Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   640 / 844
(#) Medve válasza szili83 hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

A zaját kellene megmérni
(#) teszti válasza Medve hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Egy jó labortápnál mekkora az elfogadható zaj?
(#) szili83 válasza Medve hozzászólására (») Jún 20, 2016 /

Igen, jó lene, ha lenne valaki aki vállalkozó szelemű, és berendel belőle egyet. Ha jó, akkor meg bestbuy.
(#) Ge Lee válasza szili83 hozzászólására (») Jún 21, 2016 /

Amennyire tudom mezei buck konverter csicsázva. Nem pont ilyen de hasonló volt nálam, abban mezei LM25xx kapcsolgatott.
(#) scooby_ válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Íme, a kis csicsás! Bővebben: Link
Már szemezgettem vele. Mennyire lehet ez használható, alapvetően most a zajától eltekintve?
(#) Ge Lee válasza scooby_ hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Majdnem egy az egyben ugyanaz a kapcsolás mint amit a kínai árul. Érdemesebb azt megvenni, mert 1800Ft körül van, és azon annyiért ott van még két sor LED kijelző is, ami mutatja a feszt meg az áramot (linkeltem már sokszor, meg a rajzát is közzétettem).
Leginkább akkut tölteni szoktam vele, de sok mindenre jó. A csicsásból hasonlókra gondoltam mint ami a képen van. Haverom vett belőle 1-2db-ot, nem panaszkodott rá.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Szia.
Ennek a tápnak is meg van a kapcsolási rajza? Ezen már LM2596 és LM2576 van (HV verzió). Az előző verziósban az SO8 tokozású buck converter állította elő az 5V-ot a mikrovezérlőnek, és volt még egy, ugyancsak SO8 tokozású IC, az pedig a FET-et hajtotta meg. Vagy csak simán le lettek cserélve, mert ezek nagyobb áramot bírnak, így jobban tudja hajtani a FET-et? És esetleg olcsóbb is egy LM2596, mint az eredeti 8 lábú IC?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) balog hozzászólása Jún 26, 2016 /

Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni. Vettem két tápegységet ilyet: http://www.ebay.com/itm/Red-0-30V-2mA-3A-Continuously-Adjustable-DC...xVJfou és úgy szeretnép öket össze szerelni és bedobozolni hogy a két tápot külön külön is tudjam használni és +-30V ként is. Meglehet ezt csinálni és ha igen akkor hogyan és mivel lehet?
A segítségeket előre is köszönöm.
(#) Kovidivi válasza balog hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Kell hozzá két trafó vagy táp első körben. Esetleg egy olyan trafó, aminek van két, egymástól teljesen független szekunder tekercse. Ezután kösd össze a tápot a labortáp paneleddel, majd készíts előlapot, csatlakozókat rögzítsd be. A két labortápegység eddig sehol nincs egymással kapcsolatban. Ha szimmetrikus tápként akarod használni, akkor az egyik 0V-ját összekötöd a másik pozitív kimenetével, ez lesz a közös pont, a GND. Ehhez képest mérve lesz + és - feszültséged.
(#) balog válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Köszönöm és lenne még egy olyan kérdésem lenne hogy mekkora teljesítményű trafót kellene hozzá használni hogy egy jó kis labortáp legyen?
(#) Kovidivi válasza balog hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Ezt te magad is ki tudod számolni, nem? 30V-ot tud, és 3A-t, adj neki +20%-ot, és kész. Bár ekkora hőhöz 1 tranzisztor elég kevés, rövidzárlatban meg fog pukkadni. Persze nem azonnal, de nem kell neki sok idő. Az is kérdéses, hogy ami meg van adva, 24V AC-ból hogyan lesz 30V a kimeneten 3A mellet? Eléggé ki van centizve. Én 26-28V AC trafót raknék be.
(#) Ge Lee válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Nincs, ezt nem volt kedvem meg időm sem visszarajzolni.

Ha lenne egy éles fotó a kijelző nélkül, akkor vissza tudnám fejteni, hogy mit csinál ott a két LM IC. A neten minden fotó LCD kijelzővel együtt van, pont a lényeget takarja el Ha lesz időd/kedved, rakd fel valamelyik DC-DC vagy labortáp topicba, aztán úgyis megtalálom. Köszi!

Én meg inkább egy 12-13V-os trafót tennék bele meg egy kapcsolót, amivel átkapcsolható a graetz meg a feszültségkétszerező egyenirányítás. Mindjárt meg lehet felezni egy kattintással a bemenő feszt.

Nem az enyém, nálam csak néhány órát volt amíg kipróbáltam, megnézegettem hogy van ilyen is.

Ez lenne a legjobb megoldás. Esetleg középmegcsapolásos 24-28V-os trafó kapcsolóval. Így a hő is mindjárt csak 40-45W lenne, ami talán kezelhető.
(#) balog válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

Ha tranzisztorral párhuzamosan kötnék egy másikat akkor is megpukkanna vagy az úgy nem jó?
(#) granpa válasza balog hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

A tranzisztorok párhuzamosítása szokásos eljárás. Ne feledkezz meg az emitter ellenállásokról mindegyikhez. A téma képei közt megtalálod a kivitelezési módot.
(#) scooby_ válasza balog hozzászólására (») Jún 26, 2016 /

250VA-es 2x26VAC-s trafót javaslok használni, és táponként legalább 3-3 teljesítmény tranzisztort, az emittereiken 0,22R-os minimum 2W-os ellenállásokkal.
Ha digitális műszert is akarsz bele építeni, azoknak további teljesen különálló szekunder tekercsek kellenek.
(#) balint730 hozzászólása Jún 29, 2016 /

Sziasztok.
Elkészítettem a cikkben lévő panelmérő II-es kapcsolást, de nem működik és tanácstalan vagyok.
Rácsatlakoztattam a 12V AC-t de a kijelző világít, de nem jelez ki semmit. a P3-as potival a kontrasztot lehet állítani de azzal sem tudom elővarázsolni a szöveget.
A tápfesz-en kívül még mást nem kötöttem rá.
Mi lehet a gond, hol induljak el? Az baj lehet, hogy csak 11.2V AC van a 12V helyett?
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
(#) elactrofan válasza balint730 hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Üdv!

Proci van benne?
(#) balint730 válasza elactrofan hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Igen van, a PICkit sikeres programozást irt ki.
(#) janikukac hozzászólása Jún 29, 2016 /

Sziasztok!

Lassan, de biztosan elérkezek ennek a tápegységnek az élesztéséhez. A legtöbb alkatrészt már beszereltem, de néhány kérdés felmerült bennem. Sajnos nem minden világos az idegen nyelv miatt.

1)Kell-e csillám a két nagy tranzisztor alá, ha egy bordára kerülnek? (szerintem nem)
2)A nagy borda alatt lévő 3db. 3-as csatlakozó a 3 ventilátorhoz valóak? Ezek ugye mind 12V-osak?
3)A képen bekeretezett pirosban található szürke drót (?), meg az a réz színű akármi (?) micsoda? A citrommal keretezett helyre mit kell kötni?

egyik.jpg

(#) Mircsof válasza janikukac hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Helló!
A szürke egy Z alakú leszorító, ilyen szokott lenni a PC alaplapokon is. A réz drót meg a hozzá "tákolt hurok, amibe bele van akasztva.
Szerintem nem kell csillám, mivel a kollektor össze van kötve így mind egy. De figyelni kell, hogy a bordán keresztül ne legyen összekötve másvalamivel. Én biztos ami biztos alapon raknék alá.
(#) janikukac válasza Mircsof hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Nagyon köszi! Már csak a ventilátor kérdést kell megoldani.
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Jún 29, 2016 /

Ha hosszú távon jót akarsz magadnak, családtagjaidnak, ismerőseidnek:
- Az X4 és az X3 csatlakozót nem használod.
- Az X3 -hoz menő vezetékeket eltávolítod a transzformátor primer kivezetéseinek forrpontjaitól (a forrpontok maradjanak meg) az X3 forrpontjaiig, de legalább 8 .. 10 mm -t belőlük. A transzformátor primer kivezetéseitől mért 7.5 mm-en belül nem lehet a leválasztott résszel üsszefüggő fém vezető. Ez a 7.5 mm fémmentes legyen.
- Valahogy másként old meg a transzformátor primer tekercsének bekötését.

Megoldás lehet még a primer és a szekunder vezetékek között min. 2 mm -es kivágás készítése. De készíthetsz a forrasztási felületre az érintésvédelmi előírásoknak megfelelő bevonatot is.
(#) balint730 hozzászólása Jún 30, 2016 /

PIC-es panelmérő II-nél a háttérvilágítást csak az anód megszakításával lehet kikapcsolni? Mondjuk ha beforrasztok oda egy kapcsolot az ugy jó?
(#) scooby_ válasza balint730 hozzászólására (») Jún 30, 2016 /

Vagy az Anódon, vagy a Katódon, ez részedről szabadon választott, ahol kényelmesebb és kivitelezhetőbb. Én kiszedném a tüskesornak azt az egy lábát, és kivezetékezném a kapcsolónak.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
(#) padisah hozzászólása Júl 10, 2016 /

Sziasztok!
723-as IC-vel keresek 0-40 V 0-10 A labortáp dokumentációt relés vagy tirisztoros előválasztással. Elektronikai szakember vagyok, de nem akarnék tervezgetni, agyalni, hanem "pik-pakk" összedobnám, azért kellene teljes doksi, NYÁK-tervekkel, mindennel.
(#) Ge Lee válasza padisah hozzászólására (») Júl 10, 2016 /

50V-5A-eset találsz szőröstül bőröstül, abból meg tudod csinálni. Persze semmi értelme, az analóg labortápnak 1-2A-ig van értelme, annál többet kapcsolóüzemben kell csinálni a sokkal jobb hatásfok és a kezelhetetlen disszipáció miatt (4-500W-ra kell méretezni az áteresztők disszipációját és a hűtést).
Tirisztort sem tennék analóg táp elé, akkor inkább már a relé, de ha elég ha meg van felezve a bemenő DC akkor még az sem kell, csak a graetz kontra feszkétszerező átkapcsoló, egy fele feszültségű trafóval.
Kompromisszumos lehetőségnek ott van még a 723-as labortáp rajzom ami jóval egyszerűbb, viszont az IC nem kaphat 40V-nál nagyobb bemenőfeszt, tehát azzal nem lesz 40V kimenőd hanem csak 35-37V.
Következő: »»   640 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem