Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   201 / 564
(#) erdgab válasza jimmi12 hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /

Való igaz,ismerősek a paneltervek és látom a kisebb módosításokat is.A főpanelon látom más fet tranzisztort akarsz alkalmazni,gondolom talán IRF630 vagy hasonlót,módosítva van a G lehúzó ellenállása is,ok.Megkérdezhetem miért tértél el az IRFD120 fettől,ami eredetileg volt a kapcsolásban?A nagyfesz panelon,ha jól gondolom,toroid transzformátor fogja előállítani a segédfeszültségeket,ez jó,a vezérlő panel is ok,még a rajt lévő dip lábkiosztású (tokozású) kis relé is a hővédelem áramkörében.Látom a bemeneti körbe beterveztél egy VDR-t,nagyszerű,némi védelmet az is biztosít.A 47 ohm ellenállások biztosan nem fognak fűteni ,ha minden klappol és jól működik majd.
(#) kivancsi4 válasza jimmi12 hozzászólására (») Ápr 3, 2011 /

„hátha valaki talál benne hibát” igen én, mindenben, mindíg, mindenféleképpen :hide: .Van egy pár dolog ami tetszik, például a vezetősávok nem cérnavastagságuak, a forrszemek is nagyobbrészt megfelelőek, viszont ha párásabb környezetben is biztonságossan szeretnéd használni egyes távolságokat illene megnövelni. 300V felett már a fórumbéli ajánlások alapján minimum 3mm távolság kellene.

IGBT_2.jpg

(#) mpisti válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Szia Sanyi!
Ha tudsz beszerzési forrást olyan pasztára,amelyik jól vezeti az elektromosságot és alkalmas akár diódák vagy kapcsolótranzisztorok hővezetésére is,akkor légyszíves oszd meg velünk. Nekem még nem sikerült ilyent beszereznem, pedig úgy tudom létezik valamilyen vörösréz paszta ilyen célra. Ahhoz,hogy a szilikonpaszta szigetelőképessége ne okozzon működési zavart,én a következőt szoktam csinálni: A félvezető eszköznek(dióda;FET;IGBT)azt a lábát,amelyik a hűtőlappal van közvetlen kapcsolatban, felhajtom az elejére,és egy 3,5mm furatú vörösréz sarut ráforrasztok úgy, hogy a saru furata és a félvezető rögzítőfurata egy tengelyvonalú legyen. Így a felrögzítő (réz)csavar biztosítja a jó vezetést, és nem kell spórolni a hővezető pasztával a biztos villamos vezetés miatt.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Mi nem szoktunk ebből gondot csinálni, ha a paszta csak vékonyan van kenve, akkor az szétnyomódik annyira, hogy tényleg csak a felületi egyenetlenségekben van és nem zavar bele az átmeneti ellenállásba. Pl. tárcsatirisztoroknál 1000 A körüli áram folyik át egy 4 cm körüli átmérőjű kör alakú felületen és ez ugye két oldalon. Az áramsűrűség 80...100 A/mm2 típustól függően, szemben a tranyóknál, diódáknál levő 20...50 A/mm2-el. Még nem volt ilyesmiből probléma, de ha jól gondolom nem is lehetne megoldani másképp.
Egyébként ez a csavaros megoldás tranyókra tényleg jó megoldás.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Addig én sem csináltam belőle ügyet,amíg nem találkoztam egy olyan IGBT-vel amelyiknek a hűtőlapján látszott az elektromos erózió nyoma. Ezt követően kezdtem alkalmazni az említett megoldást.
(#) lapose válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Szia!
Keress rá a NET-en az ezüst hővezető pasztára. Pl.: Bővebben: Link
(#) Phile80 válasza Freedomocska hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Én többnyire Toshiba félvezetőkkel találkoztam az ilyen jellegű gépekben... Ami inkább a probléma ezekkel, ha javítani kell, akkor a nyákon a fólia nagyon könnyen felszakad. Aztán előbb-utóbb mindegyiket javítani kell, ha ki van használva a teljesítménye.
(#) pjg válasza lapose hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Számítástechnikai boltban kapható. Ezt tesszük a processzor és a hűtő közé.
(#) mpisti válasza lapose hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Igen,ismerem az ezüstpasztát,csak az a probléma vele,hogy a villamos vezetőképessége teljesítmény elektronikai alkalmazásokra nem felel meg. A neten több forgalmazót megkerestem már, de egyik sem mert garanciát vállalni a megfelelő vezetőképességre. Valamikor régen találkoztam olyan vörösréz pasztával,amit elosztóállomások sínezésének kötéseinél használtak. Azt kifejezetten a vezetőképesség javítása céljából alkalmazták. Csak akkor még nem foglalkoztam efféle elektronikus ketyerékkel(nem is léteztek kis hazánkban akkor ilyenek) így aztán a lehetséges beszerzési forrást sem kérdeztem meg . Most viszont nem találok beszerzési forrást,pedig egész biztosan jobb lenne mint a szilikonpaszta. Tudom,létezik darabolható hővezető lap,ami extra lágy aluból van. csak hát az ára az egy horror. Arról nem is beszélve hogy egy lapot nem vásárolhatsz belőle, csak egy csomaggal.
(#) jimmi12 válasza erdgab hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Helo,

Köszönöm az észrevételeket, valóban IRF630-as FET-re terveztem át, ezen a kapcsolási rajzon ez a típus szerepelt. A segédtápokat egy kb. 50VA-es 2x12V-os toroid állítja elő, az egyik tápja a 12cm-es 12V-os ventillátort fogja hajtani, a másik a vezérlőpanelé.
Szerinted az IRGP40U68-as IGBT-ből elég lesz 2db oldalanként? Nem akarom túl nagyra építeni a gépet, a 120A nekem bőven elég lesz, a frekivel sem akarok variálni a 30-35khz elég lesz.
Jelenleg a főtrafó és a fojtó tekerésével szenvedek, nem igazán találok hozzá megfelelő anyagot. A hétvégén bontottam egy régi hegesztőt, azon találtam pár méter 16mm2-es rézvezetéket, ez esetleg elég lenne a 120A-hez?
(#) jimmi12 válasza kivancsi4 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Hali,

Köszi a kritikát , Az IGBT panel még tervezés alatt van, a hűtőbordák miatt kissé módosítanom kell, akkor megpróbálom ezeket is korrigálni. Terveim szerint a próbaüzem után az összes panel le lesz lakkozva, pont az áthúzások elkerülése végett. Egyábként a kritikus helyeken próbáltam törekedni a lekerekített vonalvezetésre, így kissebb az esélye az átütésnek.
(#) vottokar válasza jimmi12 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Ajjaj! Ez erdgab mester általam belejavítgatott rajza. :hide:
Akkoriban én katt fórumtárs korábbi javaslata alapján rajzoltam át erősebb fetekre. ( bár az én panelomon is az eredeti 1A-es szerepel) És, ha jól emlékszem, a második erdgab féle masina ilyenekkel üzemel kifogástalanul.
Én lehet, hogy kicsit paranoiás vagyok, de inkább 15V-os szekunderű trafót választanék. A hosszabbító végén tizenvalahány amper terhelésnél könnyen leeshet a betáp, és a vezérlés tápfeszültségében bekövetkező galibák itt súlyos pénztárcába vágó következményekkel járhatnak.
Rézvezeték beszerzési forrásnak bontott mágneskapcsolók behúzótekercsét ajánlom. 0,25-0,35mm-es huzalt könnyen ki lehet termelni belőlük.
A 16mm2 meg bőven jó lesz. (ha tényleg annyi)
(#) granpa válasza jimmi12 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Helló!
Bocs, hogy belevau; a 16mm2 tömör, vagy "litze" (nem mindegy!).
Üdv:Kálmán
(#) erdgab válasza jimmi12 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Amint vottokar fórumtárs írja,ez a rajz az általa módosított variáció,bár valóban üzemel egy gépem,amiben a meghajtó áramkörben IRF630 fetek vannak.Még nem késő,keresd meg a másik rajzot Bővebben: Link és azt használd.Megnéztem a mellékelt IGBT PDF doksit,szerintem bőven jó 2-2 db oldalanként (talán még 1-1 is elég lenne),ha jól bogarásztam ki a gyatra tudásommal,pozitív a hőmérsékleti együtthatója,ennek ellenére javasolják a párhuzamosítást.Még nem esett szó,ha emlékeim nem csalnak,a vezetékek terhelhetőségéről kapcsoló üzemben,az okosok szerint akár 10-12A/mm2 is lehet,természetesen hűtéssel.Ha valamiben tévedtem,kérem javítsatok ki.jimmi12 észrevételeit fogadd meg.
(#) erdgab válasza jimmi12 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Elfelejtettem,a 12V trafó elvileg elég,hiszen már többen használtak ilyen feszültségűt a segédtápban,de én valamikor javasoltam a 15V trafót,ilyen van a "Maciban" is,ebből előállítva a segédtápot,most idéznék vottokar válaszából
Idézet:
„Én lehet, hogy kicsit paranoiás vagyok, de inkább 15V-os szekunderű trafót választanék. A hosszabbító végén tizenvalahány amper terhelésnél könnyen leeshet a betáp, és a vezérlés tápfeszültségében bekövetkező galibák itt súlyos pénztárcába vágó következményekkel járhatnak.”
,ebben teljesen igaza van.Én a gépemmel (Maci) hegesztettem 75m hosszú gazdaságos hosszabbító végén lógva,minden gond nélkül,talán a kissé túlméretezett segédtápom mentette meg a gépet és tette lehetővé ezt a munkát.
(#) Tubi56 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Idézet:
„Ha tudsz beszerzési forrást olyan pasztára,amelyik jól vezeti az elektromosságot és alkalmas akár diódák vagy kapcsolótranzisztorok hővezetésére is,akkor légyszíves oszd meg velünk. Nekem még nem sikerült ilyent”

Igen létezik és nem is olyan nehéz beszerezni!
A HQVIDEO nál van írd" ezüst paszta" ezek elektromosan vezetők! Be lehet szerezni még alu. réz vagy bronz pasztákat is.PL. az iparban ami hő és elektromos vazető.
Sima hővezető pasztát én csak olyan helyre használok ahol szigetelni kell pl.csillámmal és a felület nem valami sima, pulérozott.
(#) edina84 hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Kedves Hozzáértők!

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Volna egy Welder inverteres trafó ami elromlott. Egy tv-szerelő valamit ügyeskedett vele, de nem lett jobb a helyzet sajnos. A kérdésem az lenne, hogy lenne e itt valaki aki esetleg megpróbálná megjavítani elérhető áron? Képeket készítettem amiről úgy gondoltam érdekes. Ezeket itt meg lehet nézni: https://picasaweb.google.com/pufokpofi

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Üdv: Edina
(#) dara válasza edina84 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Szia.Ez a tévé szerelő nem ügyeskedett,hanem finoman szólva kontárkodott.Én javítottam ezt a tipust,de a képeket nézve ezt már nem vállalná senki.Szervizben alaplap cserével megoldják igaz nem elérhető áron.
(#) edina84 válasza dara hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Szia!

Köszönöm a választ.
Igen, kontárkodott sajnos. A párom elektromos szakember, de pont emiatt nem is akar vele kínlódni, pedig fontos lenne. Viszont "csak" 1 smd ic, meg pár dióda lett kikontárkodva benne, ha jártas vagy ezekben a masinákban talán hozzá tudnál szólni. A megnézést is kifizetnénk természetesen, sőt tulajdonképpen bárminemű felmerülő költséget. Nyilván csodát nem várunk, de mivel egy szívesség szerves részét képezi így futnánk vele pár kört.
(#) jimmi12 hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Helo Mindenkinek,

Megpróbáltam pár általatok elhangzott tanácsot megfogadni és kissé módosítottam az IGBT panelt.
Első ránézésre talán kissé kuszának tűnik a dolog, de az elképzelés a következő: az IGBT-k és a HFA diódák egy-egy leszorítóval lennének a hűtőbordához erősítve. A lábaik merőlegesen felhajlítva és így kerülne rá a panel. a többi alkatrészt felőlről ültetném be a fóliaoldalról, így könnyebb lesz az IGBT-k forrasztása.
A 300V-os részeknél próbáltam a lehető legnagyobb távolságot tartani, de sok esetben ez az alkatrészek kivezetése miatt nem lehetséges.
A toroid trafó amit használni szeretnék üresjáratban kb.17VAC. Egyenlőre ez a megoldás marad, de már készül hozzá egy kapcsolóüzemű táp, ami 90-240VAC bemenő feszültség mellett is stabil kimenetet ad.
A főtrafó szekunderét 16mm2-es tömör, kör keresztmetszű vezetékből tudnám megcsinálni.

IGBT_4.lay

(#) erdgab válasza jimmi12 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

A megoldás nem rossz! Mondtam,az IRFD120 G lehúzó ellenállása 1k,módosítsd.Van megoldás a nagyfeszültségű részeknél a távolság "növelésére" ,hasonlóan mint a gyári készülékekben,át kell vágni a panelt,hosszúkás 1,5-2mm széles "furatokat" kell kialakítani,ezzel csökkentve az átütés lehetőségét,kissé macerás,de megoldható.Az a tömör 16mm2 köz keresztmetszetű vezeték,mint szekunder,nem fog elférni az EE65 ferritmagon,bár nem mondtad,hogy arra készül és nem is ideális,még a lapos kivitel is jobb,de a sok vékony szálból készül ezeknél nagyságrendekkel jobb.
(#) kivancsi4 válasza jimmi12 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Ismét én. Esélyed lehet igy is, mivel az IGBT és a dióda lábak közel vannak a panel széléhez, tehát hozzáférhetőek bármikor és így utólagossan is forraszthatóak.Ha végignézed az elkészült gépek képeit, találsz közötük ilyen kialakításút is, van akinek bevált. A sajátom nem tetszett a 8 elem(4 IGBT és a 4 dióda) szintkülönbsége miatt, így nem is építettem tovább, és az alkatrészeket (piros téglalap) is inkább már máshová használtam fel.
(#) Temela válasza kivancsi4 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Helló!

Az elgondolásod nem rossz, de ekkora panelem nem kellett volna úgy összezsúfolni. Erdgab többedik jótanácsa után építettem meg a paneltervemet. Igaz még csak a vezérlés tesztje történt meg, négyszög jó feszkó (IGBT gate-je). Építés során saját magam után is fedeztem fel hibát, a leg súlyosabb egy fordítva beforrasztott 1n5819- két R is bánta mire megleltem. A nyákom is hiányos lett(de azt egy átkötéssel tudtam pótolni). Csak azért teszem fel így félkészen a paneltervet, hogy lásd nem muszáj a panel alá rakni a félvezetőket, elférnek egysorban is, döntve is, állítva is. Persze, ha már vasat is lehet vele olvasztani, akkor fotókat is teszek fel. A vezérlés tápfeszről csak annyit (fórum téma), hogy próbáltam kevesebb, mint 12V (11,4) a vezérlés kimenetét ill. a csatoló trafón (zener 13V) mért feszkót és négyszög jelet nem befolyásolta.Amúgy kedvet kaptam tőle az építésre, s a következőt mégjobban a minitatűrizálás és a mégkompakttá tétel fogja vezérelni.

másik.lay

(#) Tubi56 válasza kivancsi4 hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

szerintem ez nincs össze zsúfolva, sőt!
Viszont ami szemet szúr az a dióda híd hűtője, ami karcsú, vékony sovány!
A másik amit nem értek,miért van 20mm széles fólia csík az elkóknál pozitív-negatív? Amikor az IGBT-k hez meg csak 3mm-es fólia csík vezet! Ugyanakkora áramok vannak mind két helyen! Legyen inkább 5-6mm széles fólia csík, de forrassz rá vezeték sodratot!
Szerintem
(#) kivancsi4 válasza Tubi56 hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /

Köszönöm, hogy próbáltok segíteni, ezt a panelt gatyába rázni, de én nem tervezek vele komolyabbat. Kiforrasztástra kerülnek pár napon belül az alkatrészek, és csak mint negatív példa tettem közzé. Az általatok leírtak nagy részével egyezem is, ezért van is már másik(több) kész panelterv amik lényegessen más elrendezéssel bírnak mint ez ami bő két éve készült. Ez az akkori elképzelésemet tükrözi, ma már én sem készíteném így! Amenyiben újra rászánnám magam az építésre és lesz olyan ami nem érthető, majd kérdezni fogok.
(#) pokpeti hozzászólása Ápr 8, 2011 /

Üdv Mindenkinek.
Egy újabb problémával állok szemben. Hozzám került egy Miller Goldstar 140-es gép, de igen csak rossz állapotban. Azon morfondírozok, hogy megjavítsam, vagy inkább (ha lesz időm) kapjon egy új belsőt. Felületesen néztem a dolgokat, amit észrevettem, hogy 2 pár E55-ös vas van a főtrafóban, ebből az egyik el van törve, az IGBT-k és a visszavezető diódák is hulla jelenséget mutatnak. Ahogy figyeltem nekem úgy tűnik mintha a 2 pár IRG4PC40U nem párhuzamosan lenne mint a Maciban, és apró induktivitások vannak a lábainál, természetesen azok is szénné égve. Sajnos a puffer kondik is eléggé szikkadtnak tűnnek. Van valakinek tapasztalata ezzel a termékkel, ahogy néztem a fórumot MPisti már javított ilyet.
(#) Tubi56 válasza kivancsi4 hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Nem akartalak ezzel meg bántani BOCS! :hide:
(#) leslie000 hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Üdv mindenkinek.

Korábban közzétettem egy hővédelemmel kapcsolatos tervet.
A mai nap eljutottam a megvalósításig.
Egy hiba volt még a tervben, a BC546 tranzisztort fordítva rajzoltam be.
A javított paneltervet mellékelem.
További szép napot mindenkinek.
(#) mpisti válasza pokpeti hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Azokról az apró induktivitásokról tehetnél fel képet,mert az általam javított verzióban ilyen nem volt.
Egyébként érdemes megjavítani, mert igen jó masina.
(#) pokpeti válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Holnap készítek képeket, ha minden igaz, este fel is tudom tölteni őket. Attól félek a vezérlése is lehet gubancos...
Következő: »»   201 / 564
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem