Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   293 / 845
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Jó, meggyőztél.
Viszont, mi van ha egyszer egy IC-nél pl. +-8V kell? Vagy minden ilyen speckó IC megy +-5V-ról?
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Dehogy, dehogy. Az osztóval módosítható a kimenő fesz. Mivel azt mondtad PGA, ezért tettem be. Kísérletezéshez, továbbra is 2db 317-et javaslok.
(#) lapose válasza zenetom hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Szia!

Idézet:
„kimenetnél a pozitív-test, és a negatív-test közé egy 100nanós kondi?”

Az sosem árt. Az-az mindenféleképp rakj oda egy-egy kondit. A rajzon nincs rajta, mert ez egy datasheetből kimásolt alapkapcsolás.
(#) lapose válasza vicsys hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Szia!

Idézet:
„Kísérletezéshez, továbbra is 2db 317-et javaslok.”

Csak akkor olyan trafó kell, aminek két független szekunder tekercse van. Én inkább a 317-337 páros híve vagyok, így tényleg szimmetrikus.
(#) vicsys válasza lapose hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Igen ez igaz amíg szimmetrikus kell. És ha van egy pic-es kapcsolása ami 12Vos relét hajt meg...?
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Szept 12, 2010 / 1

Jaa vagyúgy.
Az én verzióm (vagyis amit lapose mutatott) is jó a PGA2311-hez? Berakjam a 220u kondit meg a 47k ellenállást a kimenetre?
(#) lapose válasza vicsys hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Persze igazad van, de neki pont az volt a lényeg, hogy nehéz egyformára beállítani( .Bővebben: Link )
Erre tettem fel ezt a kapcsolást, mert ennél nincs ilyen gond.
Abban egyetértünk, hogy kettő általában kevés szokott lenni: Ha van egy szimmetrikus pár, kell hozzá mégegy független.
(#) tib12 hozzászólása Szept 12, 2010 /

Üdv.
Készítettem egy nagyon-nagyon egyszerű labortápot egy nagyobb teljesítményű trafóbol egy egyenirányítóbol pufferrkondobol és egy minidrill-böl kiszedett fesz-szabályzóbol. Ezzel még nincs is gond de raktam rá egy voltmérőt és egy kis villanymotorral kipróbáltam hát a voltmérő a folyamatos 12V helyett elkezdett lemenni egészen 5-6V -ig. (A trafó 13V 6Ah -t tud.) Nem tudom mi lehet a gond...
(#) Csaszu hozzászólása Szept 12, 2010 /

Sziasztok
Lm338-al akarok gyorsba egy kis tápot.
Hogyan tudnám megoldani, hogy a beállított feszültség a kábel végein is állandó legyen ?
Úgy mértem hogy adj. lábon hs esik a feszültség gnd fele, csökken a kimeneti feszültség. Ha a szimetrizáló ellenállásokon, és a kimeneti kábelen eső feszültséget invertálnám és megkapná az adj. működne a dolog ?
Párhuzamosításhoz a dokisban szereplő diódás módot, válasszam a szabályzáshoz, vagy mindegyik adj-kimenet közé mondjuk 120 ohm, és párhuzamba a vezérlő lábak ?

Bővebben: Link
(#) Moderátor hozzászólása Szept 12, 2010

Ajjajj. Ez itt a labortápegység topik?
(#) Csaszu válasza (») Szept 12, 2010 /

Az előbb másik helyről küldtek el
Akkor " kis táp " helyett legyen a neve labortáp
(#) Norberto válasza Csaszu hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Szerintem itt viszont már teljesen nyugodtan kérdezhetsz. :yes:
(#) nagy hoho válasza tib12 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Már ne haragudj de mi köze a a minidrillnek a labortáphoz? A labor az az laboratorium szó egy kissé komolyabb tápra utal. Ne züllesszétek le a topikot!
(#) RJ411 hozzászólása Szept 20, 2010 /

Hello

Kapcsoló üzemű labortáp létezik ? Vagy szerintetek össze lehetne-e hozni az electronicslab-os tápot egy kapcsolóüzemű táppal?
(#) vikipapa válasza RJ411 hozzászólására (») Szept 20, 2010 /

Helló. Tessék.
(#) emmzolee válasza Norberto hozzászólására (») Szept 21, 2010 /

Jó pörgős topikot adtál neki.
Múltkor én is föltettem egy kérdést egy RC autó vezérlésről, a megfelelő topicban, és azóta se írt oda senki semmit. Lehet szelektálni kéne a topicokat, mert van rengeteg döglött. Vagy összevonni.
(#) Directors hozzászólása Szept 23, 2010 /

Sziasztok!

Megépítettem ezt a labortápot.
Bővebben: LinkSajnos az IC1 6-os lábán én 25V mérek amekkora a trafóm kimeneti feszültsége.Ettől eltekintve a kimeneten a feszt tudom szabályozni és az áramot is attól eltekintve,hogy a multim 4,5A mutat ha annyira feltekerem az áramszabályzó potit.Ez mitől van? Mit ronthattam el?
(#) Directors válasza Directors hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Senkinek sem tud segíteni
(#) zolee1209 válasza Directors hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Ennyire ne légy azért türelmetlen, én már két hete válasz nélkül élek...
(#) emmzolee válasza Directors hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Az R7, és R23 ellenállás bekerült? A nyákodon nem rontottad el, hogy ez ellenállás elől vetted az áramszabályzó kör bemenetét? Nekem olyan, mintha nem szabályozná az áramot, mert nem megy az ic3 műveleti erősítő bemenetére a mérőellenállásról(R7 R23) a változás. Az ic1 rendesen működik, ha a feszt lehet rendesen szabályozni, ezek szerint nem ott a baj az áramkorlát esetében.
(#) emmzolee válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Mert már két éve van egy 16000Ft-os szkópom, és még egyszer sem használtam, mert rossz!
(#) Directors válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Igen benne van a két ellenállás.Szabályozni tudom az áramot csak hát ha teljesen feltekerem a potit akkor 4,5A jön le.
Akkor az IC 3 körül és az R7,R23 körül keresgéljek?

Azt hittem, hogy nem működik a cucc. Nem írtad a kérdésedet eléggé szabatosan. Ezekszerint az a baj, hogy nem 3A-t tud, hanem 4.5A-t? Az áramot tudod szabályozni? Az működik?
Ha csak az a baj, hogy túl sok a zárlati áram, akkor növeld az R7 R23 ellenállás értékét.
Ha más gáz van, akkor írd le részletesen.
(#) Directors válasza emmzolee hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Igen az a probléma amit írtál. 4,5A tud a 3 helyett.
Kb mekkorára kellene növelni?
(#) Proci_85 válasza Directors hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Enyém is többet nyom 3-nál. Örülj neki. Erősebb a trafód.

Igen nagyjából jól mondja Proci85.
Azt nézd meg, hogy maximális kimenő feszültség, és áram mellett a kimenő fesz, és a nyers feszültség között marad-e különbség. Azaz maradt-e a puffernél annyi tartalék, hogy a táp még tudjon miből szabályozni. akkor stabil tud maradni a tápod mindig, és nem lesz vele semmi gond.

Mérés1: Akkora terhelést tegyél a kimenetre, ami maximális kimenő feszültség(esetedben 30V), esetén és 4.5A áramot igényel. Azért, mert ha túl terhelnéd a tápot, akkor az áramkorlát miatt a kimenő feszültséget fogja csökkenteni az elektronika. Látszólag ettől marad tartaléka a tápnak, de a valóságban nem biztos.
Tegyél rá mondjuk 24V-os izzókat. Lődd be a 4.5A-t és mérj rá.

Mérés2: Terheld meg a tápodat úgy hogy az áramkorlát maximumon van, a kimenő feszültséget tedd mondjuk 1, vagy 2 V-ra aztán zárd rövidre a kimenetét, és hagyd úgy 10-15 rercig. Persze a tranyók a hűtőbordán legyenek. Azért csak 1-2V legyen a kimenő fesz, mert akkor a nagy tranyóknak kell majdnem az összes feszültséget el disszipálni. Ilyenkor van a számukra a legnagyobb igénybevétel. A tranyók hőmérsékletét mérjed folyamatosan, hogy nehogy kidögöljenek, a túlmelegedéstől. ha a hőmérséklet 70-80°C fölé megy, akkor kicsi a borda. Vagy nagyobb borda kell, vagy egy ventilátor. Azt döntsd el te.

Ha ezeket ki bírja a táp, akkor bírni fogja a 4,5A-t, és maradhat így. Ha erősebb a trafód, akkor miért ne engedhetnéd nagyobb áramkorláttal működni.
(#) gasparek hozzászólása Szept 23, 2010 /

az lenne a kérdésem hogy nincs e valkinek kapcsolása LT1083 ic vel?
(#) kadarist válasza gasparek hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

Szia!
A gyártónak van kapcsolása: LT1083. De ez csöppet sem egy labortápegység.
(#) gasparek válasza kadarist hozzászólására (») Szept 23, 2010 /

rosszul írtam le a számát LT1083CP
Következő: »»   293 / 845
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem