Fórum témák

» Több friss téma
Fórum
Keresés
Lapozás: OK   33 / 96
(#) Bakman válasza Harry hozzászólására (») Feb 12, 2019
Ez valamilyen kettős fém hőmérőnek néz ki, elsőre K típusúra tippelnék.
(#) eSDi válasza Harry hozzászólására (») Feb 12, 2019
Hali!

Ha platina szenzor, akkor valószínű ez sem lesz lineáris alacsony hőmérsékleten, ugyan úgy mint a Weller. Ott kb 55°C-tól lineáris a dolog. Nem is lehet ennél lejjebb tekerni.
(#) Harry hozzászólása Feb 12, 2019
Szétszedtem a hőlégfúvót is.
Itt a kerámiatestre körbe volt tekerve a fűtőszál, azon egy szigetelő és azon a fémház.
A hőmérőszenzor a levegő útjába volt belelógatva a kerámiatest végén. A szenzor vezetéke valami spéci hőálló ragasztóval oda volt rögzítve a kerámia végére. Dremellel meg tapétavágóval le tudtam fejteni. A szenzorról is tudtam képet készíteni (elviekben a pákában is ugyanilyen szenzor van (legalább is a meghajtó áramköre ugyanaz)).
A szenzor vezetéke eltört ez okozhatta a problémát. Próbáltam a szenzor meglévő két vége között mérni, de csak pár ohm-ot sikerült mérni.

Szerintem ez is menthető lenne, ha tudnék új hőálló szigetelőt beszerezni (a fűtőszál és a fémburkolat közé), meg olyan spéci ragasztót a kerámia végére (ami bírja a hőt is rendesen).

Szerintetek menthető?
(#) Harry válasza superuser hozzászólására (») Feb 12, 2019
Megnéztem a szétszedés, és hőszenzor csere lehetőségét is.
Sajnos a kerámiarúd egyben van, nem lehet rajta semmit cserélni.
(#) Harry válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 12, 2019
Megfogadom a tanácsot, lesz rajta gyerekzár.
A 0-100-ig skálázásnál szeretném egy picit komolyabbra venni a szerkezetet. Tudom, a valós használatnál nem vacakol annyira vele az ember (érzi, hogy milyen hőfokra van szüksége), de most adott a lehetőség eljátszanék vele, hogy precízebb legyen.
(#) Harry válasza Johnny0004 hozzászólására (») Feb 12, 2019
Bemértem. Negédes a mostani eredmény is:
Jeges víz, multival (Ktype): 4°C, páka ellenállása: 52,6 Ohm
Szobahőm., multival (Ktype): 23°C, páka ellenállása: 57,7 Ohm
forrásban lévő víz, multival (Ktype): 99°C, páka ellenállása: 71,8 Ohm

A 3 pont nem is fekszik egy egyenesre, és sem az 50, sem a 69 Ohm nem stimmel. De egyik sincs nagyon távol.
Ilyenkor mi a teendő? Feltételezhető, hogy lineáris marad 400°C-ig, és lehet rá szabályzást készíteni? Lehet házilag 100°C felett biztos hőmérsékleten továbbkalibrálni?
(normális hogy +4°C-nak mértem a jeges vizet és nem 0°C-nak? (kevergettem ám aktívan, hátha.., hagytam neki 10-20 percet is...))
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) Kovidivi válasza Johnny0004 hozzászólására (») Feb 10, 2019
Ha nem akar az ember a kalibrálással foglalkozni, akkor egy skála 1-tól 100-ig is bőven megfelel. A hőfokra úgyis rááll az ember azonnal, tujda, hogy kb. 70-nél már olvad az ón, de 75-tel jó forrasztani.
Amit viszont ajánlok azoknak, akiknek gyereke van: a főkapcsolót eldugni, a pákát magas polcra felrakni, vagy ha nem lehet, akkor megoldani, hogy a páka bekapcsolásához valami bonyolultabb művelet kelljen. Pl. páka bekapcsolása után le kell a hőmérsékletet csavarni nullára, majd maximumra a hőfokra, és csak ez után kezd fűteni a páka. A gyerekek felmásznak mindenhova, mindent elérnek!
(#) Johnny0004 válasza superuser hozzászólására (») Feb 10, 2019
Szerintem is elég multiméter hőfokméréssel olvadó jég, meg forrásban lévő víz, ezekből használható. Utána multival még ellenőrizhető több hőfok is ha már fűt a páka.
(#) superuser válasza Harry hozzászólására (») Feb 10, 2019
Lehet, hogy kár ennyire elbonyolítani. Engem is érdekelne a válasz, de ha egyszerűen felveszed a karakterisztikáját, akkor tudod használni amire akarod. Egyébként meg vehetsz helyette egy PT100-at amit beraksz a helyére - persze csak akkor ha nincsen egybeépítve a fűtőbetéttel.
(#) Harry válasza Harry hozzászólására (») Feb 9, 2019
Nickelnek 0.00672. Viszont az mintha 120 Ohm-os lenne gyárilag. Létezhet Ni50-es?
Nincs esetleg olyan (feltételezem olcsó anyagú) RTD aminek a hőmérsékleti tényezője 0,00628 körül lenne?
Illesztettem a két hőmérésemre (szobahőmérséklet, kezem) egy egyenest, és megnéztem hol metszi a 0°C-os tengelyt: 50,378 Ohm-nál (PT50-nél ez 1,96°C), ami egész biztatóan hangzik .

Ugyan a metszéspont jónak tűnik, viszont az egyenes meredeksége 1.6x nagyobb mint a PT50-nek.

A 97 Ohm mérése nem tudom hogy sikerült... A saját lineáris skálán is ez 150°C-ot jelentene.... lehet a szenzornál már(/még) csak annyi volt...

(hirtelen nem tudtam mértékegységet varázsolni a tengelyekre bocsi... zavaró de rá lehet jönni a tengelyekre)
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2019
(#) Harry válasza superuser hozzászólására (») Feb 9, 2019
Megcsináltam az Excel táblát, meg a diagramot.
Ami nem tűnik valósnak, hogy a szobahőmérséklet 39°C és a kezem 47.6°C.
Ami valósnak tűnik, hogy a kettő között (kezem és szoba) 8.15°C különbség volt. {képletet átalakítva deltaT=deltaR/(R0*0,00385)}

Uzsonnászacsis ötletet fogom alkalmazni.
(#) superuser válasza Harry hozzászólására (») Feb 9, 2019
Kalibráláshoz a legegyszerűbb ha van hőmérő szenzor a multiméteredhez.
Ha nincsen, akkor a szenzorra ráhúznék egy uzsonnás zacskót amibe nem folyik be a víz,
referenciának pedig jégkockás vizet és forrásban lévő vizet használnék.
Ezek 0,5-1 C fokkal térhetnek el az elméleti határtól.
Ha kb. ezt hozza (0C-on 50 Ohm, 100C-on 69.25 Ohm), akkor szó nélkül alkalmazhatod rá a PT50 karakterisztikát.
T=(R-50)/(50*0.00385)
(#) superuser válasza Harry hozzászólására (») Feb 9, 2019
Ha kell hőmérséklet diagram, írd be a képletet egy Excell táblába, írd ki a fokokat 0-tól 450-ig és kész a táblád.

Johnny0004 adta a képletet:

https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2246319.html#2246319

Az alap ellenállás PT50-nél R0=50R
Elképzelhetőnek tartom én is ezt az eltérést, a franc se tudja mennyi lehetett pontosan.

Pont emiatt is vagyok picit bajban. Hogyan tudom pontosan megmondani hány °C-os a közeg ahol a páka szenzora van? 0-100°C-ig vannak elképzeléseim de 300°C...

Sajnos csak hétfőn tudom lemérni a pákát de aznap este megcsinálom amit tudok. Ez van a fejemben:
1. bedobom a fagyóba a pákát meg egy kijelzővel bíró hőmérőt (BME280) és megnézem 0°C-nál hány ohm-os a páka (sajnos ez sem a legpontosabb)
2. feldobok forrni egy adag vizet, belelógatom a kerámia fűtő/szenzor betét végét, így feltételezem nem zárok össze elektronikát, és megtudom az ellenállását 100°C-on
3. köztes értékeket nem tudom, hogyan lehetne értelmesen mérni. (ami a fejemben van az egy fűtőtest teteje mondjuk...(átmeneti állapotban valószínűleg nem egy hőmérsékleten lenne a páka meg a hőmérő))

Használhatóak lehetnek ezek a mérések?
(#) Harry válasza Johnny0004 hozzászólására (») Feb 9, 2019
Viszonylag ez a legolcsóbb páka a piacon, elképzelhető hogy a szenzort is maguk kísérletezgették volna? (érdekes, hogy a műveletierősítős szintillesztés mind a páka mind a hőlégfúvó hőszenzoránál egyforma, nem bonyolizálták meg nagyon)
Jómagam is gondoltam a PT50-re de nem találtam hozzá adatlapot. Ha esetleg találnál egy hőmérséklet diagramot hozzá az segítség lehetne.
(#) Harry válasza Johnny0004 hozzászólására (») Feb 9, 2019
hétvégén/hétfőn megcsinálok egy excel táblát/grafikont a számolt értékekkel. köszi a tippet.
A 28°C és 23°C mért értékek közel lehetnek a valósághoz, a 300°C-ot úgy saccoltam, hogy a melegített páka hegye kb. azon a hőhatáron lehetett ahol megolvasztja a forrasztóónt.
(#) superuser válasza Johnny0004 hozzászólására (») Feb 9, 2019
Pont az alapján számoltam utána amit Te írtál. Ha jól emlékszem 220 C jött volna ki a mért értékhez, amikor 300-at saccolt. Ez tűrési határon belül lehet, figyelembe véve, hogy egy másik pákát tett mellé és teljesen bizonytalan a hőátadás milyensége.
Egyébként pár méréssel ellenőrizheti, hogy egyezik-e a karakterisztika a PT50-el.
(#) Johnny0004 válasza superuser hozzászólására (») Feb 9, 2019
Nem lehet PT50, mert annak a leírt adataid szerint (69,25-50)/100=0,1925 Ohm az 1°C hőmérséklet változáshoz tartozó ellenállás értéke, persze feltételezve, hogy lineáris a szenzor. Harry méréseit számolgatva egész mások az értékek, feltéve, hogy pontosan mért.
Elképzelhetőnek tartom, hogy a gyártók egyedi szenzort használnak (ismét példaként Weller).
(#) superuser válasza Harry hozzászólására (») Feb 8, 2019
Nem teljesen tiszta számomra mit akarsz kérdezni, de szerintem a szenzorod az PT50 lesz.
0C-on 50 Ohm.
100C-on 69.25 Ohm
Pt50 (385)

Keresek egy normális adatlapot, vagy egy hőmérséklet diagramot, de nem igazán találok.
(#) Johnny0004 válasza Harry hozzászólására (») Feb 8, 2019
Szia! Kiszámolod hány ohm egy fok Celsius változás, csinálsz áramgenerátort, ezt rákötöd a szenzorra, majd méred rajta ADC-vel a rajta eső feszültséget. Ezekből kiszámolod hány Ohmos a szenzor, és elosztva a fokonkénti ellenállás változással megkapod hány fokos. Vagy gondolom ez is platina szenzor, akkor talán használható rá a Wellereknél használt hőfok számolás:
T=(Rt-R0)/(R0x0,00385)
magyarázat:
0,00385 1/fokcelsius: hőmérsékleti tényező, platina szenzornál
T: hőmérséklet
Rt: szenzor ellenállása T hőmérsékleten
T0: 0 fokcelsius
R0: szenzor ellenállása 0 fokcelsius-on. (Weller termisztornál: 20,9 ohm.)
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2019
(#) tbarath válasza Harry hozzászólására (») Feb 8, 2019
Szia,

Ha a fesz. mindig 0 V, akkor nem lehet hőelem, az ugyanis a hőmérsékletkülönbségnek megfelelő feszültséget ad le. Tehát az egy termisztor, PTC, RTD, nevezzük ahogy akarjuk.
(#) Harry hozzászólása Feb 8, 2019
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni, pákakészítős projektemben. Próbálom kiemelni a lényeget (bocsi a tömörségért).

Cél: leégett kínai páka remek vasaiból használható páka varázslása
Hol tartok: leégés után felmértem a kárt, visszafejtettem a kapcs.rajzot, van terv hogyan jutok el a célig.
Hol akadtam el: páka hőmérőjének típusára nem akaródzok rájönni.
Miért fogtam bele: olcsón jó pákát szeretnék, ez a leégett ideális vasdonor, a többi alkatrész kb van raktáron, így csak lelkesedés kérdése a megvalósítás.-> hobbi

Mi a donor: 2 in 1 852 Rework Station (márkátlan, bár ugyanilyen kb a Yihua is) link: https://www.ebay.de/itm/2-in-1-Soldering-Rework-Station-852D-Heislu...040093
Ami a veszteség: vezérlő IC megadta magát látványosan (kipukkant), hőlégfúvó hőmérője szakadást mutat, hőlégfúvó mérőáramkörének egyik ellenállása megfeketedett

Konkrét cél: A célom a meglévő elektronikát felhasználva (de nem ódzkodom egy új paneltől sem), egy új mikrovezérlővel saját kóddal életrekelteni a pákát, akár egy kis PID szabályzással megbonyolítva a helyzetet.

Konkrét elakadás: Ahhoz hogy szabályozni tudjam a páka hőmérsékletét, tudnom kell a hőmérsékletet feldolgozni. Kerestem neten milyen hőmérőket raknak pákákba, de a hőelem (K-type), vagy hőellenállás (RTD) került előtérbe. Mértem a kapcsokon ellenállást, és feszültséget is, a feszültség mindvégig 0.000V volt.

Mért értékek: 23°C=57.6Ohm (szobahőm.); 28°C=59.17(kézmeleg);~300°C=97Ohm (másik pákával 450°C-on fűtve);

Tudnátok tippet adni? Előre is köszönöm!

Mellékelek: pákáról egy-két képet, panel két oldaláról képet, kapcsolási rajzokról képet, pákahegy bontásáról képet,
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2019
(#) tbarath válasza zamatőr hozzászólására (») Dec 1, 2018
Ezt nem tudom miért tőlem kérdezed, nem én linkeltem. Én egyébként a filenevekre próbálnék rákeresni a neten, jobb ötletem nincs.
(#) zamatőr válasza tbarath hozzászólására (») Dec 1, 2018
Üdv!
Bővebben: Link
Hogyan tudnám megtalálni az eredeti oldalt ahol ez "született".
Megcsináltam a kapcsolást de valamiért nem úgy működik ahogy kelene.
(#) stelok válasza Bakman hozzászólására (») Nov 24, 2018
Köszi akkor megpróbálom
(#) Bakman válasza stelok hozzászólására (») Nov 24, 2018
Semmilyet, mehet így, ahogy van.
(#) stelok hozzászólása Nov 24, 2018
Segítséget kérnék. Egy hakko 907-es pákát szeretnék vezérelni egy fűtés szabályzóval aminek a kimenete 12V 21mA. A mellékelt rajz egy 5v-os vezérlőből van. Milyen értékekre kellene változtatnom az ellenállás értéket hogy működjön.

kép2.jpg

Következő: »»   33 / 96
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem