Fórum témák
» Több friss téma |
20Volt lesz a táp nála és ha csak 1A nyugalmi áramot szeretne akkor valóban szép nagy L idommal jó lesz és ha netán még fém dobozra szerelve lenne a hűtőborda akkor még az is vezetne el a keletkezett hőből.
Bővebben: Link
Ha kiszámíttod, hogy 20V tápfesz és 1A nyugalmi az maximum 20W elfűtendő teljesítmény. Egy ekkora bordának simán le kéne adnia ennyi hőt.
Azt azert ne felejtsetek el, hogy nem csak az szamit mekkora a hutoborda merete. Tobbek kozott fontos annak anyaga es kialakitasa is, de ami lenyegesebb, hogy milyen a hőkontaktus a vegtranzisztorok es a hutoborda kozott! Lehet barmilyen nagy a borda es szellozhet barmilyen jol, ha a tranzisztorok es a borda kozott rossz a hovezetes akkor olyan mintha sokkal kisebb lenne a hutofelulet (legrosszabb esetben mintha nem is lenne).
A tranzisztorok tokhomerseklete mas egyeb dologtol is fugg: pl. a tok es sziliciumlapka kozti hoellenallastol, a tok es borda kozti hoellenallastol. Ez utobbi novekszik ha a tranzisztor nem kozvetlen a hutobordan van hanem pl. L idommal csatlakozik a bordahoz. Tovabb noveli a hoellenallast a durva, erdes felulet az L idomon es/vagy hutobordan illetve ha elektromosan el kell szigetelni a tranzisztort a bordatol.
Hááát? Itt is hibázik valami de az nagyon!Az,hogy az -L-idom vastag az OK,de az hogy a két tranzisztor 2-3 cm közel van egymáshoz az nagyon csúnya hiba.Ráadásnak még a tranzisztorok egyik széle majdnem hogy lelóg az -L- idomról.Ez idéző jelben. - Tehát minden nagyon szép ,csak igy nem jó! Szerintem legalább 10-15 cm re kellene lenni egymástól a két tranyónak és mind ez a borda közepén kellene elhelyezni.De ez lehet nem mindig lehetséges ,de legalább távolabb lennének a tranzisztorok egymástól.Bocs de ezt nem kötekedésnek szántam,hanem intő példaként, felhívni a figyelmet a hűtés fontosságára.
Szerintem hűtés szempontjából semmi kár nem származik a tranyók közelségéből. Sőt hő szempontból, minél közelebb vannak egymáshoz egy közös idomon egy borda geometriai középpontjában annál jobb a hőegyüttfutásuk, ami nem egy hátrány tekintve hogy a félvezetők legnagyobb ellensége a termális labilitás. Így együtt melegszenek legalább.
Hááát mutatnál valamit a te saját elrettentő munkáidból hátha okulnánk belőle .
Na ez sem kötekedésnek mondanám . Visszetérve a hibád okaira monanám hogy a nyáktervet nem én követtem el így a tranzisztorok közelsége nem az én tervezésemből születik de annyit elmondanék azért hogy több az mint 2-3 cm Amit te a tranzisztor lelógásának látsz az közel s távol sem az mindösszesen a csillám szigetelő lóg le egy mm és ha ez hiba akkor hú-ha ! Csendben elmondanám hogy tegnap délután teszteltem és semmi ebből adódó gond nem keletkezik a tranzisztorok melegednek ahogyan a nagykönyvben meg vagyon irva és az L idomok vezetik a hőt és még ráádásul a hűtőborda le is hűti , hol itt az az egetverő gond ?
Üdv! Bizonyos körök most terveznek egy titokban tartott erősítőt, azon célból, hogy legyen egy olyan is, amit még nem építettél meg...De hosszú még a hét. No, én azért (is) építettem meg a JLH-t, hogy etalon legyen számomra. Mivel ezen is túl vagy és a meghallgatási periódusban vagy, érdeklődnék, hogy például a GU50 PP miként viszonyul a JLH-hoz? Ha alkalomadtán tudnál véleményt formálni, hálás köszönet...
Nem olyan veszélyes ez, ha elég vastag az "L" idom. Vagyis, ha elég jó a hővezetése. Különben, mi lenne a tárcsatirisztorokkal, amik még léghűtésben is mondjuk 2000W-ot disszipálnak? És mondjuk mindössze 40 mm átmérőjű a hőleadó felületük?
Van mindig új nap a nap alatt , szóval egy titok csak addig titok míg egy ember birtokolja onnantól hogy már kettő tudja nincs semmi ami meggátolná a nyilvánosságát csupán csak az idő.
Ez a kis JLH eléggé ígéretes az elsődleges meghallgatásaim alapján , de már látom bőven elég lesz neki a kisebb nyugalmi áram is mint a sokak által ajánlott . [/quote]GU50 PP miként viszonyul a JLH-hoz?[/quote] Mmm erre mit mondjak elférnek egymás mellett a polcon , nem egy kategória ezért nem lehet őket egy kalap alá vetni , ha gondolod formálhatok véleményt de szerintem fölösleges mert az egyik Trabant a másik meg mondjuk ,mit is mondjak Bmw
Véleményedet respektálom, még csak egy apró jelre, ha lenne gráciám - melyik a trabi? A többit kitalálom...
Ugye te sem gondolod hogy a GU pp a trabi...?
Rendeltem 2 darabot ebből ,remélem elég lessz és nem elég . Szerintetek az L idommal kössem összem a 2bordát vagy inkáb teljesen különítsem el a 2 végfokot?
Ahogy a doboz és a rendelkezésre álló hely engedi.
Még ebből is 1centit fogok faragni, hogy férjen el a hátlapon.
Igen ez elég lesz.De ha teheted ,szerintem minden kép ted külön a két blokkot.
A válaszom az,hogy én a lehető leg optimálisabbat keresem hűtés szempontjából.Nem azt fejtegettem,hogy valamit rosszul csinált valamelyikőnk.Tényleg nem te rólad beszéltem,csak mivel a képeket te tetted föl példakép ,aszal példálóztam,hogy alapvető hibák vannak amit ha egy kicsit is átgondoltabb az ember ,akkor elkerülhetők lettek volna. ....... egyébként a szép idom,vastagság meg minden ok.
[OFF]Rajtakaptál... Csak össze akartam zavarni az amplifier Krőzust. Nekem egyelőre csak ez van:
Van ilyen is a spalettán de a JLH az egyenlőre az NDK hasonmás csak a sorban .
Szól ez szépen de olyan mintha totálisan szinezne kicsit talán a mélyeket emeli a magasakat eltolja szóval nem lesz favorit nálam az biztos .
[OFF]Köszönöm...irány a cső.
Jut eszembe: Ha nem törekszel a minimális áramfelvételre, hanem vetsz elé rendesen villanyt, akkor nem javul a hangja?
Nekem 26V-nál 1.4A-ből gazdálkodik. ( 4 és 6 Ohm-on hallgattam) Vége a szokásos MJL. Kicsatoló 3.3 µF-al hidalva, becsatoló 2-3x túlméretezve - olyan ruszki fémházassal.
Ma összerakom a saját hűtőegységét és keresek valami vaskosabb trimert kettő egyformát hogy tudjam a nyugalmit zargatni és majd akkor hallgatózom .
Össze is raktam a saját hűtőbordáit aztán ugrás a deszkára
itt beüzemelés ismét majd beállítás , hallgatózás . Pillanatok alatt besoroltam a 2. helyre az én elérhető és az általam barkácsolt A-osztályúak sorába. Hellyel közel majdnem megközelíti a kis Hiragát de azt kell mondanom az megelőzi a tisztaságával , a JLH az mint első hallásra is mondani mertem szinezi a hangképet . A nyugalmi áramot is letekertem egészen 0,7 ig majd szép lassan emelgettem tizedenként és ismét hallgatózás , na már 1,2 -nél kicsit drasztikus lett a hangzás , vagyis ettől feljebb én nem tekerem sőtt inkább az olyan 0,9-1 környékén fogok azt hiszem maradni de ez ismételt hallgatózást igényel majd a holnapi napon . Ja még csak annyi hogy a felhasznált hűtéssel mintegy 1 órai járatás után 43 fok ra ment fel a hőmérséklet , így azt kell mondanom mindenkinek hogy jó lett a hűtőborda összeszerelés és a méretezése is .
Szia! A nyugalmi áram állításával a kivezérelhető legnagyobb amplitúdót tudod elsősorban befolyásolni. Másodlagosnak ítélem a végtranzisztorok bétájára gyakorolt hatását.
Őszintén örülök a megnyugtató véleményednek, összhangban van több kompetens építő, hallgató tapasztalataival. Gratulálok.
reloop! A meglátásod helyénvaló, azonban, mivel nem egy erőműről van szó, a legtöbb teljesítmény kell is, hogy értékelhető élményt adjon. Tehát, szerintem nem érdemes eléheztetni túlságosan. Szkóp-jelgenerátor, műterhelés és máris megvan a határ, ami előtt meg kell állni.
Így igaz !
Volna ellenben egy kérdésem , építettél már A -osztályt és hallgattad netán különböző beállításokban ?
A JLH-nál úgy tápfeszültségben, mint végtranzisztor nyugalmi áramban végigjártam a skálát. Néhány megállapítás.
Én csupán csak elméleti síkot látok az nem egyenlő az építéssel és a valósággal !
Szép dolog az elmélkedés is természetesen az nélkül mit sem ér az egész de az édes kevés csak ön -ön magában .
A meghallgatással kapcsolatos bejegyzéseim is itt vannak a témában, kicsit több idő kell a felleléséhez, de rá fogom szánni.
A lényege az volt, hogy 300-400mA elérése után a további növelésnek nem tapasztaltam hangminőségre gyakorolt hatását sem pro sem kontra. A kivezérelhetőséggel foglalkozó elméleti képletek a dinamika tartalék szempontjából kapnak jelentőséget. A széles dinamika tartományt felölelő műsoranyagok (klasszikus zene) döbbentettek rá, hogy a JLH-ra jellemző: csúcsáram a nyugalmi kétszerese lehet maximálisan miatt - bizony elég technokrata módon kell a beállítást elvégezni.
Laci! Ezt írtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |