Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   639 / 844
(#) Bucdarov hozzászólása Máj 7, 2016 /

Hoppá. Nem akartam én ekkora vitát gerjeszteni Szóval: A műszer már adott, ehhez kellene igazodnom. A dobozolást már nem nagyon tudom megváltoztatni. A pontosság a feszültség szempontjából releváns, az áramerősség csak tájékoztató jelleggel bír. Ha jól gondolom és nagyon leegyszerűsítem akkor a tápon található Uki és Iki csatlakozókról a + oldalakat a műszerhez kötve a - pedíg közösítve nem csinálok nagy bajt...

Köszönöm
Bucdarov
(#) braner hozzászólása Máj 7, 2016 /

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy melyik labortápot érdemes megépíteni?Jópár kapcsolás felkerült, és nem tudok dönteni.A lényeg, hogy könnyen beszerezhető alkatrészekből álljon.Alkotó kapcsolásait nézegettem.
Szép napot
(#) scooby_ válasza Bucdarov hozzászólására (») Máj 7, 2016 / 1

Fent leírtam, hogy hogyan kösd be a műszert. Felejtsd el a labortápon szereplő mérőműszer kivezetéseket! Ennek a műszernek van belső mérő áramköre.
(#) granpa válasza braner hozzászólására (») Máj 7, 2016 /

Alkotó kapcsolásaiban nincs semmi nehezen beszerezhető alkatrész; tkp. fiókból megépíthetőek, és minden változathoz van nyákterv, leírás. Igényeid (ha 'kicsi a fiók', akkor pénztárcád)szerint választhatsz, bármelyik többször megépített, működő. Elsőnek egy egyszerűbbet építenék, tapasztalatszerzés céljából. Egy 30V, 3A-os, 723-mal, a legtöbb kezdőigényt kielégíti.
(#) Bucdarov válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 7, 2016 /

Köszönöm. Eszerint járok el és referálok

Bucdarov
(#) teszti hozzászólása Máj 13, 2016 /

Helló!

Egy meglévő táphoz szeretnék készíteni változtatható áramkorlátot, kb. 0-5A-ig. Létezik ilyen?
(#) teszti válasza teszti hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Egy 19 voltos laptoptáp lenne a áldozat.
Senkinek sincs ötlete?
(#) Ivan93 válasza teszti hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Szia! Hogy el tudj indulni, én ezt javaslom: készíts egy áramgenerátort tranzisztorral és műveleti erősítővel, ezt kötsd a kimenetre. Ez mindaddig a tápfeszültség mínusz a tranzisztoron/feten eső feszültséget adja, amíg a kimeneti áram a beállított alatt van. Amint nagyobb lenne a beállított áramnál a tényleges áram, elkezdi a feszültséget csökkenteni (a tranzisztor felveszi és elfűti), míg a korlátnak megfelelő áram nem folyik.
A pontos kivitelezésben majd a tapasztaltabbak segítenek, talán jobb megoldásuk is lesz.
(#) rascal válasza teszti hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Önálló készülékre gondoltál, amit többé-kevésbé bármilyen feszültségforrásról meghajthatsz, vagy a meglevő tápod szerves részeként képzelted el? Második esetben úgy is meg kell bontanod azt a tápot és a kapcsolási rajzára is szükség lesz, hogy lássuk hol és hogyan lehet beleavatkozni a működésbe. Azt is érdemes megfontolnod, hogy a mostani szabályzó elektronikát kiszeded belőle és valamelyik ittenit belerakod. Ötletek hiánya: a megosztott infók mennyisége és a segítő kedv nagysága között egyenes az arányosság.
(#) teszti válasza rascal hozzászólására (») Máj 13, 2016 /

Valami olyasmit képzeltem el, hogy a laptoptáp kimenetére lehessen kötni, és egy potival állítani kb. 0-5A tartományban (kb. ennyit tud a táp) Szerintem kapcsolási rajzot ehhez nem lehet találni, gyári tápról van szó, 19V 4.74A.
(#) rascal válasza teszti hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Ja, először labortápnak olvastam, csak most a paramétereket együtt látva lett gyanús, hogy laptop tápról beszélünk. Így egy picit más. Akkor szerintem az egyik itt fellelhető labortáp kapcsolást lenne érdemesebb megépítened, és akkor a feszültséget is állíthatod nem csak az áramot. Egy negatív segéd tápfesz kell ezekhez de azt egy kapcsolóüzemű feszültség stabilizátor kockával meg lehet csinálni a 19V-ból.
(#) Ge Lee válasza teszti hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

A maximális áram korlátozásához kell 2db tranyó, meg 2db ellenállás. Állíthatóra is meg lehet csinálni de ebben a formában nem tudod nulláig leszabályozni, másrészt nagy sönt kell hozzá, ami nagyon fog fűteni, plusz nagy lesz az egész táp belső ellenállása tőle ami nem jó.
(#) teszti válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Elég akkor a fix is. Egy rajzot tudsz hozzá készíteni hogy hogyan néz ki?
(#) kadarist válasza teszti hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Szia!
Van itt egy állítható.
(#) rascal válasza kadarist hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Abban téved a leírása, hogy nem, vagy csak minimálisan esik rajta a feszültség a beállított határ alatt. 1.8V-ot legjobb esetben is lenyel. Ettől még jó lehet tesztinek. A 8.4A * 8.4A *0.5Ohm is 36W nem csak 10W (hát akkor ebben is), de ha 1 Ohmot rak, hogy a saját tápjához igazítsa, akkor is ráhagyással 20W kelleni fog neki.

Teszti: ha áramgenerátort építesz, ezen az oldalon is találhatsz kedvedre valót, de némelyiknek itt sok a 19V.

aram_gen.png

(#) scooby_ válasza rascal hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Nem sok, csak méretezni kell.
Én megépítettem a 60V-os változatot, teljesen jól működik! Mellesleg ésszerűbb, mivel PWM, kevésbé melegszik.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2016
(#) teszti válasza scooby_ hozzászólására (») Máj 14, 2016 /

Köszi mindenkinek a segítséget. Átnézem őket és az egyiket majd meg is építem.
(#) daneg86 hozzászólása Jún 15, 2016 /

Üdv mindenki!
Kis segítségre lenne szükségem.
Célom lenne egy szimmetrikus 40V 3A labortáp építése.
Trafóból van egy 350W-os házimoziból bontott, 2 elkülönített szekunderrel, pufferelve 55V DC jön le róla, a szekunder 1,5mm es huzallal van tekerve, ez megfelelne ?

LPSU3A50V tervei szimpatikusak, IRFP064 fetekhez szükséges lenne valami átalakítás ?

Másik problémám, hogy van egy DC-DC konverterem, ami 12V-ból csinál 200-450V-ot és 200mA-t tud. Ez után kéne valami áteresztő tranzisztoros/fetes(IRF840 van egy marékkal) stabilizátor, ami 100-430V 0-200mA tartományban tudna szabályozni. Ehhez tudnátok valami kapcsolást ajánlani, amin el tudok indulni ?
A hozzászólás módosítva: Jún 15, 2016
(#) daneg86 válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Trafó szekunderei:
2x 0-22-44V AC
1x 15-0-15V AC
1x 9-0-9V AC
(#) proli007 válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Hello!
Az LPSU3A50-hez jó a trafó, De a Fet nem, mert kicsi a feszültsége.
Lehet célszerűbb lenne DC-DC konvertert szabályozásra bírni és nem áteresztővel kiegészíteni.
(#) daneg86 válasza proli007 hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

DC-DC szabályozható, de áramkorlát nincs rajta és elég zajos, és nem előnyös mikor a kimenetén lévő kondi rásül valamire.
Előszabályzóként akarom használni az áteresztő tápnál. Ötleteim vannak a megvalósításra, de inkább körbekérdezősködök, mielőtt létrehozok egy alkatrész temetőt.

Fetből van még irf360lc az sem gond, ha több darabot kell párhuzamosítani. Igyekszem minél olcsóbban kihozni
(#) scooby_ válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

Ha vissza olvasol, nálam előszabályzóval már besült ez a táp. 10VDC bemenő feszültségnél nem szabályoz normálisan.
(#) daneg86 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 15, 2016 /

A 200-450V os dcdc konverter lenne előszabályzó a 100-430V 0-200mA áteresztő szabályzóhoz. Ekkora feszültségű áteresztő szabályzóhoz keresek ötletet/kapcsolást.

LPSU3A50-hez nem akarok előszabályzót.

Holnap rakok fel pár rajzot, hogy mire gondoltam.
(#) scooby_ válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 16, 2016 /

Diszkrét lépésekben Proli előszabályzóját lehet használni ide is néhány érték módosításával.
A kapcsolóüzemű szabályzót pedig úgy, ha a (-mert gondolom van, ha szabályozható-) trimmer potiját a szabályozható áteresztőtápod kimenetéről "csatolod vissza". Ez abban az esetben működhet, ha a szabályzást tényleg nem akarod 0V-ig vinni, hanem csak 100-430V között, és az a kapcsi tápod is a kimenetről visszacsatolva szabályoz az eredeti felállásban. Így a kapcsi táp trimmerével be tudod állítani az analóg szabályzó áteresztőelemén eső feszültséget a lehető legkisebb disszipációhoz.
A hozzászólás módosítva: Jún 16, 2016
(#) daneg86 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

Összedobtam egy szabályzót, amit 100-425V ra akarok majd megvalósítani, mielőtt nyáktervnek nekiállnék nézzétek át legyetek szívesek, hogy min lehetne javítani. Műveleti erősítőnek TL084 et vagy 2x ne5532-t gondoltam.
(#) scooby_ válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

Szia!
Jónak tűnik a rajz, de már van olyan, ami biztosan bizonyított, működik.
Ez a másik.
Ez a harmadik.
A három táp gyakorlatilag azonos működésben.
(#) daneg86 válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

Igen igen, de egyik sem akkora feszültség tartományban működik mint ami nekem kell.
Szimulálva elvileg működik, került bele még pár védő dióda stb, azóta szimulálva elpusztíthatatlan.
2 fetet raktam bele, mert zárlatkor amíg az előszabályzó feszültsége nem igazodik a kimenethez, addig meghaladná 1 fet tűréshatárát.

002.JPG

(#) scooby_ válasza daneg86 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /

Így van! Nem akkora tartományban, igényelnek némi átalakítást, de azok is korlátlanul módosíthatóak ilyen szempontból.
(#) szili83 hozzászólása Jún 20, 2016 /

(#) teszti válasza szili83 hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Azért az vicces, hogy azt írja, hogy ne használjam ventilátor nélkül, de azt már nem ad hozzá...
Következő: »»   639 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem