Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lézershow építése

Témaindító: sportcipo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   116 / 138
(#) Djatis hozzászólása Jan 14, 2014 /

Üdv!

Igaz csak kismértékben tartozik ide a kérdés de mégis szerves részét képezi a topiknak.
Csak egy kérdés amire máshol nem találtam választ.

Az átlagos diszkófüstökre érzékenyek az optikai avagy a gázszenzoros füstérzékelők?
Vagy nyugodtan lehet használni a lézerhez és nem fog becsipogni ?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
(#) epyn válasza Djatis hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

Idézet:
„füstökre érzékenyek az optikai avagy a gázszenzoros füstérzékelők?”

Legutóbbi karácsonyi party-n többször is megszólaltattam a riasztót.Szóltak hogy kicsit érzékenyen hagyták a rendszert a legutóbbi felújitások,hegesztés köszörülések miatt
,ne állitsam a gépet komoly füst teljesitményre.Amúgy a tulaj hazert használ de a beállitás miatt igy is beriasztott.
Tehát igen,érzékenyek,beriaszthatnak,de mindegyiket lehet kevésbé érzékennyé tenni.
(#) epyn válasza Djatis hozzászólására (») Jan 14, 2014 /

De azt nem árt előtte tudni,a rendszer zárt,vagy a tűzoltóság is kapni fog értesitést,nehogy medencés party legyen a végén... Rossz esetben meg is büntethetnek.
Egy tűzjelzőt,vagy füstérzékelőt semmi esetre sem szabad kikötni,ember életeket menthet!
Egyeztetned kell a hely üzemeltetőjével,ha kell végezz el egy tesztet.
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2014
(#) epyn hozzászólása Jan 16, 2014 /

Nem tudom mennyire lesz ez ismerős Nektek:
http://laserroom.org/
Egy -egyelőre-ingyenes jelenleg még fejlesztés alatt áll lézershow programocska.
Átalakitasz hozzá egy USB 5.1 hangkarit és szerintem működni is fog.
Jobban néz ki mint a popel,vagy a rém egyszerű,de nagyszerű NLS.
Töltsd amig lehet,mert a fejlesztő nem garantálta az ingyenességet mindvégig.
(#) Beles válasza epyn hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Nem rossz, de azért van még mit csinálni rajta
(#) epyn válasza Beles hozzászólására (») Jan 16, 2014 /

Idézet:
„jelenleg még fejlesztés alatt”
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2014

Tudom, olvastam.

Ha elkészül a végleges formájában szerintem nagyon jó lesz....
Most próbáltam ki és bár nekem nem USB hangkarim van(2ch notebook hang) de simán felismeri és kezeli azt is.A winamp mellett kijöttek vezérlőjel hangai is mikor aktiváltam a lézer kimenetet.
Le a kalappal a fejlesztő előtt.
Nem is fogok csodálkozni,hogy nem adja ingyen majd,de mindenképp meg fogja érni a pénzt,nem hiszem hogy sokba fog kerülni.Már igy is jobb mint bármi amivel eddig találkoztam ebben a kategóriában.(spaghetti,NLS,popel,laserboy stb)
Gyak. csak egy multicsatornás hangkari kell,amihez egy DC korrekciós erősitőt kell összeépiteni a kicsatoló kondik elé beforrasztani és működik is.
Kár hogy az FB3se-hez nem tud irni támogatottságot,kipróbálnám szivesen.De még mindig tervezem egy 5.1 USB hang vételét,azzal mindenképp betesztelem majd!

Amit csinálok DLL-t a mambához, az is ugyan ezt tudja, kiválasztod a hangkártyát, és már megy is. Csak mivel nincs lasershowm, még nem tudtam tesztelni, ehez kellett volna a segítsége valakinek. Úgyhogy egyelőre áll az én projektem, de majd tervezek venni galvokat, és akkor folytatom én is. Egyébként ha már meg van egy program, onnantól kezdve nem nehéz bármilyen showkártyához megírni a drivert, csak a kártya leírása kell hozzá, azt ugyebár meg sehol nem adják . Gondolom ezért nem tud ő se FB3se-hez támogatotságot írni. Jó buli egy saját lasershow programot csinálni, főleg ha többen is csinálják. Én még csak ott tartok, hogy az ILDA file-t be tudom olvasni, ki tudom rajzoltatni a képernyőre.

Egy hardware támogatottságához nem árt ha a gyártó ad egy nyilvános fejlesztő készletet,SDK-t.
Gondolom erre célzol a leirással kapcsolatban.
A Pangolin FB3SE/QS csak saját programokkal működik együtt(LD2000,QS,Beyond)Nincs hozzá SDK.

Szerintem is jó dolog egy saját programot irni,bár fogalmam sincs ez hogy is néz ki.

Szóval ha jól értem:van program,amihez Te csináltál egy hardware-t és windows driver file-t,de a szkópon kivül nem tudod letesztelni?Galvókkal,lézerekkel.

Ha készitesz -ingyenesen- DAC-ot és mellékeled a meghajtó file-t,programot,akkor szerintem lesz aki letesteli neked.
Ha rosszul értelmeztem bármit az esetben hagyd figyelmen kivül a fenti sorokat.

Helyesbítek!
A mambához készítettem csak drivert, amihez csak hangkártya kell, + az említett DC korrekciós erősítő.

Valamint tervbe van véve egy saját lasershow software, amivel csak odáig jutottam, hogy ILDA fileokat tudok kezelni. Ha elkezdek vele aktívabban foglalkozni, mindenképp jelzem, és akkor tesztelhetjük!

És igen, valami SDK-ra gondoltam, de ilyen tuti soha nem lesz hozzá

Ha csak az átalakitott hangkari kell,az nagyon jó.
Most be kell ruháznod egy galvó szetre és ha nincs legalább egy lézersugár forrásra.

A program irásakor a minőségre figyelj,mert nem csak a hardware játszik szerepet a kimenő jel tisztaságában.
Jó példa erre az ishow program/DAC és a spaghetti program viszonya.
(#) epyn hozzászólása Jan 17, 2014 /

Rég nem készitettem videót audience nézetben,ime hát egy friss anyag:
http://www.youtube.com/watch?v=MQ2dm_jCxro&feature=youtu.be
(#) tybord hozzászólása Jan 18, 2014 /

Akkor Pár kép Kész Lett a Negyedik RGB Is

http://youtu.be/IOh0MF9hU2k
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) epyn hozzászólása Jan 18, 2014 /

Minap fotóztam egy lehetséges kliensnek(lézershow megrendelőnek),illetve élőben is megtekintette.
Ez az én kicsi 'Global Rainbow'-m
(#) Beles válasza epyn hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

A szembe szomszédok már biztos jól ismernek
(#) Szabi1 válasza epyn hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Engem érdekelne, hogy milyen típusú lézerdiódák, és milyen galvó van bele szerelve.
Esetleg érdemes kész RGB modult vásárolni?
Ha öszegyűl a pénzem én is szeretnék rendelni kínából, s csinálni egyet.
(#) epyn válasza Szabi1 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

2x ML501P73(sugár egyesitve )
Osram PLTB450B
Zöld dpss 5W 808nm infrával
30kpps PT-30k(átalakitott szervó erősitővel)

Fogalmam sincs megéri-e kész RGB modult venni.

Ha öszegyűlik a pénzed és lesz annyi hogy alkatrészekből épitkezz,nem kell hatalmas fényerő
én a single mode diódákat ajánlanám:
Bővebben: Link
Aki ilyenből épitkezett(külföldi,jártas és tapasztalt lézeresek)azok mind valami új dimenzióról beszélnek....
Persze a fényerőt fel kell áldozni a tiszta minőségi lézersugarakért.

mindegy nem tudja offba rakni ez a szerencsétlen motor,ezért szerkesztettem át ilyenre
(#) pz87 hozzászólása Jan 18, 2014 /

Már majdnem befejeztem az áramgenerátor nyák tervezését.
Szimulátorban is lefuttattam és kicsit módosítani kellett pár értéken.
Ti használtok zener diódát párhuzamosan a lézer diódával kötve?
Nem tudom érdemes lenne-e pl. 4,7 vagy 5,1V-osat egy 445nm-es diódához, mert a bekapcsolási tranzienseket lehet megfogná, habár elég lassúak ilyen szempontból.
(#) epyn válasza pz87 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

http://www.lasorb.com/
Amig nem voltak,addig antiparalell schottky 10nF +1kohm használtam.
Bevált,de akkor is jobb a lasorb.Ha nem hiszed,keresd a jútyúbon a 25kV(!)-os tesztet!
(#) Djatis hozzászólása Jan 19, 2014 /

Sziaszrtok!

Valaki tudna segíteni hol tudnék galvóhoz mágneseket beszerezni mert most azt tervezem hogy plusszban építenék egy legalább 40 k sebességű szettet.
a méret legalább 3x20 mm legyen és minnél erősebb minimum n48
ilyen pont van az euromagnetnél is csal az vele a baj hogy axiálisan van mágnesezbe és az nem jó.
ilyet hol lehet radiálist kapni ?
(#) pz87 válasza epyn hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Régebben olvastam erről a Lasorb-ról, tényleg ennyire jó?
Megfogja az áramgenerátor felől érkező tranzienseket is nem csak ESD védelmi szerepe van?
Véletlen nincs neked elfekvőbe 1-2db kék lézerdiódához való, vagy nem tudsz egy olcsó helyet ahonnan tudnék rendelni ebay-en kívül?
Ha jól látom 7-8 USD-ért már lehet kani csak ezekről a helyekről a posta több tíz dollár.
(#) epyn válasza pz87 hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

A lézerdiódákhoz tervezték.Mindhez van,a félvezető összetételétől függően.
Alkalmas a már emlitett bekapcsolási tranziensek,ESD elnyelésére.
405nm dióda nyúzás
Gyakorlatilag a hőmegfutás,túláramon kivül minden ellen véd.

Sajnos nincs plusz,csak annyit vettem amennyire szükségem volt, innét
A posta 6,7€(9$)
(a lézert és az olcsó szavakat nem kell összepárositani)
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Annyival kiegésziteném:
Amig nem voltak a diódáimhoz ezek a lasorb-ok,hiába van egy bekacsolási késleltetés a dióda meghajtóimon,mikor áram alá helyeztem a projektort,a kék és a vörös felvillant.(de sosem ártott nekik,szerencsére)
Azóta ez is megszűnt.
'Némán' kapcsol be és a beállitott késleltetés után lesz csak aktiv az áramgenerátor.

Elég jól hangzik, akkor valószínű venni fogok.
Köszi!
(#) pz87 hozzászólása Jan 19, 2014 /

Amúgy kis érdekesség, hogy szimulátorban futtatva elég nagy jelentősége van a C1 visszacsatoló kondinak és az R8 ellenállásnak moduláció mellett.
15Khz felett már láthatóan lassul 1nF C1-el, 470-560pF hozza a legjobb eredményt.
Ugyanígy az 0,1 Ohm -os sönthöz már nagy az 1K-s R8-as ellenállás, ide a legjobb érték az 560 Ohm.
AZ R7-es 100 Ohm pedig tökéletes, 20 Ohm alatt begerjed és elszáll az egész.
Persze a valóságban lehet teljesen máshogy viselkedne...
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2014
(#) epyn válasza pz87 hozzászólására (») Jan 19, 2014 / 1

Valójában,FET függő.A kondi a gate kapacitás (Ciss)visszahatását csökkenti az opamp kimenetén.
Nekem a most használt FET-tel 2.2nF/750ohm egy jó értéknek bizonyult.(nem szimuláltam,nem mértem)
Kisebb kapacitással valamiféle furcsa anomália fordult elő:a diódák szaggatottan működtek nagy sebességen(15kpps felett) főképp az infra,tehát a zöld lézernél volt nagyon zavaró.
jellybeaning_1
jellybeaning_2
5nF felett pedig annyira lelassult az egész,hogy jól látható csikot hagyott a lézer,amit a programból sem tudtam eltüntetni(blanking delay,vagy shift fader)

Segithetnél:milyen programmal és hogy szimulálod az áramkört?Köszönöm.
(#) dB_Thunder válasza pz87 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Ha tranyót használnál nem kellene lassítani a vezérlést, max 22pikoval..
Szimuláld le.

Én is kihajítottam a fetet egy fesz szabályzóból, és lám megszűnt annak a gerjedése, amiért nem szabályzott szinte sehogy se. Ahelyett hogy rongyosra lassítottam volna a vezérlését..

Ni multisim.
Az első 560pF, a második 1nF.
(#) epyn válasza pz87 hozzászólására (») Jan 19, 2014 /

Őszinte leszek,nincs sok gyakorlatom a szkóp értékek leolvasásában,de az 560p-val valóban szebb a jelalak.De ez egy szimuláció.
Mindamellett használhatsz BJT-t is a teszthez.
Nekem az áramgenerátorom működik jól és frankón,(az a bizonyos kondicsere után)nagyobb problémám a dpss hőfokfüggése.
Hiába a jó TEC vezérlés,ha a konstrukció gyenge. :/ De ez nem tartozik most ide.
Következő: »»   116 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem