Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   291 / 844
(#) Doncso válasza kadarist hozzászólására (») Szept 6, 2010 /

Nahát ez nagyon érdekes, de jó megoldás. Köszönöm a részletes tájékoztatást. Okosabb lettem.
(#) kadarist válasza Doncso hozzászólására (») Szept 6, 2010 /

Szívesen. Végül is ezekkel foglalkozom nap mint nap.
(#) Istuuu hozzászólása Szept 8, 2010 /

Sziasztok! Építettem egy labortápot a kapcsolását mellékelem.Elsőre működött is viszont tesztelgetés közben valami hiba lépett fel.Egyszercsak max feszt adott akármit tekertem.Az R7 es ellenállás oldalán barna foltot látok szerintem az ment meg.Valaki esetleg tudna segíteni?Ez lehet a probléma forrása?

schem.gif

(#) miklosch válasza Istuuu hozzászólására (») Szept 8, 2010 /

Én arra tippelek, hogy rövidzárást teszteltél, közben zárlatos lett a végtranzisztor, így nem korlátozta vissza a feszültséget, ami miatt pedig az áram úgy megnőtt, hogy megsütötte kicsit az R7-et. Mérd ki a végtranzisztort, és a meghajtóját is.
(#) pz87 hozzászólása Szept 9, 2010 /

Sziasztok!
Az normális Alkotó féle 2.7.1 tápjánál, hogy ha kikapcsolom a tápot akkor a kimeneten rajtamarad a feszültség és szép lassan csökken?
(#) Alkotó válasza pz87 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Ha ez történik, az egyáltalán nem baj. Ez ellen a DC-OFF kapcsolóval tudsz tenni, mert akkor a "nulla kimenet fog szép lassan csökkenni".
Ettől nagyobb baj, hogy ha akár ki, akár bekapcsoláskor a feszültség felfelé mozdul el. Ilyen megtörténhet pl. ha kikapcsoláskor a vezérlésnek hamarabb "elfogy a kakaója", mint a teljesítményrésznek, ami vezérlés híján akárhogyan is viselkedhet mindaddig, míg a jelentős puffer ki nem sül. Ezért nem célszerű rajta hagyni a fogyasztót, főleg akkor, ha az érzékeny az ilyesmire.
(#) pz87 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Ok, akkor jó.
(#) raw válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Az utóbbi annyira triviális hiba, hogy először megmosolyogtam, aztán meg rádöbbentem, hogy ezt én még soha vettem figyelembe és mekkora mázli, hogy még nem futottam bele ezzel kapcsoaltos problémába.
Egyátalán ki a fene gondol arra, hogy egyszer ki is kapcsolják a cuccát ?!

Bekapcsolod működik, kikapcsolod, nem működik .... többet.

Jaj, még lenne egy kérdésem hozzád.
50V 5A ra építettem.
A kapcsolási rajzon az R22 és R12 ellenállás értéket nem lehet megnövelni, hogy működésben ne okozzon gondot?
Mert nekem belezavar az áram mérésbe.
(#) Alkotó válasza pz87 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Elvi kérdésekben Pioneer az illetékes, de azért én is belekotyogok.
Ha jól emlékszem, akkor 50V-hoz R12=3k3 és R22=1k5. Valóban folyik itt egy kis áram, de arra szükség is van, mert ebből gazdálkodik T1, ami vezérli T2-t. Ez nagyjából maximum 3-4mA. Természetesen nem véletlenül van ez így, hanem tudatosan figyeli közvetlenül a kimenetet. Szerintem ennyi hiba még bőven belekalkulálható.
Viszont ha ez zavar, akkor egyáltalán nem muszáj neked Ez RX-et felhasználni söntként, ez csak egy praktikus lehetőség. De ha akarod, simán rakhatod a külön áramsöntödet a kimenet "után" is, mert az megoldja a problémádat, nem fog a vezérlőáram belekotyogni az árammérésedbe. Csak ekkor más huncutság jön elő, mert a söntön eső feszültséggel mindig kisebb lesz a tényleges kimeneti feszültség. Mivel ez a feszültség változik a terhelés függvényben, ezért ennyivel ingadozni fog a kimenet.
El kell dönteni melyik zavar téged jobban. Szerintem egyértelmű, hogy a feszültség legyen stabil, és az árammérésbe belefér az a jelentéktelen kis hiba.

Köszi a választ.
Akkor hagyom, jó lesz így is.
(#) Alex2 válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Van az 10 mA is és az R23 is beleszól még 5 mA-rel. Nem lehetne a sönt elé rakni az aljukat?
(#) Istuuu válasza miklosch hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Szia! Igazad volt a végtranzisztor volt a hibás! Cseréltem most ismét müködik.Köszi a segítséget
(#) Medve válasza Istuuu hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Igen könnyen elszállnak. Írják s tapasztaltam is. Amióta megerősítettem a meghajtót, jobb a helyzet.
(#) zenetom hozzászólása Szept 9, 2010 /

Hali!
Lassan építenem kell egy labortápot, főleg PIC-ekhez.
Itt az oldalon is sokmillió kapcsolás, javítás van, és már nem is tudom melyiket csináljam meg.
Nem kell egy túlbonyolított áramkör, elég az áram (pl. 0..2A), illetve feszültség (pl. 0..18V) szabályzás, áramkorlát és a lényeg: szimmetrikus legyen. Mert az addig oké, hogy csinálok belőle kettőt és akkor egyik a + másik a - ág, de ez így elmondva szép és jó, aztán megépítve meg kitudja...
Szóval jobban digitális áramkörökhöz kéne, mivel ezek (főleg ha PIC és ketyeg 20MHz-el) elég nagy sebességgel dolgozhatnak, a tápnak a lehető legtisztábbnak kéne lennie, semmilyen zavar, gerjedés nélkül.
Ha valakinek van bevált kapcsolása, vagy ötlete, azt előre is köszönöm!
(#) Alex2 válasza zenetom hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Minek ehhez labortáp? Miért nem jó egy sma táp fix v. szabályozható fesszel, fix áramkorláttal? 78xx+79xx v. LM317.
(#) emmzolee hozzászólása Szept 9, 2010 /

Nekem ez tetszik az egyszerű tápok közül. 0-24V 0-1.5A 2db LM317-tel.
Bővebben: Link

kapcsrajz.jpg

(#) Pioneer válasza Alex2 hozzászólására (») Szept 9, 2010 /

Sziasztok!
Az R23 teljesen elhagyható a kapcsolásból. Az R12 értékét lehet 4,7k ohm - 6,8k ohm közé választani, az R22 értékét viszont nem árt 1k ohm-on hagyni.
Üdv: Pioneer
(#) Zed válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Én úgy tudom, hogy pont a digitális áramkörök "igénytelenebbek" táp szempontjából. Tehát nekik megteszi a kevésbé stabil, kicsit zajosabb táp is, az analóg áramkörökkel ellentétben. Továbbá a PIC-ek 5V (max. 7V) illetve 3V tápfeszültséggel működnek, erre a célra nem kell kettős vagy 18V-os táp. Vagy valami másra is szeretnéd a tápot használni?
(#) lapose válasza Zed hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Idézet:
„Tehát nekik megteszi a kevésbé stabil, kicsit zajosabb táp is, az analóg áramkörökkel ellentétben.”

Ez biztos?
(#) Alex2 válasza lapose hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Hibás a megfogalmazás, mert ha 78xx v. LM317 a stabilizátor egyáltalán nem kevésbé stabil vagy zajosabb, mint az áteresztőtranyós labortáp.
Ugyan nem mértem, de szerintem a stabkockáknak jobb minőségű a kimenete. Zaj: 40 uV, búgófesz elnyomás: 65-80 dB.
(#) lapose válasza Alex2 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Amit a stabkockákkal kapcsolatban leírsz az igaz.
De a digitális áramkörökre nem igaz az, hogy igénytelenebbek a tápra, sőt.
(#) pucuka válasza lapose hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Ez így van ahogy írod. TTL áramkörökben egy RS flip flop vidáman átbillen egy tápról érkező zavar hatására.
Ezért fontos, hogy a táp (labortáp) kimenő impedanciája a lehető legszélesebb frekvenciatarományban (több száz MHz) a lehető legkisebb legyen. TTL áramköröknél, de minden logikai áramkörnél igen könnyen ki tud alakulni jelentős áramfelvétel, igaz csak néhány, néhányszáz ns időre. ennek kezelése bizony nem könnyű.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Hello!
Nem annyira magára a tápra érzékeny a TTL, hanem a tápvezeték hálózat kialakítására, közösítésére. Nem véletlen, hogy hajdanán tápsínek voltak divatban, és szinte minden iC-nél egy 100nF-os hidegítés.
üdv! proli007
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Teljesen igazad van, de ha már a forrás a gyenge láncszem, akkor a többi már csak hab a tortán.
Készítettem már a 60 -as (!) években egy eurókártyányi TTL áramkört, ráadtam a tápot, meg a szkópot, és láss csudát működött, csakhogy nem volt bemenőjel. Később meg az adóvevőkkel gyűlt meg a "labortápok" baja, egy adásindítás, és a táp kimenetén kirohant a teljes pufferfeszültség.
(#) zenetom válasza Zed hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Mint a többiek is, én is csak azt írom hogy a digitális áramköröknek is kell a stabilitás, nem hiába írtam példának a PIC-eket.
A szimmetrikus táp pedig szerintem elég alapvető követelmény egy tápegységnél, ha az ember építget, illetve fejleszt. Nekem pl. egy digitális hangerőszabályzó IC (PGA2311) -hez kellene szimmetrikus táp, amit mikrovezérlővel fogok vezérelni, és az IC-nek kell a szimmetrikus táp a HF jel miatt. De még millió példa van, hogy minek kell a szimmetrikus táp.
Amíg az ember 555-el csinál villogót, vagy 4017-el futófényt, vagy bármi ilyesmit, addig még oké hogy nem kell stabilitás annyira, de amikor us, ill. ms-ok vannak, azért ott már elég érzékeny az áramkör a legkisebb zavarra is.
Arra is gondoltam, hogy stab IC-kel csinálok egy labortápot, annyira már átlátom a helyzetet, hogy összerakjak egy komplett kapcsolási rajzot, viszont mivel ebben még nincs rutinom, tapasztalatom (mármint egy stabilabb táp építésben), ezért valószínűleg nem lenne elég stabil, gerjedne.. stb.
Ezért kérem az ebben jártasabb emberek tanácsait.

pucuka: megelőztél
(#) Doncso válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Ilyen kisebb tápra gondoltál, ami mondjuk 15V 1A-t tudna, de kicsi, kompakt, nagyon stabil és szűrt feszültséget adna, precíz beállíthatóság mellett? Ez engem is érdekelne. Talán Frankye cikkéből el lehetne indulni.
(#) zenetom válasza Doncso hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

Lehet hogy sokat akarok?
Szerk.: egyébként lehet az lesz, hogy szimmetrikusnak csinálok egy LM317-337 párossal, amit lehetne szabályozni. A Frankye cikkét én is néztem, de az is csak asszimmetrikus.
(#) kenikl hozzászólása Szept 10, 2010 /

Sziasztok!

Szeretném megépíteni Attila86 féle Labortápegységet ( 0-30V, 2A).
Az lenne a kérdésem hogy ez a transzformátor Bővebben: Link
elegendő lenne-e mind a 3 tápellátás kiszolgálására?

Ami a tápegységnek szükséges: 24V 2A ez maga a tápegység tápja lenne ha jól tudom, 2x 12V 200mA ez a szabályozásért felelős segédtáp lenne és a ICL7107-el felépített panelmérő áramköri résznek kellene.
A kérdés igazából az hogy ráköthetem-e az 1 db 12Vos kivezetésemet mind a két szükséges helyre, és elfogja-e látni a feladatát?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) vicsys válasza zenetom hozzászólására (») Szept 10, 2010 /

A Te helyedben pedig 2db. 317-et használnék, azt lehet sorbakötni a +és- táphoz. A legjobb megoldás 3db. 317, mert akkor még a digitális áramköröknek is marad egy csatorna.
Következő: »»   291 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem