Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Keverőpult építése, javítása
Lapozás: OK   12 / 78
(#) borvendeg hozzászólása Szept 17, 2007 /
 
Hello leírná nekem valaki hogy az xray hozzászólásában beliknelt urbanos kapcsolás mit tud esetleg vmi dokumentáció hozzá? ha jól sejtem az utolsó hsz-ben a nyákja van ezt most nem tom megnézni mert nem otthon vagyok de írjátok meg lécci az t is hogy jó e a rajz
Válaszokat előre is kösz
(#) borvendeg hozzászólása Szept 17, 2007 /
 
Senki?
(#) hzsolt77 válasza xray hozzászólására (») Szept 19, 2007 /
 
Sziasztok!
Találtam én is keverő kapcsrajzot felrakom ide hátha jó
valakinek
(#) hzsolt77 válasza hzsolt77 hozzászólására (») Szept 19, 2007 /
 
A másik két lap.....
(#) sardna00 hozzászólása Okt 4, 2007 /
 
Sziasztok! Nekem lenne 2 kérdésem!
1. A tólós pótméternél miért van az ha csak símán sorba kötöm a szabályozni kívánt csatornába a ptit akkor csak a végétől nemsokkal hangosítja fel a zenét nagyon gyorsan.

2. Valaki el tudná nekem magyarázni ezt a rajzot amit csatolok a hsz.-hoz. Mert nem értem hogy a végén miért van egy potméter bekötve a kimenetre. Már építettem erősítőt, szoval nem ujjonc vagyok a dologba!

előre is köszönöm a segítségeteket.

András

kevero.jpg
    
(#) Medve válasza sardna00 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Hello
1. :Egy potenciométert úgy szokás használni ahogy an a rajzodon van, nem "csak úgy simán sorba" Ahogyan Te használnád, úgy nem egy feszültségosztóként működik, hanem inkább áramkorlátként.
2.: Az ott a mester potméter!
3.:Mondanék még valamit azzal kapcsolatban is, hogy már nem vagy újonc, de végül is ez nem volt kérdés. :yes:
(#) sardna00 válasza Medve hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Köszi a választ!

Ez részemről kicsit láma kérdés volt de keverőt még nem építettem!

És akkor ezt a pótmétert hogy kössem be? Tegyek elé ellenállást vagy párhuzamosan vele, hogy feszültségosztóként működjön? Tudnál adni egy rajzot, hogy rendesen működjön a pótméter? Végül is én csak lehalkítani és felhangosítani akarom vele a zenét, de természetesen fokozatosan nőjjön a hangerő.
(#) Medve válasza sardna00 hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
Csak ird be a Googleba, hogy "feszültségosztó", vagy "voltage divider" rengeted példát kaphatsz erre, de tényleg! De az erősítő(i)d hangerejét eddig hogyan szabályoztad???
(#) sardna00 válasza Medve hozzászólására (») Okt 4, 2007 /
 
számítógépről szabályoztam a hangerőt. építettem egy sima sztereo előerősítőt. Nyilván abban nem volt pótméter. és most csak símán a bemenőjelbe akarom kötni a pótmétert. köszi a segítséget!
(#) sardna00 válasza Medve hozzászólására (») Okt 5, 2007 /
 
Sikerült megcsinálnom! Rendesen fokozatosan növekedik a hangerő! Köszi a segítséget!!!!
(#) Steven19 hozzászólása Nov 9, 2007 /
 
Sziasztok!Azért nyitottam ezt a témát mert eggy DJ keverőpultot tervezek épiteni és jelenleg az épitőkockák darabjait szeretném összeszedni. Annyit szeretnék mondani erről a kütyüről hogy a beérkező zene percenkénti leütéseinek számát méri és ezt az értéket eggy hétszegmenses kijelzőn jeleniti meg és ez által tudja a lemezlovas szinkron-ba hozni az egyik számot a másikkal és hogy ne keljen neki jobbra balra nézni ezt az értéket egyből látja a pulton és ebben a segitségeteket szeretném kérni hogy nem-e tudtok kiindulási pontot adni nekem. Legyetek szivesek segiteni nekem előre is megköszönöm a segitségeteket.Még annyit hogy a többi épitőkocka már megvan fejbe csak ez az eggy kellene, én tulajdonképpen nem vok kezdő az elektronika világában de magamat csak amatőrnek nevezném.
Kösy.
(#) Gory válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Szia!

Először is az nem BMP hanem BPM számláló, ha valamelyik modi erre jár légyszi javítsa ki. Merthogy az beat per minute.

Egyszerűbb esetben csinálhatod valahogy úgy, hogy leszűrsz bizonyos frekvenciát, mondjuk a mély tartomány felé, és egy komparátorral a jelszintet figyeled. A komparálási szintet a gain potival összhangban kell állítanod, mert ellenkező esetben amikor letekered a gain-t és komparálási szint meg fixen maradna, akkor az alacsonyabb jelszint miatt nem számolna a számlálód.
A számláláshoz mondjuk azt csinálhatod hogy beállítassz egy timert, mondjuk 250-500 Hz-re, és rákötsz egy számlálót, ami folyamatosan erről az órajelről jár.
Ha a komparátor jelez, hogy a beállítottnál nagyobb feszültség van, akkor nullázod a számlálót. Következő jelzésre kiírod hogy hányat számolt, és megint nullázod, és így tovább. Persze ha pl 200Hz-ről jár, és 100-at mutat a számláló, akkor az 50 BPM-nek felel csak meg tehát órajeltől függően osztani kell.

Az hogy milyen frekvenciákat hagysz meg az eredeti jelből, az a zenei stílustól függ szerintem, és ki ell kísérletezned.

Ez a bpm számláló azonban totál pontatlan lesz szerintem. Másrészt a gyári keverők bpm kijelzője is inkább csak dísz, hogy kezdő DJ-knek el lehessen adni a cuccot, meg szines meg világít. Fogalmam sincs azokban milyen elven működik, gyanítom hogy valami DSP-vel.


Valójában egy valamire való dj a legritkább esetben használja a bpm számlálót, mert ismeri a lemezeit. Egy lemezjátszón például ha 0,5%-ot húzok a zenén, ami lehet hogy 0,5 BPM sincs, akkor az már egy durvább sebességállításnak számít, mert full elmegy a két szám egymástól, és egyik keverő kijelzője sem mutat ki ennyit. Szóval a DJ-k nem ez alapján hozzák szinkronba a két zenét, hanem a fülükre támaszkodnak
(#) miklosch válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
[OFF] Én is csatlakozom az előttem szólóhoz, tapasztalatból mondom, hogy a bpm számlálót inkább csak dísznek tartom, főleg, hogy ált. egész számmal jelez ki, amivel csak behatárolni tudod, hogy a zenéd milyen tepóhatárok között lehet (ezzel talán a stílust lehet meghatározni) Ha véletlenül sikerül azonos tempóra beállítanod a két számot, attól még együtemre is kell hozni. A behringer egyes keverőin van erre is megoldás, de az max karácsonyfadísznek menne el. Szóval ha zenélni akarsz megtanulni, felejtsd el a bpm számlálót. Dísznek meg lehet csinálni, de ebben ne bízz soha! Amúgy úgy kell igazából megtervezni, hogy 3leütés után jelezze ki az értéket, és minden leütés után számoljon újra. Ezt szerintem kontroller nélkül nehéz megoldani, sőt talán lehetetlen is, és nagyban program függő. Amúgy ha lesz rá valami ötlet, kipróbálásképpen én is összerakok egye.[OFF]
(#) Steven19 válasza Gory hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Értelek.Csak mivel a Cd játszókon is van ilyen igy állandóan jobbra balra kel nézni meg még a fülest is figyelni kell plussz azt is hogy ki jön a pulthoz számot kérni a vendégek közül tehát ez nagyban könnyitené a dolgot.
Én is gondoltam a hozzászólásod elején levő dolgokra.
Csak ennek online-ban kéne működjön vagyis autómatikusan számolnia folyamatosan az aktuális BPM-et.Érted? Jó gondolat de tényleg amit mondtál.És kösy.
(#) Steven19 válasza miklosch hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
Nah elsőre én is mikrokontrollerre gondoltam hogy azzal kéne elkezdeni csak annak programozásával vok gondba soha nem csináltam ilyet nem is próbáltam.lehet abban igazság amit mondasz.AtomixMp3-al is próbáltam már kevergetni csak nekem állandóan elmászott. Haveroméknak igaz élőbe profi cuccal (vagy legalábbis az én szemebe az) soha nem láttam mintha elmászot volna nekik naggyon ügyesek.Ahhogy néha elnézem őket nem vmi nagy ördöngősség elsajátitani de ők szeretik is csinálni mind a ketten ahhogy én itthon az elektrotechnikával való foglalkozást pl.:erősitő épitése,elektroncsöves kapcsolások kipróbálása pl.:Em80 nem tom ismered-e van eggy ilyenem otthon amikor üzembe helyezem és a végfok kimenetére kötöm persze csak a hangszóró egyik sarkát és a testet kötöm rá vagy is az erősitő kimenetét a cső rácsára a testet meg a cső katódjára mindig elvarázsol gyakran 1órán át tudom bámulni mert annyira tetszik nem mintha nőt nem tudnék nézni ennyire csak tökre elkápráztat hogy milyen eggyszerű kis kivezérlésjelző.
(#) miklosch válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 9, 2007 /
 
[OFF]Nem ismerem ezt a típust! Amikor kezdtem a zenélést egy duplacd-s lejátszóval, akkor csináltam hozzá egy háromcsatis keverőt, az elején jó is volt, el tudtam sajátítani vele a lényeget, de amikor komolyabban elkezdtem vele foglalkozni, lecseréltem a duplacd-st két pioneer cdj100-ra, ekkor már a keverővel sem voltam megelégedve, inkább vettem egy behringer 700ast! Ha komolyan akarsz az egésszel foglalkozni, akkor személy szerint azt ajánlom, hogy vegyél egy gyári keverőt. Ha magad építed, az elég sok macera, a hangja sem lesz tökéletes, és sok múlik a nyák felépítésén és elhelyezkedésükön is, és árban sem jössz ki sokkal olcsóbban, hogy megérné a szenvedést vele, mostanában a behringereknek nagyon lement az áruk, szerintem nagyon jó keverők, van bennük bmp számláló is. Amúgy továbbra sem akarom elvenni a kedvedet az egésztől, és sok sikert kívánok![OFF]
(#) Steven19 válasza miklosch hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Kösy szépen.Másrészt a kedvem elvehetetlen Nem állhat olyan sokból eggy DJ-s keverő sem mint eggy házi.Hangfalak terén azt olvastam hogy gyakran a házi készitésűek időnként jobbak mint a gyáriak ebből kiindulva mondtam azt hogy a kedvem ettől annyira elvehetetlen Mert mivan akkor ha eggy olcsóbb IC-vel felépitett keverő uggyanolyan jól szól mint a gyári Pioneer vagy Behringer Őkse csinálják másból csak ráteszik a cég nevét és ettől elhiszed hogy az azért jó hangú mert Pioneer vagy Behringer vagy Ágota ennyi.Láttam már Sony erősitőt amikor meghallottam szólni gyanakodtam hogy miért ilyen tiszták a magashangok a közép is nagyon jó és a mély hangok is csodásan megszólaltak majd elélveztem a hallottaktól azt mondtam a gyereknek szertném látni a belsejét mert gyanús ez nekem.Tudod milyen IC volt benne eggy a Sanyo által gyártott különleges hibryd technológiával gyártott csodája. Nah akkor mondtam azt hogy a háziépitésű készülékek is lehetnek olyanok mint a gyáriak sőt még jobbak is persze nem olyan szépek külsőre de mindenképpen jobb minőségű és tutdod miért mert azt te magad barkácsoltad és azt amit az ember sajátmaga barkácsol otthon éjt nappalt alátéve hogy legyen neki eggy jó cucca amivel zenét hallgathat azt sokkal többre tartja, mint amit meg tud venni a boltba 20-30 ezerért és az soha nem fogja minőségileg utólérni azt amit sajátmagad terveztél, barkácsoltál. Mert amit te csináltál ahhoz jobban kötődsz és többre tartod mint amit a boltban lehet venni. Én a 2X18W-os erősitőmmel igy vagyok amit 3 év alatt fejlesztettem ki és eggy viszonylag jó erősitőt sikerült csinálnom sajnos nem eggy STK de ez is megteszi első erősitőként.Nah sya Miklosch.
(#) miklosch hozzászólása Nov 10, 2007 /
 
Teljes mértékben egyetértek veled, ezzel én is így vagyok, sokkal jobban szeretem azokat a dolgokat, amiket én csináltam, vagy én raktam össze, mert úgy ismerem, mint a tenyerem, és nem jelent gondot farigcsálni rajta. Még annó a keverőmet én is vagy 3x átépítettem, viszont a brummot sohasem tudtam kiküszöbölni. Jelenlegi "tudásom" alapján már nem lenne gond ezt is kiküszöbölni, de már nem foglalkozom vele. Amúgy a bpm számlálóval kapcsolatban arra gondoltam, hogy a jelet egy sávszűrőtre kellene kötni, ami az alacsony frekis tartományt engedi tovább, ezt át kellene alakítani impulzusokká, majd ezt rákötni egy kontrollerre, ami méri a két impulzus között eltelt időt, és ezután már szoftverből ki lehet számoltatni az értéket. Sajnos a programozással én sem vagyok megbarátkozva, úgyhogy ebben sajnos nem tudok segíteni.
(#) Steven19 válasza miklosch hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Szevassz.Nah látod én is itt akadtam el.A brummról és társairól csak annyit hogy egyes zajokat eggy kerémia vagy más 47...470nF-os kondenzátor párhuzamos kapcsolásával tápfesz ágban meg lehet szüntetni és még azzal is hogy a lehető legmesszebb tenni a váltakoó fesztől a hangfrekis jel vezetékét vagy az egész készüléket fém dobozba ezzel kobinálva sok kellemetlenséget meg lehet szüntetni a ventilátor zajjal vannak most gondjaim láttam eggy egyszerű megoldást rá de nem tom működne-e még nem volt eddig alkalmam rá majd talán most a megoldás a ventivel sorosan kötött 100uHenry-s vasmagos tekercs lenne nem tom segitene-e szerinted??
Nah most aztán jól elkanyarodtunk.
De annak örülök hogy eggy hasonló elmét ismertem meg személyedben.Nah csá.
(#) miklosch hozzászólása Nov 10, 2007 /
 
Szerintem önmagában az induktivitás nem segít a problémán, talán akkor, ha párhuzamosan kötsz a ventivel egy kondit, azaz kapsz egy LC szűrőt, amihez viszont kellene tudni azt a frekit, amin belehallatszik a zaja, és ezen frekire kell hangolni al LC-t.
(#) Steven19 válasza miklosch hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Szevassz Miklosch.12dB/oktáv vágási megedekségű hangváltó???Hmm.Te Miklosch már naggyon elkanyarodtunk a témától öreg.Neem??Viszont igazad lehet ami biztos is csak bonyolultabb a helyzet kicsivel már ami ezt a zajszűrést illeti.Nah újfent kösy a hozászólásod.

(#) Steven19 válasza Gory hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Szevassz.Hol olastál te BMP-t erre kiváncsi vagyok ebben a témába zmicsoda tudom hogy nincsen csoda??De engem érdekel. Lécci ird le. Kösy szevassz.
(#) Medve válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 10, 2007 /
 
Hello, a kütyü alapja egy frekvenciamérő, melynek a méréshatára 10Hz alatt van, a kijelzett értéknek pedig van egy 60-as szorzója. PIC-es téma...
(#) Steven19 válasza Medve hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Kösy szépen a hozzászólásod.De akkor a PIC-es témába ilyet már készitettek??Ezt elfelejtetted liirni.kösy tsá
(#) Medve válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Nem tudom, ilyen kütyüt még nem láttam, rákerestem ugyan, de sikertelenül. (nem voltam kitartó! )
EZT a fórumot talán érdemes figyelni
(#) valve válasza Gory hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
"a gyári keverők bpm kijelzője is inkább csak dísz" ebben nem teljesen ertek egyet,.. Szerinted egy tobb millas keverobe csak azert rakjak bele, h boldogitsak az elektronikat meg folgaljak a helyet? Zeneltel te mar ki egyhuzamban 15-25 orat? Club zenenel megkonnyiti a dolgod hidd el ha nem olyan szamaid vannak, h felteced es lejar es teced a masikat, hanem te vagod be az introt 15mp szam`kozokkel es te epited a zenet hangokbol nem feldobod Sterbit es had szoljon, hu`bele`balazs,.. Bedobod a cd`t rahuzod a bpm-et belehallgatsz ha ok; huzod is occe,.. Nemhinnem, h 15oran keressztul birnad ful szerint osszehangolni a zeneket foleg ha altalaban mar csak 5-9mp van korrigalni,.. (a bulis eneklos szamoknal fulre hagyadkozom 85%ban de ottis joljon a bpm)
(#) Steven19 válasza valve hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
szevassz nah látod ezért akarok BPM számlálót késziteni mert mivel a keverőnek szánt többi alkatrésszel nincs semi bajom iggy gondoltam csinálok eggy keverőt csak még ez hiányzik hozzá és hogy tud-e vki őtletet adni arra hogy hol kéne neki kezdenem.
Kösy a hozzászólásod már kezd alakulni.
Visszakanyarodtunk a főtémához ez tetszik.
(#) Steven19 válasza valve hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Teljes mértékben melleted állok a hozzászólásodat illetően mert a te hozzászólásodban sokkal több igazság van mint Gory-éban.
Atomix-el csak BPM eggyezetéssel tudtam összehangolni a két számot tehát sokat segitene nekem mint kezdőnek aki a DJ főeszközét a keverőt maga akarja megcsinálni nem is olyan rossz tapasztalatokkal mint ahogy azt egyesek gondolják.Ezen a téren sok tapasztalatot szereztem 3 év alatt már ami az erősitőépitést illeti, s odáig jutottam el hogy a nyáron csináltam eggy keverőt passziv elemekből é meglepőe jólsikerült erre aztán gondoltam mi lenne ha ezt aki elemek skörül vennék pl.:LM1036 vagy vmihasonlójobb IC melynek jó tulajdonságai révén használható ezen a téren is a dokumentációja szerint. Nah szisztok.
(#) valve válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Az irasbol azt vecem ki h jol muxik a passziv motyokbol felepitett keverod! Akkor nem probaltad, h a vegere egy opa-t rakj? Es hany savos az a kevero? Amgy en mar vagy 7eve rendezek bulikat es volt miko nem vot lehetosegem keverore (az elejen) akkor pc-rol zeneltunk es valo igaz en is atomix-mp3 at hasznaltam neha de abban tuttyra nemtudsz ket szamot ugy occehuzni, h nem rakod egymasra a szamokat! OcceVicca donget! Amgy egesz delutan es delelott bpm kapcsrajzot kerestem, de ha nemtalalok valami esszeru megoldast akkor csak a pic-es megoldas marad ;o(( Amgy lehet kapni bpm kijelzot a jelre kell radugni csak bazzzidraga! ;o((
(#) Steven19 válasza valve hozzászólására (») Nov 12, 2007 /
 
Szevassz Valve.A keverőm már azóta 3 sávos kettő eggy kis dobozba 1 meg már az erősitőbe.Azért épült passziv elemekből mert az ehhez szükséges műveleti erősitő az LM1036 előtt gyárilag ott van mármint amit Urbánnál lehet kapni még most is Kit formájában igy nem kellet hozzá aktiv elem csak eléteszem és megvan a keverő.A műveleti erősitő meg szintilleszti az LM1036 számára és a kimenetén meg tovább erősiti a végfokozat számára a hangerő poti függvényébe.Tsá Valve.Mégy annyit hogy neked mennyi a bazi drága pontosan ird már le nekem lécci hogy mennyibe kerül és hol lehet kapni örök hálámmal tartoznék neked.Mégegyszer tsá és eddig is mindent kösy szépen.
Következő: »»   12 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem