Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   655 / 782
(#) vteo válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /

Mi a meghajtó IC? Ha IR 2153 akkor nem javaslom, hogy 60Khz fölé menj.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
(#) vipera1997 válasza vteo hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /

Ir2153 pontosan, azért nem megyek fentebb a frekvenciával.
(#) Transztyuszeres válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /

Én az IR21531-et ajánlanám kilowattra ETD49-el.
(#) vipera1997 válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /

Tudom hogy tesztelgeted itt őket lábkiosztás egyezik nekik? Akkor csak kicserélem meg a frekit visszateszem.
(#) Transztyuszeres válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /

Ugyanaz.
(#) Trivium93 válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /

Annyiban különbözik, hogy az IR21531-ben fele annyi a holtidő, mint az IR2153-ban.
(#) vipera1997 válasza Trivium93 hozzászólására (») Ápr 22, 2016 /

Lehet hogy most rettenet nagy hülyeséget mondok, de ne vessetek meg.Ha feleakkora a holtidő akkor ha ir2153 nál mérek 50khzet akkor ugyan azzal a beállítással az ir21531 100khzen fog menni?
(#) ferci válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /

A periódusidőd 20 us, ebből egy fetre jutó idő 10 us. Ebben van a holtidő is és ott spórolsz meg a 21531-gyel kb. 0.6 us-t a 2153-mal szemben, tehát a fet vezetési ideje nyúlik meg a 10 us-on belül.
(#) oibacsi hozzászólása Ápr 23, 2016 /

Sziasztpk! Van valakinek tapasztalata hagyományos vaslemezes trafók áttekerésével? Frekvenciával meddig lehetne elmenni, 1khz környékét bírná még? ZCS igbt megoldáson gondolkodom, készítettem magamnak excel táblát, grafikusan ábrázolja a munkapontokat, zvs/zcs határvonalat, stb. Köszönöm előre is!
(#) szendi001 válasza oibacsi hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /

400 Hz ig jó a vas trafóként. Nyilván használják csöves hangkimenőnek is, de ha alkalmas lenne kapcsoló üzemre hidd el a kínaiak azt használnák. Az örvényáramú vesztesége horror lehet.
(#) granpa válasza oibacsi hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /

Lazám viszi az 1 kHz-et, max., ha vastag (0.5 mm), és gyengébb minőségű, melegszik kissé.
(#) oibacsi hozzászólása Ápr 23, 2016 /

Hiperszilem van még esetleg. Ferritet most nem szeretnék használni, inkább alacsony frekvencia, igbt, magas gerjesztés. Esetleg metglas magok beszerezhetők itthon?
(#) Trivium93 válasza vipera1997 hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /

Nem. Annyi, hogy az ir2153 pl 49-49%-os kitöltésnek felel meg, a másik meg 50-50-nek.
Egyébként annyi, hogy az átmenet (átkapcsolás) gyorsabb(kisebb az átkapcsolási idő) az ir21531-nél.

Nekem pl.:40kHz környékén melegedett az egész táp az ir21531 (alapjáratban), utána jöttünk rá, hogy túl gyorsan kapcsol át és az volt a baj. A sima 2153-al már semmi melegedés nincs.

Ezt hallottam (nem tudom mennyire igaz, de szerintem bele gondolva igaz lehet):
"Ha meg 50kHz-től magasabb frekvencia kell akkor az ir21531 jobb, mert ott a másik már a holtideje miatt nem tudja tartani az "50-50%"-os kitöltést és csökken a kitöltés (lassú átkapcsolás miatt, azaz holtidő nagy). "
(#) granpa válasza oibacsi hozzászólására (») Ápr 23, 2016 / 1

A hiperszil még inkább bírja.
(#) ferci válasza oibacsi hozzászólására (») Ápr 24, 2016 /

Szia!
Igazán egy jó minőségű kimenőtrafó 0.35-ös vasa lenne a nyerő. A régi nagy csöves erősítőkben is át kellett vinni a magas frekvenciát, nemcsak a basszust.
A lemezszigetelés épsége is fontos, mert az örvényáramú veszteség amúgy is több, nem lenne jó tetézni.
(#) morzsa15 hozzászólása Máj 5, 2016 /

Sziasztok!

Van egy nyomtatóból kiszerelt tápegységem 36V jön ki belőle ezt az feszültséget szeretném csökkenteni ez lehetséges?
(#) gerleimarci válasza morzsa15 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Nézd meg, hogy a szekunder oldalon az optocsatolónál mekkora zener van. Azt cseréld ki kisebbre, ha nagyon melegszik, akkor a soros ellenállást is
(#) gerleimarci válasza gerleimarci hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

*a soros ellenállást nagyobbra
(#) Kovidivi válasza gerleimarci hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Vagy ha TL431 van benne, akkor a két visszacsatoló ellenállást kell újraszámolni. Csökkenteni a feszültséget addig nem.okoz gondot, amíg a primert tápláló tekercsen nem csökken túlságosan a feszültség. Viszont be lehet rakni egy kis segédtápot, vagy ha hozzáférhető, lehet tekerni még pár menetet a segédtekercshez.
(#) gerleimarci válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Igen, úgy kellett volna kezdenem a választ, hogy mi van a szekunder oldalon.
(#) morzsa15 válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Melyikre gondolsz?
(#) ferci válasza morzsa15 hozzászólására (») Máj 5, 2016 / 1

Ahogy elnézem, 4-5 soros zener is lehet ott. Próbáld meg az egyik 5.3 voltost rövidrezárni és csökken-e 6 volttal a kimenőfesz. Túlzottan biztos nem mehetsz lefelé, mert egyre szűkebbek lesznek az impulzusok a primerben és akármeddig nem lesz jó.
Ha hatásos az előzőekben leírt, akkor csökkentheted a soros ellenállást megfelelő mértékben, első lépésben 15 %-kal.
(#) morzsa15 válasza ferci hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

De melyiket? Megjelölnéd nekem a képen?
(#) ferci válasza morzsa15 hozzászólására (») Máj 5, 2016 /

Az egyenirányító diódától ( D51) jobbra van ZD5.2, ZD 5.3, ZD8.7.... ezek közül az egyiket.
Rájuk is mérhetsz menet közben multiméterrel.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2016

Sajnos semmi, ha rövidre záros le esik a feszültség 2V-ra.

Ez érdekes lenne... akkor nézd meg, hogyan vannak kötve, mert nem véletlenül van annyi.

Így vannak bekötve de nekem ez kinai.

Próbáld kiválasztani azokat, emyikek tisztán sorba vannak kötve és azok közül az egyiket..
Te jobban látod, ha tükrözöd ott helyben az alkatrész oldalt és a nyák oldalt ugyanabban a nagyításban.
Azt is írtam, mérjél rájuk menet közben és annyi fesz van-e rajtuk, ami oda van írva.

Az egyiknél mérek 15 voltot a másiknál 36 voltot, ezt úgy hogy gnd és dióda láb. Többinél nem mérek semmit.

Akkor zener csere lesz... az írások nem az igaziak..
Vedd ki a 36 voltost és tegyél be helyette első lépésben 27 vagy 24 voltost és tesztelj hosszabb időn át.
Ne a panelbe rakd, hanem 2 lábon.
Ja, ne a gnd-hez képest mérj, hanem a két lábon.. lehet, hogy két darab van csak, pl. 2x 15 voltos?
Következő: »»   655 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem