Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 97
(#) gtk hozzászólása Máj 22, 2010 /

Sziasztok !
Bahuztam a VFO-t 137.620 MHz-re, es modulaltam PC-rol.
Erdekes modon 137.9125 MHz-en tudtam venni, korabbi veteli frekin meg sem szolalt.
Hogy lehet ezt ertelmezni? Nem tudja pontos frekire behuzni a PLL az oszcillatort? Vagy akar modulalas problema is lehet? (Az NWT 500 meromuszernek van FM modulalasi lehetosege a DDS referencia oszcillatoranal, a PLL hurokszurojebe bekotve. Tobbet nem tudok rola.)

A vevo vcap dioda feszultsege 137.620 MHz-en 1.4V koruli.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Szia!

Az valamelyik másik NOAA lehetett. Én állandóan hallom a jellegzetes kattogást, akkor is ha a föld másik oldalán vannak a műholdak. Nem pontosan az adás frekvenciáján hanem kb egy százassal arrébb. Ha szárazföld fölé érnek akkor elhallgat, de ha óceán vagy a déli sark jege fölött halad, akkor néha meglepően nagy térerővel jön, de csak kattogás, a sípolás nem jön át.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Szia. Érdekes. Valószínűleg én is ugyan azt hallottam, mert nekem is valamivel nagyobb frekin jelent meg, mint amin a műhold adott. Viszotn az az érdekes, hogy elég nagy térerővel jött, olyan volt mintha közvetlenül a fejem fölött lett volna a hold.
(#) pucuka válasza Novak hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Hát, ez a százegynéhány MHz, még éppen az ionoszférikus terjedés felső határán van, képes az ionizált rétegek között mint "hullámvezetőben" terjedni. Majd ha kisüt a nap, és melegszik az idő, a MUF lecsökken, és nem lesz ilyen.
amatőrőknek tudni kéne
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Szép estét!
Ha lehetséges, csinálj egy hangfelvételt erről az érdekes vételről. Lehet, hogy valamelyik Meteor éledt fel. Viszont az "állandó" kattogás érdekes. Szporadikus E-vételt én még nem hallottam NOAA-tól.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Mondjuk ilyet még én sem hallottam a NOAA ról, (nem is hallgattam soha) de az amatőröknél 144 MHz -en létezik.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Igen, tudom! Annak idején rengeteget TV-DX-eztem, meg FM-DX-eztem. A nyári időszak ideális a távolsági ionoszférikus vételre. Volt, hogy a helyi rádióadót elnyomta egy arab adás. Volt káosz az éterben
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Szia, most a munkahelyemen vagyok, de majd ha holnap délelőtt otthon leszek, és lesz ilyen megint, akkor felveszem. Kíváncsi vagyok mit mondatok rá.

Ebből is látszik, hogy miközben ezek a fránya rádióhullámok csak úgy terjedgetnek kedvük szerint, piszokul nem érdekli őket, hogy mi ül a hátukon. Illetve ez sem egészen igaz, mert az útközbeni kódorgásuk alatt jelentős fázis hibákat generálnak (jitter) ami miatt a digitális jelek dekódolhatatlanná válhatnak. És kiderül, hogy az analóg átvitelnek is vannak előnyei, mert nagy a redundanciája.

Még szerencse, hogy az APT-adás analóg.

Gondolom nem véletlenül.
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Remélem megismétlődik, és valóban a Meteor APT-adása lesz. Hangminták: Bővebben: Link

Ez egy közönséges analóg fax adás. A hatvanas években, amikor kitalálták ezt a műholdas leképezést, még csak erre futotta. Ezeken a műholdakon van egy nagy felbontású (HRPT) leképező rendszer is, az már persze full digitális, és persze a mikrohullámú tartományban működik az adója. Annak a vételéhez követő-antenna meg komoly vevőberendezés kell.
(#) Ferkógyerek válasza kadarist hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Ez nagyon jó oldal!
Amit én hallottam az a Meteor1-14 hangmintájára hasonlít legjobban.
A sípolás nélkül, de az alatta lévő "lüktetés" teljesen azonos.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 23, 2010 /

Az én hangmintám így néz ki. A frekvencia 137,6MHz a felvétel időpontja 11:15.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Ez az Pontosan ugyan ezt vettem tegnap én is. Elég hosszan, állandó jelerősséggel.
(#) pucuka válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

A gépezeteden meg tudnád-e nézni a moduláció spektrumát, mert a hang alapján A1 -nek tűnik,
(szaggatott modulálatlan vivő) és ennek ilyen formában nem sok értelme van.
(#) gtk hozzászólása Máj 23, 2010 /

Sziasztok !

Nekifogtam attervezni a keverooszcillatort. Ujra akarom epiteni dupla NYAKra.
Feltoltenem megtekintesre. Szerintetek jo lesz igy az elrendezes?
(#) Ferkógyerek válasza pucuka hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Erre alkalmatlan a rádióm. A térerőmérő része nagyon érzéketlen. A zajzár 50%-os állásánál jelenik meg az első vonalka a térerőmérőn és a szkop panel is innen nyeri az információt.
Viszont nemrég ment el a NOAA 17-es Franciaországtól nyugatra 7° maximális elevációnál, a rádiót kicsit mellé hangolva eltűnt a sípolás és megjelent ugyanez a jel.
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Ebben a sávban sok más műhold adását is lehet hallani. Katonai, kommunikációs holdak működnek itt. Meg persze olyan is, amely ellenőrizetlenül működik.
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Szia! Azon eroteljesen elgondolkodtam van- e ertelme smd vonalra indulni? Amennyi problemat megold, annyit hoz, tehat a fokozatok kozel kerulnek egymashoz, rahatas stb. Visszakeresve a rajzot en egy csikszeru egyoldalas panelt terveznek ugy, hogy korba folia van es a fokozatok balrol jobbra kovetik egymast. Hozzatartozik a dologhoz hogy korabbi hozzaszolasaoimat tekintve en elmleti szakamber vagyok tehat a tied elgalabb szol, de amugy nekem NE612 vel eleg jol szolt egy csik panelom manhattan stilusban is, a TBA120 verzioszamaival szivtam sokaig. Jo Munkat!
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Koszonom a tanacsokat. Mondjuk amit feltoltottem rajzot, azon nem latszik, de tele van pakolva atkotesekkel a GND oldalra.Foleg az oszcillator es a levalasztoerosito kornyeken. (ez lenne az uj valtozat,..)
Valami folyton gerjed. Kikeszitett. A PLL be van allitva mondjuk 143.125MHz-re, a frekimero meg mutat 90 MHz korul, amit a vcap feszultseg es a tekercs allapota alapjan inkabb valosnak tartok. Nem tudom elhinni, hogy nehany alkatresszel ennyit lehet szivattyuzni. Raadasul arnyekolas is volt legutobb rendesen. PLL hiba kizavra, PC-rol vezerelve is ugyanez volt. Ezek a regi 30V-os vcap diodak hasznalhatoak ? Sajnos csak ilyeneket kaptam itthon.
Nem szol, eppen ez az. Amig nem volt elofok, addig vettem a helyi adokbol nehanyat. Jol szolt a tba120. De akkor is egesz mas frekvenciat mutatott a frekimero mint a veteli freki + a KF.

Rajzolgattam egy kicsit, kb. ilyen felepitessel allnek neki, megprobalom befejezni este. Azert jo mert a kezaloszervek is kb ilyen sorrenben jonnek a dobozba, meg gyartani is egyszerubb. Parat ugyan mar gyujtottam ki, de ez a csik forma nem gerjedt eddig sehol. A TBA120 tud szivatni alapbol... probald ki 100 Mega korul mit reagal az adokra, jobban meg lehet hallani zenen ha valami gubanc van. A pll majdnem kesz, de sajana kaptam egy defektet a mocin, most azzal jatszom. Talan holnap vagy holnaputan elesben tudom inditani.

forumra.JPG

(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Jo lenne latni az alkatreszeket is. Mod: ja latni, csak en nem latok,...
En PLL-modult terveztem sajatot. Jelenleg csak 15, 17, 18 NOAAkat tudja 5.5MHz KF-el. Ez kesobb ha mar latom ertelmet kap egy rendes szoftvert, hogy lehessen bevinni "barmilyen" frekit nevvel, KF +- -al, stb.Bővebben: Link (a szoveg a kijelzon kamu, ez meg csak kijelzo proba volt...)
(#) Novak válasza gtk hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Ha esetleg sikerül PLL terén valami kiforrot dolgot összehoznod, az engem is érdekelne.

Probald ki Pll nelkul, tehat valamilyen kulso oszcival adj neki lokal jelet es nezd meg mit csinal ugy!

Teljesen igazatok volt a hordozhato antenna eseten az FM vevok antennajara gondolni. Hetek ota a vizszerelo boltokat jarogattam becsavarhato rez alkatreszek utan kutatva, de ez nem jutott eszembe. Talaltam Ebay-en antennat 3 E Ft lenne hozza az anyag ami meg elfogadhato a ha a sulyan nezem. Az egeszet ossze lehet hajtani 15 cm hosszura, plusz par meter koax, idealis a kitelepulesre!
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Máj 23, 2010 /

Ha latok eredmenyt a radiommal, rogton nekiallok megirni a programot rendesen.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 24, 2010 /

Sziasztok!

Tettem fel egy videót amin látható hogyan megy a vétel. Remélem még többen kedvet kapnak a kipróbáláshoz.
(#) szendi001 hozzászólása Máj 24, 2010 /

Kilkkeltem egy ilyenre Ebayen, par ora aztan meglatjuk, ha minden jol megy kap egy S042P-t egy kvarcal aztan hajra .Tuti h nem bontom meg... Most epitgetem a Pll oszit lefenykepezem ha kesz.

Hitachi.JPG

(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 24, 2010 /

Hangold át! Légyszi...
Következő: »»   32 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem