Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Ilyenkor szeretem a hobbielektonika fórummotorját. Próbálok rákeresni a hozzászólásaidra, erre azt írja, hogy nincs találat.
Ennek a fórumnak a keresője semmit nem ér, viszont ha a képek között nézelődsz akkor onnét már eljutsz a hozzászólásokig is.
Nem vagy könnyű helyzetben, mert nincs emlék amiből építkezni lehessen. Ha van, mert már olvastad az adott hozzászólást, akkor én azt szoktam csinálni, hogy az adott szókapcsolatot vagy mondat részletet beírom a gugliba, és ott keresek rá, legtöbbször sikerrel.
A HE keresője inkább egészen jó, csak igazodni kell hozzá. Jelen esetben az a baj, hogy a fórumozó -eltérve az általában elvárt nikkektől- nem folyamatos nevet választott, hanem abban van egy szünet. Ezért próbáld a melléklet szerint megadni, idézőjelesen. Így fogsz találatot kapni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2016
Félig meddig tényleg működik ez a csel, mert a fájlmellékletekben van találat, de ha a hozzászólásokat választom, akkor már nincs. Nem gond, ezzel az idézőjeles trükkel sikerült kilistáztatnom Ge Lee összes hozzászólását, így egy fokkal már könnyebb, csak a labortápos hozzászólásokat kell vissza keresnem. Így könnyebb mint a googleval, mert időrendben látom, hogy ki mire reagált.
Sziasztok,
Alkotó 2.7.4 tápjáról lenne egy kérdésem, a kimeneten a feszültséget nem sikerül 0.2V alá vinnem. A DC-OFF kapcsolóval sem lesz 0V, marad a 0.2V. Ha melegebb, mert terhelve volt, a kimeneten a fesz növekszik 2-3 tized voltot. Valaki tudja, hogy miért lehet?
Hello! Mert a végtranzisztorok kollektor-emitter szivárgási árama a hőmérséklet növekedésével nő.
Akkor szerintem ez egy használhatatlan táp, de labortápnak végkép nem jó
Már bocs, de ez azért cseppet "arcoskodás". Ez itt egy hobbi fórum, és egy táp nem DC kalibrátor..
Köszönöm a választ, van valami egyszerű módja a "nullázásnak" ?
Illetve lenne egy másik kérdésem, kicsit off. Egy TH121-K tipusu toroiddal táplálom a labortápot, BEAG AET 453 ban volt benne, ha minden igaz. Sok infot nem találtam róla, az a kérdés, hogy mennyivel terkelhető, azaz a 2x26V os ágat párhuzamosan kötve hány Ampert szedhetek ki belőle folyamatos üzemben?
~100 VA-es a trafó; kb. 3-4 A-t kivehetsz belőle, a szekunder huzal vastagsága alapján. Van a 453-nak saját témája, ott többet megtudhatsz. Vagy beírod a Google-ba, és sok találatod lesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2016
Én megpróbálnék egy 10-100kohm ellenállással amit a kimenet és a negatív segédtáp (-5v) közé iktatnék!
Pl. nyelesd el ezt az áramot valamivel. A fix ellenállás folyamatos fogyasztó, és ha rossz helyre rakod, akkor az árammérésed meghamisítja (esetleg korrigálható a kijelzett érték), áramgenerátor lenne jó, de az 0.2V esetén kicsit problémás. Egyébként amint megterheled ezt a 0.2V-ot, eltűnik. Lehet, hogy a multimétered mér hibásan, vagy a környezeti zajt szedi össze a fél méter kábel.
Ilyen csúnya, sértő kijelentést pedig illene többször átgondolni, mielőtt leírod!
Ez működik, köszönöm.
Köszönöm a többieknek is az infot.
Errefelé már beszálgettünk az áramgenerátorról - kb. 2 éve.
Idézet: „...Ilyen csúnya, sértő kijelentést pedig illene többször átgondolni, mielőtt leírod!...” En nem talaltam semmi sertot mondataiban!
Electrofan hozzászólásáról van szó, csak Kovidivi nem jelezte külön.
Idézet: „Én megpróbálnék egy 10-100kohm ellenállással amit a kimenet és a negatív segédtáp (-5v) közé iktatnék!” Mint írtam, működik, viszont a current limit LED 18 másodperccel a kikapcsolás után világít, míg ki nem sül a kondi
Ez nálam is így van. Kikapcsolás előtt minden kábelt kihúzok, minden kimenetet lekapcsolok, ezután jöhet a főkapcsoló. Aztán nyugodtan világíthat az áramkorlát LED egy kicsit. Gondot nem okoz.
Nem gond, persze. Eloszor azert fura volt, kialszik minden, majd a led majd fel perc mulva vilagitani kezd
Sziasztok!
Jó rég nem jártam itt. (Időközben picit emigráltam ). Szóval, 3 éve megépítettem Alkotó 2.7.4 b tápját. Azóta is sikeresen működik, egy mezei DVM-el összekapcsolva. Most hogy ráérek, gondoltam felurbózom egy kicsit. Kapna egy beépített V/A mérőt. Viszont ehhez némi segítségre lenne szükségem. A célműszer egy kínai kombinált V/A műszer. Típusa YB27VA. 2 csati van rajta, az egyiken kapja a tápot (DC 5-12V) a másik pegig 3 vezetékes. Ebből kitaláltam hogy melyik kettő méri a feszültséget, ill azt ha a labortáp kimeneti pontjára kötöm akkor megy szépen. A gondom az áramméréssel van. hova és milyen mődon kellene integrálnom a tápban, (Ami zavar a közös szál megléte). Elóre is köszönöm a segítséget. Bucdarov
Középső a közös tehát negatív, egyik széle az áram másik a feszűltség.
Köszönöm, ez ok. hova kötöm Alkotó 2.7.4b. tápján ?
A műszered alapos ismerete nélkül azt vélelmezem, nem tudod korrektül bekötni.
Javaslok két független, 200 mV érzékenységű feszültségmérőt használni, amiket az ajánlott helyekre bekötve egyből áramot, és feszültséget fognak mérni, méghozzá szinte ideális körülmények között. A két műszernek külön táp kell, az sem lehet közös.
Az is jó amit vett. Olyan szempontból még jobb, hogy van belső mérő ellenállása, így nem a labortáp saját söntjén méri a műszer a feszültséget, belemérve még a hibajelet is.
Szia!
Ezt a műszert közvetlen a kimenetre kell kötnöd. Azt hiszem piros, fekete és kék vagy sárga vezetéke van, + két vékonyabb, amiről táplálni kell. A műszer a negatív ágban fogja az áramot mérni emlékeim szerint. A piros vezeték megy a labortáp pozitív kimenetére, míg a fekete a negatívra. A labortáp azon ágát, amire a piros vezetéket kötötted, ez mellé kösd be a banánhüvelyed piros azaz pozitív felét, ez lesz a pozitív kimeneted, a banánhüvelyed kék vagy fekete kivezetésére ami a negatív kimeneted lesz arra pedig kösd a műszerből kijövő kék vagy sárga vezetéket. Ha a műszer - kijelzéssel méri az áramot/ feszültséget, vagy nem is méri az áramot/feszültséget, akkor a fekete és a kék vezetéket cseréld fel. Ha a műszer tévesen jelez ki, értsd: pár tízedet téved, a műszer hátulján két pici trimmerrel korrigálható a kijelzett érték IR és VR felirítú trimmerekkel. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
Jajj! Dehogy!
Éppen a táp söntjén kell mérni, hiszen az belül van a szabályzó körön, így a rajta eső feszültség NEM jelenik meg ingadozásként a kimeneten. A kimenetre kötött árammérő a legrosszabb megoldás, hiszen a söntön eső teljes feszültség stabilitási hibaként jelenik meg. Persze van ahol ez nem számít, de attól még a hiba az hiba. Be lehet kötni, hogy mutasson valamit, de problémákat generál a használata. Az Én javaslatom szerinti megoldás mentes ezektől a problémáktól. Jó alapműszer esetén, csak annyi lesz a hatás, hogy a feszültségmérő osztótagja terhelni fogja a kimenetet, ami kb. 1 mA árammkijelzési hibában nyilvánul meg.
Némi bonyolultsággal, de ha a delikvens még is ezt a műszert kívánja használni, megoldható a dolog úgy is, ahogy Te mondod. Szerencsére a táp söntjei a negatív ágban vannak, így lehet vele mérni azokon az ellenállásokon is, ha kiköti a műszer belső söntjét. Mondjuk én nem szívesen tenném. Lehet ezzel pozitív ágba eső söntön is mérni, viszont akkor meg már kell egy sönt-tükör, de úgy emlékszem Proli tett is fel ilyen kapcsolást.
Szerk.: Egyébként a műszer belső söntjén csak és kizárólag a terhelésen folyó áram folyik át. Itt mérhet bele bármiféle hibát? Ez már független a labortáptól. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
Tételezzük fel, hogy a labortáp kimenetén stabil 15V a feszültség. Erre sorosan rákötsz egy árammérőt, aminek pl. 0,1R a söntje. Ha a kimeneti áram 0,5A, akkor ezen a söntön esik 0,05V, azaz a kimeneten 15-0,05=14,95V lesz. Ha a terhelés 5A, akkor már a söntön 0,5V esik, így a kimenti feszültség 14,5V lesz. Így 0,5V a kimeneti feszültségingadozás, pedig a táp kimenetét stabilnak tételeztük fel, ha 0-5A tartományban változik az Iki. Ilyenkor ha a feszültségmérő a táp kimenetén van, akkor az rezzenéstelen 15V-ot mér, szemben a valós feszültséggel.
Ha a táp söntjén mérünk, akkor ez a hiba a szabályzókörön belül van, így a szabályozás ezt kompenzálja. Már csak az a kérdés, ezt a hibát mennyire ítéljük elfogadhatónak. Véleményem szerint, jobb ha kikerüljük, és próbálunk korrekt megoldást találni, különös tekintettel arra, hogy olcsón lehet 200 mV-os alapműszereket venni. A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2016
Ezt a problémát mondjuk úgy lehetne küszöbölni, a a 2.7.4 táp is 4 vezetékes lenne, akkor közvetlen a kimenetre bekötve a mérővezetékeket, a söntön eső feszültség is korrigálva lenne a vezetéken fellépő veszteségekkel együtt. Ez így már jócskán túl van bonyolítva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |