Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma beszerelése, fűtés-hűtés házilag
Lapozás: OK   44 / 105
(#) Lennon hozzászólása Júl 8, 2012 /
 
Sziasztok.
Egy kérdés:

Költözés miatt a régi házunknál használt daewoo klíma leszerelésre került (szakember által), valamint a másik háznál felszerelésre kerültek az egységek.

Mivel terasz építése még folyamatban volt, így nem lettek az egységek összekötve. Minden megcsinálva, csak nincsen rézcsővel összekötve. A szerelő mindent lezárt, ledugózott, azt mondta, hogy semmi baja nem lesz a gépnek. (csövek leszigetelve, lezárva)

Most szeretnénk összeköttetni viszont a szerelő már nincsen magyarországon.

A kültéri rész a ház oldalán van, a beltéri résztől kb 5méterre.(több nincs, csak kevesebb)

A boltban már néztem rézcsöveket, megis venném, gázhoz 12mm, folyadékhoz 6 mm.

A boltban megis peremeznék a csöveket, így magam össze is szerelném.

Van valami amire nagyon figyelnem kellene? Jók a csövek méretei?

A csövek összeszerelését itt néztem a 95738 Gettobike hozzászólásánál.

Köszönöm ha valaki válaszol.
(#) klimás56 válasza Lennon hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Ha a hollandik is 6/12, akkor jók a csövek !
Kérdésem , a vákumolást hogy oldod meg?
(#) klimás56 válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
A szerelő korrektül járt el.
(#) fb333 hozzászólása Júl 8, 2012 /
 
Szakembert *

* Törölve! Ez itt a He fóruma, nem szolgáltatók vagyunk.
(#) Veres Bertalan hozzászólása Júl 8, 2012 /
 
Sziasztok!

Klíma vásárlás előtt vagyok és szeretném a szakik véleményét kérni, hogy milyen tipusú készüléket vásároljak?
Erős közép-jó kategóriára gondoltam.
Még a kérdésem, hogy kb. szerelés milyen összeget jelent. 1 készülékről lenne szó.

Köszönöm a válaszokat.
(#) becoka hozzászólása Júl 8, 2012 /
 
Sziasztok! Nem tud valaki megoldast a problemamra?Van egy genex oldalfali split klimam(genex g4wmzr-25gw)es sajnos tonkre ment benne a kompresszor.Kb.:5 eves a keszulek. R407c van benne . Bocsi az ekezetek miatt.
(#) 1984white válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Szia!

Bocsi de volna egy kérdésem még.

Kipróbáltam a klímát, és kb 31fok hőmérsékletű a tetőtéri szoba ahol használtam és 24fokos levegőt fúj ki a klíma.

Ez így kb korrekt?

Ja és ha a klímán a minimum hőmérsékletet állítom be akkor hidegebbet fúj mint egyébként? vagy tovább üzemel időben a klíma?

Köszönöm üdv!
(#) herp válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
A Hitachi-csatlakozókat ledobtam, forrasztottam a helyére sarokszelepet. (A boltban teljesen odavoltak h forrasztásnál tönkremegy az O-gyűrű, blabla, mondom szét kell szedni. Ááááá, hát azt nem lehet. Mondom miért, az O-gyűrű bele született vagy hogy került oda? Na mindegy, jót derültem Arra gondoltam, hogy ha egyszer visszaszivatnám vele a hk-t, a kondenzátor csöveiben meg a hangtompítóban lehet hogy elférne, nem? Akkor hasznát vehetném a sarokszelepeknek

A kompresszor lehet h dugattyús, pont olyan hangja van mint egy hűtőszekrénynek. A hk-ból azért eresztettem le, hogy csökkenjen a párolgási hőmérséklet, ez elvben az elpár hőmérsékletét is csökkentené, nem? A jobb párátlanítás miatt gondoltam, a földszinten nem mutatja a hőmérő hogy hidegebb lenne, de összehasonlíthatatlanul kellemesebb a levegő lent is ha megy a gép és hidegre van állítva, ki is csurog 10 liter víz naponta.

Fölmerült egy szakmai kérdés: Az inverteres klímák kül-és beltérijei egységes kommunikációt kasználnak? Pl. ahol egy vezeték szolgál erre (már ha jól értelmeztem a dolgot), egy ilyen kültérire más márkájú/típusú, de ugyancsak egyvezetékes kommunikációjú beltéri is beköthető?
(#) herp válasza mekkmester05 hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Ha nyílt égésterű a kazán (B típusú), a páraelszívó megy és úgy büdös, lehet hogy már kevés a kéményhuzat (jól zárnak a nyílászárók). Mármint a páraelszívót nem tudja legyőzni a kémény.

Ha ez a helyzet vagy légbeeresztőt kéne beépíteni (ez minimális depresszióra levegőt enged be kintről, pótolja régi ablakok alatti rést ), vagy a kazánt C típusúra cserélni. Ez nem játék, kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett akár a párelszívó nélkül is lecsökkenhet a huzat a kéményben, CO keletkezhet (ehhez még visszaáramlás sem szükséges), közvetlen életveszély. Volt tanáromat évente többször hívták igazságügyi szakértőnek halálesetek ügyében, pontosan ilyen esetek miatt.
(#) blackdog válasza herp hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Idézet:
„Fölmerült egy szakmai kérdés: Az inverteres klímák kül-és beltérijei egységes kommunikációt kasználnak? Pl. ahol egy vezeték szolgál erre (már ha jól értelmeztem a dolgot), egy ilyen kültérire más márkájú/típusú, de ugyancsak egyvezetékes kommunikációjú beltéri is beköthető?”


Még gyártmányon belül sem mindig működik a keverés. Pl. adott gyártó 2 évvel ezelőtt gyártott kültérijére nem nagyon köthető az új beltéri. Általában RS485 kommunikációt használnak egyedi protokollal vagy egyéb megoldást.
Persze ez a minőségi fejlesztő gyárakra igaz. Vannak noname matricázott gépek ahol tökéletes az átjárás. Típust nem írok mert megint megköveznek. Amúgy a kommunikációt nevezheted egy vezetékesnek, de pontosabb az egy érpár. Az, hogy a kültérit és beltérit egy 4 erű vezetékkel kell összekötni ahol van hálózati 230V, Null, Föld és jel vezeték ne zavarjon meg. Itt már "bonyolult" kommunikáció zajlik.
(#) mekkmester05 válasza herp hozzászólására (») Júl 8, 2012 /
 
Ok, köszönöm, mindenképpen utánajárok a dolognak.
(#) klimás56 válasza Veres Bertalan hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Én a nevesebb márkákat és inverteres készüléket javasolok.
(#) klimás56 válasza herp hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
:yes: :yes: :yes:
(#) klimás56 válasza becoka hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Két megoldás lehetséges, az egyik a kompresszor csere, a másik, valahol felhajtasz hasonló 2,6kW-s kültérit, hasonló kevésbé neves gyártmányuak közül.
(#) szeli hozzászólása Júl 9, 2012 /
 
Kérem segitsetek
Van egy mobil klimám amiről nem találok semmi adatot a neten,csak ennyi van ráirva Home Zone type:1250007 igazábol a problémám az hogy nincs meg a távirányitó leirása.
(#) becoka válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Tisztelt klimás56!Elképzelhető hogy 5 év alatt tönkremenjen benne akompresszor?Amikor bekapcsolom nincs az a zúgó-bugó hang csak a ventillátor zaja.Nem hűt kb.3hete egyik napról a másikra adta meg magátAki itt volt megnézni szaki előszőr reset-elt egyet rajta majd pedig a digitális készüléket a szervíz szelepre rakta utána pedig elkezbett velle fűteni??? Azt mondta hogy valami szelep kattog benne és ez azt jelenti hogy a kompresszor halt be((Ön szerint is helyes a diagnózis? Mert ahogy szŕmolgattam nincs értelme ezt megjavítattni mert gazdaságtalan! Azt mondta hogy kb:45 egy kompi bele + jav. Ezt én egy kicsit sokalom ahoz képest hogy 5éve vettem 60ért.Kíváncsi lennék az Ön véleményére. Köszönettel:becoka
(#) Veres Bertalan válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Üdv.
Köszönöm a válaszod, de nevezd meg légy szives azokat a nevesebb márkákat.
Köszönöm.
(#) Lennon válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Találtam egy leírást itt a fórumon Gettobike tollából:
Ime:

Kinyomathatod a levegőt belőle gázzal. Rendesen össze kell csövezni a kültérit a beltérivel, egyedül a szívó oldali (gáz oldal, vastagabb cső megy bele) holandit nem kell ráhúzni teljesen, elég ha csak rákapatod. Aztán kinyitod egy kicsit a folyadék oldali csapot 5 másodpercre, így nagyon valószínű, hogy végig ér a gáz. Azt hogy szaglászd a csövet nem javaslom. (bár én ezt szoktam, kis koncentációba nem veszélyes, és a híresztelésekkel ellentétbe nem mérgezést kapsz, hanem megfulladhatsz tőle). Ennek ellenére, mégegyszer mondom, NEM javaslom. Ha kinyomattad a levegőt belőle, akkor rögtön húzd rá a hollandit teljesen a gázoldalon. Ezután még nyisd ki 1-2másodpercre a folyadékcsapot, hogy kialakuljon nagy nyomás a csövekben. Ezután jöhet a gáztömörség ellenőrzése. Ha nincs szivárváskereső készüléked, akkor vegyél egy szivárgásjelző sprayt. 2000HUF-ból megvan. Fójj bőven a hollandikra, ha nem habzik fel akkor jó. Ha igen, akkor ereszt, húzd meg jobban (de nem szaggasd meg a hollandit), ha ez se segít, akkor újra kell peremezni, és újra kinyomatni a levegőt belőle. Amennyiben nem eresztenek a kötések, akkor kinyithatod teljesen mindkettő csapot, ezután nincs más hátra, mint élvezni a hideget

Mai napon megcsináltuk, először kicsit engedett a peremezésnél, így gyorsan elzártuk, újraperemeztük és azóta gyönyörűen muzsikál.
Köszönöm a fórum segítségét, megspóroltatok nekem több ezer forintot.
(#) kaqkk válasza becoka hozzászólására (») Júl 9, 2012 /
 
Miből gondolod hogy a kompresszor ment tönkre ?
Mostanában (gondolom a nagy nagy meleg miatt
sok klímával találkoztam aminek az üzemi kondenzátora
szakadt meg (száradt ki) és emiatt nem indult a kompresszora , először próbáld meg a kondenzátort kimérni- kicserélni , csak ezután mond rá hogy"kompresszorhibás"
(#) becoka válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 10, 2012 /
 
Szia kaqkk!!Én nem gondolom hogy kompresszorhibás én csak a szerelőtöl halottam aki most már kiderült nem is annyira érti a dolgát mint ahogy én azt gondoltam róla.Na mindegy.Sajnos nem értek hozzá ilyen szinten amit Te is irtál hogy kondenzátor szakadtSajnos én máshoz értek ezért hittem el a szerelő véleményét de egyre inkább letisztúl már bennem hogy nem jó szakihoz fordultam segítségül(ja még azt is mondta hogy probáljam meg éjszaka is bekapcsolni amikor már nincs olyan meleg)??????Miért??Azt az üzemi kondenzátort én magam is kitudom mérni?(autószerelő vagyok)talán sikerülne multiméterem van,meg mindenféle szerszámom is.De a villamosság egy kicsit távol áll tőlem.Ha esetleg tudsz segíteni benne akkor nem lennék hálátlan.Üdv:becoka
(#) blackdog válasza Lennon hozzászólására (») Júl 10, 2012 1 /
 
Idézet:
„Köszönöm a fórum segítségét, megspóroltatok nekem több ezer forintot.”


Ha a beszúrt leírás alapján jártál el akkor majd jövőre meglátod, hogy mit spóroltál, de ne gyere vissza megkérdezni, hogy miért nem megy a klímád.
Miért nem lehet felfogni, hogy a vákuum az nem szellőztetés és nem vicc és plusz löltség miatt van??
(#) Lennon válasza blackdog hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Mi a baj azzal a leírással? Mond el akkor?
Nekem működik minden rendben, mással is beszéltem, és ő is azt mondta, hogy ilyen módszerrel rakta össze.
Ha egyszer itt a fórumon volt található, a leírás után rengetegen megköszönték, visszajeleztek a feltöltőnek, hogy jó, akkor gondoltam megfelel.
De ha te nem így látod, akkor ne csak azt írd le, hogy megbánom majd, hanem, hogy miért, és mi lenne szerinted a helyes megoldás.
Elméletileg ez egy építő jellegű fórum lenne.
Rendesen kérdeztem, szépen megköszöntem, de te meg "hülyének" nézed a másikat.
Segíts akkor, ne kritizálj.
(#) klimás56 válasza Lennon hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
A leírással az a baj, hogy csak a dilletánsok csinálják úgy!! Ellenmond minden szakamiságnak, persze az arc és az ész az lehet nagy , sokan rá is harapnak a"kiváló és főleg spórolós" ötletre!

Igen! A fórum pontosan a segítséget szolgálja és éppen ezért fontos a hozzáértők véleménye. Én sem okoskodom bele, hogy egy adott tranzisztor fekete vagy kissé fehér, pedig láttam már és tudom hogy 3 lába van. Ettől még nem értek hozzá.....
(#) briki válasza mekkmester05 hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Szia!
Klímás56-nak igaza van.
Hivatalosan ( és szakmai alapon is ) nyílt égésterű, B típusú kazánt egy légtérben működtetni elszívó ventilátorral ( WC ventilátor, páraelszívó, és ugyan ez igaz a mobil klímára is ) TILOS!!!, mert a kazán kéményében nem alakul ki huzat ami az égésterméket kivinné, egyszerűen mondva a ventilátor visszaszívja a kéményből az égésterméket. Ezért erre az a megoldás, ha a kazán beindul, egy érzékelő ezt érzékeli és reteszelten leállítja pl a ventilátort. Majd miután a kazánban a láng elalszik, újra engedi működni a ventilátort. Ez persze kellemetlen szagelszívó használatakor, amikor főzöl, és közben melegvízzel mosogatsz, de hivatalosan csak így engedélyezik a kazánt üzemeltetni- és az életedet is csak így tudod megvédeni.
Split klímánál a huzat visszaszívás nem érvényesül, mivel a levegő ugyan abban a helyiségben marad, ahonnan szívta.
Zárt égésterű kazánnál ( C típus ) szintén nem követelmény a reteszelés, mert kintről szívja, és kintre nyomja a levegőt- égésterméket.
Tehát a szag az az égéstermék szaga, és nem egészséges dolog szagolgatni, sokan nem kelnek fel másnap már.
(#) klimás56 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Annyiszor leírtuk, elmondtuk már......tényleg. S nem a szakmai gőgösség beszél belőlünk, csak tényleg jó lenne, ha jól csinálnák azok, akiknek nem igazán szakmájuk.
(#) briki válasza herp hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Szia!
Nyílt égésterű készülék esetében a légbevezető ( falba lyuk, vagy ablakba szellőző vágva ) csak a légellátás miatt kell, ha ez van beépítve akkor sem engedélyezik a kazánt működni ha van elszívó. A probléma a kazán másik felére, az égéstermék elvezetésből adódik. A rossz nyílászáró ( rosszul szigetel, jár a levegő mellette ) is csak ideiglenes lehet, soha nem tudni mikor szigetelik újra tömítéssel, vagy cserélik fokozott légzárású ablakra ( lásd műanyag ablak ), vagy ilyen pl az ígéret, mikor a tulaj megígéri mindig kinyitja az ablakot, ha használja a tűzhelyet. Ezekre nem lehet adni, soha nem tudni, mikor változik meg a régi állapot.
Amúgy igaz az amit írtál, csak megpróbáltam kiegészíteni.
(#) briki válasza Lennon hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
A vákumolásnak nagy előnye a levegő- pára kiszívása mellett, hogy kiderül hermetikusan zárnak-e a kötések, vagy nem- nyomásmérővel ellenőrizve persze. Ugyan is ha enged a rendszer, nem kell újra gázzal feltölteni, kijavítani a rossz kötéseket, stb. A kiengedett gázzal meg csökken a rendszerben a gáz mennyisége, még ha nem is sokat engedsz ki- de ha alapból a kültéri- beltéri közt pl 6-8 méter van, és még ebből a megnövekedett térfogatból engedsz el gáz, nem biztos a hosszú élettartam.
Hallottam én is olyat, hogy peremező híján csavarhúzóval ( forgatva a csőben ) csináltak peremet és működik, de azért ez nem szakmai előírásokra vall.
A szakács WC-zés után kézmosás nélkül készít pörköltet, az is finom lehet, de nem igazán igényes munkásra vall.
(#) kaqkk válasza becoka hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Az üzemi kondit ki tudod mérni egy jobb multiméterrel (de sokkal egyszerűbb ha megnézed az értékét és egy ugyanolyanra cseréled) Szerintem 90% az esély hogy elindul a komp az új kondival .
(#) klimás56 válasza briki hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
Idézet:
„A szakács WC-zés után kézmosás nélkül készít pörköltet, az is finom lehet, de nem igazán igényes munkásra vall.”

(#) klimás56 válasza briki hozzászólására (») Júl 13, 2012 / 1
 
A vákumolással óvatosan a tömörség ellenőrzést illetőleg, szerintem! A légköri nyomás megtréfálhat !!
Saját tapasztalat!! A lustaságom miatt szívtam már .....
Következő: »»   44 / 105
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem