Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   144 / 782
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Hobbisták tápjából lehet bontani...
(#) Doncso válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Egyetértek, nekem is a harmadik van már benne, megfizettem a tanulópénzt annó. A 494-nek jobban örülök, az mindenbe van, még a kolbászba is.
(#) Transztyuszeres válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Igen, a lefüstölteket. Működő tápot meg kár szétszedni.
(#) gulyi88 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Azért tegyük hozzá, hogy a gyári meghajtók drágák, főleg a nagyobb áramúak, és elég sokat késleltetnek!
Kis szinteltoláskor (100Vig) jót lehet építeni is.
Ezért énis a trafós meghajtás lehetőségeit vizsgálom mostanság (változó 12-600V -os szintet kell átugratni) (már csak olcsósága miatt is érdemes foglalkozni a trafóssal.).
(#) Transztyuszeres válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1

Nem feltétlenül kell akksi, elég hozzá egy aktív és leválasztott mérőfej, vannak ilyen "FET-probe"-k azzal jobb, de azok drágábbak is, mint 35e. Egyébként lehet mérni a HO-t, Gate-et is, csak a negatív tápsínhez képest.

Mérőfejnek meg 10:1-es kell, és jobb, ha nem használod a GND csipeszét, mindjárt kisebbek lesznek a tüskék - vagy el is tűnnek. (ld. kép alul, így ráforrasztani nem kell)

merofej.jpg

(#) Bassmester válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Milyen fullhidas kapcsolást építettél? Linkelnél egy rajzot? Csak érdekelne, mert nekem is folyamatban van ilyen.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Meg van differenciálbemenetű szkóp is, de az mégdrágább...
(#) Transztyuszeres válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Ezzel annyiban nem értek egyet, hogy ha mindent meg kell venni(vasak,cséve,huzal,driver alkatrész,nagyobb nyák, munkaóra), akkor már nem is olcsóbb. Igaz ezeket viszont ki lehet termelni. Valóban, a késleltetés néhol gond, de az itt tárgyalt tápoknál nem.

Nem mondtam, hogy a trafó halott ügy, csak ne legyen annyira lehúzva ez az IR sorozat. A végén még éhenhalnak az IR mérnökei.
Cimopata is használja, sőt a SPafi is ilyen IC-ket használ, úgyhogy nem lehet az olyan rossz..

emmzolee: egyébként a 121.oldal alján csatoltam egy doksit, azt aki átnyálazza, annak már nem is durrognak a fetek - akkorát

Az a baj, hogy a fórumozók többsége csak időben előrefele tud olvasni...
(#) Doncso válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

No, próbálkoztam egy kicsit a táppal, hát ebben a felállásban 150w-ot jelenleg röhogve produkál, 230w-nál már kissé elkezdenek langyosodni a bordák, illetve a mag. 300w-nál pár perc után az 5ohmos ellenállás a 230 betápnál kiolvad a helyéről de itt már egy kicsit melegedik a diódasor, a FET-ek bordája kézmeleg, a mag pedig határozottan meleg, de még kézzel fogható, csúcsterhelést 5A-t mertem neki adni, többet nem, ez 70v-on 350w teljesítmény, Igazából attól félek, hogy leolvad a szigetelés, és átég a trafó. A FET-egyenirányítás melegedése abszolut nem veszélyes, a négyszög a kimeneten kicsit roggyan, de nem torzul egyáltalán. Nincsenek túllövések, se tüskék, csinálok majd képet róla ha érdekel, de szerintem szép a szekuder négyszög.
(#) Bassmester hozzászólása Jan 18, 2011 /

A fullhíd pwm tápom szekunder részébe be kellenne tennem egy 2x20uH-s szűrőfojtót a diódák után. Szerintetek tekerhetem egy közös csévére (ETD42) a +/- ágak egy-egy tekercsét? Légréses maggal csináljam, vagy simával?
Vagy esetleg jobb lenne 2 db toroid porvas?
(#) staci123 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1

Szia,
Idézet:
„Szerintetek tekerhetem egy közös csévére (ETD42) a +/- ágak egy-egy tekercsét?”
igen, Minden esetben jól méretezett légréssel...Jó megoldás volna a porvas toroid is, öszefogni a két toroidot, (mint ha egy- hosszabb cső volna) és bifilárisan két szálal tekerni,az egyik a + a másik a - ágba...
(#) Bassmester válasza staci123 hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Végül is a nyák ETD/EE 42 számára van kialakítva, de toroidot is gond nélkül bele tudnék rakni. Kipróbálom ETD-vel, úgy hogy a légrésnél lesz a két tekercs elválasztva. Vagy bifilárisan kéne ezt is? Szeretném elsőre jól megcsinálni.
(#) pimi9 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1

Bifillárisan igen, és áramirányoknak megfelelően bekötve a tekercseket.
Légrés kell, hisz a fojtó energiát fog tárolni, ha rövid ideig is.
(De gondold már át, hogy mit is csinál az ott, miért hívják fojtónak, milyen áram folyik nélküle és vele.)

ui: porvas a jobb megolás, légréses ferrit esetén oda kell figyelned a légrés szórására, nem vihetsz a közelébe huzalt, legfeljebb litzét, de az ide pazarlás.
(#) Bassmester válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Oké, köszi szépen
Akkor porvasra csinálom. Van pormagom EE42-re is, légrés nélküli, gondolom az is jó lenne. Ugye? Gyárilag is az lehetett...
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1

A legolcsóbb mellett döntöttem. Egy ideig elviseli a rövidzárat, percekig persze nem mert az áramimpulzusokat a feteknek és a trafónak kell megenni.
Kb. fél percig tartottam rövidzárban de ekkor már jó meleg
lett a borda és a trafó is. Jó lenne még rá egy áramkör ami 10-15s rövidzár után teljesen letiltaná, de akkor már elveszítené az egyszerűségét.
A 2,5kW-al nagyon optimista voltam, nincs normális műterhelésem ami bírná (ami van az már vörösen izzott), de az E55-ből sem jön ki ennyi ekkora frekin mert egyszerűen nem fér bele több huzal. A fetek helyett is jobb már az IGBT ekkora teljesítményre.
A 2kW jó hűtéssel még reális de inkább csak szakaszosan (pl. végfokra), műterhelésre már lehet hogy sok lenne.
Csatoltam a rajzot ami egy erősítőhöz készült, a kész áramkör képe az előző oldalon van.

494ps.JPG

(#) staci123 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 18, 2011 / 1

A különbség csak abban nyilvánul meg, hogy a bifiláris tekercsnek kissebb a feszültségátütési szilárdsága... Kis feszültségeknél csinálhatod igy is, úgy is, ahogy néked könnyebb...De a kivezetéseket úgy kell bekötni hogy a mágnesterek összegeződjenek...

Tetszetős kapcsolás, jó egyszerű
Ezt láthattam egy képen szürke nyáktrafóval?
Az EF25-ös 5x7 menetes trafót, (és általában az ilyen trafókat) hogyan kell tekerni? Milyen vasra?
Én sajnos már belekezdtem egy bonyolultabb és költségesebb tápba, de a későbbiekben lehet hogy kipróbálom, ha jók a tapasztalataid.
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Igen, Győző kért róla egy képet privátban. Hogyan kell tekerni? Fogod a huzalt és rátekered.
Mindegy hogy néz ki a vas, férjen rá az a néhány menet soronként.
Szebb lett volna egy 15-20mm átmérőjű gyűrű de az nem volt, EF25 meg volt egy marékkal.

Oké, a tekercselés technikai vonatkozásai tiszták
Tehát 5 sorban a 7 menet, mind megegyező irányban.
Nem pedig bifilárisan. Jól mondom?
(#) mark.budai válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Na, ezek után nem biztos, hogy meg merem építeni a sztereó VF2-nek azt a tápot.. Milyen túllövése van.. szerintem az egyenirányító diódákat 220W-nál simán gallyra tenné. Cimó tápja eléggé szimpatikus, de az a bajom vele, hogy SMD van a nyákján, a forrasztással nincs bajom, mert forrasztottam már SMD-t, de nincs itthon..
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Hali!
Cimó-féle rezótáphoz van bevált nyákom ha kell, (SMD mentes). A LAY-on át tudod tervezni a szekunder részt tetszés szerint.
(#) mark.budai válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Elküldheted, át tudom tervezni. Köszi!
(#) cimopata válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Szerintem ekkora teljesítménynél illene beletenni egy visszacsatolást a kimenetről.

Fel kellene húzni lágyindításként a DT lábat egy10µF-os kondival a Vref-re.
Ez javítja a rövidzár védelem utáni bekapcsolást is. Valamint az optót nem kellene simán bekötni a söntre hanem egy R-c tag után.

Mennyit esik a feszültség 2kW-nál?
(#) Bassmester válasza mark.budai hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Ez az előfok csöves hibrid bassgitár kombóm tápja.
Tévedtem, sajnos mégsem teljesen smd mentes, de könnyen áttervezheted olyanná. Nem a leg helytakarékosabb elrendezés, de jól működik :yes:
(#) pimi9 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Van vétel a 100m-es körzetében?
Trafó mennyire szoros csatolású?
(#) Transztyuszeres válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Végre egy ember, aki normális félhidas primer oldali elrendezést mutat be ezzel a nyamvadt IR IC-vel, grat. Látszik, hogy sok félvezető durrogtatásának az eredménye.
Uraim, itt a követendő példa! Ilyen terv kb. a fehér holló kategória!
emmzolee-nak is inkább ezt ajánlanám, ez egy korrekt táp.
(mondjuk minimális módosításokat csinálnék rajta, de nem rossz)
(#) Bassmester válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Köszi
Valóban eldurrogtattam ezt-azt, még anno
Van egy újabb, átgondoltabb nyákom is, ahol (egyebek közt) a főáramkör pozitív ágának hosszát minimalizáltam, de az még nem lett kipróbálva. Lényeg hogy ez használható, nálam már 8 hónapja keményen húzza az igát.
(#) Ge Lee válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 18, 2011 /

Nem!
A 2-2 fet ellenütemben megy ezért 2 tekercsnek fordítva kell lenni a trafón is. A rajzon ez nem elég egyértelmű (nem az én hibám hanem a tináé), de nézd meg jobban.
Feltekersz 3 tekercset ugyanúgy, utána a 2 maradékot fordítva (jobb így mintha csak a végüket fordítanád meg), és közöttük soronként szigetelsz. 0,4-0,5-ös huzal elég. Ennyi.
Ja a 7 menet erre a vasra kell ekkora frekihez, más vashoz lehet hogy több, vagy kevesebb. Az opto miatt nem nagyon mertem 65kHz fölé menni, de a bátrabbak próbálkozhatnak.

Világos, így már számomra is érthető a működése.
Az enyémben a trafó szerepét két IR2110 tölti be, ott ránézésre is egyértelmű az ellenütemű működés. Bal alsó-jobb felső, bal felső-jobb alsó fet nyit egyszerre.
Tetszik a tápod olcsósága és egyszerűsége
Következő: »»   144 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem