Fórum témák
» Több friss téma |
Ez így igaz, már így is túl van méretezve, mert az 500W-os pc tápokban is csak 1N4148-as diódák vannak.
Hali!
Köszi szépen, örök hálám!! Üdv.: Csonty
Végre elkészült a tápom és működik.
Bár még csak 15W ig teszteltem. Bár a tietekkel ellentétben kell egy külön pár vattos trafó ami adja a feszt a vezérlőicének.De nem baj igy is jó. És legalább meg lehet csinálni automata bekapcsolásúra amihez a jelet mondjuk a pc adja. Hamarosan felrakok egy képet a tápról. Ja és még valami !!!! Tanulmányoztam a kézzal rajzolt kapcsolást, de sajnos men igazán értem hogy az ic hogy kap tápfesz. Valaki le tudná írni?
Az általam megépített tápnak is kell 5V-os segédtáp.
Hali!
A táp az ic nélkül is működne, igaz nem lenne hosszú életű. Ha vezérlés nelkül kapcsolnád be a tápot akkor az egegbe szökne a freki és rövidzárlatot okozna. De amíg a freki felfele szalad addig a táp áramot termel és innentől már megvédik az ic-k a tápot, szabályozzák a frekit.
pontosan. :yes:
Ja és persze a +5V-ot a TL494-es állítja elő.
Nem értem miről beszélsz!
Ha az ic nem kap tápot nincs vezérlőjel és a két fet zárvamarad Az meg egyáltalán nem baj ez bizonyított tény Ha meg késöbb adok az icnek tápot akkor a frekvenfia azonnal 100Khz en lesz és már megy is . ez már leteszteltem. Egyébként 15V ról megy az ic 20-30 mA vesz fel.
Ez a táp nem úgy működik, hogy a Tranzisztorokat a TL494 nyitja, és zárja!!
Ennek a primer része önrezgő, és ha elér egy bizonyos feszültséget a szekunder rész (amit a zenerekkel lehet beállitani) akkor a tl494 "belenyúl" az önrezgésbe, és ezáltal stabilizálja a frekit. Ha nincs benne a tl ic, akkor annyira felfut a freki, hogy zárlatba mennek át a tranyók.
Ez így igaz!
Amúgy vannak már képek a tápodról? Kíváncsi vagyok rá, főleg a méreteire.
Ha minden igaz, akkor ma rakok fel, csak nem találtam elemet a fényképezőgépembe...
A méretei elég nagyok. A második verzió már akkora lesz, mint egy PC táp.
Itt egy pár kép, de sajnos csak telefonnal készültek, de holnap rakok fel jobb minőségű képeket is.
+ még két kép
Szevasztok!
Sajnos nagy gondban vagyok, most este méregettem a tápom kimeneti feszültségeit „+” és a „-„ ágban és nem egyenlő LLL!!! Az egyik 39 a másik 45 V. Vajon mi miatt lehet. Mert ezt így nem tudom használni mert az erősítő nem szereti ha eltár a két tápfeszültség egymástól. Várom az ötleteket. Egyébként meg itt van pár kép a tápról. Még lesz hűtőborda a négy BYW 29-en is- Kössz a választ az előző kérdésemre. Így már értem.
Szerintem a trafón nem szimmetrikus a szekunder tekercs. Esetleg induktivitásmérővel ellenőrizni lehet.
Egyébként hasonló problémával kell megküzdeni a számítógép tápegység építőknek az asszimetrikus terhelésekkor. Láttam régebben valami rajzot de elég kusza volt, de persze továbbra sem képes külön szabályozni a feszültségeket.
Hali!
Nemlehet hogy a szekundert úgy tekerted, hogy először az egyik 15 menetet tekerted és utánna a másikat. (na ezt ezt jól megaszontam ) Ez szerintem azért rossz mert a második tekercs rajta lesz az elsőn -> nagyobb lesz az átmérő és így hosszabb lesz a második 15-ös tekercs. Tehát szerintem úgy kéne tekerni hogy a két tekercset egyszerre: vagyis két réz szálat összefogni és úgy tekerni 15 menetet majd a két szál egyik végét összeforrasztani, ez lesz a GND a másik kettőst meg egyenirányítani... Remélem érthető. Üdv.: Csonty
Már elegem van ebből a rohatt inverterből. Még mindig nem jöttem rá mi miatt nem egyenlő a kimeneti feszültség. Megmértem már a szekunder tekercsek induktivitását => tökéletesen egyenlő.A fetek egyenlően nyitnak ugyanannál a gate feszültségnél.
Bár felfedeztem a gate vezérlő négyszögjelek közt némi különbséget: Az egyik 5,6 a másik 5,8 us széles.Tán ez lenne a baj? Van még valami: a két feszültség ami a gratz híd után a két kondin és két 120Kohm-os ellenálláson esik nem egyenlő az egyik 155V a másik 159 V elvileg ennek egyenlőnek kellene lennie, nemde? Nos, feltevésem szerint ha megváltoztatom a két 120Kohm os ellenállás arányát: pl: az egyik 120K a másik 125K akkor a feszültség rajtuk kiegyenlítődik és a két fet azonos nagyságú feszt fog kapcsolni.(Mert feltevésem szerint az egyik fet a kimeneten pozitív a másik fet a kimeneten negatív feszültséget okoz) És így megoldódik a problámán nem? Mer szerintem, mentom. Egyébként nagyon kiváncsi lennék hogy nektek milyen jelalak van a kimeneten?? Egyébként értem mit mondasz csonty együtt tekertem a 2X6 menetet és mondom mégegyszer lemértem az szekunder induktivitását és tök egyenlő. Egyébként a primer 22 menet.
Hy!
Én nézegettem kapcsoló üzemű tápokat és találtam is egy nagyon remek kis kapcsolást ami 13,8V-ot ad le és 40A-t ez szerintem eléggé remek itt a kapcsolás!Annyi kérdésem lenne, hogy hol lehet hozzá kapni vasmagot és mennyiért?Ja és mik azok a FB jelzésű alkatrészek ezeken nem tudok eligazodni!Ha valaki tud segíteni ebben megköszönném!
Hali!
Szerintem az FB egyszerű csatlakozót akar jelölni, ha jobban megnézed a beültetési rajzon rajta sincs. Én is megtaláltam már ezt a kapcsolást és nekem nem tetszett, egy picit túl van bonyolítva. Amint ránéztem, fel is tettem magamnak a kérdést : "Kapcsolóüzeműbe ennyi kondit?". És a sok tekercs is bántotta a szemem. Minnél egyszerűbb valami annál nehezebb elrontani, én ezért választottam pityu tápját. Meg azért mert az biztos műxik és érthető leírás van hozzá, amit felraktam ide Pityu AT jellegű tápja , mert az eredeti oldal megszűnt. Javaslom, hogy te is inkább valamelyk pityu féle tápot csináld meg (van több is). Sok sikert! Üdv!
Hali! Szerintem ez a táp jól átgondolt profi tervezés!Az általad sokallott szürőkondiknak sokkal jobb az áramleadó képessége (a felvevő is)-kissebb kapacitásnak jobb az ESR-értéke ugyanazon gyártmányból. A tekercseknek megvan a funkciójuk,-jó az áramkorlátozás megoldása is. Az FB jelű "azonositatlan" tárgyak pedig a tápvezetékre húzott ferritcsövek,a zavarszűrést szolgálják.
Aha értem, de most már csak arra az egy problámámrakell szerintem választ adnia valakinek, hogy hol lehet olyan vasmagot beszerezni!Már néztem egy címet a mit a Ferrit magok ímű topicban írtak, de ott náluk speciel nincs ez a fajta jelzésű vasmag a Lomexban is néztem, de semmi!A remek és jó válaszokat viszont köszönöm és várom továbbra is a jó ötleteket!
Itt nézd :http://www.bytemark.com/products/fecor.htm Át lehet számolni illetve össze lehet hasonlitani a Lomexes ETD vasakkal.
aha értelek meg ia találtam a két vasat csak az a baj, hogy USA-van és az nagyon messze van és drága lenne haza hozatni esetleg a közelbe nem tudtok?
Nézegettem a táp kapcsolási rajzát, észrevettem, hogy a C3A és C3B-s pozíciószámú elkó közös pontja nincs összekötve a hídba félkapcsolt trafóval, és a trafó a C4...7 és C8...11 közös pontjával van összekötve.
Így ahogy le van rajzolva, nincs sok értelme, mivel a C4...11 nem képes annyi energiát pufferelni, hogy a híd feszültsége változzon jelentősen a közös pontban. DE! Ha a C3A és C3B közös ponját összekötnénk a C4...11-ével akkor polarizálatlan kondik kompenzálnák az elkók ESR-ét, és így nagyon előnyös lenne. Tehát szerintem hiba van a rajzban, de hát profibb emberek állították össze mint én Csak észrevettem, gondoltam figyelmeztetlek.
A vasak keresztmetszetét, az Al értéküket,valamint a teljesitményüket jegyezd fel és ennek alapján keress minél jobban egyezőt a lomex kinálatában. Egyébként a kapcsolóüzemű táp kezdőknek kemény dió főleg a trafótekercselés. Jópár tranyó elfüstölhet, a nem megfelelő méretezés miatt, és akkor nem is beszéltem az életvédelmi szempontokról.egyszóval ez az egész téma bekerülhetne a "mit nem szabad kezdőknek" cimű topicba. Bocs ha kissé nyersen fogalmaztam!
Remek végre rájöttem a hibára!!!
Van az úgy hogy néha az inverter trafójából hangok kelnek szárnyra. Szinte hallom, ahogy csörgedezik az áram a vezetékekben, azaz valami a trafóba berezonál és kerregő hangot generál. AZ eset akkor következik be, mikor a vezérlő IC tápfeszét kicsit változtatom. (SG3524 külön kis trafóról kap tápfeszt kb 12-17 V) Nos: azt vettem észre hogy 15 volt környékén van az a feszültség ahol a kimeneti fesz. pontosan egyenlő Remélem értitek. (Bár nem értem mééé?). Tehát az se mindegy hogy az ic 12, 15 , 17 voltról megy. Pedig az adatlapján 10-35 V a működési tartomány!!!!!! Ugyhogy ezt nem értem, de megoldom ugy hogy beteszek egy 15 v-os zenert az IC-nek, az fogja be a pofáját végleg. Tehát így hogy a kimeneti fesz egyenlő (35,27 és –35,3 ) a világvége elhárult. Már csak azt kéne tudni hogy vajon mér zizeg néha a táp, úgy hogy nincs is beterhelve???? Ha valaki kapizsgálja a választ és leírná azt megköszönném.
Ja és tud e valaki olyan oldalt ahot fazékmagokról találok infóót??
|
Bejelentkezés
Hirdetés |