Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   656 / 782
(#) morzsa15 válasza ferci hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

A zd52 és a zd87 találkozásánál mérem melyiket cseréljem ki?
(#) ferci válasza morzsa15 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Írtam.. mérj a lábukon és amelyik nagyobb, azt csökkentsd először.. az 52 és 87 így semmit se mond.
Érted azt, hogy egy zener két lába között mérd meg, hány volt esik rajta? Nem találkozásnál..
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
(#) morzsa15 válasza ferci hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Rendben valahonnan szerzek olyan diódát amit mondtál.
(#) patkany hozzászólása Máj 5, 2016 /

Üdv!

Egy darabig vissza olvastam pepe1125 tápjának alakulását, utána már csak konkrétan a kapcsolásra vadásztam. Nem egyszerű! Közben más alkotásait is nézegettem, pl.glaci munkáit, aki nem végzett nagy átalakítást a PC táp trafón.
A ZVS üzemmód úgy fest "elkerülhetetlen". Valaki pár oldallal visszább jelezte, hogy az első verziós pepe1125 tápja elszállt 2 hónap után. Tehát valóban mégsem mindegy hogy van kialakítva!
Ha nem akarunk nyúlni a trafóhoz, akkor kiegészítő induktivitást kell készíteni, de nem mindegy milyen magra. szoszo, a számolgatást nem lehet megúszni sehogy sem. bár most rendeltem be pár alkatrészt, hogy neki futok egy IR2153-nak, de olvasva a tapasztalatokat, javaslatokat, tényleg nem a legmegbízhatóbb, és az egyszerű topológia annál érzékenyebb a kivitelre. Szóval várok még mindig, így közel 2 év után is. Ellenben hajlok a jó szóra és egyre inkább úgy vagyok vele, veszek egy kész kínai tápot. Ez ügyben kérném ki a véleményeteket! bár már futottam bele több esetben is, hogy az adott termék meghibásodott, olyan is volt, hogy rosszul rendeltem, eddig korrektül vissza lett fizetve inden. De persze nem volna baj, ha nem hibásodna meg!
Tehát erről a tápról kérnék véleményt.
Tudom ez így távgyógyászat, mert csak használat során derül ki, de hátha valaki rendelt, használ hasonlót, és van tapasztalata.
(#) Kovidivi válasza morzsa15 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

TL431 van a nyákon? Ha igen, rajzold vissza azt a részt.
(#) Kovidivi válasza morzsa15 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Én nem zárogatnám az alkatrészeket véletlenszerűen rövidre... Rajzold vissza. Hova vannak egyáltalán a zenerek bekötve? Lehet, hogy a kimenetre párhuzamosan a tüskék megfogására. Ekkor egy csere csak zenerégetést fog okozni. Ez nem olyan, hogy próbálkozok, aztán lesz valami. Át kellene gondolni, mi miéert van ott.
(#) Trivium93 válasza patkany hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Üdv!
Pepe tápja én úgy tudom a fejlesztések (kísérletezések) alatt halt meg, nem amiatt mert nem volt jó. Meg kínai fetek is voltak a keze közt, amiről utólag kiderült nem bírt 10A-t, csak 3A-t.

Nekem a kemény kapcsolású régóta megy és nem volt még vele problémám (igaz erősítőbe szolgál).
Szerintem csak akkor durrannak ezek el, ha már a terhelés rögtön rajtuk van és az indulási áram megnő, ekkor átlépheti a 40A-t.
Osztálytársammal most építettünk egy tápot, ami kemény kapcsolású. Van benne rövidzárvédelem, eddig úgy tűnik jó.
(#) gerleimarci válasza patkany hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Azokkal a kínai tápokkal nem sok gond szokot lenni, azon kívül, hogy 2-3 év múlva kiszáradnak benne az elkók.
(#) voodoo válasza patkany hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Szia.
Személyes véleményem az annyi, hogy ha lehet készen vásárolni olyan teljesítményű tápot ami megfelel az elvárásunknak és 2-6 ezer Ft közt mozog akkor én azt javaslom nem éri meg fabrikálni.
Tápot akkor építek, ha valami egyedi célra és felhasználásra kerül sor.
Deha teszem azt kéne egy megbízható 18V-os 60W körüli táp (most csak bedobtam egy számot) akkor veszek valahonnan pár ezerért egy laptoptöltőt. Akár piacon kosár számra elő szoktak ilyenek fordulni, 1000-ért veszek 3 darabot. (Újonnan is lehet kapni univerzálisat, állíthatót 4-6körül.)
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
(#) latyakosa hozzászólása Máj 6, 2016 /

Bontottam PC tápot, a vezérlése UC3844-s, egy primer kapcsoló elem van benne, a felépítése többnyire flyback kivitelre emlékeztet (nagy szűrők, vastag vezetékek, stb) -nem rajzoltam vissza, etd44 mag és csak 200W. Az érdekesség, hogy a főtrafóban légrés nélküli mag van. Ez utóbbi miképpen lehet ? Ha nem flyback a topológia akkor mi lehet ?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
(#) gulyi88 válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Forvard is lehet.
(#) latyakosa válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

Utánajárok. Köszönöm a tippet!
(#) Ge Lee válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 6, 2016 /

1T forward, nekem is van egy olyan darabokban.
(#) mrbini hozzászólása Máj 10, 2016 /

Sziasztok!
Remélem nem gond ha itt teszem fel a kérdésem. Lényegében egy kapcsolóüzemű akkutöltővel lenne elég nagy gondom. Felrobbantak benne a FET-ek és a meghajtója. Kicseréltem az összes alkatrészt, de ennek ellenére sem működik. Külön-külön mérve a meghajtót és a FET-et minden jónak látszik, de összerakva nem. A FET-ek egy külön alumínium lapra vannak szerelve és mellettük van 1 tranzisztor dióda és pár ellenállás. Ha ezeket bent hagyom a körben akkor induláskor a FET-ek "összeakadnak". Próbáltam csak a meghajtó IC kimenetét rákötni közvetlen a Gate-re úgy megy rendesen. Van valakinek ötlete, hogy mi okozhatja a hibát.
Csatolom a rajzot és egy fényképet a FET-es részről.
A segítséget előre is köszönöm.
(#) _BiG_ válasza mrbini hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Idézet:
„A FET-ek egy külön alumínium lapra vannak szerelve és mellettük van 1 tranzisztor dióda és pár ellenállás. Ha ezeket bent hagyom a körben akkor induláskor a FET-ek "összeakadnak". Próbáltam csak a meghajtó IC kimenetét rákötni közvetlen a Gate-re úgy megy rendesen.”

Ott a válasz a saját szövegedben, hogy hol a hiba... Már csak méricske kell, hogy mik haltak meg a meghajtókörben.
(#) mrbini válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

A képen egy hibás példányt fotóztam ez még nem volt javítva.
A gond ott van, hogy az összes alkatrész cseréje után sem megy.
Ha külön-külön vizsgálom őket akkor működnek, de egyszerre bekötve mindkettőt összeakadnak.
(#) latyakosa válasza mrbini hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

A passzív alkatrészek, diódák is hibátlanok ?
(#) mrbini válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

A FAN7384-től kezdve minden cserélve lett. Nem bontott alkatrészekre hanem újra.
(#) latyakosa válasza mrbini hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

A tüskesoron a lábak között lévő ón átfolyás az szándékos ?
Az összeakadást, hogy detektálod ? Van leválasztó trafód és szkóppal tudsz mérni a primer körben ?
Az alap panelon is kerestél és cseréltél hibás alkatrészeket ?
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016

Untitled.jpg

(#) mrbini válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Idézet:
„A képen egy hibás példányt fotóztam ez még nem volt javítva.”

Nem szándékos, de a bal felső sarokban lévő FET is megemelte a kalapját
(#) Buvarruha válasza mrbini hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Fényképezd le a javított panelt, hogy pontosan mi is lett cserélve. Gondolom szokás szerint mégsem lett minden cserélve, hanem szerinted jó az ami nem lett cserélve.
(#) mrbini válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Ezek lettek cseréve. Balról jobbra haladva:
Vízszintes FET rajzon F4, felette F3 és a körülötte lévő ellenállás tranzisztor és a 2db dióda.
Nem csak mérve hanem leszedve és cserélve.
Átlósan dióda D6 és a jobb oldali két FET F1 F2 és a hozzá tartozó sallang nincs cserélve.
Ezek a PFC-hez tartoznak és az a része működik. Bekereteztem a cserélt alkatrészeket.

Ha egymásra nyitnak a fetek akkor nem zár le valamelyik, nem P-és tranzisztort raktál bele véletlenül? Lekötött gate mellett látszódna szkópon, hogy melyik nem zár le, ebben a felállásban a dóda nyitja, a tranzisztor zárja a feteket. Viszont a rajz nem passzol a nyákkal, mert a rajzon mindkét fet meghajtó tranyója collektorral földön van, viszont a nyákon ez nem így van, a felső fet kollektora nem földön van, ha jól látom, de nem is jó ahogy a rajzon van.
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2016
(#) mrbini válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Azt értem, hogy összenyitnak csak azt nem, hogy miért és minek bele még a tranzisztor mikor van előtte driver. Az smd tranzisztoron a felirat 720 -> ez elvileg FMMT720.
(#) kameleon2 válasza mrbini hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Szia! Lábkiosztások diódák polaritása is rendben? Mérted, vagy csak a jelölést figyelted? Nekem volt már pár sorozat dióda, amin fordított volt a jelölés.
(#) mrbini válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 11, 2016 /

Szia! A diódákat valóban nem mértem (újat) de külön-külön hajtva őket szép a jel a Gate-n.

Ja igen P is kell bele, fordítva mondtam.
(#) jdani hozzászólása Máj 24, 2016 /

Hali. Van egy kis tápom amihez nincs rajz.
Semmi extra, a szekunder oldalon egy kimenet van csak a trafónak, viszont nem mérek rajta feszültséget.
A primer oldalt egy OB2269CP vezérli.
Biztosíték, diódák, FET, két kis kondi, ellenállások jók. Nagyot kondit mondjuk nem cseréltem..
Minden ilyen tápban van opto visszacsatolás. Miért jó ez?
Miért nem kerül a sekunder oldalra feszültség szerintetek, mi lehet a rossz?
(#) Buvarruha válasza jdani hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Lehet hibás IC, hibás FET, hibás tápszűrőkondenzátor a primer oldalon, rövidzáras dióda a szekunderen, szakadt biztosíték és így tovább. Legalább a nagy pufferig eljut a feszültség (kb. 310V!). Az optocsatoló azért kell, mert szabályzott a táp, tehát fix feszültségű kimenete van.
(#) jdani válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Mondom, FETet kivettem, kimértem, az jó. Szinte használva se volt, de azért kicserélem a tápszűrő kondit is. Amúgy rajta a 310V, azután minden ki van mérve, akkor csak az IC maradhat...
Következő: »»   656 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem