Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   653 / 782
(#) Jossz hozzászólása Ápr 4, 2016 /

Sziasztok Urak,
Segítséget szeretnék kérni Tőletek, lévén, hogy tápegységekben nem vagyok nagyon otthon, nem úgy mint Ti. Hiába, ez egy külön szakma, tiszteletre méltó, aki komolyan műveli...
Nos, most, miután (egyébként megérdemelten) jól körülhízelegtelek Benneteket, előadnám a kérésemet: egy prototípus kísérlethez kellene építenem egy olyan, lehetőleg szinuszos 230 VAC kimenetű tápot, amelynek a kimeneti frekvenciája szabályozható 50 Hz és 2-3 kHz között és a paraméterei:
input: normál hálózati 230 VAC 50 Hz
output: 230 VAC 50 Hz - pl. 3 kHz között manuálisan szabályozható
max. áram a kimeneten: max. 3A
terhelés típusa: induktív (nagyfesz. trafó)
Tehát egy ilyen képességekkel rendelkező táphoz keresnék valami jó és bevált kapcsolási rajzot, esetleg nyákrajzot (miután tisztában vagyok vele, hogy táp-ügyekben az alkatrész elhelyezés is nagyon lényeges). Vagy pedig - ha saját szellemi terméket képeznek a tervek, akkor - keresnék olyan számlaképes kollégát, aki egyenlőre 1 db-ot elkészítene, természetesen tisztességes kialkudott áron.
Kérlek, ha tudtok, segítsetek. Előre is köszönöm:
Jossz
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2016
(#) GPeti1977 válasza amex hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Autotrafót ajánlom azaz megcsapolásos nincs külön szekunder. Ac ről az izzó élettartama több mint DC ről táplálva.
(#) amex válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Szia. Az izzo egy hagyomanyos spot izzo. Tudod uveg reflektor tu lab. A dj lampa eredeti izzoja amugy 24 voltos. De talaltam neten ugyanilyet csak 120v -at. Gondoltam csak akad valami egyszeru megoldas arra hogy a halozati feszkot megfelezzem.
(#) GPeti1977 válasza amex hozzászólására (») Ápr 4, 2016 /

Triakos dimmer is jó lenne.
(#) amex válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Szio. Tudnal erre valami rajzot ? Koszi
(#) bjina válasza amex hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Szia! Egy lehetséges alternatíva: 2db-ot sorba kötve...(nem kell elektronika, viszont 2db kell belőle + még egy foglalat.
(#) amex válasza bjina hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Ha ket izzora gondolsz az nem jo mert nincs belul hely a motorok miatt amik a tukroket es lencseket mozgatjak.
(#) gerleimarci válasza amex hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

És ha egy diódát raknál vele sorba? Akkor a 230V AC-nak csak az egyik félperiódusa jutna rá.
(#) GPeti1977 válasza gerleimarci hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Villog tönkremegy az izzó tőle, meg 230V egyutasan egyenirányítva 160Vrms a feszültséget ad.
(#) Ge Lee válasza amex hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Elvileg javítottam én is ilyet, abban önrezgő táp volt meg 24V-os izzó. Olyat kell bele venni és ennyi. Mondjuk abban az izzó jó volt, táphibája volt.
(#) proli007 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Ekkora teljesítményű izzó, már nem villog a hőtehetetlensége miatt. Az meg érdekes lenne ha a dióda után 160V lenne az rms, mert akkor lehetne így teljesítményt növelni. Mert a 230Vrms a váltófeszültség munkavégző képessége. A munkavégzés pedig a teljesítmény és idő szorzata. Ha pedig a dióda miatt, csak a fele időben folyik az áram, akkor bizony fele annyi munkát is végez..
(#) GPeti1977 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Erősítsetek meg hogy igazam van, ezt iskolába tanultam nem csak hantázok az egyutas szinusz jel effektiv értékéről.
Amúgy táblázat 3. sora :
RMS kalkulátor
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2016
(#) Buvarruha válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

Nézd meg az AVG-t is, vagyis az átlagot. Ha a csúcsfesz 320V akkor valóban olyan, mintha csak a fele lenne, vagyis 160V, de az még mindíg a csúcsérték fele! Ha 320V csúccsnak 230V az RMS értéke, akkor a fél hullámnak ami egyenlő a fele akkora csúcsfesszel 115V az RMS értéke.
(#) gulyi88 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 / 1

Az RMS számítás szerint: RMS =a jel négyzetének integráljának átlagának a gyöke.
A félhullám jelnégyzet integráljának átlaga pont fele akkora,
mint a teljes hullám jelnégyzet integráljának átlaga.
Tehát egy félhullám négyzetének integráljának átlagának a gyöke =
gyök0.5 * teljes RMS érték. Így pedig a félhullám 161Vrms kell legyen.

A linkelt táblázat is azért ír az csúcs/2-őt mert a kétszeres gyök2-vel osztás megér egy sima 2-vel osztást
(csúcs/gyök2=teljes hullám RMS , ezt megszorozva gyök0.5 el kijön a félhullám RMS)
(és a gyök0.5 szorzás megér egy osztást gyök2-vel, így a csúcs/(gyök2*gyök2) egyszerűsíthető.).
(#) gulyi88 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2016 /

P=Urms^2/R
Ahhoz hogy a teljesítmény majd a munka fele legyen a félhullám esetén
(aminek természetesen így is kell lennie),
ahhoz az RMSek négyzetében kell a kétszeres aránynak meglennie és nem a sima RMS értékekben.
2 * Ufélhullám_rms^2/R = 1 * Uteljeshullám_rms^2/R
Így megint gyök2, illetve gyök0.5 az arány, attól függően, hogy melyik irányból ézzük.
(#) szikorapéter hozzászólása Ápr 5, 2016 /

Üdv. Van itthon egy Kortek KT-120S nevű kapcsoló üzemű tápegységem. Eddig semmi gond nem volt vele,a minap meghibásodott (a két végtranzisztor átment rövidzárba,meg meg is égett). Most a hiba hogy nem tudom a végtranyók típusát sajnos,pedig a tápot még használni kívánom. Volna valami lehetőség a javításra? A táp lelke egy TL494-es ic.
(#) Ge Lee válasza szikorapéter hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Hogy a kapcsolóelemek fetek vagy tranyók voltak azt a kapcsolási elrendezésből ki lehet deríteni, meg a topológiát is ami szinte biztos hogy félhíd. Ha tranyók, akkor bármilyen 400V/6-12A-es jó bele teljesítmény függvényében.
De nem ok nélkül mentek tönkre, az új is tönkre fog menni ha beleteszed mielőtt kiderítenéd a hiba okát.
(#) proli007 válasza gulyi88 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Bocs, Peti és Dani, igazságotok van! Meg kell hogy kövesselek benneteket az átgondolatlan okfejtésért..
(#) FRobert hozzászólása Ápr 7, 2016 /

Sziasztok. Nálam lassan körvonalazódnak a dolgok, és még egyszer köszönet azoknak akik segítő készséggel válaszoltak kérdéseimre. Be is szúrok egy linket a videócskával, amire várok bármilyen építő jellegű kritikát. Egy D osztályú erősítőről van szó, amit egy rezonáns táppal hajtok, aktív pfc-vel kiegészítve. Véleményem szerint aki kapcsoló üzemű tápot akar építeni audió célra, az sokat ne agyaljon a stabilizált kimenet megvalósításán, mert tök felesleges, de akinek több tapasztalata van e téren az kérjük osztja meg velünk tapasztalatait.
Bővebben: Link
Üdv.
Róbert
(#) Transztyuszeres válasza FRobert hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Meg van a 7mm tisztázási távolság a nyákon pri./szek. között?
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2016
(#) FRobert válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

A végleges nyákot még nem terveztem meg, de figyelni fogok rá. Még moduláris állapotba van, mert elsöből nem müködött a nagy nyákon, ugy hogy mostanra azon csak a szekundér egyenirányítás maradt. Még kibővítem hővédelemmel, venti védelemmel (ha leblokkol a venti elmegy védelembe) és rövidzár védelemmel. Ellenállás terheléssel nagyon melegszik a trafó, de audió terheléssel egész jó. Nem használtam a Lorylaci excel táblázatát, hanem, Skory honlapján lévő trafó méretező alapján megtekertem a trafót és azután mértem szórt induktivitást LCM3-al, beirtam ugyanott a kivánt rezonáns kondenzátor értékét, a szórt induktivitást, amiből megkaptam a frekit, és arra állítottam be az IRSt. Üresjáraton 105V van és 20Hz es szinuszos 400W terhelésnél 99V a táp kimenetele.
(#) amex válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 7, 2016 /

Szio. Leteznek ilyen elore gyartott potmeteres feszultseg szabalyozok is. Hasonloak mint nehany porszivoban van beepitve. Azokrol tudsz valamit? Esetleg ilyen nem lenne jo? Kimerni a 120 voltot es ott rogziteni a potit.
(#) Transztyuszeres válasza FRobert hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

Nálam 1135W Ohmos terhelésre 2-2 Voltot esik.
I, +Ut, -Ut :
(#) FRobert válasza Transztyuszeres hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

Stabilizáltad, hogy csak olyan kicsi a feszültségesés, vagy nagy keresztmetszetet használtál a tekercselésnek. Van nekem egy 2*40V/7.5A toroid trafóm, amit egyenírányítás után felpuffereltem 27000 µF/ág. Üresjáratban volt 112V és ellenállásos terheléssel leesett 97V ra (ugyanaz volt a terhelés mint a kapcsitápnak. 4 db 70 ohmos villanymelegitő párhuzamosan kapcsolva) Az is lehet, hogy csak ennyit lehet kihozni az etd39 ből.
(#) Transztyuszeres válasza FRobert hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

Optóval vissza van csatolva.
Új csak rezonáns témát nyitottam, 3 oldal eddig az egész, az első hsz-ekben ott a teljes rajz, azzal indítottam.
(#) proli007 válasza amex hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

Hello! Természetesen léteznek, hiszen a legtöbb állólámpában található ilyen szabályzó. De kapható E-bay-n is. Amúgy meg már ajánlották ezt a megoldást, csak vélhetően elsiklottál felette. Egyébként "gyáriban" is van ilyesmi pont az amerikai dolgokhoz. (Nekem is kallódik egy eredeti ilyen szerkezet ami 1800W-ig jó, persze tojásfőző meg ilyenekhez. Csak fogalmam sincs hol van.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) kameleon2 válasza Jossz hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /

(#) GPeti1977 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 9, 2016 /

300Watt-ra nem lesz jó.
Megoldás: Google
Triak dimmer rákeres
Képtalálatok
lehet válogatni.
(#) mark.budai hozzászólása Ápr 9, 2016 /

Sziasztok!
Egy összetett kéréssel fordulok hozzátok. Nemrég megépítettem az Attila86-féle SMPS2 labortápból 2db-ot.
Ezeket szeretném kapcsolóüzemű tápegységről hajtani.
Az önrezgő tápegységekkel nagyon meg vagyok elégedve 100-200W-ig. De mivel Skory tápjához konkrétan úgy kell kukázni a gyűrűmagot, amin az egész táp működése áll, most el szeretném felejteni, és IC-s vezérlést akarok építeni.
Milyen IC-t használjak ekkora teljesítményre? A 2db labortápot külön tápról fogom hajtani, tehát táponként 6-700W teljesítményre lenne szükségem. Jobb lenne rezonáns tápnál maradni, a kibocsátott zavarok miatt. (Emiatt előnyös lenne az állítható frekvencia, hogy a trafó induktivitása és a rezonáns kondik frekijéhez hangolhassam a meghajtást.) Illetve azt terveztem, hogy nem egyenirányítom a tápegység kimenetét, mivel az SMPS2 nyákján ott az egyenirányítás MBR20-, illetve 10100 diódákkal megvalósítva, a puffer kondenzátor pedig alacsony ESR értékű. Okozhat ez valamiféle problémát, vagy nyugodtan csináljam így, nem kell tartanom semmitől?
(#) Skori válasza mark.budai hozzászólására (») Ápr 9, 2016 / 1

IR21531-ből simán építhető ilyen táp, nem kell túl stabilnak sem lennie, de mindenképpen érdemes beállítani a ZVS működést. Ha nagyon rövid vezetékeket használsz, akkor nyugodtan használhatod a nyákon a meglevő schottky egyenirányítót.

A gyürüvasmagot mellesleg nem muszáj "kukázni", kapható a TME-nél megfelelő, fillérekért. Korábban ebbe a témába is be lett linkelve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2016
Következő: »»   653 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem