Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Jó, meggyőztél.
Viszont, mi van ha egyszer egy IC-nél pl. +-8V kell? Vagy minden ilyen speckó IC megy +-5V-ról?
Dehogy, dehogy. Az osztóval módosítható a kimenő fesz. Mivel azt mondtad PGA, ezért tettem be. Kísérletezéshez, továbbra is 2db 317-et javaslok.
Szia!
Idézet: „kimenetnél a pozitív-test, és a negatív-test közé egy 100nanós kondi?” Az sosem árt. Az-az mindenféleképp rakj oda egy-egy kondit. A rajzon nincs rajta, mert ez egy datasheetből kimásolt alapkapcsolás.
Szia!
Idézet: „Kísérletezéshez, továbbra is 2db 317-et javaslok.” Csak akkor olyan trafó kell, aminek két független szekunder tekercse van. Én inkább a 317-337 páros híve vagyok, így tényleg szimmetrikus.
Igen ez igaz amíg szimmetrikus kell. És ha van egy pic-es kapcsolása ami 12Vos relét hajt meg...?
Jaa vagyúgy.
Az én verzióm (vagyis amit lapose mutatott) is jó a PGA2311-hez? Berakjam a 220u kondit meg a 47k ellenállást a kimenetre?
Persze igazad van, de neki pont az volt a lényeg, hogy nehéz egyformára beállítani( .Bővebben: Link )
Erre tettem fel ezt a kapcsolást, mert ennél nincs ilyen gond. Abban egyetértünk, hogy kettő általában kevés szokott lenni: Ha van egy szimmetrikus pár, kell hozzá mégegy független.
Üdv.
Készítettem egy nagyon-nagyon egyszerű labortápot egy nagyobb teljesítményű trafóbol egy egyenirányítóbol pufferrkondobol és egy minidrill-böl kiszedett fesz-szabályzóbol. Ezzel még nincs is gond de raktam rá egy voltmérőt és egy kis villanymotorral kipróbáltam hát a voltmérő a folyamatos 12V helyett elkezdett lemenni egészen 5-6V -ig. (A trafó 13V 6Ah -t tud.) Nem tudom mi lehet a gond...
Sziasztok
Lm338-al akarok gyorsba egy kis tápot. Hogyan tudnám megoldani, hogy a beállított feszültség a kábel végein is állandó legyen ? Úgy mértem hogy adj. lábon hs esik a feszültség gnd fele, csökken a kimeneti feszültség. Ha a szimetrizáló ellenállásokon, és a kimeneti kábelen eső feszültséget invertálnám és megkapná az adj. működne a dolog ? Párhuzamosításhoz a dokisban szereplő diódás módot, válasszam a szabályzáshoz, vagy mindegyik adj-kimenet közé mondjuk 120 ohm, és párhuzamba a vezérlő lábak ? Bővebben: Link
Ajjajj. Ez itt a labortápegység topik?
Az előbb másik helyről küldtek el
Akkor " kis táp " helyett legyen a neve labortáp
Szerintem itt viszont már teljesen nyugodtan kérdezhetsz. :yes:
Már ne haragudj de mi köze a a minidrillnek a labortáphoz? A labor az az laboratorium szó egy kissé komolyabb tápra utal. Ne züllesszétek le a topikot!
Hello
Kapcsoló üzemű labortáp létezik ? Vagy szerintetek össze lehetne-e hozni az electronicslab-os tápot egy kapcsolóüzemű táppal?
Jó pörgős topikot adtál neki.
Múltkor én is föltettem egy kérdést egy RC autó vezérlésről, a megfelelő topicban, és azóta se írt oda senki semmit. Lehet szelektálni kéne a topicokat, mert van rengeteg döglött. Vagy összevonni.
Sziasztok!
Megépítettem ezt a labortápot. Bővebben: LinkSajnos az IC1 6-os lábán én 25V mérek amekkora a trafóm kimeneti feszültsége.Ettől eltekintve a kimeneten a feszt tudom szabályozni és az áramot is attól eltekintve,hogy a multim 4,5A mutat ha annyira feltekerem az áramszabályzó potit.Ez mitől van? Mit ronthattam el?
Ennyire ne légy azért türelmetlen, én már két hete válasz nélkül élek...
Az R7, és R23 ellenállás bekerült? A nyákodon nem rontottad el, hogy ez ellenállás elől vetted az áramszabályzó kör bemenetét? Nekem olyan, mintha nem szabályozná az áramot, mert nem megy az ic3 műveleti erősítő bemenetére a mérőellenállásról(R7 R23) a változás. Az ic1 rendesen működik, ha a feszt lehet rendesen szabályozni, ezek szerint nem ott a baj az áramkorlát esetében.
Mert már két éve van egy 16000Ft-os szkópom, és még egyszer sem használtam, mert rossz!
Igen benne van a két ellenállás.Szabályozni tudom az áramot csak hát ha teljesen feltekerem a potit akkor 4,5A jön le.
Akkor az IC 3 körül és az R7,R23 körül keresgéljek?
Azt hittem, hogy nem működik a cucc. Nem írtad a kérdésedet eléggé szabatosan. Ezekszerint az a baj, hogy nem 3A-t tud, hanem 4.5A-t? Az áramot tudod szabályozni? Az működik?
Ha csak az a baj, hogy túl sok a zárlati áram, akkor növeld az R7 R23 ellenállás értékét. Ha más gáz van, akkor írd le részletesen.
Igen az a probléma amit írtál. 4,5A tud a 3 helyett.
Kb mekkorára kellene növelni?
Enyém is többet nyom 3-nál. Örülj neki. Erősebb a trafód.
Igen nagyjából jól mondja Proci85.
Azt nézd meg, hogy maximális kimenő feszültség, és áram mellett a kimenő fesz, és a nyers feszültség között marad-e különbség. Azaz maradt-e a puffernél annyi tartalék, hogy a táp még tudjon miből szabályozni. akkor stabil tud maradni a tápod mindig, és nem lesz vele semmi gond. Mérés1: Akkora terhelést tegyél a kimenetre, ami maximális kimenő feszültség(esetedben 30V), esetén és 4.5A áramot igényel. Azért, mert ha túl terhelnéd a tápot, akkor az áramkorlát miatt a kimenő feszültséget fogja csökkenteni az elektronika. Látszólag ettől marad tartaléka a tápnak, de a valóságban nem biztos. Tegyél rá mondjuk 24V-os izzókat. Lődd be a 4.5A-t és mérj rá. Mérés2: Terheld meg a tápodat úgy hogy az áramkorlát maximumon van, a kimenő feszültséget tedd mondjuk 1, vagy 2 V-ra aztán zárd rövidre a kimenetét, és hagyd úgy 10-15 rercig. Persze a tranyók a hűtőbordán legyenek. Azért csak 1-2V legyen a kimenő fesz, mert akkor a nagy tranyóknak kell majdnem az összes feszültséget el disszipálni. Ilyenkor van a számukra a legnagyobb igénybevétel. A tranyók hőmérsékletét mérjed folyamatosan, hogy nehogy kidögöljenek, a túlmelegedéstől. ha a hőmérséklet 70-80°C fölé megy, akkor kicsi a borda. Vagy nagyobb borda kell, vagy egy ventilátor. Azt döntsd el te. Ha ezeket ki bírja a táp, akkor bírni fogja a 4,5A-t, és maradhat így. Ha erősebb a trafód, akkor miért ne engedhetnéd nagyobb áramkorláttal működni.
az lenne a kérdésem hogy nincs e valkinek kapcsolása LT1083 ic vel?
Szia!
A gyártónak van kapcsolása: LT1083. De ez csöppet sem egy labortápegység.
rosszul írtam le a számát LT1083CP
|
Bejelentkezés
Hirdetés |