Fórum témák
» Több friss téma |
Jó kis program ez. Nekem meg volt az Epcos féle hasonló ilyen progi, de azt nem értettem.
Azám, főleg a ZVS ügyes benne.
Nagyon hasonlót találtam ki, az alapján amit emmzolee linkelt korábban. Most úgy néz ki hogy 1db 650V-os mosfet, két tranzisztorral meg pár alkatrésszel, lomexes E42-n átnyom 400W-ot. Üresjáratban 7W-ot eszik kb. a hatásfoka meg olyan 95% körüli. Zaja nagyon kevés van, mivel ZVS-ben üzemel, túláramot, rövidzárat jól bírja, és teljes terhelésen 5V-ot esik. Nameg, könnyű megépíteni, nem kell szkóp se hozzá majd, ha követik a leírást a trafó tekerésről. Keddre, szerdára befejezem a cikket remélem. ui: Ja, egy kritikus pontja van: litze kell hozzá 0.1-es drótból...
A rajz, amit előzőleg be tettem, az egy Sirtech PC táp standby tápja.
Alig váron a cikket. Remélem kitérsz a folytókra is.
Ez flyback, nincs benne fojtó
De amúgy az elméleti részébe bele veszem, ha már mondod...
Helló!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e építeni több darab bontott számítógéptáp (300-400W-osak) alkatrészeiből olyan kapcsolóüzemű tápegységet, ami meg tud hajtani egy 2x100 vagy egy 2x200W-os végfokot? Köszönöm a választ előre is! Üdv Erik!
Lehet.
Najó, kicsit bővebben: Attól függően, hogy milyen kimenő fesz. és teljesítmény kell, 1 vagy 2 trafót kell használni. A priméreket párhuzamosan kötni, a szekunder gnd kivezetését szétbontani, és a 12V-os tekercseket sorba kötni, így 2x48V körüli tápfeszt kapsz. Meghajtásnak félhíd, IR2153 + fetek, olvass vissza sokat, találsz infót.
Helló!
Köszi a választ! Olvasgattam én itt a fórumban, de mivel nem nagyon mélyedtem el ebben a kapcsolóüzemű technikában eddig, sok helyen sötét foltok vannak. Van egy pár kérdésem: 1. A cimopata által írt cikkben lévő kapcsolással szemezek. Van ott a hálózati egyenirányítás előtt egy T3-as tekercs, azt pl. hogyan kell elkészíteni, vagy lehet bontani vhonnan? Vagy azt azt akarja jelképezni, ami a zavarszűrő áramkörökben van? 2. Ott van a 390µF-es 400V-os kondi. Azt tudom úgy helyettesíteni, hogy a számítógéptápokban lévő xxxµF/200V-os kondikat kötöm sorba? Ugye így a feszültségtűrésük 400V lesz ha jól tudom, de a kapacitásuk meg naggyából a felére csökken, de van annyi hogy össze tudok rakni vagy 1000µF-es ha ez elég lenne, csak arra vagyok kíváncsi, hogy az elv használható-e? És esetleg valamilyen kiegyenlítő ellenállást kell-e rájuk kötni, hogy a kapacitáskülönbséget kiküszöböljem? És ha igen hány ohm, illetve hogyan kell rájuk kötni? 3.Az IRF730 adatlapja szerint 5,5A-t és 400V-ot tud. Lehet e- helyett olyat használni, ami kisebb áramot tud? Mondjuk ezt is pc tápból? 4. Az IRF740-ek helyett használható a P11NB40F? Adatlap szerint alkalmas lenne. Szerinted? 5. Gondolom a számítógéptápokban található gyors diódák ebbe a kapcsolásba is megfelelnek, ha a feszültségtűrések stimmelnek? 6. És akkor még egyszer a számítógéptrafókról szólva, pontosan melyik transzformátor kellene nekem a számítógép tápból? És hány darab? kb +-50-55V-ra lenne szükségem egy sztereo Quadhoz (2x130W 8ohm) Bocsánat a sok kérdésért, de így nekem sokkal egyszerűbb, mert a fórumban található válaszokból én nagyon keveset értettem meg. Köszönöm a választ előre is!
Szóval,
A Flyback tápom tuningjával kapcsolatosan kinek van ötlete?
1. Igen, az -> common mode choke Bővebben: Link (azonos menetszámokkal)
2. Jó oda pl. 4db 470µF/200V mindegyikre pl. 68K/1W 3. Kisebb áramú is jó lehet, mert van benne rövidzárvédelem, 4. P11NB40F biztos jó, 5. a kapcsolásba illenek, de 50-55V-ra nem találsz PC-tápban, 6. a legnagyobb trafó kell, abból 2db. Bocsi, nem engem kérdeztél, majd pimi9 kiigazítja...
Mindegy hogy ki válaszol, csak segítsen oszlatni a ködöt!
Köszönöm szépen.
Kiderült, hogy nem is FET-es, ez valami őstáp, szerintem ne akard tuningolni tovább...
Várd meg pimi9 cikkét, ígéretesnek hangzik. Inkább ezeket olvasd el addig fojtó ügyben.(ld.:képek)
Ezt viszonylag egyszerű használni. Meg kell adni a bemenő feszt, a kimenő feszeket és kiadja melyik IC-t, milyen trafót kell választani, hogy kell megtekerni, stb.
Persze a legtöbb paramétert szabadon lehet variálni, ennek alapján újraszámol mindent. Kb. 10 perc alatt rájöttem, hogy mi hogy működik benne. Nem egy bonyolult kezelésű eszköz. Viszont erre tudna nekem vki válaszolni? A tool javasol ETD29 és ETD34-es magokat. Ezek katalógusát megnézve ezeknek nincs légrése a középső szárán. Akkor ez most hogyvan? Vagy ezek ha kettő szembe fordítok, akkor nem érnek össze, ha összerakom a trafót? Vagy ez mitől lesz akkor légréses? Ill. a trafó elkészítéséhez való öntapadós szigetelő fóliát honnan szerzitek be, vagy mit használtok?
Attól lesz légréses hogy te rakod bele.
Fólia -> Tali bt. Ha mókányolni akarsz, akkor hőálló sütőfólia, az is nagyon jó szigetelő.
"Attól lesz légréses hogy te rakod bele."
Talán kicsit értettlen vagyok, de hogy is rakom bele azt a légrést? :O És ha már én rakom bele, akkor mekkorát is? Nekem még nagyon új ez a tekerjünk trafót dolog. Eddig már egy csomó áramkört csináltam, de ez eddig kimaradt az életemből. Próbáltam utánaolvasni a legtöbbet, de még mindig vannak homályos pontok.
Ha gondolod tudok adni légrést, akár postán is elküldöm, neked csak be kell tenni
Köszi, légrésem nekem is van.
Csak azt nem tudom, hogy hogyan fogom belerakni, és mekkorát rakjak bele, mert van itthon minden méretben.
A légrést úgy állítod elő, hogy a két ferrit E betű nem ér teljesen össze. Vagyis, marad közöttük egy kis távolság. Ezt a kis távolságot hívják légrésnek. Ez valójában nem levegő, hanem valami mágnesesen nem vezető anyag. Pl.: prespán. Én nem szoktam csak az E-k száraiba tenni, a közepét szabadon hagyom. Tehát, levágsz a légrésanyagból egy akkora darabot, ami befedi az E szárának a felületét. Ezt odaragasztod pillanatragasztóval. A másik szárra is teszel egy ilyet, odaragasztod. Utánna beteszed a megtekert csévetestet, és a légrésbetétekhez hozzáragasztod a másik E vasat a szárainál. Így egyben marad a trafó, de valamivel össze kell szorítani, mert egy idő múlva szétesik. Az így betett légrés méretének kétszerese számít annak a légrésnek, ami az erővonalak útjában vannak. Az, hogy milyen vastag légrésbetétet teszel bele, ki kell számolni. Ugy kb-re. Aztán finomhangolhatod is, attól függ, mi a cél.
Naszóval: ha légrés nélküli a mag, és a progi megad egy méretet pl 0.9mm, akkor az E-E mag esetén a külső oszlopok közé kell tenned egy-egy 0.45mm vastag lemezkét. Ez ugyanazt az eredményt adja, mintha a középső szárak közé tuszkolnál egy 0.9mm távtartót. Azért még tekercselés előtt ajánlatos egy Al mérést végezni.
Azért azt hozzá kell tenni, hogy a két megoldás akkor ekvivalens, ha az oszlopok között nincs légrés!
Csak nem valami "ZVS Quasi-Resonant Flyback Converter" lesz ez?
Köszönöm nektek a nagyon részletes és kimerítő választ. Kezdem kapizsgálni. Azt meg tudjátok még írni, hogy vajon hogyan (mivel változóval) jelölik a légrést.
Idézet: „ha az oszlopok között nincs légrés!” Természetesen.... De ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy légrésnélküli magot akar használhatóvá tenni flyback üzemre.
Akar a rossz nyavaja.
Ezt ajánlotta a program.
Úgy értelmeztem, hogy a katalógban nem találtál megfelelő Al számú vasat, és ezért érdeklődsz a légrés felől.
Mindenesetre, ha ilyen trafót készítek, akkor ellenőrzöm az induktivitást, mert ért már meglepetés.
Igen, tudom. Most viszont te olvass vissza, ugyanis egy légrés nélküli vasról van szó. Te azt írtad, hogy a 2 x 0,45 mm légrés az oszlopokban ugyanaz, mintha a közepébe betuszkolsz 0,9 mm-t. Ugye, ez azért nem ugyanaz? Ugyanis az oszlopokon is 0,9 mm lesz...
Igaz, rosszul írtam. Tehát helyesen így hangzik a bölcselem (kizárólag légrésmentes E-E, E-I magokra vonatkozólag): A két szélső oszlop távtartója fele vastagságú kell legyen mint a középső oszlopban megkívánt légrés.
Dede.
Viszont csúszok, elég sok idő kell mindent leírni, ráadásul úgy, hogy könnyen megértsék...
Amíg elkészül a cikk, addig itt a kapcs.táp biblia magyarul:
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 (U.Tietze, Ch.Schenk - Analóg és Digitális áramkörök: Kapcsoló üzemű tápegységek fejezet) Érdemes kinyomtatni, hogy meglegyen papíron is - de inkább a könyvet beszerezni.
Háá , a 22. oldal alapján még a végén valaki azt fogja hinni, hogy 60kHz-en a legjobb hatásfokúak a kapcsitápok.
Most miért kellett felhívnod mindenki figyelmét erre???
|
Bejelentkezés
Hirdetés |