Fórum témák
» Több friss téma |
Szia ismét. Arra gondoltam hogy igazábol nekem nem kell a tul pontos kapcsolás viszont a 12V kell és esetleg egy feszültségosztoval megoldhato?? Nincs nagy áramfelvétel ugysem 4 led meg az ic. Vélemény?
Szia! 12V-hoz a 3,3k-t váltsd ki 8,2k ellenállással. Bővebben: Link
Sziasztok!
Segítséget kérnék tőletek egy kapcsolással kapcsolatosan. Megépítettem egy hőfokmérő kapcsolást, de nekem finomabb beosztásokkal kellene hogy mérjen. Pontosabban 10°C helyett 5°C-os finomsággal. A mérési tartomány pedig 70-115°C-ig változna. Mit kell megváltoztatnom a kapcsolásban? Bővebben: Link Köszönöm előre is a segítséget!
Hello!
Kicsit át kell alakítani a kapcsolást. - A szimulációban látható, hogy ha a 47kohm-os termisztor alá, 10kohm-os ellenállást rakunk, akkor 70..115 fok között, a feszültség kb. 700mV..1V között változik. - Tehát a Ref-Lo és Ref-Hi pontokat erre a feszültségre kell beállítani a belső 1,25V referencia feszültségről. - Mivel a Ref-Hi és Ref-Lo lábak között az IC-ben 10kohm-os ellenállás van (feszültségosztó háló), a Ref-Lo alá, és a Ref-Hi fölé egy-egy ellenállást kell tennünk ennek érdekében. Ez kb. 8,3k és 23k. Tekintve hogy a termisztorok között eltérések vannak, ezeket az ellenállásokat célszerű trimmerrel helyettesíteni, és az alsóval a 70 fokos, a felsővel a 115fokos jelzési értéket beállítani. - Az ábrán feltüntettem, az LM3914 lábszámait is ahova kell kötni ezt a hálózatot. (1,2k a meglévő Led-áram beállító ellenállás) üdv! proli007
A problémát valószínűleg a tápfeszültség(-gek)-nél kell keresni. Talán két dióda beépítése mérsékelni fogja a jelenséget. Lásd a mellékelt rajzon. Egy próbát megér.
Helló!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget és a mellékelt kiegészítéseket!! A hét közepén lesz egy kis szabadidőm akkor meg is építem ezt a módosított kapcsolást és letesztelem Majd beszámolok, hogy sikerült. Még egyszer köszönöm!! Üdv!
Üdv!
Erősítő építés tervezési fázisában vagyok és azt szeretném megvalósítani, hogy 50k hangerő potméternek sztereó potmétert alkalmazok és a másik kimenetét (nem tudom hogy mondjam máshogy ) felhasználom lm3914-nek. Így hangerő poti állását led soron lehet látni. Probléma ott adódik, hogy nem tudom hogy mekkora feszültséget adjak a potinak és hogy milyen külső alkatrészeket alkalmazzak ahhoz hogy legalsó állásba egy led se világítson maximum álláson pedig mind a tíz. Ebben kérnék segítséget, köszönöm előre is!
Szia! A potit kösd a 4, 5, 6 lábakra úgy, hogy a csúszka az 5-ösre kerüljön.
Amennyiben logaritmikus potenciométert használsz LM3915-tel lesz elfordulás arányos a jelzés.
Hello!
Csak éppen a poti "logos", pont azért, mert a hangerő érzet meg nem. Akkor most mi van? üdv! proli007
Üdv!
Lin. potit használok azért is gondoltam lm3914-re. Hangerő érzet ebbe az esetbe meg nem is fontos mer csak a hangerőszabályzó állását akarom szemléltetni. Egyébként reloop-nak meg neked dicséret jár mer két kérdést két különböző topicba ti ketten tök gyorsan válaszoltatok meg
Szia! Becslésem szerint az LM3914 logaritmikus potival 50% elfordításnál 1-2 LED-et kapcsol be.
Közben a probléma megoldódott. Vagy elmélyült.
Hello!
Ebben viszont mélyen igazad van.. Mert a poti másik fel is logos.. üdv! proli007
Üdv!
Megépítettem a kapcsolást és bekapcsolás után az összes led világít, potival nem tudok állítani semmit Valami ötlet? vagy rossz a kapcsolásom ? Köszi előre is...
Szia! Ez a kapcsolás így nem jó semmire. Mit szeretnél vele elérni?
jun 11. tettem fel kérdést és te is válaszoltad meg (#1244579), még ezen az oldalon van. Lehet félre értettem a válaszod..
Bocs, nem emlékeztem. Kösd össze a 6-7 és a 2-4 lábakat
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy feszültségmérőt az autóba lm3914-gyel. Úgy képzeltem el, hogy a 10 ledből annyi világít oszlopszerűen, amekkora épp az adott fesz, tehát nem egyetlen led világít. Mivel a kocsiba lesz, így kb. 10-15V-ig kéne mérnie. Úgy gondoltam, hogy egy ledenként 0,5V-tal emelkedne a feszültség. Így pl.: 10,5V-tól indulna és 15V lenne a vége. Nézegettem az adatlapot, sejtem, hogy az első kapcs.rajzzal kéne valamit csinálni, de inkább kérdezek. Szóval ehhez kérnék egy kis segítséget! Köszi előre is!
0,5V lépés elég nagy, nem lesz jól használható. Számjegyes kijelzőt használj inkább. pl. ilyet, és akkor 0,01V pontosságú lesz a kijelzés.
Sziasztok!
Hozzáértő segítségeteket szeretném kérni! Szeretnék építeni egy áramkört amely egy lineáris ellenállás-változást jelez ki LEDekkel, (ezért gondoltam az LM3914-re) 185,5Ohmtól kezdve 26,5 Ohmmal csökkenve 7lépcsőn át 26,5 Ohmig (Tehát: 1Led:185,5; Led:159; 3Led:132,5; 4Led:106; 5Led:79,5; 6Led:53; 7Led:26,5). Mivel az áramkörtervezés igen távol áll tőlem, bízom benne, hogy tudtok nekem ebben segíteni. A panelt egy kapcsolási rajz alapján már meg tudom építeni. A segítséget természetesen valamilyen formában meghálálnám! Előre is hálás köszönetem!
Szia! Mekkora a tápfeszültség, van-e valamilyen szempont mekkora áram folyjon a 185,5 ohm ellenálláson? 10mA LED áram megfelel? (20mA a plafon) Netán üzemanyag szintjelző? Csak azért kérdezem mert abban nem feltétlen lineáris az ellenállás. Szívesen lerajzolom
Szia!
Jogos, hogy hiányos volt a bejegyzésem! Illetve talált süllyedt Üzemanyag szintjelző lenne. Ergo stabil 12V lenne a táp és 10mA bőven elég a kis téglalap ledeknek. A szintjelző ellenállásértékeit pedig kimértem literenként. Valójában 23-30Ohm között változik az 5literenkénti eltérés ezért vettem egy sima átlagot.
A rajzot - bár nagyon egyszerű - már holnapra hagynám, a poti egyik vége gondolom testen van.
Igen testen van a poti másik vége. Illetve nem tudom mennyire okoz gondot, de teljesen porszáraz tanknál szakadást mutat a poti. Kiszerelve 0 és 200Ohm között mér de ha beszerelem és teljesen lent van a tank alján az úszó akkor már szakadást mutat, gondolom túlmegy a csúszkája a szénrétegen vagy ami van benne. Bőven ráér holnap
Előre is hálás köszönetem!
Első körben berajzoltam az IC tömbvázlatába, hogy átlátható legyen az elgondolásom.
Tele tanknál az 1k trimmerrel kell kalibrálni, hogy épp világítson mind a hét LED. Ha pontos 12V-ot kap, az 5-ös lábon kb. 2V legyen. A későbbi feszültségingadozás nem fogja zavarni a híd kialakítás miatt. A 7-8 lábak közötti ellenállás értéke 1,2k. A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2012
Hello!
Ügyes! De nem 2V-nak, hanem kb. 2,3V-nak kel lenni, mert 185,5ohm mellett, már az első Led-nek jelezni kell. (Nem itt kell a hídnak kiegyenlítettnek lenni.) Amúgy érdemes lenne a poti szabályozási tartományát csökkenteni a könnyeb beállíthatóság miatt. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |