mert nem számolsz azzal az áramal ami huladékba megy neked,nem használod ki a napelemek max tudását amit belinkeltél napelemeket nagyon jók!! de nem mindig hasznosak! pl 37,38V töltőáramot mire tudsz használni?12V-24V rendszerhez! nézük csak a napelem lead 37V 8A ami ugye 296W lenne! LENNE!! fenét nézük a munkapontot!31V 7A 217W alakul! de már a 240W táblák kezd karcsú lenni nem? de menyünk tovább! mire tudod használni ezt a feszültséget? 24V redszerhez igaz? :eek2: 24V 7A 168W fenébe sűlyedünk ám de ne legyünk mohok valójában a töltöfeszt kellene számolnunk igaz? ám legyem két akkut max 28.8V tudod tölteni! jelen esetben 7A áramal igy lesz 200W cellánk 40W a kukába van táblánként ha veszel 6 táblát akkor 240W ment a kukába a másfél KW rendszerednél! ugyan ez az én darabos tábláimbol ami kijöl olcsoban kis áramal nagyobb feszel huladékmentesen tud dolgozni.nagyon utána kell nézni mi a jó nekünk! tudom mert már a te verziodon tul vagyok,és leszedtem majd eladtam a táblákat! arol nem is beszélve hogy ugy sütött a nap mint állat és a 140W tábla alig ment 110W teljesitményen! 12-24-48V rendszer nem jó szerintem,én kiprobáltam! az egy 48V inverter az ami bejött nekem,mivel jelenleg is az viszi az egész házat szünetmentesként bár ez csak azért van meg mert 4kiló volt az ára viszont enél jobat nem találtam még sehol!
(#) kobold válasza Szárnyas hozzászólására (») Jún 20, 2008
Az ábra hibás; akkor lenne D-tároló, ha az egyik ÉS-kapu bemenetét az inverter elé kötötte volna, nem pedig mindkettőt az inverter után (aminek így még szerepe sincs).
(#) rosco válasza 20sz Jófiú hozzászólására (») Jún 20, 2008
A leválasztás nélküli tápegységet semmiképpen sem javaslom, ha az a hálózati feszültséggel galvanikus kapcsolatban lehet. Némi spórolás nem éri meg az esetleges életveszélyes áramütést.
No persze ha másra kell a kapcsolás, mert mondjuk valami szélsőséges kimeneti feszültségű forrásod van (pl. szélgenerátor) akkor szóba jöhet.

De ez a 15...325V akkor is nagyon sok. Az a baj, hogy ekkora "lépcsőt" nemigen fog tudni egy step-down konverter (mert így hívják) .
http://www.powerdesigners.com/InfoWeb/design_center/articles/DC-DC/...r.shtm

Azért nem, mert ahhoz hogy már 15V-ról is működni tudjon megfelelően kis soros ellenállású fojtó és FET kell bele. Igen ám, de ha túl kicsi a fojtó, akkor nagy bemeneti fdeszültségnél iszonyú keskeny impulzusok kellenek, amit a félvezetőeszköz nem fog tudni teljesíteni.

Ez egy jó hatásfokú, step down konverter, 24 ill. 48V-ra. Ez nem trafós.
http://www.hvlabs.hu/inverter/step_down_48V.gif

Több megoldás is van a problémára ha mindenképp széles tartomány kell. Én egy trafós megoldást csinálnék, félhíd kialakításban, amit annyival egészítenék ki, hogy a bemenő feszültségtől függően több lépcsőben kapcsolnám a primer tekercs leágazásait. (relével) Nem szép megoldás, de jó hatásfokú lehet.
(#) liderces válasza bbalazs_ hozzászólására (») Jún 20, 2008
aha hát elnézést a képekért mobillal tudom csak csinálni majd próbálok jobbat kis türelem
szóval az inverter két nagy fesz kondija az nem is kettő hanem négy legalábbis négy hiányzó jelölés van ahol szemmel láthatóan kiszedtek valamit hátoldalon nincs rózsaszinhasáb csak smd alkatrészek gondolom a vezérlése az inverternek
a felrobbant alkatrész egy nagy hütőbordán volt csak kiszedtem hogy jobban hozzáférjek a kimütéshez
van egy kisebb hid is és van három dióda kettő kisebb és egy picivel nagyobb de nem axtra nagy
és a félvezetőre van ötleted ezekszerint, az mi lehet??mérés és kép készül
kösz az eddigieket is merre vagy helyileg ha közel elvinném inkább én zala
(#) bbalazs_ válasza liderces hozzászólására (») Jún 20, 2008
Amit maris latok ezeken a KITUNO minosegu fenykepeken (az elso kivetelevel hasznalhatatlanok), hogy az inverter ket nagyfesz kondija hianyzik. Ha a hatoldalon van ket rozsaszines hasab, akkor nem szoltam, csak semmit sem lehet latni rendesen.

Ezen a felrobbant alkatreszen volt-e hutoborda korbe?

De elsokent merj ra az egyeniranyito diodakra (hidat nem latok, szoval negy diszkret diodat keress), szerintem minimum zarlatos lesz az egyik, ettol szoktak elszallni a felvezetok.
Aztan megnezem, hogy van-e nekem ilyen, mert ha jol emlexem, akkor anno rendeltem negyet. 1500 Ft/darab.
(#) liderces hozzászólása Jún 20, 2008
nos ez egy beépitett tápos változat ugy néz ki hogy van egy panel ez vezérli vagyis ezen van az inverter is erről kap áramot a jelfeldolgozó egység is a hálózati dugalj utáni közvetlen alkatrészek egyike olyasmi mint egy fet csak 6 lábu szerintem olyasmi hogy jelre ez inditja a kapcsolóüzemü tápot ilyen szempontból a kisfrekis résznél vagyunk viszont az inverter csatlakozói környékén is fedeztem fel hiányosságot onnét is szedtek le valamit felirat szerint kondikat. képeket próbálom amint tudom
(#) Medve válasza Iron Man hozzászólására (») Jún 19, 2008
Az L297 18-as lábára megy a "step", a 17-esre a "DIR jel.
Az ENABLE lábára +5V-ot kell, hogy forogjon, vagyis a JP3-as csatira az inverter miatt már L szintet kell adnod...Ha egyről beszélünk...
Következő: »»   236 / 253
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem