Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   292 / 845
(#) Doncso válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Abból kell kettőt építeni.
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Igen, de akkor a + és - ág feszültségét elég nehezen lehet egyformára beállítani nem?
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Miért is? Egy műszer azért csak akad a kezed közelében. Ha meg van beépítve, akár század pontossággal is beállíthatod. Gondolom menet közben nem fogod fel-le tekergetni...
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Igaz, akkor kell bele két olyan LCD kijelző (panelműszer?), egyik +, másik - ágba.
Esetleg úgy, ahogy Doncso is mondta, hogy a Frankye félét 2x megcsinálni, és akkor le lehet menni 1,25V alá is (bár lehet erre nincs is szükség).
(#) zenetom válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Akkor most mi legyen? (vicsys-nek is szól a kérdés )
(#) Doncso válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Én évek óta egy dual tápot használok, azaz kettő sima lab-tápot szimmetrikusnak kötve, eddig nem volt olyan, hogy ne lett volna jó.
(#) Zed válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Állítható áramkorlátot is szeretnél bele? Vagy elég egy "szerényebb" megoldás, ahol a feszültséget tudod állítani? (Én pár éve elkövettem egy kettős tápot. Egyszerű, mint a faék, de csak a feszültsége állítható. 7812 - 7912 meg némi sallang van benne.)
(#) lapose válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Szia!

Tessék ez egy egy potival állítható szimmetrikus táp.
(#) zenetom válasza lapose hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Páran írtátok hogy bevált dolog ez a 317-337 pár, lehet én is megpróbálom ezt a kapcsit (nagyon szépen köszönöm a válaszokat!), megérdeklődöm nálunk mibe fáj az 1%-os poti, reméálem nem annyiba, amennyit Köbzoli írt .
(#) lapose válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Idézet:
„nálunk mibe fáj az 1%-os poti”

Az ellenállások 1%-osak a poti nem!!
(#) zenetom válasza lapose hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Na megint kapkodok.
Nem tudom miért néztem potinak...
Ráfogom arra hogy péntek este van és hosszú volt ez a hét.
Egyébként köszönöm mindenkinek a választ!
(#) Poostmaster hozzászólása Szept 10, 2010 /

sziasztok
Van nekem egy kicsike trafóm, ami kb 1 A-t bír. A sec. tekercsnek meg 4 "vége" van. Ha sorban mérem őket, akkor 5V, 16V, és 31V jön ki rajta. Azt szeretném megtudni, hogyan tudnám a legtöbbet kihozni belőle. Pl kitudok-e hozni belőle külön egy +- 5V-ot stabilan, meg egy szabályozható 0....20V-ot? Esetleg a 20V is lehetne szimmetrikus.
(#) proli007 válasza Poostmaster hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Hello!
Nem. Mert ahhoz egyutasan kellene egyenirányítani, az meg nem szerencsés. A feszültségek sem éppen jók.
üdv! proli007
(#) Poostmaster válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

javaslat?
(#) proli007 válasza Poostmaster hozzászólására (») Szept 11, 2010 /

Hello!
Másik trafó célszerűbb lenne. A szükséges feszültségek, a stabi kimeneti feszültségnél, 3..4V-al több lenne a váltó csúcsfeszültsége és teljes trafó terhelésen.
(pld. (5V+4V)*0,7=6,3Vac vagy (20+4V)*0,7=16,8V. De terhelve.
Tehát ha a 16V-os kivezetést használod GND-nek, akkor ahhoz képest, van kb. 2x16V-od. Ezt lehetne használni a +-20V részére, kétutasan egyenirányítva. De a 16V-és 5V között, 11V van, ami egyenirányítva már kb. 14V lenne az 5V számára. Kicsit sok, és csak egyutasan lehetne egyenirányítani.
(Persze ha a trafó tényleg úgy van kötve, ahogy leírtad, és ahogy én értelmeztem..)
üdv! proli007
(#) Poostmaster válasza proli007 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Köszi. Akkor talán 2*15V -ig változtathato lehet belőle? Gondot okoz, ha olykor csak az egyik oldalt terhelem?
(#) Alex2 válasza proli007 hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Esetleg a trafó feszt nem kellene felszorozni, hogy az egyenirányítás és pufferelés utáni egyenfeszt kapd meg? Mert annak kell 3-4V-tal magasabbnak lennie.
(#) Alex2 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Igaz, tényleg. Rossz irányból néztem.
(#) anubis hozzászólása Szept 12, 2010 /

Sziasztok

Nem vagyok nagy fórumozó, de most kezdett összeállni a saját nyák tervezésű próba tápegységem. Talán tetszene valakinek emiatt teszem közzé kis leírással, tapasztalatokkal. majd ha dobozba kerül újra jelentkezem.
(#) zenetom válasza lapose hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Ehhez a kapcsihoz (Bővebben: Link) nem kell bemenetnél, meg a kimenetnél a pozitív-test, és a negatív-test közé egy 100nanós kondi?
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

Azt még mindig nem értem, hogy ez a +és- -os táp mire jó...?
(#) zenetom válasza vicsys hozzászólására (») Szept 12, 2010 /

PGA2311P

Oda komolyabb kéne...

Szóval ha potival belövöm azon amit én linkeltem, az nem lesz elég neki?

De minek a poti?? Egyszer kell neki + és - 5V az analóg oldalának. Ezen kívül kell még 5V a digitális oldalának. Ennyi és kész.
Adatlap, negyedik oldal

Nem olyan bonyesz a nyák sem...

Az addig oké, de mivan ha egy másik projectben majd másféle fesz kell szimmetrikusba? Mivel ezt a tápot tesztelésként, fejlesztgetéseknél használnám.
Természetesen ha kész van ez a pga2311 akkor csinálok neki egy fix tápot.
Szerk.: egyébként Te miért nem 7805-el és 7905-el csináltad? :hide:

A zaja miatt. Nézd csak meg!

Megnéztem ééés... :hide:
Output Noise Voltage
7805 (KEC):
55uV= 0,000055V

Az ST-s 7805-nél 40uV-ot ír... bár mértékegységnek uV/VO van írva, de gondolom ez itt is azt jelenti hogy a kimeneti fesznél kell nézni.

Output Noise Voltage
(percentance of VO)
LM317T:
0,003%
5V*0,003%=5V*0,00003=0,00015V

Vagy én számoltam rosszul, vagy elnéztem valamit?

Egy apró kis tényezőt kihagytál a számításból... A terhelő impedanciát. Jelen esetben a legkevésbé sem beszélhetünk konstansról. A 317/337 sokkal jobban reagál a dinamikus terhelésre.
Következő: »»   292 / 845
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem