Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es féklámpa
Lapozás: OK   14 / 17
(#) reloop válasza lac1 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Szia! Kérlek nézz utána mennyi a LED-jeid nyitófeszültsége és megengedett árama. Ez alapján lehet csak tervet készíteni a meghajtásukra.
(#) lac1 válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Szia,

hogyan tudom ezt meg? Vagy eleve olyant veszek, aminek a boltban tudják az adatait?
(#) reloop válasza lac1 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Ha tudod a típusszámot, a gugli megmutatja az adatlapját (datasheet).
(#) lac1 válasza reloop hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Áh, bementem a boltba, kértem piros színű nagy fényerejű ledet, ezt kaptam, kész. De az eredeti kapcsolás az jó volt, azzal bírta simán.
(#) DöG-1 hozzászólása Márc 7, 2013 /
 
Fék/pozíciófény áram arányát érdemes 3-nál nagyobbra belőni (5-10×-es), különben nincs jelentős fényerő különbség. Színes ledekkel töredék teljesítmény kell, mint izzó + színszűrős megoldásnál, ugyanis utóbbi a fehér fénynek csak egy töredék részét engedi át, a spektrum többi része elnyelődik (+ amúgy is rossz a hatásfoka)...
Én is áramgenerátoros meghajtást csináltam, mert a feszültség erősen függ a fordulatszámtól. Ami megépült, az még huzallábasokból készült, robogóra. Schottky védődiódák nélküli 0. változatban még elfüstölt az egyik ellenállás, de most már "bolond biztos"
Max annyi ledet szabad sorbakötni, hogy alapjáraton se kezdjen csökkenni a fényerő fékezéskor (úgy rémlik, 3 párhuzamos string 5-5 soros leddet viselt el). A sötétvörös ledeknek kicsit kissebb szokott lenni a nyitófesze, viszont kicsit kevesebb lument szolgáltatnak.

-Huzallábasokból nem érdemes túl kis nyílásszögűeket választani, inkább még vízszintesen is széthúzni a fény terülését...
-Powerleddel a terítéssel nincs probléma, inkább a túl pontszerű fényerő jelenthet gondot (inkább nagy optikai felületről sugárzódjon a fény, amit pl, megfelelően szóró búrával, és/vagy hátrafelé -tükörbe- sugárzó leddel lehet elérni...), hogy ~közelről se vakítson.
(#) ja_kec hozzászólása Márc 16, 2013 /
 
Sziasztok.
Lenne egy kérdésem. Valaki tudna nekem adni egy olyan működő kapcsolási rajzot ami a led-nek a fényerejét felére csökkentené. 37 db ledről lenne szó ami robogó hátsólámpába lenne beszerelve és 12v-ról működne. Válaszotok előre is köszönöm.
Levente voltam.
(#) proli007 válasza ja_kec hozzászólására (») Márc 16, 2013 / 1
 
Hello!
Fogadok, hogy nem azt kérdezed amit szeretnél. De ne legyen igazam..
De a fényerőt lehet szabályozni pld. egy PWM kapcsolással, amit az 555-ös topikban találsz.
Továbbá a Led-ek előtét ellenállásával.
De a féklámpánál szerintem nem azt akarod,hanem hogy fékezéskor teljes fénnyel, helyzetjelzéshez meg fél fénnyel világítson. De az sem mellékes, hogy hogyan vannak bekötve a Led-ek pld.. Sorba, milyen csoportba. Mennyi az áramfelvétel, és kapcsolódik-e a lámpa a testhez. A kapcsoló a teste, vagy a tápot kapcsolja stb..
De van a féklámpának szerintem kidolgozott kapcsolása, és talán külön topikja is..
üdv!
(#) ja_kec hozzászólása Márc 16, 2013 /
 
Igen. Igazad van csak rosszul fogalmaztam meg a kérdést. Az égő helyére szeretném bekötni amin természetesen 3 szál van. Kaptam egy kapcsolást gondolom ez működik. Bővebben: Link
És hogyan lehetne bekötni a ledeket sorosan vagy párhuzamosan? És minden led elé kell ellenállás(1kohm-ra gondoltam)?
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) proli007 válasza ja_kec hozzászólására (») Márc 16, 2013 / 1
 
Hello!
Ez áramgenerátorral működik, nem kell a Led-ek elé igazából ellenállás. Pontosabban annyi jó lenne ami az áramot megpróbálja elosztania az oszlopok között. De mint látható, a Led-eket 4-esével sorba kell kötni, majd ezeket a csoportokat párhuzamosan.
De ez azért a Led-ek nyitófeszültségétől is függ. Mert ha négy nyitófeszültségét összeadod, és még hozzá adsz 2V feszültséget, az nem lehet több, mint az aksi minimális feszültsége. Ha még így is van tartalék többletfeszültség, akkor lehet még ellenállásokat kötni az áramelosztás érdekében. Tehát az egész úgy nézne ki mint egy létra, ahol a négy sorba kapcsolt dióda és egy soros ellenállás lenne a létra egy foka. Az áramgenerátort úgy kell méretezni, hogy az összes párhuzamos fokot el tudja látni.
Vagy is próbálkozni kell. Négy diódát sorba kötni, plusz egy pld. 470ohm-os. ellenállást, majd megmérni a diódák feszültségét, és az áramot. Ez után lehet eldönteni hány diódát lehet/kell sorba kötni, ellenállással ellátni, áramgenerátor áramát meghatározni, kiszámítani...
üdv!
(#) martin66789 hozzászólása Márc 18, 2013 /
 
Sziasztok
Szeretnénk egy ledes autó féklámpát csinálni superflux ledekből. Egy piros led nyitófeszültsége 2V, az autóban 10V..16V között lehet a fedélzeti vellany. Egy LM317-es stabilizátorral szeretnénk megoldani, hogy a 6 ledünk ha lehet, egyformán világítson szépen a 10V és a 16V esetén is.

* hogyan célszerű bekötni a ledeket
* mennyi mA áram kell hogy folyjon a ledeken
* guglizd ki az LM317 áramgenerátoros (current source) bekötését
* guglizz ki egy automatikus számolót, és határozd meg mekkora ellenállás kell az LM317 beállításához.
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Hello! Szép ez a "csillagos ég", de kérdés is van? Mert ahogy írod, nem tudni ez kérdés, vagy válasz, vagy feladat, vagy micsoda.. üdv!
(#) martin66789 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Egy barátom adta a feladatot hogy csináljak neki egy ilyen LED-es autóba való féklámpát.
*
Ha tudsz segíteni akkor csak ennyi lenne.

*Törölve, nem kell újra leírni, tudunk olvasni.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Felénk a kérdőmondatok végén kérdőjel van, a felszólító mondatokén pedig felkiáltójel.
- Mivel 6 Led van, mást nem igazán tehetsz, mint 3-asával sorba kötöd. Ekkor a két oszlop nyitófeszültsége 6-6V lesz. Alapvetően nem túl szerencsés, mert a többit el kell füstölni, de ez van.
- Ha egy LM317-et használsz, akkor nem az áramot célszerű stabilizálni, hanem a feszültséget, és két plusz soros ellenállással biztosítani az egyenlő áramelosztást.
- Vagy is célszerű az LM317-el a feszültséget 8V-ra stabilizálni, az még éppen belefér. ekkor a Led-ekre 6V az ellenállásokra meg 2V jut. (Egyébként a 10V badarság. Mikor van az autóban 10V? Mikor indítózik. Akkor meg a kutyát nemérdekli, hogy mennyire ég a féklámpa.)
- A Led áramot csak akkor lehet megmondani, mikor tudod a típust. Az ellenállást, csak ez után lehet kiszámolni. Az LM317 8V-jához meg van segédprogram itt is ha jól emlékszem. De kiszámolni sem tart soká..
üdv!
(#) martin66789 hozzászólása Márc 19, 2013 /
 
Ez lenne még a kérdésem:
* maxi gázon használva, 3W vagy 1W led az erősebb?
* Vajon mit jelent a lumen-per-watt ?

A rendes világítástechnikai ledek fényét - amik már majdnem úgy világítanak, mint egy lámpa - lumenben adják meg (a millicandela csalásos, ugye elolvastátok lentebb, miért)??
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Hello!
Ezt kérdezd meg azoktól, akik világítanak nagy teljesítményű Led-ekkel, mert nekem nincs egy sem. (De nem is nagyon barátkozok velük.) A fizikai fogalmakkal, nem az a baj, hogy nem tudni micsoda, hanem hogy "nincs a fejünkbe". Mert egy 60W-os izzóról tudod már kapásból mit várhatsz el. De egy 3W-os Led-től nem, bármi is van ráírva. A fénytani mértékegységek keverése/váltakozó megadása, csak a zűrzavar keltésére alkalmas módszer. (De eredményes.) Olyan mint a D-nyuszi, ami "akár kétszer addig tart"..
Használd a fejléc Válasz gombját, mert így a jó ég sem tudja kinek mit írsz..
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) tiggersoft válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Szia
Az első kérdésre a másodikban a válasz. Ugyanis a lumen/W határozza meg a LED hatásfokát.
Tehát egy jobb minőségű 1W-os is világíthat úgy mint egy gyengébb 3W-os.
Én több 1W-osra esküszök. Itthon ebből építettem több világítást is.
(#) martin66789 hozzászólása Márc 19, 2013 /
 
Az első kérdésemhez megtaláltam az LM317 feszültség stabilizátor kiszámolását de nem tudom hogy mit írjak be a megadott helyekre, valaki nézzen már rá hogy az első kérdésemben feltett értékek jók legyenek.
Még kellene a led bekötése hogy sorosan vagy párhuzamosan kellene ?
Az első kérdésemhez időközben találtam egy kapcsrajzot csak sok LED-el ha ez jó lenne az én kérdésemre akkor valaki átalakítaná hogy az működjön is (a képet mellékelem).
(#) martin66789 hozzászólása Márc 19, 2013 /
 
Valaki jutott már valamire??
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Hello! Miért sietsz valahova? Nem baj, hogy nem írtad meg mekkora áram szükséges a Led-ekhez és hogy ez csak féklámpa, vagy helyzetjelző is, valamint azt, hogy tényleg 6 Led lesz-e.. üdv!
(#) martin66789 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
A piros led nyitófeszültsége 1,62V vagyis 2V, és csak féklámpa és csak 6 LED lesz.
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Hello! Nincs vagyis! Vagy ez, vagy az. De az áram még mindig nincs meg..
(#) martin66789 hozzászólása Márc 19, 2013 /
 
10 és 16V között ugyanolyan fényerővel kellene világítania mind a 6 led-nek és az LM317-es stabilizátorral szeretném stabilizálni az áramot.
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Hello!
Jóember nem érted a kérdést? A Ledek nyitófeszültsége mondjuk 2V. De mi az az áram amin világít is. Mert az típustól függhet akár 20mA..700mA is lehet. De elfáradtam..
üdv!

FÉK.png
    
(#) martin66789 hozzászólása Márc 19, 2013 /
 
Elvileg 15mA láttam a neten.
(#) blackdog válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Tudnál legalább egy adatlapot linkelni a kérdésese ledről?
Itt most nem arról van szó, hogy a szobában világítson/villogjon egy LED aztán vagy jó a fényerő vagy nem.
[off] Akárhonnan is nézzük a féklámpa biztonságtechnikai eszköz (is). A hozzászólásaidból ítélve hanyagold ennek a megépítését. Még a végén valakinek nagyon fog fájni a felületes "munkád". És akkor nem jöhetsz, hogy de a HE fórumán ez és az ezt-azt mondta!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
(#) martin66789 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Megkérdeztem újra a barátomtól a feladatot és egy kicsit pontosabban mondta el:
Szeretnénk egy ledes autó féklámpát csinálni superflux ledekből. Superflux ledeket használunk, amiknek 50mA lehet az átfolyó árama, a nyitófeszültsége 2V. 6 ledünk van, aminek 10-18V-ig egyformán maxigázzal kell virítania. Emiatt a sima soros ellenállás nem megoldás, hiszen ha változik a tápfesz, akkor változni fog a ledekre jutó áram is. Ezért egy áram-stabilizátor (áramgenerátor, current source) kell.
Olyan áramkört szeretnénk, amit simán be lehet kötni a mostani autó féklámpa helyett, szépen virít, minél kevesebb alkatrész van benne, és minél kevesebb energiát alakít hővé???
Hogyan kell ezt megcsinálni ??
(#) proli007 válasza martin66789 hozzászólására (») Márc 19, 2013 /
 
Hello! Pontosan úgy, ahogy lerajzoltam, csak az R ellenállások helyett 43ohm-ot kell betenni. Az LM317 a feszültséget stabilizálja 8V-ra. Ha a három Led-en 6V esik, akkor az ellenállásokra 2V marad. Az áram pedig 2V/43ohm=46mA lesz. A stabnak kis hűtőborda kell, mert kb. 650mW-ot fűteni fog. De elég, ha egy kis alulemezre lesz szerelve. üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
(#) oreg1965 hozzászólása Márc 26, 2013 /
 
Sziasztok!

Van 3 sorba kötött 5 mm-es LED-em, egy 100 ohmos előtét ellenállással és egy kis diódával sorba kötve. Az a kérdésem, mi a fenének a LED-ekkel sorba kötni még egy diódát is?
Világítanak rendesen, semmi gond, csak nem értem, mi a dióda szerepe...
Kösz.Öreg
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
(#) proli007 válasza oreg1965 hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Hello! Csak akkor lenne értelme, ha váltófeszültségről működne, mert a Led-ek záróirányú átütőfeszültsége kicsi. Vagy feszültség csökkentés lett volna a cél, de akkor nagyobb ellenálás ésszerűbb választás üdv!
(#) nedudgi válasza oreg1965 hozzászólására (») Márc 26, 2013 /
 
Fordított bekötés elleni védelem.
Következő: »»   14 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem