Fórum témák
» Több friss téma |
Nem új dolog, de most lett kész életem 2. kapcsolóüzemű tápja, igaz ugyan az a 2 de tanulni jó, ezzel készülök menni versenyre is szóval fontos volt ajó kinézet is, így ilyen lett.
Kinek mi a véleménye róla?
Szia!
Legközelebb a hűtőbordákat állítva szereld a jobb hőelvezetés érdekében. Egyébként jól néznek ki, gratulálok!
Az a baj hogy 8cm magas lesz s doboz.
Az a borda így van kitalálva, igaz a pc tápban ventivel van fújva.
Na, erről van szó, ha nincs ventilátor, ami oldal irányban lefújja a meleget, akkor a hűtési hatásfokod jócskán lecsökken az állított bordás megoldáshoz képest.
Az igaz, de lévén bemutatódarabtól nem fogok azért tenni bele ventit. Elbírja a melegedést az a borda, igaz huzamosabb ideig nem egészséges neki.
Fúrkáld ki a borda tetejét, hogy ne rekedjen meg alatta a meleg. Az egyik pc tápban is ezt a megoldást láttam.
Nem egy rossz ötlet köszi!
Kap bele pár furatot.
Hello! Olvasgattam a kapcsolóüzemű tápokról,és azt irja hogy 50 kHz-en szaggatják az egyenirányított tápfeszt..Azt szeretném kérdezni,hogy mi bajt okoz ha ez pl.30kHz,vagy pl.70kHz?Pár tápon megmértem a frekit,és találkoztam 30,és 70 kHz-es táppal is.Mindkettő ugyanazt a célt szolgálta. Akksi töltőben van.
Ha arra a frekire készült a trafó akkor az égvilágon semmit.
Sziasztok!Valaki épitett már 5q0765rt ic-vel tápot?Nem értem hogy mire valo a sync láb az ic-n?Konkrétan arra gondolok hogy szeretnék épiteni egy tápot ezzel az ic-vel és akkor hogyan tudom "beállitani" egy meglévö gyárilag megtekert trafohoz?Gondolom az fb láb(4) az csak a stabilizálásra valo a szekunderröl visszacsatolt optoval..
Szia!
Vezesd rá a Vcc-t: Bővebben: Link.
Szia.Ez ok eddig,de a szabályozás az hogy van megvalositva?A visszacsatolással?És az mit szabályoz a kitöltést?
Sziasztok!
Szereztem a napokban egy ETD49 es magot, és 2 kérdésem is felmerült Az első az lenne hogy nem tudom milyen gyártmányú.A csévetestre epcos van írva a magon meg -87- et látok gondolom az az N87 lenne. A második kérdésem az lenne, hogy ilyen magon mennyit lehetséges átvinni? 800W kellene nekem ha meg lehetne vele oldani az jó lenne, illetve hogy van-e valakinek erre bevált kapcsolása?
Olyan 2-2,5kW-ot tudsz átvinni rajta. Szimpatikus kapcsolást meg keresel magadnak itt a topikban, mondjuk olyat nem nagyon fogsz találni ami semmilyen kívánnivalót nem hagy maga után. Meg ugye azt sem tudni mennyire kell stabilnak lennie a feszültségnek, szabályozott legyen-e vagy sem, szimpla vagy szimmetrikus, lágy vagy keménykapcsoló, stb. stb.
Erősítő tápnak kellene, 2*75V körül.
Ha lehet akkor stabilnak kellene maradnia. nem is gondoltam volna hogy egy ekkora magon 2-2.5kW-ot át lehet paszírozni Van nekem egy ir2153as tápom, esetleg az is elég lenne ehhez? A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2016
A stabilitásnak vannak fokozatai. Ha nagyon stabil kell akkor szabályozott táp kell, PWM vagy PFM. Utóbbi nem lesz olyan stabil, de végfokhoz bőven elmegy. Utána jön az a megoldás ami nekem leginkább bejött, hogy hidat használunk a kisebb primer áramhoz és szorosabb csatolású trafót, szabályozás nélkül. Ez már nem stabil, de minimális feszültségesése van csak, végfokhoz még ez is remekül megfelel.
Utána jönnek az itt építgetett mezei rezonáns tápok, jó nagy feszültségeséssel. Az IR-el az utóbbit tudod egyszerűen összehozni, kipróbálod és kiderül hogy megfelel-e vagy sem. Igazából a végfok felhasználási területe dönti el hogy megfelel-e, otthonra mindenképpen, buliba, folyamatosan a teljes kivezérlés közelében üzemeltetve pedig biztos hogy nem.
Mélyládát kellene vinnie falunapon.Szóval mondhatni folyamatos terhelés mellett kellene mennie.
Idézet: „ekkora magon 2-2.5kW-ot át lehet paszírozni” Viszonylag nagy freikn esetleg, de ehhez viszont az IR2153 gyenge, nagy a holtideje! Tranyós buffer is kéne bika félvezetőkkel és a feszültségesés nagy lenne.
A mélyládát mással kell cipeltetni, ha nincs kereke. Visszakanyarodva a kérdésre, vannak ezek az IR-ek mint egyszerűnek tűnő megoldás, de nem véletlen hogy semmilyen gyári alkalmazásban nem használnak ilyet.
Akkor valami összetettebb kapcsolás kellene, van itt is az a 2 kwos híd kapcsolás, arra gondoltam hogx az jó lenne e esetleg ehhez.
Az bőven jó, de annak az áramkörnek a rövidzár védelmén kell még csiszolni, leírtam már hogy hogyan. Egyszer majd megcsinálom én is, de nekem pillanatnyilag nem kell tápot építenem semmihez.
Rendben de működőképes így is ahogy van?
Igen. Ha nem teszed bele a rezonáns kondit, vagyis keménykapcsolóként megy, akkor 20A-es fetekkel a rövidzárat is bírja legalább fél percig, de addigra már bőven lekapcsol a szekundert figyelő időzítő, és leáll a táp. Ha rezonánsként működik akkor vagy kibírja a rövidzárat vagy nem.
Gyorsabb áramfigyelés kellene (sönt és optó helyett áramváltó), és hosszabb lekapcsolási (pihenési) idő (pl. 555-ös monostabil a DTC láb elé, 2-300ms-os idővel), de ezeket már néhányszor leírtam. A DTC lábat akár megkondizni is lehetne (lágyindítás), hogy ne teljes kitöltésen indulgasson hanem csökkentettel, és a kondi töltődésének ütemében növekedjen a kitöltés.
Egy gyors kérdés csak hogy biztos legyek magamban.Van nekem most kész tápom 55 khzen megy, etd49re akarok tekerni
számításba olyan jött ki hogy primer 10 menet szekunder 4 menet a szekundernek 60V ot szeretnék.Ezt milyen tekeréssel tekerjem?( laza,szoros )
Milyen tápot szeretnél?
Keménykapcsolásút (szoros tekercselés) Rezonáns LC ( laza csatolású, de csak akkora legyen a szórt induktivitás, hogy ne korlátozza a teljesítmény. előzetes hsz-ekben volt róla szó Lr Cr mértetezés Rezonáns LLC ( lásd lorylaci cikkében levő út mutatót)
Jelenleg LC szóval akkor maradok annál.A menetszámok valósak lehetnek?
Nekem jónak tűnik. (lásd a képen a számítást)
A B az 0,18 így 10W disszipál a trafó (1kW mellett) Ha van még helyed a csévén akár lemehetsz B=0,1-re, igaz így meg a rézveszteséged lesz nagyobb. Az LC rezonánssághoz 1kW és 100KHz-nél az Lr=23uH (ettől ne legyen nagyobb, inkább kisebb) és Cr=110nF. A 23uH szórt induktivitáshoz már majdnem szoros csatolás kell (lásd cimopata cikkét, 6. oldal)
Jelenleg 55kHzen megy, akkor visszaemeljem 100kHzre?
55 kHz-en ilyen menetszámok mellet a B=0,32. Az nem túl egészséges.
Ha felviszed a primer menetet 16-ra akkor lesz a B=0,2 55KHz-en az opt. rez.-hez Lr=41uH és Cr=200nF A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |