Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   962 / 1681
(#) Gránátalma válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Úristen,te perverz vagy! Remélem a PC-d sörös ládába van pakolva!
(#) elektroncso hozzászólása Nov 16, 2012 /
 
Ááá,dehogy,a PC-met nem én raktam össze,máskülönben lehet hogy abba lesz.Sajnos nem tudok még rendes dobozt készíteni.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 16, 2012 /
 
Na lefotóztam a többit is. Meg ne ijedjetek.Amúgy a hegesztő nevű valami nem hegesztő csak én hívom annak,mert olyan fényt ad ki,ha szénrúdon keresztül rövidre zárom a kimenetét.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) Zoli_bácsi válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
No de azért ilyet ne. Ez a "papírdobozolás már tényleg az alja a dobozolásnak. Szó szerint dobozolás. Én csak akkor rakok papírdobozba valamit, ha szállítani kell.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 16, 2012 / 1
 
Ez amúgy csak átmeneti.Téli szünetben neki állok és kap rendes fém dobozt a szinusz- és a háromszög generátorral eggyütt.Ezek még csak papiron vannak.
(#) Spyro1411 hozzászólása Nov 16, 2012 /
 
Sziasztok!

A labortápomat szeretném bemutatni, ami már egy ideje kész van, csak nem volt lehetőségem képeket készíteni róla. A panel terv Alkotó érdeme! Az előlapon még talán lesznek feliratok is, de nem biztos, mivel én így is kiigazodok rajta. Nagyon sokat gondolkoztam azon, hogy mi legyen az előlapon, mert egy kicsit elrontottam, ami akkor nagyon nagy hibának tűnt. Amikor belepróbáltam a dolgokat (fesz/áram mérő, potik, kapcsolók, csatlakozók) akkor arra jutottam, hogy nem is kell azt kijavítani mivel nem látni csak ha nagyon odafigyel az ember. (ha le van szedve a teteje akkor viszont világít a hibám! )
A labortápnak van egy hibája... Amikor átkapcsoltam váltóáramra akkor valahogy a kijelzők megbolondultak össze vissza dobálták a számokat, úgy random... Ezért inkább az árammérő méréshatárát váltja. (amúgy sincs szükségem váltóáramra)
A doboz át lett fújva matt fekete festékkel, mivel nagyon elszabadult a kezemben a reszelő és ejtettem pár nagyon durva karcolást is a dobozon.
Először úgy volt, hogy 3A ra lesz megcsinálva, de sikerült beszereznem kicsiit nagyobb trafót, ezért 3,5A- a max terhelhetősége. A suliban lepróbáltam 3A/30V-ra műterheléssel, és nagyon bírta. Az áteresztő tranyók bordája éppen csak langyos volt. Viszont az egyenirányító híd az kicsit szenvedett.(pedig 10A-t is képes átengedni!)
A képek: kép1, kép2, kép3
(#) zolika60 válasza Spyro1411 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Erre mondhatjuk, hogy szép munka. Gratulálok hozzá.
(#) yagi válasza Spyro1411 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Szia!

Az apróbb hibák amiket említettél nem vészesek, és elég kulturált lett a szerkezet. Azt azonban nem igazán értem hogy ezekkel a panelmérőkkel hogyan akartál váltófeszt mérni, hiszen ezek alapban csak egyenfeszültséget mérnek, először egyenirányítani kellene, csak úgy tudsz mérni vele ( legalábbis amelyekkel én találkoztam ), ezért ugrált neked összevissza, nem tudta követni a váltót
A másik dolog pedig a terheléses vizsgálat, azt írtad hogy 30V/3A val terhelted és langyos volt csak a borda, persze ugyanis az áteresztőtranyó akkor disszipál a legjobban ha a be és kimeneti fesz közt a legnagyobb a külömbség, vagyis kis kimenőfeszültség/nagy áram.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) Spyro1411 válasza yagi hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
zolika60
Köszönöm az elismerést.

yagi
Gondolkoztam azon, hogy rakok egy diódát a - felér, és akkor nem esne rajta a feszültség és így pontosak maradnának a műszerek, de végül nem történt ez meg, de mint említettem nem fontos számomra a váltó...
Amit írtál a disszipációról viszont érdekes! Eddig azt gondoltam, hogy minél nagyobb az érték a kimenetén (itt gondolok mind áram mind pedig fesz re) annál jobban fűtenek a tranyók, de ezek szerint eddig hazugságban éltem! Így viszont felmerül bennem egy kérdés! Hol használ hatnám olyan beállításnál a tápot ahol nagy különbség lenne a két érték között?
(#) satlokk válasza Spyro1411 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Szép munka.Gratula!
(#) satlokk válasza Spyro1411 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Erre a dologra jó egy elektronikus műterhelés.
(#) yagi válasza Spyro1411 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Bárhol használhatod
Mondok egy példát: az egyenirányított feszöltséged mondjuk 35V, gondolom hasonló érték van nálad ahhoz hogy a 30V-ot kibírd venni belőle, megtáplálsz egy áramkört ami 5V -ról működik és a fogyasztása mondjuk 3A, az eldisszipálandó teljesítmény így: (35V-5V)*3A=90W
(#) elektroncso válasza Spyro1411 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Szerintem nagyon jó a tápod,legalább is az enyémhez képest.Az enyémben csak egy egyszerű LM350-es van benne.Az én tápom belseje az oldal tetején a harmadik képen látható.A tiédhez képest egy drótgubanc az enyém.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) Laslie válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Véleményem szerint a drótgubancot el lehet kerülni. Persze csak akkor ha az ember rászánja a szükséges időt. Íme az enyémről néhány kép.Bővebben: Link
(#) Spyro1411 válasza yagi hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Így már világos, hogy 30V/3A nál miért nem volt szinte semennyire se meleg a borda.

A tápban sok munka van, azért néz ki így. Megpróbáltam mindenre figyelni és a végén még magam is meglepődtem, hogy ilyen jól sikerült. 1 éve kezdtem el az elektronikával kicsit komolyabban foglalkozni és ez az első komolyabb alkotásom és a második dobozolásom. Csináltam már pár villogót kettő IC-s erősítőt egy tranzisztorosat (ami majd dobozba is kerül) és még egy egyszerű ventilátor szabályozót. Megunván a haszontalan villogók gyártását úgy gondoltam, hogy most csinálok egy kicsit komolyabb dolgot a szakgyakorlaton! A végén jóformán az egészet otthon csináltam.
Rádöbbentem arra, hogy a dobozolás az több időt vesz igénybe mint maga az áramkör elkészítése! (pláne ha azt vesszük, hogy a dobozon még mindig van mit finomítani (feliratok))
(#) elektroncso válasza Laslie hozzászólására (») Nov 16, 2012 /
 
Tudom hogy el lehet kerülni de ez volt az első,,komolyabb''munkám és nem a dizájnra mentem. Ma már máshogy csinálnám pedig alig telt el pár hónap,de már nem akarom átépíteni.A következőnél már elrendezem a drótokat is.
(#) Gabó hozzászólása Nov 17, 2012 / 1
 
Na elkészült első AVRes bemenetválasztóm! Már csak 1 dolog kell, és kész a félig átalalkított erősítő.

DSC03759.JPG
    
(#) _vl_ válasza Spyro1411 hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
0.1V kimenet, 3A. Ekkor legalább 90 Wattal fog fűteni az áteresztő fokozat. Elsőre javaslom nagyobb feszültség (mondjuk 5-10-15V) használatát, közben kéne nézni valami hőmérővel a tranzisztorok hűtőbordáját, a tranzisztorokhoz minél közelebb.
(#) solti_imre válasza Spyro1411 hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
"Gondolkoztam azon, hogy rakok egy diódát a - felér, és akkor nem esne rajta a feszültség"

Ezt hogyan is érted?????
(#) yagi válasza solti_imre hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Egy kicsit még csiszolni kell az elméleten, de legalább van egy működő tápegysége.
A váltakozófesznek nincs "-" fele, de ha a sikerülne is oda rakni azt a diódát amire Ő gondol akkor is esne rajta feszültség ha kinyit.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) Spyro1411 válasza solti_imre hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Úgy értem, hogy egy sima egyutas egyenirányítást csinálnék vagyis csináltam volna, csak így ugyebár megfeleződött volna a feszültség azaz amit kijelzett volna az a valós érték fele. Ezért sem tettem bele. Továbbá a diódákon esik 1,4V feszültség ami miatt nem lett volna pontos egyenáramon sem a műszer. Vagy nem jól gondolom?
(#) vicsys hozzászólása Nov 17, 2012 /
 
Csináltam egy jobban látható videot a távirányítós előfokról. Bővebben: Link (választható az 1080 HD minőség)
Csatolok néhány képet a mostani állapotról. Annyira tettszik a kábelharisnya, hogy a rotary és az infra szenzor vezetékét is behúztam.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) Gabó válasza vicsys hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Lesz belőle cikk?
(#) vicsys válasza Gabó hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Egyenlőre biztos, hogy nem lesz.
(#) vicsys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Köszönöm! A relés panel is hamarosan kész és akkor már majdnem teljes...
(#) skero válasza vicsys hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Nagyon tetszik! Gratulálok! Jó lenne ha mégis lenne cikk belőle.
(#) CHZ válasza vicsys hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Nagyon szuper! Mennyivel jobb mint az előző?
(#) vicsys válasza CHZ hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
A felhasználó tájékoztatására szolgáló előlapi kijelző üzem közben a kiválasztott
bemeneti csatorna nevét írja ki az első sorban, majd alatta az aktuális hangerőszintet dB-ben skálázva. Kikapcsolt állapotban pedig egy nagy pontosságú óra/naptár IC-ből vett pontos időt és dátumot írja ki minimálisra csökkentett fényerő mellett. Ki- és bekapcsoláskor üdvözlő szöveget jelentet meg. Kikapcsoláskor a kijelző fényerejét fokozatosan csökkentve állítja be a minimum szintre.
Ezen felül extra még az automatikus fader, ami kikapcsoláskor le, bekapcsoláskor pedig felemeli a hangerőt, kímélve a végfokot, a hangszórókat és nem utolsó sorban a fülünket is. Új funkció az is, hogy a bemenet megnevezése szabadon átírható a menüből. Igaz, ékezetes karaktereket nem tartalmaz, de a berendezés funkcióját tekintve nem is olyan nagy gond. Ahogy a csatornák neve, úgy a bekapcsolási üdvözlő szöveg is szabadon átírható.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) CHZ válasza vicsys hozzászólására (») Nov 17, 2012 /
 
Köszönöm! Valóban többet tud, de nem biztos, hogy mind előnyére válik. Szerintem használhatóbb lenne a gyorsabb, kezelhetőbb, csak a lényeget érintő vezérlés. Felesleges kijelzések mellőzése. Üdvözlő szöveg, naptár szerintem felesleges. Fader sem előny, nélküle is jól kell hogy működjön egy "rendszer" , ki és bekapcsoláskor is. Ami lassítja a lényegi működését nekem hátrány...
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) yagi válasza CHZ hozzászólására (») Nov 18, 2012 /
 
Vicsys sokat dolgozott ezen a projekten ( én már csak tudom ), és hogy mellette tegyem le a voksot: amíg az üdvözlő szöveg megjelenik és a faderelés lezajlik az néhány másodperc, kb annyi amennyi idő alatt a cd lejátszó el kezdi olvasni a lemezt ( vagy a bakelitre felteszed a tűt ), a kezelése egyszerű, távirányítóval közvetlen a számokkal bemenetválasztás, ki/be kapcsolás egy nyomógomb, hangerő fel/le gombok, ennyi. A többit - bemenetek nevei, üdvözlőszöveg - csak egyszer kell beállítani. Az óra dátum kikapcsolható ha zavar, a kijelzőn a hangerő és az aktuális bemenet neve van kijelezve . . . nincs ez túlbonyolítva.


Következő: »»   962 / 1681
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem