Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   238 / 253
(#) jdani hozzászólása Máj 24, 2008
Helló. VAn nekem egy 15-ös HANSOL monitorom, én nekem is a háttérvilágitással vana gondom. a monitor hibátlanul működik, de nem látni rajta semmit, mivel nicsn háttérvilágitás. most is azt használom, és ugy, hogy rávilágitok a monitorra 20 fehér SMD leddel, és ugy látni valamit rajta. SZétszedtem, és vélemyényem szerint 2 neoncső van benne, ami a háttérvilágitásért szolgál. volt benne az inverter, 2 inverter trafóval. volt rajta 2 kimenet, ami a neonokra jött, és egy bemenet, amin 4 kábel van. le is fotóztam ezeket, és szerwetném a segitségeteket kérni, hogy mit kezdjek ezzel. köszi.
(#) dcsabi hozzászólása Máj 23, 2008
Nem hinném, hogy inverterre lenne szükség ha 230V-os generátort használunk. Az inverter napenergia esetén szükséges. ( egyébként az inverterek rengeteg hálózati zavart keltenek)
A szinkronizálás nem bonyolult feladat, (ha figyeljuk a fordulatot) és ha a szinkron közelében járunk és rákapcsolunk a hálózatra autómatikusan ráugrik a fordulat, ez 1-2 kW esetén szinte
gyerekjáték, ez szinkron gép esetén érvényes...

Aszinkron gép meg szinte bármilyen fordulatról ráugrik a hálózat frekijének megfelelő fordulatra, és tartja is amig valami drasztikus külső hatás nem éri a gépet, vedd példának a közönséges 3 fázisu villanymotort pl 2.2kw-osat. A szinkron vagy aszinkron gép addig motorként üzemel amig a tengét hagyjuk szabadon forogni illetve fékezzük, (hálózati üzemben!)

Viszont, ha a tengelyét "segítjük forogni" valamilyen egergiával pl szél, viz, vagy éppen belsőégésü motor,
akkor a befektetett forgatónyomaték ami gyorsítani szeretné a forgást (ez a lényege...) a forgógépben elektromos enegiát generál és visszapumpál a hálózatra!!!
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a hajtógép üresjárati fordulatának jóval nagyobbnak kell lenni mint a szinkron fordulat, pl szél vagy viz esetén kb 2-3 szoros és ebben van az a tartalék nyomaték ami ahhoz kell, hogy visszatápláljunk. Ha a szélkerék tehát nem forog gyorsabban mint egyébként a generátor akkor nem is érdemes rákapcsolni, mert csak fogyasztó!
Viszont ha gyorsabban forog és rákapcsolunk akkor termelni fogunk, a fordulatunk viszont változatlan marad bármennyire is igyekszünk forgatni a tengelyt.
Aszinkron gép esetén van némi fordulatszám emelkedés, de ezt szabad szemmel nem vesszük észre. ( Pl. 1460-as fordulat, maximális termeléskor felmegy 1540-re) Ha a 2.2Kw-os gépünket iszonyatosan nagy nyomatékkal szeretnénk forgatni pl 10kW-nak megfelelővel, akkor nyilván leég a telercselés, ugyanúgy mintha a motort nagyobb igénybevételnek tennénk ki , vagy lefognánk.
Ha szelet használnék ilyesmire, biztosan használnék lendkereket is a lökések kiegyenlítésére...
A lényege dióhéjban ez lenne, nem akarok rábeszélni senkit, csak az információkat adtam át, ki-ki döntse el lát e benne fantáziát, vagy a környező országok energiatermelőit gazdagítjuk továbbra is (30% körüli az importunk)
Azért autógenerátorral ne álljunk neki...

(#) borys_90 hozzászólása Máj 22, 2008
Hali de ha ez a megoldás nem jön össze akk lehet kapni invertert bedugod a szivargyújtóba és a másik oldalán 230 V jön ki! annyi h ha nem jár a motor akk hamar leszívja az aksit de ha a motorral 1szerre működteted akk nincs semmi gond szerintem ez sem rossz megoldás! de lehet h az! de az inverter nem nagyon olcsó de szerintem olcsóbb mint 1 füstgép főleg 12V os
(#) dcsabi hozzászólása Máj 22, 2008
Nem olvastam végig, mind a 5-600 hozzászólást, ha szó esett volna róla akkor bocs...
A következőt megjegyzést tenném. Az új energiatörvény értelmében a hálózatra csatlakozott fogyasztónak jogában áll a kiépített vételezési teljesítménynek megfelelő teljesítménnyel visszatáplálni a hálózatra. (Max 50KVA ...közel 50 KW 3 fázis, 1 fázis 5 KW )
Ez pl lakossági II-es dijszabás 1 fázis 20A esetén akár azt is jelentheti, hogy egy erre alkalmas szélgenerátorral Pl már (1-1.5Kw) évi 1300-1800 használható szeles órák mellett annyi energiát tudunk visszatáplálni a hálózatba, hogy a szükséges vételezett energia mennyiségét fedezi.
Ez a legjobb tárolás!...
Tehát önellátóak lehetünk, ha többet termelünk egy kis zsebpénz is jön a házhoz! Az erre alkalmas mérő és biztosító rendszer nem sokkal több mint egy jó nagy akksi, és egy nagy inverter ára! A visszatáplált energia átvételi ára a vételezési ár 85%-a!
Egy ilyen beruházás akár egy év alatt is megtérülhet!
Megvan az a lehetőség továbbá, hogy nagyobb generátor esetén annyi energiát termelünk, hogy a fütés egy része, vagy teljesen kijön belőle.
Nem beszélve róla, hogy a visszatáplálás 1 tarifás a vételezés meg esetleg vezérelt és az ár emiatt jóval kedvezőbb bizonyos időszakokban.

(#) kobold válasza (Felhasználó 19794) hozzászólására (») Máj 20, 2008
Nem értelek én téged...
Van "Kezdő kérdések" topic, kifejezetten erre, mégis sorban nyitod az alapismeretekkel kapcsolatos témákat. Szerintem mindenki szívesen segít, de azt azért kicsit túlzás lenne elvárni, hogy alkatrészenként tanítják meg neked az elektronikát. Amiket kérdezel, azokat pillanatok alatt megtalálnád a neten, rengeteg kapcsolás mellett ott a működési magyarázat is.
Szerintem próbálj egy kicsit önállóbb, és kreatívabb lenni: keress először egyszerűbb, pár alkatrészből álló kapcsolásokat, majd az adatlap és a rengeteg egyéb információ alapján kezdj el logikázni, mi miért úgy működik, ahogy. Ha nem érted, fuss neki megint, és inkább az ötödik után kérdezz, mert ezt előbb-utóbb megunják a modik is, aminek sosincs jó vége.
Bocs, ha esetleg megsértelek, és bunkónak látszom, csak picit rettegek már azoktól a témáktól, amik egy hatszoros inverter-IC, netán egy mikrokontroller működését feszegetik...
(#) mex válasza sevenhill hozzászólására (») Máj 15, 2008
Ezekszerint ha tápfeszültségnyi jel kerül a tirisztor bemenetére,a 470ohm-on keresztül és igy az inverter is megkapja a diódányi nyitófeszültséggel csökkentett leállitó impulzust akkor az inverter le is áll. Mérni kellene,mennyi a 330 ohm után a pufferen a fesz,mert,ha lényegesen kevesebb akkor nem biztos ,hogy képes leállitani. A hiba a jeladó,előgyújtásszabályzó áramkörben van,az inverter tranyó emitterellenállásának leégése csak okozat volt nem pedig ok..
Végigmérném az össz tranyót.elkókat,stb. De először a tápfesszel kezdj.
(#) mex válasza sevenhill hozzászólására (») Máj 15, 2008
Asztalon mivel hajtottad? Az utolsó tranyó kollektoráról vezérelt leállitás diódája biztosan jó? Az inverter jel nélkül leáll ha a kondin a fesz eléri a zenerek nyitási feszültségét? Tirisztort cseréltél már?
(#) Attila86 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 14, 2008
Szerintem azt lehet kapunak is hívni.
Egy olyan eszköz ami vagy nyitva van, vagy zárva. Ilyenek a kapuk is!
Attól mert hogy vannak olyan alkatrészek amiket "logikai kapuknak" neveznek, nem csak azok lehetnek kapuk!
Mondjuk ilyen alapon egy kapcsoló üzemben működő fetet is nevezhetünk kapunak.

A rajzod azért nem az igazi, mert a 4066 "kapcsolóinak" nincs két állása. Ezért kell két "kapcsoló" és egy inverter.
(Tisztában vagyok vele hogy te ezt tudod, nem neked írtam!)
(#) idlob hozzászólása Máj 14, 2008
Már vártam a témát. Egyszerűen hihetetlen, hogy még csak 2 téma foglakozik ezzel. Mikor nyitunk témát "az Úri Ember"-es műsor tudományos jólmegaszondásához? Noha még mindig jobb ha kérdeznek, és nem vakon hisznek.
Amúgy a Fókuszos találmány egy közönséges (trapézhullámú?) inverter, a HEstore-ban találsz ilyet.
(#) mex válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 12, 2008
Az,hogy az első kapcsolással nem ment alapjárat fölé a fordulatszám az bizony eléggé érthetetlen,mert ha alacsony fordulaton volt elegendő feszültsége a jeladónak akkor miért ne lenne magasabb fordulaton is? Ha van otthon nagyobb feszültségű zenered pl:6.8, 8.2V-közti értékű tedd be azt,vagy akár kettő 4.7V-osat sorba. Az inverteres változattal próbáld.
Ha meg akarod épiteni ezt akkor a trafóméretezésben segitek.
(#) Krisz03 válasza mex hozzászólására (») Máj 10, 2008
Idézet:
„Gondolom házi gyártmány.”

Nem, dehogy is. Ez egy Bosch márkájú strobi. Biztos van olyan öreg, mint a moci, de ez talán nem lehet probléma. Vagy mégis? Ilyen strobim van.

Idézet:
„Ami pedig az inverteres részt illeti:lehet hogy egyszerű,de ágyúval lősz verébre...”

Igen-igen, volt is már bajom vele. De ez volt a legelső elektronikus gyújtásom, és ezt alakítottam induktív jeladósra. De a következő az lesz, hogy újat készítek. Mondjuk ez megfelelő lenne? Csak nem tudom milyen trafó kell az inverterbe...
(#) bbalazs_ válasza tilde hozzászólására (») Máj 8, 2008
A kondikat mindenkeppen csereld ki, nem nagy osszeg.
Az inverter kimeno fesze (igy ranezesre ez egy 15/17 collos LCD monitor invertere) nagyjabol 1700V es 800V korul lehet, nem nagyon tudod megmerni, mert nagyfrekis valto. Eleg legyen annyi, hogy a cso vilagit rendesen.
(#) tilde hozzászólása Máj 8, 2008
Hello, nekem az inverterrel kapcsolatban lenne pár kérdésem, bekapcsoláskor felvillan a kép, majd kikapcsol, és vége. Az inverter egy kicsit meg is van pörkölődve, két fóliakondi eldurrant. Képet mellékeltem, ott látni mindent.
Na most azt szertném megtudni, ha kicserélem a kondikat, elég-e lehet az a mukodeshez? Mekkora lehet az inverter kimenő feszültsége kb., szeretném megtudni, hogy tényleg működik -e az inverter, mert sajnos a monitor többi részével is van egy kis gond, nem tudom kiprobalni.
(#) oleg53 hozzászólása Máj 8, 2008
Na. Végülis csak a késleltetős megoldás egyik változatát rajzoltam le, meg le is szimuláltam. Úgy tűnik jó az is, de a diódás lesz a nyerő.

Az első kép a késleltetős rajz. Azért raktam 20kOhm-ot és 1nF-ot bele, mert az bizos nem terheli túl az első inverter kimenetét. De nem túl kicsi az 1nF? Nem mérhető össze a parazitakapacitásokkal?
Az Eagle azt írta, hogy nem stimmel az IC-k tápjának megadása. Miért?
Meg úgy általában, mi a véleményetek?

A második és harmadik kép a Tinával leszimulált késleltető szakasz. (Tehát csak a második inverterig.)
A felső jel a bemenet, a középső az inverze, az alsó meg a kimenet. Azt meg majd megnézem, hogy elég-e az a durván 14us.
Ja, a frekvencia meg nem 1kHz, csak 150Hz. De lehet, hogy majd megemelem.
(#) levii válasza kisedison hozzászólására (») Máj 7, 2008
Szia!
Ebben mindent megtalálsz!
Bővebben: Link
(#) scooby_ hozzászólása Máj 7, 2008
Igen,láttam 100w-t is,de most találtam itthon napelemet (1,2V)-os lehet solar lámpából nem tudom mit lehetne vele kezdeni,de ha ennek a segítségével lehetne 220-t csinálni,nagyon örülnék így nem lenne gond a fogyasztással.

Szerintem mindenképpen kellene 12V-os inverter,de kéne egy 1.2V-ból 12V-t csináló inverter is,vagy van olyan ami 1.2V-ból azonnal 220-at csinál?
(#) potyo válasza sprofan hozzászólására (») Máj 5, 2008
Nem bukta, mert nem az egész inverter megy a stabkockáról, csak a vezérlés.
(#) sprofan válasza szuperman hozzászólására (») Máj 5, 2008
24V -ról működik, 300W-os (elméletben).
Nem néztem át alaposan, de ez már használhatóbb.
Bővebben: Link
(#) sprofan hozzászólása Máj 5, 2008
Viszont arra nem gondoltok, hogy ez a stabkocka max ha jól emlékszem 1.5-2A visel el, az inverter pedig magában, terhelés nélkül is simán elfűti ezt a teljesítményt. Szóval ez alapból bukta, esetleg más kapcsolással kéne próbálkozni, szétnézek, találok-e valamit.
(#) bbb hozzászólása Máj 3, 2008
valaki tud erről az inverterről mondani nekem valamit? DELTA DAC-08B031
annyit sikerült már kiderítenem, hogy elég sok lcd-nél használják, de azt még nem, hogy melyik láb hogyan csatlakozik (milyen jel kell neki). van nálam egy n35bs1 laptop, amiben ez az inverter van, és valószínűleg ez döglött meg, de mielőtt kicserélem párezer forintért, jó lenne leellenőrizni, hogy egyáltalán a bemeneten megkapja-e a szükséges feszültségeket. (kap 21-22V-ot, meg testet, meg egyik lábon 3.6V-ot, de kérdés, hogy miket kellene kapnia) ha máshogy nem megy, akkor marad a megoldás, hogy egy sima moddingos fénycső inverterével fogom meghajtani a háttérvilágítást, de jó lenne az eredeti (már kipróbáltam, hogy működik-e olyan inverterrel, és simán megy, csak azon nem lehet fényerőt szabályozni, meg nincs rajta enable láb sem, csak direktben kell neki a 12V, és a test)
szóval, ha valaki tudna nekem jelszintekkel segíteni, az jó lenne. (és igen, megtaláltam ezt az oldalt is, de ott úgy tűnik nem ehhez az inverterhez van a lábkiosztás, mivel 21-22V-ot kap, nem 12-t)
(#) SzervízMacska válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 28, 2008
Jelenleg csak távlati tervként szerepel nálam a diag, mivel nincs most saját szekerem. Valószinűleg valami megbízható, elterjedt tipust fogok venni használtan, ekkor jöhet szóba a tipusspecifikus verzió megvalósítása. Addíg maradnak a bármely kocsiból könnyedén kinyerhető paraméterek ( seb., ford., temp. stb. ). Ha komolyan akar az ember foglalkozni vele, úgyis be kell szerezni a Bosch KTS-t... Ahhoz elég 1 lepukkant asztali PC - mivel inverter mindíg van a kocsimban - és még a hifi is bővíthető vele multimédiás irányba, szinte ingyen. A kivetítés viszont érdekes dolog, az tényleg feldobja az összképet. Szerintem a ledes verzió főként azért jobb, mert nagyobb számjegyeket tudsz megjeleníteni alapból, nem kell nagyítani, olcsóbb is és nem generál akkora adatforgalmat, mint 1 grafikus lcd. Torzításra nem feltétlenül van szükség, ha nem a szélvédő leggörbébb sarkában akarod látni. Én egyszerűen oldanám meg: digitenként 2-3x7 db 10 mm-es led, és ha nagyon maximalista vagy, a korrekciót a ledek pozícionálásával el tudod végezni. A fordulatszámot is rá tudnád 1 ledsorral applikálni. A helyedben 2 színű ledekből csinálnám a számkijelzést, az további funkcióval bővíthetné a cuccot: pl. egy előre beállított sebesség felett átválthatna más színre. Az egészet süllyesztve bedobozolnám, hogy a ledek saját fénye ne zavarhasson a vezetésben, majd nemes egyszerűséggel fektetve felragasztanám a műszerfalra. Természetesen a program megírásakor ügyelni kell a számok megfelelően tükrözött megjelenítésére. Zárójelben tenném hozzá, hogy a Conrad is forgalmaz valami hasonlót, ötletgyűjtés miatt azt is érdemes lenne megkuksizni. Közben megjött val.színű a progid, köszi szépen. A "kivetítőhöz" pedig sok sikert!
(#) pittyu válasza pittyu hozzászólására (») Ápr 28, 2008
Azzal ba... ki vele, hogy csináltam egy visszacsatolást az egyik szek. körről . Valamit elrontottam és megszaladt a tápláló inverter. Elselyén lessz egy nagy repcsis buli (bográcsozás sbt )akkor találkozok az ötletgazdával.Gyere át a minden ami modellre.
(#) pittyu hozzászólása Ápr 27, 2008
4 db a gépben?? én vevőakkunak is ötöt rakok. Nincs benne motor??Amugy terepen fesz emelő tápot ,vagy olyan töltőt használok amiben benne van a fesz emelő inverter.Laptop tápom van +L 200 as IC vel készitett fesz és áramgenerátor.
(#) lidi hozzászólása Ápr 27, 2008
Tudom, hogy korábban énis kardoskodtam a DCC mellett. Építettem is két dekódert már, és 1 vezérlőt. Bár mozdonyban még nem próbáltam ki.
De most nekem is szöget ütött a fejembe, hogy lehetne másképp is.

A következőre gondoltam: hasonloan a dcc hez a jel egyben a táp is, de én sima RS232 re gondoltam. Csak egyirányú átvitel, a vezérlőtől a mozdony felé. Ez azért tetszene, mivel lehetne használni a pic hardveres usart-ját, és pwm-jét. Nem kellene ügyelni a pontos időzítésekre, igy magasabb szintű nyelven lehetne irni a dekóder programját, nem csak asm ben.

Ami gondot okozhat, a jel levétele: mert dcc nél a polaritás mindegy, mivel a bitek ideje különböző. De rs232 nél fontos a jel polaritása is. Arra jutottam, hogyha nem akarjuk manuálisan kapcsolgatni a mozdonyon hogy menetirány szerint melyik szálról vegye a vezérlő jelet, akkor kell egy vezérelhető inverter. Ha a pic nem vesz értelmezhető jelet egy ideig, akkor polaritást vált az RX lábon egy külső XOR kapuval.

Szoftveres usartal talán nem is kell külső IC, de ez nem annyira szimpatukus megoldás.

Ha mégis szükséges lenne a viszirányú kommunikáció pl. programozáskor, akkor lehetne villogtatni a mozdony lámpáját, és optoval levenni a soros jelet.
(#) Bonanza02 válasza Hsanyi79 hozzászólására (») Ápr 24, 2008
Csak jelzem:
Fenn van az inverter kapcsolás a másikon.
(#) gulyi88 hozzászólása Ápr 23, 2008
öcsém számlgattam
ha tényleg szükség van arra a 18000n/m re, akkor
ahoz hogy 1µF os kondit 400V ra töltsük 2,33ms alatt, 68,58~70W os inverter kell!!!
ugy jön ki hogy Q=C*U=I*t
I=C*U/t --> P=C*U^2/t

C = az energiatároló kondi kapacitása
U = a töltési végfesültség
I = a töltőáram (áramgenerátoros töltést feltételezve)

ez elég dúrva primeráramot igényel:
kb 6A-t 2,333ms ideig. A kérdés, hogy az akku ki tud e adni ilyenimpuzuszserű áramot?
(#) mex válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Mondom én,hogy izmos az az inverter....
(#) mex válasza chiefyeager hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Azért a 18000n/min nem kevés....
Milyen moci ez?
De hogy a kérdésre is válaszoljak: az a~ 2.3ms bizony kevés,izmos inverter kell...
(#) proli007 válasza Zsooti79 hozzászólására (») Ápr 22, 2008
Szia!

Idézet:
„Nincs külön szintillesztés. PLC 24V kimenő jele megy az optóra, az meg kapcsol a Shift regiszternek 5V-okat.

Hát maga az opto adj a szintillesztést, hiszen a PLC kimenete 0/24V a TTL bemenete 0/5V.

Idézet:
„Mit értesz hiszterézises bemeneti tagon, meg mi lenne a szerepe az integráló tagnak?

Fercivel egy órajelre jár az agyunk. A mellékelt rajzon láthatod. Ha az invertálás zavar, akkor az Optot és az alatta lévő ellenállást megfordíthatod.
Az integráló tagnak a szerepe, az esetleges zavarjelek kiszűrése. A hiszterézises inverter, meg növeli a zavarsávot, és vissza állítja a jel meredekségét. (Ezt akkor is alkalmaznám, ha nem használnák integráló tagot.)

Idézet:
„Hogy gondoltad a megfeleő számú léptető órajel számolását? És hogy történne az IC törlése?
Ha törénik egy adatkiküldés, akkor utána törlődik, vagy ha nem is törlődik, akkor Q0-ról kezdi a következő adat beolvasást, shiftelést.

Megrajzolnám mire gondoltam, csak értelme nem volna, ha azt mondod, hogy "már kész a panel meg megvan az IC". Egyébként, az -SHCP jeleket számolnám és megnézném, hogy az adatátviteli idő alatt, eléri-e a 16-ot. Ha nem, akkor hibás az adatsor. Mivel nem lehet egyszerűen törölni a shift regiszter, 16db nullát léptetnék be. Tehát a SI vonal alacsony állapotában, 16db órajelet generálnák az -SHCP bemneten. Persze ez egy kalap IC-t jelentene plusz ban. Így továbbra is fenntartom a véleményem, hogy ha adatellenőrzést is szeretnél, azt nem érdemes diszkrét elemekből építeni.

Amúgy az adatátvitel biztonságát, Én úgy oldanám meg a helyedben, hogy visszaolvasnám a PLC-re a kivitt adatot, és ha egyezik, csak akkor másolnám be a kimenetre. (persze nem ezzel az IC-vel) akkor a PLC eldönthetné, mi legyen. (A jó öreg ECHO!)

Egyébként eldönthető, hogy a 16db kimenet milyen állapotot vegyen fel, ha az adatátvitel hibás?

(Amúgy Szilvának igaza van, gondold át a regiszter működését. Mert hozzászólásaid alapján az látszik, hogy nem tiszta. Mert ilyen nincs hogy innen kezdi, meg onnan kezdi. Ez egy FiFo regiszter, ez csak taszigálja a jelet befelé, az órajel ütemében.)

A PLC működtető diagramját közre adhattad volna, akkor kiderült volna a segítőknek néhány dolog, pld. hogy mit teszel rosszul a vezérlésnél. (Azt pld. figyelembe vetted, hogy a kimeneteit kb. 100msec-onként írja megés egyszerre, ha jól emlékszem?)
Ha optocsatolót alkalmazol, akkor miért kell közösíteni a tápfeszt? Akkor egy sima feszültségosztó egy zénerrel is megtette volna. De jó az opto, csak a földelések kialakítását (vezetékelés-táp) ki kell agyalni.

Bocs, ha számodra triviálisakat írok.

üdv! proli007

PLC-in.jpg

(#) mex válasza sevenhill hozzászólására (») Ápr 21, 2008
Az a helyzet,ha a szikra idejére nem állitod le az invertert akkor a begyújtott tirisztor feleslegesen terheli,ráadásul ha az inverter a tirisztor tartóáramánál nagyobb áramot képes szolgáltatni akkor az nem képes kikapcsolni. Ezért is volt neked csak egy szikrád.
Egyébként meg :óráslupe,és jó adag türelem! Volt amit szó szerint morzsányi darabokban szedtem szét,de nem használtam semmiféle löttyöt,nem is ment tönkre egy alkatrész sem.
Következő: »»   238 / 253
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem