Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   277 / 563
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /
 
Az IC kimenetén nincs meg a tápfesz méretű feszültség, a tranzisztorok bázisa egyből az IC-n van, így szerintem inkább az IC előtt van a hiba. Honlap utánajárok.
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /
 
Ha az IC kimenetén sincs meg rendesen, akkor valamiért a tranyó leterheli az IC-t. Tranyó nélkül nézd meg az IC kimenetén lévő jelet.
(#) Ricsi89 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /
 
Egyébként pedig ezek logikai IC-k, tehát a kimeneten vagy 0V, vagy tápfesz lehet. Olyan, hogy valami köztes érték csak akkor, ha túl van terhelve a kimenete. Meghajtó tranyók jók, jó helyen vannak, npn-pnp nincs felcserélve? Ha cserélted akkor ugyanolyan típusra, mint az eredeti volt?
(#) dara válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 27, 2012 /
 
Akkor keresünk visszafele.Addig mig a jel táp fesz nincs meg.
(#) Temela hozzászólása Ápr 27, 2012 /
 
Bocsánat!

,...ha már egyszer mutatott egy belinkelt szép szkóp által megjelenített négyszögjelet (korábbi hozzászólásom), akkor a vezérlés miért lehetne hibás?

(szóval: az orvosok sem tudnak telefonon gyógyítani, sajnos aki diagnosztizál annak is kb. az orvos tudásával felérő valamivel kell rendelkeznie, - de ezt nem sértésnek szánom!) - mindenki tanácsolja: elkéne indulni attól a kályhától vagy előre vagy visszafele...

szóval nem értem zoly15-t: mindent mért, ellenőrzött és mégsem jó, nincs meg a hibaforrás - csak nem bújt abba a gépbe valami kobold :gumicsirke:
(#) zoly15 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
A tranzisztorok ugyan olyan típusúak mint voltak, nem cseréltem fel őket, de megnézem, nem- e terhelődött túl az IC kimenete.
(#) zoly15 válasza Temela hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Neked lehet hogy úgy tűnik hogy csak a levegőbe beszélek meg kérdezősködöm, de én már éjszaka nem voltam lent a műhelyben, meg fáradtan könnyű olyan helyre nyúlkálni ahová nem kéne. Tehát én tegnap csak infót gyűjtöttem arról hogy mi a mai teendőm, mit kell ellenőrizni és honnan hová, merre kell elindulnom.
(#) Ge Lee válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
A tranyók bázisán nem lehet tápfesz mert abba belehalnak, csak max. 5-6V, de inkább csak 1-2V. A trafók pedig a legritkább esetben mennek tönkre (mert mitől?), tehát ha az IC-ből kijövő jelalakok még jók, akkor már csak a tranyókkal lehet gond. Nem raktad be fordítva valamelyiket? Vagy esetleg PNP-t az NPN helyére?
(#) zoly15 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
A tranzisztorok bázisán ~5Vpp négyszögjelet mérek. Ha az IC kimeneteit leválasztom a tranzisztorokról, akkor is ugyan akkora a kimeneti jel feszültsége. Ám van a panelban még egy 4093 aminek a tokja langyoska, míg a többi hideg, gondolom z azt jelenti hogy ott lehet a gubanc. A lábain eléggé érdekes jelalakokat mérek.
(#) JZoli válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Azzal a 200KHz-vel lehet a gond. Ilyen magas frekin nem szokták járatni a hegesztőket! Nem gondoljátok, hogy ez valami zavarjel lehet, és nincs is meg a rendes vezérlőjel? De szerintem a 4093-nak a tápfesz lábán is meg kellene mérni a feszültséget, mert attól, hogy a tápegység leadja a feszültséget,még a nem biztos, hogy az IC-hez is rendesen odaér! De még a testet is nézd meg az IC lábán, az a biztos! Gyanús, hogy nem tápfeszültségnyi impulzusok jönnek ki belőle!
(#) zoly15 válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Az a freki nem tudom hogy sok-e, de tény hogy én sem láttam még ekkora frekin üzemelő gépet. Az IC-n is megvan a tápfesz (és az összesen is). Most akkor azt nem értem, hogy mi a helyes működés, hogyha a 4093 kimenetein tápfesznyi nagyságúak a négyszögjelek vagy nem. Mert van aki azt mondja van aki meg mást. De a 4093-at hajtó 40106 ból is ~5Vpp nagyságú meghajtó jelek érkeznek...
(#) zoly15 válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Tegnap majd el felejtettem írni, hogy nem a meghajtó tranzisztorok terhelik le az IC kimenetét, mert a tranzisztorok nélkül is ~5Vpp van a kimeneteken.
(#) JZoli válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Itt már feljebb írták, hogy digit IC-kből csak tápfesznyi impulzusok jöhetnek ki, nincs köztes állapotuk! Ez csak normál üzemi körülményekre igaz, ha nincs túlterhelve, de alap esetben ezt már az adott IC nem sokáig tolerálja. Ez biztos! Tehát valami komolyabb hibának kell ott lennie ezek között az integrált áramkörök között is.
(#) korozsi hozzászólása Ápr 29, 2012 /
 
Sziasztok.

Szeretnék építeni egy minimum 160 amperes de lehet nagyobb is inverteres hegesztőt. Sokat olvastam már utána, de mindegyik rajz illetve leírásból hiányzott valami, így azok nem voltak megépíthetők.

Volna valakinek olyan nyák rajza, alkatrész listája, trafó mérete bekötési leírás és rajz ami alapján meglehetne építeni.

Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) Csölle válasza korozsi hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Helló,ha 160A felett gondolkodsz ott már nem lehetsz valami hobbi szinten a hegesztésben.Itt már érdemes venni egy profi készüléket.
(#) zoly15 válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Értem, tehát akkor tápfesznyi impulzusoknak kell lennie.
Azt meg tudná-evalaki mondani, hogy ha az IC bemenetén sem megfelelő a feszültség (nem tápfeszültségnyi) akkor a kimeneten is olyan szintű a jel? (ezekről a 40xx IC-k ről nam sok mindent tudok). Most egy picit hanyagolnom kell a javítást mert itthoni munkák vannak, ma sem haladtam vele semmit... Várhatóan csütörtöktől tudok haladni vele.
(#) Hetope válasza zoly15 hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
A digitális IC-ék bemenete arra reagál hogy alacsony (L) vagy magas (H) szint van-e.Tehát nem kell nekik a vezérléshez teljes táp fesz. Általában a küszöb 2-3 Volt között van.
(#) zoly15 válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
Köszönöm a felvilágosítást!
Az miylen hibára utal ha a kimeneten nem tápfesz van hanem ~5V? A két állapot közötti feszültség van a bemeneten? Vagy milyen hiba ez?
(#) Ricsi89 válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 29, 2012 /
 
A 4000-es sorozatnál az alacsony és magas szint küszöbértéke függ a tápfeszültségtől. A 74-es sorozat működik 5V-os TTL jelszintekkel, a 4000-es sorozatnak akár 15V-os tápfeszültség szintje is lehet, ehhez pedig teljesen más jelszintek tartoznak.
(#) Hetope válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Próbáltam találni valamilyen táblázatot arról hogyan változik a küszöbérték a tápfeszültség nagyságához viszonyítva de nem találtam !
(#) Ricsi89 válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
A kimeneti érték megegyezik a tápfesszel, tehát magas érték az tápfesznyi, alacsony meg 0V. A bemeneti küszöb meg emlékeim szerint alacsonynál tápfesz 20%-ától kisebb, magasnál pedig tápfesz 70%-ától magasabb.
(#) erdgab válasza Hetope hozzászólására (») Ápr 30, 2012 /
 
Nézz meg a 4093 PDF-jét,benne van.
(#) berobbantam hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Helló Mindenkinek
Gábor tanácsára tegnap szétszedtem a főtrafómat.Sokkal alaposabban le fogom szigetelni.Közben olvasgattam a fórumot és találtam egy hozzászólást mi szerint a sodratok készítésénél a huzalátmérővel el lehet menni 1.2 miliméterig.Ez némileg szöget ütött a fejemben,főleg a tekercsvégek leforrasztása miatt.Ha mondjuk a primert 0.9-es cuz-ből készíteném akkor számításaim szerint 5-6 szál elég lenne amit viszonylag egyszerű lepucolni.Szemben a 0.24 70 szálával.Ha azt mondjátok ez a megoldás is megfelelő akkor inkább a 0.9-est használnám.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Helló
Nos így nézne ki a primérem a magon 5 szál 0.9-es cuz-al.Ha azt mondjátok jó lesz akkor megúsztatom lakkban és kap mégegy szigetelő papírt.Utána mégegy sor lakk és úgy a bandázsszalagos szekundert.Ezzel a sodrattal szerintem szebb lett a tekercselésem is.A menetek sehol nem érnek össze egyáltalán és a mag közepén is nagyobb a hely.
(#) lonewolf válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Udv. fejleszto mesterek es epitok!
Gabor tudja , hogy kulhoni vagyok, lassan en is keszulok a macival, jonnek a kerti munkak, most mar nagyon kell, hianyzik . Az igazsag az, hogy munkahelyemen 2drb. Fronius Transtig 1600-os van, argonnal a fenekem alatt ezert nem siettem a macival. Ami a sodratot illeti nagyszeruen leegetheto gazas forraszto pakaval, ha van hozza langfulyo-duzni, utanna vegighuzni rajta a dorzsit es maris forraszthato. Mellekeltem 1 regi fotot a folytorol, ha kesz minden felrakok 1 albumravalot...
Kellemes napot!

DSCF6951.jpg
    
(#) (Felhasználó 46585) válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Miért baj az, hogyha a menetek összeérnek? Vagyis ahogy egymás mellett mennek, egymáshoz simulnak. A zománcréeg a huzalon ilyen vastag huzalnál kibír 1 kV-ot is. A menetfeszültség meg ennél jóval alacsonyabb. Ha van mondjuk 20 menet, akkor az egymás melletti menetekben a feszültségkülönbség 300/20=60 V. Ha nem sérült a drót, ezt biztosan kibírja. ( ennél sokkal nagyobbat is ) Nyugodtan tekerd úgy, hogy a menetek szépen befekszenek egymás mellé. Arra ügyelj, hogy a kezdet-végek között hagyjál legalább 1 mm-t és ez mindig megmaradjon, tehát ne tudjanak a drótvégek elmozdulni. Esetleg ide tekerj be egy menet műanyag csövet, vagy valamit távtartónak. Ezután a kivezetésekre tekerj valami szigetelőanyagot, a legjobb lenne az a sárga szigetelőszalag, amit pl a pc tápokban használnak. A sima pvc szigszalag nem jó. Vagy valami műanyag csövet ráhúzni- pl: szilikonkaucsuk. Ha eddig kész, akkor le kell szigetelni, én lakkot sem használok, elég stabil a tekercselés anélkül is. Megint jöhet rá a sárga szigetelőszalag. Két réteg bőven elég, csak valami keményebb anyagból kellene rá egy réteg, hogy kiegyenlítse a kissé hullámos felületet amit a primer ad. Jöhet rá a szekunder, ezt sem kell bebandázsolni, mehetnek a menetek egymás mellé. Pláne, ha vastagabb drótból van több szál összefogva, az annyira erős, merev lesz, hogy semmi szükség lakkozásra. Igaz, a vastagabb elemi szálakból készült "litzét" már komoly munka megtekerni.

A 0,9-es huzallal biztosan jöbban fog melegedni a trafó, mint a 0,24-gyel. Hogy mennyire, hát ki kell próbálni.
(#) Freedomocska válasza berobbantam hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Szia . A gyári gépek főtrafójának primer tekercsét is készítik 1 mm-es dróttal és nem is tekerik össze hanem 2-esével párhuzamosan vezetik a szálakat - 3 rétegben . Így a te trafódnál el tudnám képzelni úgy , hogy mind a négy oldalon 2-2 szál szorosan 0,9 mm-es drótból és a 4x2 szál pedig párhuzamosan kötve . A két szélén szigetelővel felduzzasztani így szebben lehet a szigetelőt szalagot feltekerni és arra a szekundert .... Más : A vékony litze forrasztásnál nem használjátok a szalicilt ? Igaz erősen maró a keletkező gáz de szabad levegőn jól használható .
(#) (Felhasználó 46585) válasza Freedomocska hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Az a megoldás, hogy csak úgy egymás mellé és egymás tetejére feltekerjük az elemi szálakat nem túl jó, mert nem egyforma hosszúak lesznek a szálak, így áramot is csak ennek (fordított) arányában fogják vezetni, tehát, jobban mlegszik. A legjobb megoldás, ha össze lennének fonva. ( mondjuk 8-as fonás ) Ezt elég nehéz megcsinálni, helyette marad az összesodrás, ami még mindig nagyon jó megoldás. Ebben az esetben ezt azért nehéz megcsinálni, mert mondjuk 8 db 0,9-es drót összesodorva már olyan mint az acélsodrony, hát ezt elég körülményes betekerni egy zárt magba. Emiatt (is) biztosan jobb a vékonyabb huzal, nem lesz annyira spőd.

Jó az a szailicil, kalmopirines megoldás, de ennél jobb, ha forrasztható huzalt vesz az ember...

De azt is lehet csinálni, hogy valaki megvesz egy bund forrasztható, kétszeresen zománcozott huzalt a Villértnél, aztán szét lehet osztogatni. De az egyik srác innen a HE-ről szerintem csinál méretre olyan litzét, amire szükség van.

( Azért ennyi szálat még nem olyan vészes megpucolni, éles kés, aztán levakarni. Egyszer volt egy munkám, ott 2100 db kis tekercs volt, 0,3-as drótból. Ennek ugye 4200 kivezetése van... egy hétig vakartam.)
(#) zoly15 hozzászólása Máj 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Nem tűntem el, csak munkálatok vannak itthon. Ám ma van egy kis idő a hibakeresésre. Sikerült az "IC túlterhelést" megszüntetni, így már egyik IC sem melegszik. A Gate trafó primerjén 12Vpp négyszög van ami már egész jó. Ám a meghajtó tranzisztorok még mindég melegszenek, ami nem jó hír, és utána kell járnom hogy miért melegszenek. Ha ráteszem a "végfokra" akkor érdekes jelalakokat mutatnak a Gate-k. Bővebben: Link
Valamint a soros 150W-os izzó is elég szépen felizzik.
Üresen szép jeleket mutat a kimenet, de így nem az igazi. Először a meghajtó melegedését szeretném megszüntetni aztán a többit, lassan de biztosan sikerül kikalapálni
(#) Freedomocska válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 1, 2012 /
 
Akkor még egyszer - nincs egymásra tekercselés össze -vissza . Két szál párhuzamosan egy rétegben és kész , csak a menetszámokra kell figyelni , hogy meg egyezzenek . 20 menet cca. 40mm széles .... éppen nem tudom mennyi az U57 belső mérete . 4 oldal - 4x2 szál primer . Tök sík felületet kapsz . Bontottam egy jó pár gyári főtrafót ami párhuzamosan vezetett dróttal volt tekercselve - előtte tökéletesen működött .
Következő: »»   277 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem