Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Egy jó labortápnál mekkora az elfogadható zaj?
Igen, jó lene, ha lenne valaki aki vállalkozó szelemű, és berendel belőle egyet. Ha jó, akkor meg bestbuy.
Amennyire tudom mezei buck konverter csicsázva. Nem pont ilyen de hasonló volt nálam, abban mezei LM25xx kapcsolgatott.
Íme, a kis csicsás! Bővebben: Link
Már szemezgettem vele. Mennyire lehet ez használható, alapvetően most a zajától eltekintve?
Majdnem egy az egyben ugyanaz a kapcsolás mint amit a kínai árul. Érdemesebb azt megvenni, mert 1800Ft körül van, és azon annyiért ott van még két sor LED kijelző is, ami mutatja a feszt meg az áramot (linkeltem már sokszor, meg a rajzát is közzétettem).
Leginkább akkut tölteni szoktam vele, de sok mindenre jó. A csicsásból hasonlókra gondoltam mint ami a képen van. Haverom vett belőle 1-2db-ot, nem panaszkodott rá.
Szia.
Ennek a tápnak is meg van a kapcsolási rajza? Ezen már LM2596 és LM2576 van (HV verzió). Az előző verziósban az SO8 tokozású buck converter állította elő az 5V-ot a mikrovezérlőnek, és volt még egy, ugyancsak SO8 tokozású IC, az pedig a FET-et hajtotta meg. Vagy csak simán le lettek cserélve, mert ezek nagyobb áramot bírnak, így jobban tudja hajtani a FET-et? És esetleg olcsóbb is egy LM2596, mint az eredeti 8 lábú IC? A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Üdv!
A segítségeteket szeretném kérni. Vettem két tápegységet ilyet: http://www.ebay.com/itm/Red-0-30V-2mA-3A-Continuously-Adjustable-DC...xVJfou és úgy szeretnép öket össze szerelni és bedobozolni hogy a két tápot külön külön is tudjam használni és +-30V ként is. Meglehet ezt csinálni és ha igen akkor hogyan és mivel lehet? A segítségeket előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Kell hozzá két trafó vagy táp első körben. Esetleg egy olyan trafó, aminek van két, egymástól teljesen független szekunder tekercse. Ezután kösd össze a tápot a labortáp paneleddel, majd készíts előlapot, csatlakozókat rögzítsd be. A két labortápegység eddig sehol nincs egymással kapcsolatban. Ha szimmetrikus tápként akarod használni, akkor az egyik 0V-ját összekötöd a másik pozitív kimenetével, ez lesz a közös pont, a GND. Ehhez képest mérve lesz + és - feszültséged.
Köszönöm és lenne még egy olyan kérdésem lenne hogy mekkora teljesítményű trafót kellene hozzá használni hogy egy jó kis labortáp legyen?
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
Ezt te magad is ki tudod számolni, nem? 30V-ot tud, és 3A-t, adj neki +20%-ot, és kész. Bár ekkora hőhöz 1 tranzisztor elég kevés, rövidzárlatban meg fog pukkadni. Persze nem azonnal, de nem kell neki sok idő. Az is kérdéses, hogy ami meg van adva, 24V AC-ból hogyan lesz 30V a kimeneten 3A mellet? Eléggé ki van centizve. Én 26-28V AC trafót raknék be.
Nincs, ezt nem volt kedvem meg időm sem visszarajzolni.
Ha lenne egy éles fotó a kijelző nélkül, akkor vissza tudnám fejteni, hogy mit csinál ott a két LM IC. A neten minden fotó LCD kijelzővel együtt van, pont a lényeget takarja el Ha lesz időd/kedved, rakd fel valamelyik DC-DC vagy labortáp topicba, aztán úgyis megtalálom. Köszi!
Én meg inkább egy 12-13V-os trafót tennék bele meg egy kapcsolót, amivel átkapcsolható a graetz meg a feszültségkétszerező egyenirányítás. Mindjárt meg lehet felezni egy kattintással a bemenő feszt.
Nem az enyém, nálam csak néhány órát volt amíg kipróbáltam, megnézegettem hogy van ilyen is.
Ez lenne a legjobb megoldás. Esetleg középmegcsapolásos 24-28V-os trafó kapcsolóval. Így a hő is mindjárt csak 40-45W lenne, ami talán kezelhető.
Ha tranzisztorral párhuzamosan kötnék egy másikat akkor is megpukkanna vagy az úgy nem jó?
A tranzisztorok párhuzamosítása szokásos eljárás. Ne feledkezz meg az emitter ellenállásokról mindegyikhez. A téma képei közt megtalálod a kivitelezési módot.
250VA-es 2x26VAC-s trafót javaslok használni, és táponként legalább 3-3 teljesítmény tranzisztort, az emittereiken 0,22R-os minimum 2W-os ellenállásokkal.
Ha digitális műszert is akarsz bele építeni, azoknak további teljesen különálló szekunder tekercsek kellenek.
Sziasztok.
Elkészítettem a cikkben lévő panelmérő II-es kapcsolást, de nem működik és tanácstalan vagyok. Rácsatlakoztattam a 12V AC-t de a kijelző világít, de nem jelez ki semmit. a P3-as potival a kontrasztot lehet állítani de azzal sem tudom elővarázsolni a szöveget. A tápfesz-en kívül még mást nem kötöttem rá. Mi lehet a gond, hol induljak el? Az baj lehet, hogy csak 11.2V AC van a 12V helyett? A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Üdv!
Proci van benne?
Igen van, a PICkit sikeres programozást irt ki.
Sziasztok!
Lassan, de biztosan elérkezek ennek a tápegységnek az élesztéséhez. A legtöbb alkatrészt már beszereltem, de néhány kérdés felmerült bennem. Sajnos nem minden világos az idegen nyelv miatt. 1)Kell-e csillám a két nagy tranzisztor alá, ha egy bordára kerülnek? (szerintem nem) 2)A nagy borda alatt lévő 3db. 3-as csatlakozó a 3 ventilátorhoz valóak? Ezek ugye mind 12V-osak? 3)A képen bekeretezett pirosban található szürke drót (?), meg az a réz színű akármi (?) micsoda? A citrommal keretezett helyre mit kell kötni?
Helló!
A szürke egy Z alakú leszorító, ilyen szokott lenni a PC alaplapokon is. A réz drót meg a hozzá "tákolt hurok, amibe bele van akasztva. Szerintem nem kell csillám, mivel a kollektor össze van kötve így mind egy. De figyelni kell, hogy a bordán keresztül ne legyen összekötve másvalamivel. Én biztos ami biztos alapon raknék alá. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
Nagyon köszi! Már csak a ventilátor kérdést kell megoldani.
Ha hosszú távon jót akarsz magadnak, családtagjaidnak, ismerőseidnek:
- Az X4 és az X3 csatlakozót nem használod. - Az X3 -hoz menő vezetékeket eltávolítod a transzformátor primer kivezetéseinek forrpontjaitól (a forrpontok maradjanak meg) az X3 forrpontjaiig, de legalább 8 .. 10 mm -t belőlük. A transzformátor primer kivezetéseitől mért 7.5 mm-en belül nem lehet a leválasztott résszel üsszefüggő fém vezető. Ez a 7.5 mm fémmentes legyen. - Valahogy másként old meg a transzformátor primer tekercsének bekötését. Megoldás lehet még a primer és a szekunder vezetékek között min. 2 mm -es kivágás készítése. De készíthetsz a forrasztási felületre az érintésvédelmi előírásoknak megfelelő bevonatot is. A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2016
PIC-es panelmérő II-nél a háttérvilágítást csak az anód megszakításával lehet kikapcsolni? Mondjuk ha beforrasztok oda egy kapcsolot az ugy jó?
Vagy az Anódon, vagy a Katódon, ez részedről szabadon választott, ahol kényelmesebb és kivitelezhetőbb. Én kiszedném a tüskesornak azt az egy lábát, és kivezetékezném a kapcsolónak.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2016
Sziasztok!
723-as IC-vel keresek 0-40 V 0-10 A labortáp dokumentációt relés vagy tirisztoros előválasztással. Elektronikai szakember vagyok, de nem akarnék tervezgetni, agyalni, hanem "pik-pakk" összedobnám, azért kellene teljes doksi, NYÁK-tervekkel, mindennel.
50V-5A-eset találsz szőröstül bőröstül, abból meg tudod csinálni. Persze semmi értelme, az analóg labortápnak 1-2A-ig van értelme, annál többet kapcsolóüzemben kell csinálni a sokkal jobb hatásfok és a kezelhetetlen disszipáció miatt (4-500W-ra kell méretezni az áteresztők disszipációját és a hűtést).
Tirisztort sem tennék analóg táp elé, akkor inkább már a relé, de ha elég ha meg van felezve a bemenő DC akkor még az sem kell, csak a graetz kontra feszkétszerező átkapcsoló, egy fele feszültségű trafóval. Kompromisszumos lehetőségnek ott van még a 723-as labortáp rajzom ami jóval egyszerűbb, viszont az IC nem kaphat 40V-nál nagyobb bemenőfeszt, tehát azzal nem lesz 40V kimenőd hanem csak 35-37V. |
Bejelentkezés
Hirdetés |