Fórum témák
» Több friss téma |
Folyamatosan próbálkozz, amíg áthalad felettünk.
Köszi, csak a zajzár feloldásához folyamatosan kell nyomnom egy gombot, elég kényelmetlen, majd berögzítem valahogy. Holnap kipróbálom, már jó idő van a szabadban.
Miért ne lenne jó? 100 MHz en már olyan kicsi a behatolási mélység, hogy nem nagyon számít, hogy miből van. Persze valamivel jobb lenne ha ezüstözve lenne, de az sem sokat számít egy antennánál. Lehetne vasból is, ahogy volt már rá példa. (vidéken volt szokásban a betonvasból készített "napsugár" antenna)
Szia! Ha valahol kirándulok, mindég a tetőt nézem, csak nem a galambokat, hanem amin ülnek (antenna). Nem tudom, hogy láttam-e már "napsugár"antennát. Hogy néz ki, milyen sávra használták, használják?
Az tulajdonképpen egy kerekre formázott dipól, csak a kerületére fel volt hegesztve 4 - 6 pöcök, ettől úgy nézett ki, ahogy a napot szokás ábrázolni. VHF I - III TV sávra készültek.
Van róla egy topic itt is.
Nekünk is volt ilyen antennánk, gömbantennának hívják felénk. Egész jól jött vele a tv adás.
Sziasztok! Érdekes.... jó is, meg nem is.... kiváncsi lennék a kábel illesztésének módjára ilyen elgondolás alapján, egy nem méretezett vasbeton darab is hú de jó antenna! A Bükkben völgyekben, ahol átjászók vannak a magyar találékonyságnak köszönhetően, szoktam látni érdekes "jószágokat", de ilyet még nem láttam, ez a jéghegy csúcsa! Üdv:Laci!
Ez Ferkógyerek wobblere. Egyedileg épített 2-200 Mhz DDS alapú.
Felvettem a NOAA8-at QFH-val, erkelyrol.Bővebben: Link A kovetkezo kep (>) a "contrast enhance".
Én is felvettem mindhárom aktív műholdat QFH antennával. Azt veszem észre, hogy jobb a vétel, ha az antenna vízszintesen van. A keresztdipól meg függőlegesen volt jobb.
HOva telepitetted a QFH-t? Ennek pedig fuggolegesen van a megfelelo polarizacioja.. A dipol nekem is jobban dolgozott fuggolegesen. Milyen 455 kHz szurot hasznalsz?
Az antenna nincs telepítve, csak kézben tartva udvaron. Szűrőt többet is próbáltam, de semmi különbséget nem vettem észre köztük. Jelenleg egy Kyocera F455P van a panelban.
Ezen oldal alapján készült a wobbler.
Érdekes, észak felől sokkal jobb a vétel. NOAA15-öt még 5 fok magasan is tisztán vettem.
@Ferkógyerek: köszi, megnézem...
Szia! Nagyon halk "kattogást" már sikerült vennem. Ha elöbb olvastam volna, hogy próbáljam ki a keresztdipólt függőlegesen! Holnap megpróbálom számítógéppel is. Az hogyan jelentkezik a képben, ha nem elég a rádióm sávszélessége? Állandó vételre szeretnék "berendezkedni" QFH antennával. Üdv:Laci!
Szia!
Keskeny sávszélességű vételnél erre számíts. Jól látszik, hogy a nagyobb lökettel jövő világosabb képrészek sávhatáron kívülre kerülnek, és ott csak zaj látszik. A kattogás a szinkronjel és a világosságskála hangja. A képinformációt a sípolás amplitúdója hordozza, ha ezt a sípolást nem hallod, akkor nagyon keskeny a vevőd KF-sávszélessége ehhez a vételhez.
Szia! Köszi, én már olyan képnek is örülnék, egyenlőre! Tudod eddig "ettem a kefét", hogy egy gyári vevővel semmi, aztán harmat gyenge jel....és eszembe nem jutott volna megfordítani az antennát (fixen van rögzítve). Na majd kialakul, kell még egy kis tapasztalat ezen a téren is. Ha kellően erős jelem lesz, és egyértelműen kicsi a sávszélem, akkor kezdek vevőt építeni. ( nagyon jól tud majd jönni a "gyári" rádióm jelgenerátorként a pontos frekikijelzőjével.)
Lemaradt egy kérdés : Tudom, hogy a vevőm NBFM, de ha a "step"-et 25kHz- re állítom, akkor a sávszélem is annyi, ez már tudna jó képet adni?
A 25 kevés, legalább 35-40 kHz kellene.
Idézet: „The signal itself is a 256-level amplitude modulated 2400Hz subcarrier, which is then frequency modulated onto the 137 MHz-band RF carrier. Maximum subcarrier modulation is 87% (+/-5%), and overall RF bandwidth is 34 kHz.” Automatic Picture Transmission
A STEP nem számít .Az a local oszcid lépésközét állítja.
A rádiók általában olcsóság végett 1 esetleg 2 féle sávszélességű KF frekvenciákon működő szűrőket kapnak. A műsorvevőkben régebben 2-2 LC szűrőkör volt sorba kötve. Egyik AM 4-500 KHz másik 10,7 MHz ugyanabban a KF erősítőben. Standard sávszűrők: NBFM : kb 10-15 KHz . AM : kb 10 KHz WBFM : kb 200-300 KHz Sajnos a Noaa-król meg 30-50 KHz löketű FM jel jön le. Ezért pont a NB-WB FM közé esik. NB-ben kiesik a jel mert nagy a löket. WB-ben pedig éppen hogy csak valami szól benne mert kicsi a löket.
WB-vel is lehet normális vételt elérni. Az a kisebbik baj. A nagy KF-sávszélesség a zavartatás miatt lehet problémás, a kis sávszélesség meg nagyon bosszantó tud lenni a torzítás és a Doppler-elhangolódás miatt.
A savszellesseg=250..300kHz-es keramia szurokkel is jottek a kepek. Egy jol telepitett antenna es egy kinti erosito fel siker.
Igen, ezt megerősítem. Kommersz kerámiaszűrőkkel is lehet jó képeket készíteni. Előerősítő kell!
A rádió 5kHz-s step-en volt a "kattogás"vételénél, a cél csak az volt, hogy hallom-e a holdat. Akkor 25kHz-s beállításban, nem kapok kiértékelhető képet? Esetleg szét nézek, hogy mim van itthol (átalakítás). Jut eszembe, van két darab hiperes tunerem TDA5737m ic-s, ezek vannak a lábaira írva a tunernek, tudnál segíteni: AFC: értem Vt: hangolófesz? BU? BH? BL? BM?(12v-ot ráadva sávkapcsolók, de melyik,és mettől-meddig?) IF1,IF2: Kf kimenet? Köszi:Laci!
A NOAA holdakat NBFM VHF kézirádió gumicsutka antennájával is lehet venni szabadban.
Volt mikor 1 2 olykor 3 térerősségnyi jellel.
Sejtettem, hogy nem igazán lehet megúszni előerősítő nélkül a dolgot.
áááá.....akkor el kell gondolkoznom, keresztdipólhoz való hozzáértésemről. Csinálok egy "sima" negyedhullámút, vagy lebontom a szomszéd házát.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |