Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   104 / 123
(#) mr.Cara hozzászólása Okt 30, 2014 /

Hello mindenkinek !
Az Attilla86 féle állomással küzdök... Kérdés : nem éri meg a triakot, dioda+tirisztor párossal kiváltani ?
A diódán állandóan kapna félhullámú 12V-ot, ha kihűlt a páka kapja a másik fél periódust a tirisztor odacsapja. Így 24V-tal totálra fűti a forrcsúcsot. Másik kérdés : mi a különbség az LM358 műveleti és az LM324 között, vagy csak az összeállítás darabszámában külömbözik mint a TL071 - TL072 - TL074 esetében ? Volt észrevétel a 324 egyik műveleti erősítője gerjedéséről ... Hátha a 358 nem tenné.
(#) vzoole válasza mr.Cara hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Az a "12V megoldás" ugye 50%-os fűtési teljesítménynek felel meg.
A páka hőn tartásához 10% is elég. 50%-al tovább melegedne, csak kicsit lassabban.
(#) proli007 válasza mr.Cara hozzászólására (») Okt 30, 2014 /

Hello! Elvileg a 324-ben két 358 van. Néha a 358 jobb paraméterekkel rendelkezik, de várhatóan ez gyártófüggő. Egy gerjedést nem IC cserével, hanem visszacsatolással és helyes tervezéssel kell megszüntetni.
(#) attis1116 hozzászólása Nov 4, 2014 /

Hello mindenkinek!
A hirdetések között olvastam nemrég,h valamelyik Hakko állomás pákája is jó a JLT-02-höz. Valaki esetleg nem tudná megmondani,h konkrétan melyiket érdemes megvenni?
(#) flóri01 hozzászólása Nov 5, 2014 /

Helló!

Megépítettem az ALKOTÓ által tervezett forr.állomást, csak az a baj hogy nem akar kikapcsolni a fűtés. A fűtést jelző led folyamatosan világít. Tudnátok nekem segíteni mi lehet a probléma?

előre is köszi
(#) proli007 válasza flóri01 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Hello! Vajákos asszonyokra gondoltál? Mert én arra, hogy esetleg mérni kellene valamit..
(#) flóri01 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Letudnád írni hogy hol kéne mérnem a panelen?
(#) Atys67 válasza flóri01 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Milyen pákát használsz? Hőelem jó a pákában? Ki kellene mérni, stb, stb.. De ha tudod fotózd le a nyákot, mindkét oldalról, hátha csak egyszerű a baj.
(#) flóri01 válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Hy

http://hqelektronika.hu/product/sold_iron ezt vettem

kimértem 13Ohm a fűtőszál 0ohm a hőelem

Egy kipipálva... tovább... panelt nézd át, forrasztások, stb. Utána alkatrészeket mérni..
(#) flóri01 válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Holnap suli után tovább nézegetem, de mára kimerültem
köszi a segítséged holnap írok további mérés eredményt és lefotózom

Oké, lesznek itt páran akik ilyet már ettek is.. úgyhogy nyilván megoldódik a dolog. Azonban néhány mérés, sokat lendít a helyzeten...
(#) proli007 válasza flóri01 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Pld. Az IC lábain, a táp negatív pontjához képest.
(#) furko válasza flóri01 hozzászólására (») Nov 6, 2014 / 1

Szia!
Legelőször nézd meg hogy a hőelem nincs-e fordítva bekötve.
(#) vegzetur hozzászólása Nov 6, 2014 /

Üdv,

Van egy ilyen forrasztóm évek óta tűrhetően működik, most kezdett el furán viselkedni a kezemben, gondoltam szétszedem a páka részt, mert a drótot kellett picit mozgatni, hogy fűtsön. A hőérzékelő mindkét vezetéke szakadást mutat a DIN dugó felüli végén. Tettem rá 2 szál drótot, úgy is tesz mintha fűtene, kialszanak a LEDek, a piros fűtés LED világít, de nem fűt.
(#) Atys67 válasza vegzetur hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

És a fűtőszál? Szerintem elégett cseppet Mérd meg, elvileg tizen akárhány Ohm
(#) vegzetur válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

15.6 ohm, azzal kezdtem

A fehér és a sárga szál van elszakadva, 10cm-t levágtam róluk úgy is, szóval nem tudom hol szakadhatott el...

a hőelemre 1 ohm környékét mutat
(#) Atys67 válasza vegzetur hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Akkor ide hozzáértőbb kell mint én..
(#) qvasz2 válasza vegzetur hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Ezek általában két helyen szoktak elszakadni: a páka nyelénél, vagy a dugónál. Középen ritkábban. A mozgatásból nem derül ki?
(#) vegzetur válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Az az érdekes, hogy a két szakadt szálat két tuti jóval helyettesítettem és akkor sem fűt csak világít a fűtés LED...

A DIN dugót kikerülve tettem a két szál drótot, a fűtés drótjai hibátlanok
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2014
(#) flóri01 válasza furko hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Helló!

Megfordítottam, de még mindig nem akar kikapcsolni.
Földhöz képest mértem, az lm 358 8-as lábán: 7.2V , 7808 BE: 14V Ki: 7.99V
Fűtőszál ki: ~21.9V - 1.7A-t vesz föl.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
(#) Alkotó válasza flóri01 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Nem követem a problémádat, de a trafó két tekercsének közösítése miért nem a középső csatlakozón van? A kép alapján az egyik széléhez megy a dupla vezeték a közepe helyett.
(#) flóri01 válasza Alkotó hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Az a gondom hogy a Pákám felfűt de a piros led nem akar kialudni ebből arra következtettem hogy nem akar kikapcsolni.
(egyoldallal előrébb leírtam)
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014

Megcseréltem a két vezetéket
Most már elalszik a piros led 3-s percenként kapcsolgat

Köszi szépen

Remek, akkor ráhibáztam.
De fogadd meg Proli007 tanácsát, mert néhány méréssel hamar kiderült volna a tápfesz hiba. Illetve a kapcsolást is érdemes megnézni, mert az is eredményre vezethet ha elkötésről van szó.

Rendben megfogadom
am azért arra szélére kötöttem a kettő vezetéket mert ott volt a 0 az zavart meg

Ez itt nem szimmetrikus táp, hanem váltakozó feszültség. Abban látom a "nulla" értelmét, hogy ahhoz képest kell neki AC12V illetve AC24V. Ha a rajzot megnézed, ott ez elég egyértelmű.
A 12V egyébként nem is kötelező, csak azért gondoltam ezt így jónak, mert sokkal kisebb a veszteség, ha AC12V-ból stabilizáljuk a vezérlés tápját mint ha ezt az AC24V-os fűtőfeszültsésből tennénk.
(#) vegzetur válasza Atys67 hozzászólására (») Nov 9, 2014 /

Nálam megoldódott, nem is értem a gyártó miért használ ilyen gyenge minőségű csatlakozót és kábelt...

Kicseréltem a csatlakozót egy 200Ft-osra és egy rugalmas kábelt kapott ami régen egy nyomtató kábel volt, nem egy rideg, rugalmatlan mint a gyári ami 5 év után sem tudott kisimulni...
(#) Mircsof hozzászólása Nov 16, 2014 /

Sziasztok!
Megépítettem Atilla86 forrasztó állomását (a kettest). Működik rendesen, csak korrekt tápja nincs :S, ebben szeretnék segítséget kérni a csatolt képen látható trafó vajon jó lenne? A megfelelő (2A) áramot tudná biztosítani! Viszont ha egyesítem a 2 szekundert akkor 26V lesz a 24V-os pákának (félek hogy hamarább tönkremegy), ezért a kérdésem az, hogy használjam inkább a 15,6V-ot a pákának? A másik szekunder (10,3V) maradna az elektronika táplálásához.
Ilyen pákám van Bővebben: Link

táp.jpg

(#) proli007 válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 16, 2014 /

Hello! 50W-a terhelve is 26V van? De a 24-hez képest a 26 csak 8%-al több..
Következő: »»   104 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem