Fórum témák
» Több friss téma |
Mi a meghajtó IC? Ha IR 2153 akkor nem javaslom, hogy 60Khz fölé menj.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
Ir2153 pontosan, azért nem megyek fentebb a frekvenciával.
Én az IR21531-et ajánlanám kilowattra ETD49-el.
Tudom hogy tesztelgeted itt őket lábkiosztás egyezik nekik? Akkor csak kicserélem meg a frekit visszateszem.
Ugyanaz.
Annyiban különbözik, hogy az IR21531-ben fele annyi a holtidő, mint az IR2153-ban.
Lehet hogy most rettenet nagy hülyeséget mondok, de ne vessetek meg.Ha feleakkora a holtidő akkor ha ir2153 nál mérek 50khzet akkor ugyan azzal a beállítással az ir21531 100khzen fog menni?
A periódusidőd 20 us, ebből egy fetre jutó idő 10 us. Ebben van a holtidő is és ott spórolsz meg a 21531-gyel kb. 0.6 us-t a 2153-mal szemben, tehát a fet vezetési ideje nyúlik meg a 10 us-on belül.
Sziasztpk! Van valakinek tapasztalata hagyományos vaslemezes trafók áttekerésével? Frekvenciával meddig lehetne elmenni, 1khz környékét bírná még? ZCS igbt megoldáson gondolkodom, készítettem magamnak excel táblát, grafikusan ábrázolja a munkapontokat, zvs/zcs határvonalat, stb. Köszönöm előre is!
400 Hz ig jó a vas trafóként. Nyilván használják csöves hangkimenőnek is, de ha alkalmas lenne kapcsoló üzemre hidd el a kínaiak azt használnák. Az örvényáramú vesztesége horror lehet.
Lazám viszi az 1 kHz-et, max., ha vastag (0.5 mm), és gyengébb minőségű, melegszik kissé.
Hiperszilem van még esetleg. Ferritet most nem szeretnék használni, inkább alacsony frekvencia, igbt, magas gerjesztés. Esetleg metglas magok beszerezhetők itthon?
Nem. Annyi, hogy az ir2153 pl 49-49%-os kitöltésnek felel meg, a másik meg 50-50-nek.
Egyébként annyi, hogy az átmenet (átkapcsolás) gyorsabb(kisebb az átkapcsolási idő) az ir21531-nél. Nekem pl.:40kHz környékén melegedett az egész táp az ir21531 (alapjáratban), utána jöttünk rá, hogy túl gyorsan kapcsol át és az volt a baj. A sima 2153-al már semmi melegedés nincs. Ezt hallottam (nem tudom mennyire igaz, de szerintem bele gondolva igaz lehet): "Ha meg 50kHz-től magasabb frekvencia kell akkor az ir21531 jobb, mert ott a másik már a holtideje miatt nem tudja tartani az "50-50%"-os kitöltést és csökken a kitöltés (lassú átkapcsolás miatt, azaz holtidő nagy). "
Szia!
Igazán egy jó minőségű kimenőtrafó 0.35-ös vasa lenne a nyerő. A régi nagy csöves erősítőkben is át kellett vinni a magas frekvenciát, nemcsak a basszust. A lemezszigetelés épsége is fontos, mert az örvényáramú veszteség amúgy is több, nem lenne jó tetézni.
Sziasztok!
Van egy nyomtatóból kiszerelt tápegységem 36V jön ki belőle ezt az feszültséget szeretném csökkenteni ez lehetséges?
Nézd meg, hogy a szekunder oldalon az optocsatolónál mekkora zener van. Azt cseréld ki kisebbre, ha nagyon melegszik, akkor a soros ellenállást is
*a soros ellenállást nagyobbra
Vagy ha TL431 van benne, akkor a két visszacsatoló ellenállást kell újraszámolni. Csökkenteni a feszültséget addig nem.okoz gondot, amíg a primert tápláló tekercsen nem csökken túlságosan a feszültség. Viszont be lehet rakni egy kis segédtápot, vagy ha hozzáférhető, lehet tekerni még pár menetet a segédtekercshez.
Igen, úgy kellett volna kezdenem a választ, hogy mi van a szekunder oldalon.
Melyikre gondolsz?
Ahogy elnézem, 4-5 soros zener is lehet ott. Próbáld meg az egyik 5.3 voltost rövidrezárni és csökken-e 6 volttal a kimenőfesz. Túlzottan biztos nem mehetsz lefelé, mert egyre szűkebbek lesznek az impulzusok a primerben és akármeddig nem lesz jó.
Ha hatásos az előzőekben leírt, akkor csökkentheted a soros ellenállást megfelelő mértékben, első lépésben 15 %-kal.
Az egyenirányító diódától ( D51) jobbra van ZD5.2, ZD 5.3, ZD8.7.... ezek közül az egyiket.
Rájuk is mérhetsz menet közben multiméterrel. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
Sajnos semmi, ha rövidre záros le esik a feszültség 2V-ra.
Ez érdekes lenne... akkor nézd meg, hogyan vannak kötve, mert nem véletlenül van annyi.
Így vannak bekötve de nekem ez kinai.
Próbáld kiválasztani azokat, emyikek tisztán sorba vannak kötve és azok közül az egyiket..
Te jobban látod, ha tükrözöd ott helyben az alkatrész oldalt és a nyák oldalt ugyanabban a nagyításban. Azt is írtam, mérjél rájuk menet közben és annyi fesz van-e rajtuk, ami oda van írva.
Az egyiknél mérek 15 voltot a másiknál 36 voltot, ezt úgy hogy gnd és dióda láb. Többinél nem mérek semmit.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
Akkor zener csere lesz... az írások nem az igaziak..
Vedd ki a 36 voltost és tegyél be helyette első lépésben 27 vagy 24 voltost és tesztelj hosszabb időn át. Ne a panelbe rakd, hanem 2 lábon. Ja, ne a gnd-hez képest mérj, hanem a két lábon.. lehet, hogy két darab van csak, pl. 2x 15 voltos? A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |