Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   152 / 782
(#) emmzolee válasza helektro hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Jó kis program ez. Nekem meg volt az Epcos féle hasonló ilyen progi, de azt nem értettem.
(#) pimi9 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Azám, főleg a ZVS ügyes benne.

Nagyon hasonlót találtam ki, az alapján amit emmzolee linkelt korábban.

Most úgy néz ki hogy 1db 650V-os mosfet, két tranzisztorral meg pár alkatrésszel, lomexes E42-n átnyom 400W-ot. Üresjáratban 7W-ot eszik kb. a hatásfoka meg olyan 95% körüli.
Zaja nagyon kevés van, mivel ZVS-ben üzemel, túláramot, rövidzárat jól bírja, és teljes terhelésen 5V-ot esik.
Nameg, könnyű megépíteni, nem kell szkóp se hozzá majd, ha követik a leírást a trafó tekerésről.
Keddre, szerdára befejezem a cikket remélem.

ui: Ja, egy kritikus pontja van: litze kell hozzá 0.1-es drótból...
(#) emmzolee válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

A rajz, amit előzőleg be tettem, az egy Sirtech PC táp standby tápja.

Alig váron a cikket. Remélem kitérsz a folytókra is.
(#) pimi9 válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Ez flyback, nincs benne fojtó

De amúgy az elméleti részébe bele veszem, ha már mondod...
(#) Erick hozzászólása Jan 30, 2011 /

Helló!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy lehet-e építeni több darab bontott számítógéptáp (300-400W-osak) alkatrészeiből olyan kapcsolóüzemű tápegységet, ami meg tud hajtani egy 2x100 vagy egy 2x200W-os végfokot?

Köszönöm a választ előre is!

Üdv Erik!
(#) pimi9 válasza Erick hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Lehet.

Najó, kicsit bővebben:
Attól függően, hogy milyen kimenő fesz. és teljesítmény kell, 1 vagy 2 trafót kell használni.
A priméreket párhuzamosan kötni, a szekunder gnd kivezetését szétbontani, és a 12V-os tekercseket sorba kötni, így 2x48V körüli tápfeszt kapsz.
Meghajtásnak félhíd, IR2153 + fetek, olvass vissza sokat, találsz infót.
(#) Erick válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Helló!

Köszi a választ!
Olvasgattam én itt a fórumban, de mivel nem nagyon mélyedtem el ebben a kapcsolóüzemű technikában eddig, sok helyen sötét foltok vannak. Van egy pár kérdésem:
1. A cimopata által írt cikkben lévő kapcsolással szemezek. Van ott a hálózati egyenirányítás előtt egy T3-as tekercs, azt pl. hogyan kell elkészíteni, vagy lehet bontani vhonnan? Vagy azt azt akarja jelképezni, ami a zavarszűrő áramkörökben van?
2. Ott van a 390µF-es 400V-os kondi. Azt tudom úgy helyettesíteni, hogy a számítógéptápokban lévő xxxµF/200V-os kondikat kötöm sorba? Ugye így a feszültségtűrésük 400V lesz ha jól tudom, de a kapacitásuk meg naggyából a felére csökken, de van annyi hogy össze tudok rakni vagy 1000µF-es ha ez elég lenne, csak arra vagyok kíváncsi, hogy az elv használható-e? És esetleg valamilyen kiegyenlítő ellenállást kell-e rájuk kötni, hogy a kapacitáskülönbséget kiküszöböljem? És ha igen hány ohm, illetve hogyan kell rájuk kötni?
3.Az IRF730 adatlapja szerint 5,5A-t és 400V-ot tud. Lehet e- helyett olyat használni, ami kisebb áramot tud? Mondjuk ezt is pc tápból?
4. Az IRF740-ek helyett használható a P11NB40F? Adatlap szerint alkalmas lenne. Szerinted?
5. Gondolom a számítógéptápokban található gyors diódák ebbe a kapcsolásba is megfelelnek, ha a feszültségtűrések stimmelnek?
6. És akkor még egyszer a számítógéptrafókról szólva, pontosan melyik transzformátor kellene nekem a számítógép tápból? És hány darab? kb +-50-55V-ra lenne szükségem egy sztereo Quadhoz (2x130W 8ohm)

Bocsánat a sok kérdésért, de így nekem sokkal egyszerűbb, mert a fórumban található válaszokból én nagyon keveset értettem meg.

Köszönöm a választ előre is!
(#) emmzolee hozzászólása Jan 30, 2011 /

Szóval,

A Flyback tápom tuningjával kapcsolatosan kinek van ötlete?
(#) Transztyuszeres válasza Erick hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

1. Igen, az -> common mode choke Bővebben: Link (azonos menetszámokkal)
2. Jó oda pl. 4db 470µF/200V mindegyikre pl. 68K/1W
3. Kisebb áramú is jó lehet, mert van benne rövidzárvédelem,
4. P11NB40F biztos jó,
5. a kapcsolásba illenek, de 50-55V-ra nem találsz PC-tápban,
6. a legnagyobb trafó kell, abból 2db.

Bocsi, nem engem kérdeztél, majd pimi9 kiigazítja...
(#) Erick válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Mindegy hogy ki válaszol, csak segítsen oszlatni a ködöt!
Köszönöm szépen.
(#) Transztyuszeres válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Kiderült, hogy nem is FET-es, ez valami őstáp, szerintem ne akard tuningolni tovább...
Várd meg pimi9 cikkét, ígéretesnek hangzik.
Inkább ezeket olvasd el addig fojtó ügyben.(ld.:képek)
(#) helektro válasza emmzolee hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Ezt viszonylag egyszerű használni. Meg kell adni a bemenő feszt, a kimenő feszeket és kiadja melyik IC-t, milyen trafót kell választani, hogy kell megtekerni, stb.
Persze a legtöbb paramétert szabadon lehet variálni, ennek alapján újraszámol mindent. Kb. 10 perc alatt rájöttem, hogy mi hogy működik benne. Nem egy bonyolult kezelésű eszköz.

Viszont erre tudna nekem vki válaszolni? A tool javasol ETD29 és ETD34-es magokat. Ezek katalógusát megnézve ezeknek nincs légrése a középső szárán. Akkor ez most hogyvan? Vagy ezek ha kettő szembe fordítok, akkor nem érnek össze, ha összerakom a trafót? Vagy ez mitől lesz akkor légréses?
Ill. a trafó elkészítéséhez való öntapadós szigetelő fóliát honnan szerzitek be, vagy mit használtok?
(#) pimi9 válasza helektro hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Attól lesz légréses hogy te rakod bele.

Fólia -> Tali bt.

Ha mókányolni akarsz, akkor hőálló sütőfólia, az is nagyon jó szigetelő.
(#) helektro válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

"Attól lesz légréses hogy te rakod bele."

Talán kicsit értettlen vagyok, de hogy is rakom bele azt a légrést? :O És ha már én rakom bele, akkor mekkorát is?
Nekem még nagyon új ez a tekerjünk trafót dolog. Eddig már egy csomó áramkört csináltam, de ez eddig kimaradt az életemből. Próbáltam utánaolvasni a legtöbbet, de még mindig vannak homályos pontok.
(#) ekkold válasza helektro hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Ha gondolod tudok adni légrést, akár postán is elküldöm, neked csak be kell tenni
(#) helektro válasza ekkold hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Köszi, légrésem nekem is van.
Csak azt nem tudom, hogy hogyan fogom belerakni, és mekkorát rakjak bele, mert van itthon minden méretben.
(#) (Felhasználó 46585) válasza helektro hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

A légrést úgy állítod elő, hogy a két ferrit E betű nem ér teljesen össze. Vagyis, marad közöttük egy kis távolság. Ezt a kis távolságot hívják légrésnek. Ez valójában nem levegő, hanem valami mágnesesen nem vezető anyag. Pl.: prespán. Én nem szoktam csak az E-k száraiba tenni, a közepét szabadon hagyom. Tehát, levágsz a légrésanyagból egy akkora darabot, ami befedi az E szárának a felületét. Ezt odaragasztod pillanatragasztóval. A másik szárra is teszel egy ilyet, odaragasztod. Utánna beteszed a megtekert csévetestet, és a légrésbetétekhez hozzáragasztod a másik E vasat a szárainál. Így egyben marad a trafó, de valamivel össze kell szorítani, mert egy idő múlva szétesik. Az így betett légrés méretének kétszerese számít annak a légrésnek, ami az erővonalak útjában vannak. Az, hogy milyen vastag légrésbetétet teszel bele, ki kell számolni. Ugy kb-re. Aztán finomhangolhatod is, attól függ, mi a cél.
(#) mex válasza helektro hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Naszóval: ha légrés nélküli a mag, és a progi megad egy méretet pl 0.9mm, akkor az E-E mag esetén a külső oszlopok közé kell tenned egy-egy 0.45mm vastag lemezkét. Ez ugyanazt az eredményt adja, mintha a középső szárak közé tuszkolnál egy 0.9mm távtartót. Azért még tekercselés előtt ajánlatos egy Al mérést végezni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mex hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Azért azt hozzá kell tenni, hogy a két megoldás akkor ekvivalens, ha az oszlopok között nincs légrés!
(#) Transztyuszeres válasza pimi9 hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Csak nem valami "ZVS Quasi-Resonant Flyback Converter" lesz ez?
(#) helektro válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Köszönöm nektek a nagyon részletes és kimerítő választ. Kezdem kapizsgálni. Azt meg tudjátok még írni, hogy vajon hogyan (mivel változóval) jelölik a légrést.
(#) mex válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Idézet:
„ha az oszlopok között nincs légrés!”

Természetesen.... De ha visszaolvasol, akkor láthatod, hogy légrésnélküli magot akar használhatóvá tenni flyback üzemre.
(#) helektro válasza mex hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Akar a rossz nyavaja.
Ezt ajánlotta a program.
(#) mex válasza helektro hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Úgy értelmeztem, hogy a katalógban nem találtál megfelelő Al számú vasat, és ezért érdeklődsz a légrés felől.

Mindenesetre, ha ilyen trafót készítek, akkor ellenőrzöm az induktivitást, mert ért már meglepetés.
(#) (Felhasználó 46585) válasza mex hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Igen, tudom. Most viszont te olvass vissza, ugyanis egy légrés nélküli vasról van szó. Te azt írtad, hogy a 2 x 0,45 mm légrés az oszlopokban ugyanaz, mintha a közepébe betuszkolsz 0,9 mm-t. Ugye, ez azért nem ugyanaz? Ugyanis az oszlopokon is 0,9 mm lesz...
(#) mex válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Jan 31, 2011 /

Igaz, rosszul írtam. Tehát helyesen így hangzik a bölcselem (kizárólag légrésmentes E-E, E-I magokra vonatkozólag): A két szélső oszlop távtartója fele vastagságú kell legyen mint a középső oszlopban megkívánt légrés.
(#) pimi9 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Dede.

Viszont csúszok, elég sok idő kell mindent leírni, ráadásul úgy, hogy könnyen megértsék...
(#) Transztyuszeres hozzászólása Feb 1, 2011 / 8

Amíg elkészül a cikk, addig itt a kapcs.táp biblia magyarul:

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23

(U.Tietze, Ch.Schenk - Analóg és Digitális áramkörök: Kapcsoló üzemű tápegységek fejezet)
Érdemes kinyomtatni, hogy meglegyen papíron is - de inkább a könyvet beszerezni.
(#) cimopata válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Háá , a 22. oldal alapján még a végén valaki azt fogja hinni, hogy 60kHz-en a legjobb hatásfokúak a kapcsitápok.
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Feb 1, 2011 1 /

Most miért kellett felhívnod mindenki figyelmét erre???
Következő: »»   152 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem