Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Milyen hangszóró vált be nektek?
Lapozás: OK   1 / 8
(#) Rendszer hozzászólása Aug 30, 2005 /
 
Sziasztok!

Éppen hangfalat készülök építeni,de nem tudom eldönteni,hogy megéri-e egy Monacor hangszóró
vagy valami olcsóbbat vegyek.pl:SAL,MNC
Csak mert árban 3 szoros különbség van,de hogy minőségben is van -e annyi azt nem tudom.Milyet tudtok ajánlani?
(#) Rendszer válasza (») Aug 30, 2005 / 1
 
Ááááá, barátom, egy örök eldönthetetlen kérdést vetettél fel.

Akkor most elmondom neked, hogy én mit gondolok a témáról és mik a tapasztalataim.

1. Egy hangfal nem csak attól fog alapvetően szépen/csúnyán szólni, hogy milyen hangszórót teszel bele, hanem, hogy milyen a doboz.

Építettem már mélyládát úgy, hogy a térfogatot egy bazi bonyolult képlettel számoltam ki, bazi nagy lett, beleraktam egy nippon hangszórót. Szólt-szólt szépen, de nem vitte le a hajam.

2. Sokáig nézegettem kicsi JBL meg Jamo hangfalakat a boltban (2 utas bass-reflex), végül meghallgatás alapján úgy döntöttem, hogy nem szól kétszer olyan szépen az a JBL, ami kétszer annyiba került, mint az ART Audio - ezért az utóbbit vettem meg.

3. Elszállt az egyik kis hangfalamban a mélyhangszóró (kissé meggyötörtem). Visszamentem a boltba, persze, hogy nem tudtak bele eredetit. Vettem hát kettő (hogy egyforma legyen) SAL hangszórót, egy kis jelentéktelen faragással beletettem a dobozokba, és hidd el, ugyanolyan szép hangképet produkált, mint előtte.

4. A mélyhangszórók tekintetében az a fontos, hogy egy bizonyos funkcióra, egy adott dobozba hasonló karakterisztikájú, keménységű, membránsúlyú hangszóró kerüljön, mint amire tervezték. Az ár már inkább egyrészt attól függ, hogy mi van ráírva, de erősen függ az ártól a strapabíróság is.

Tehát átlagos otthoni használatra jó a SAL, ha kicsit többet akarod küldeni, akkor MNC (jobban bírja), ha meg a hangkép egyenességére akarsz rámenni, akkor márkásabbat kell venned, de hangsúlyozom, ha eddig csak pc hangszórót hallgattál és nem vagy egy hifista meg vájtfülű, akkor szét leszel csúszva, hogy milyen jól szól a SAL ennyi pénzért.

A középsugárzók már ritkásabban vannak, meg egy kicsit ki is mentek a divatból, mert inkább tesznek egy magasat, meg egy közép-mélyet egy dobozba, és alátámasztják egy szubbal - ez is teljesen jó. De mégis: a középsugárzóval jól el lehet rontani, mert ott a legérzékenyebb az emberi fül, tehát ha túl erős, akkor csörömpölni fag, ha túl gyenge, akkor meg lyukas lesz a hangkép (ennek a botfülűek örülni szoktak, mert azt mondják: ú de álatul nyomja a mélyet, meg a cint is, tök hifi - az a büdös francot!).

5. A magassal az a helytzet, hogy ha pufogni kell meg bulizni, akkor bocsánatos bűntett a kristálycsipogó, de ha a szobádba kell, akkor feleljtsd el!
Ugyanis a teljes sávszélességet a csipogók csak bizonyos teljesítmény felett képesek leadni, kis hangerőnél csak erőtlenül csörögnek. Nem CSZ CSZ amit kinyom, hanem CSSSS CSSSS. Aztán van még itt egy olyan kérdés, hogy mennyire irányított a sugárzás. A jobb otthoni használatra szánt magassugárzók nem csőben (egyvonalan, egy bizonyos pontra) szólnak, hanem többet szórnak.

Röviden: ha nem akarsz
Idézet:
„nyulat lőni”
, akkor bőven jó a SAL - azt még kitben is megkapod, ha szintén nem egy csúcsminőségű hangot akarsz, de strapabíróbbat, akkor MNC. Ha van a családban, ismerősi körben egy videoton 50/60-as hangfal, vagy egy Radioteknika S-30, akkor hallgasd meg. Ha tetszik, és megelégszel azzal a hangzással, akkor el fogod magad kápráztatni magad a Somogyival.

Arról meg tegyél le, hogy te tervezel dobozt! A gyárban 5000-et terveznek, kiválasztanak, megcsinálnak 200-at, utána mindet bemérik laborban (nem a yamada házimozi prüttyögőire gondoltam, szerintem ők is másolnak). Te ennyit nem tudsz kísérletezni. Menj biztosra, építs után egy gyári, bevált dobozt!
(#) mspike válasza (») Aug 30, 2005 /
 
Ebbe a témában nem látom a hozzászólók nevét Másfelöl ez egy alapos leírá ! Grat !
(#) damatic válasza mspike hozzászólására (») Aug 30, 2005 /
 
Ezért én is szomorú vagyok, pedig komoly élettapasztalataim egy részét tartalmazza.

Utólag is: damatic
(#) kifle válasza (») Aug 31, 2005 /
 
Sziasztok!

Köszi a választ,tényleg elég tartalmas és hasznos.
Nekem eddig annyit sikerült kikísérletezni az 1k -nál rezonál,mert a marketingesek nagy ésszel egy műanyag burkot tettek a cevlár szövet elé,hogy azzal is reklámozzák a márkát és ez szinte teljesen elrontja a hangzást.Szóval eldőlt ,hogy SAL,de az még nem,hogy TITÁN dómot,vagy selymet rakjak magasnak.Dobozt meg terveztem már és építettem is,úgyhogy nem hiszem,hogy gondot jelentene.Persze programmal.Lapszabászatban a fát méretre vágják,és onnan már könnyű.,

(#) kifle válasza (») Aug 31, 2005 /
 
Az MNC rezonál 1k-nál.Már mindent eldöntöttem,de hogy a magassugárzó selyem,vagy titán dóm legyen,azt nem tudom.
(#) Topi válasza kifle hozzászólására (») Aug 31, 2005 /
 
Én az M.N.C vel meg vagyok elégedve.
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Aug 31, 2005 /
 
Egyébként amit a Somogyi forgalmaz azok is jók!
(#) NBalage válasza Topi hozzászólására (») Aug 31, 2005 /
 
Sztem is jó a SAl hangfal.
Azt ajánlom ha teheted akkor válasz olyat ami egy kicsivel régebbi széria mert ugyanolyan jó és megkapod olcsóbban. Pl.: én egy Sa 2540est vettem 3rugóért ott ahol a hasonló kaliberűek olyan 6-9 között mozoktak.. Egyedül azért adták ennyiért mert már alig tudták valakire rásózni mert a többség akik jönnek azok többet visznek de ebből már csak 1db volt (mint még egy pár típusból).
Ezt kipróbáltam és nekem a nappaliban elég jól szólt!!
A doboz pedig olyan 1/8-ad köbméteres hozzá amit a vinlsd-vel terveztem meg hozzá...
Úgyhogy sok sikert a választáshoz..
(#) KeserűCukor válasza NBalage hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Re!
Ezekről mi a vélemény?
Sub ládát szeretnék építeni...
6500ft
4630ft
Most még csak tda2030-hoz kellene, később hidalt verzióhoz, aztán ki tudja még mi jön..?
THX:
---ZoLee---
(#) KeserűCukor válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Vagy vegyem meg helyben a SAL-t,ami 4ohm meg 200W, asszem, a ki mit építettben valaki tett fel képet, a ládájában az van, de az leadja?
Mert a 160Wos mnc-m 50Wnál recseg
Az a SAL itt 8-9ezer korul van asszem...
Amugy mi a kulonbség a mélynyomó, a mélysugárzó, a mélyláda, a sub láda között?
THX:
---ZoLee---
(#) fgabi válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Hello!

Itt nézelődtél már? Én használok itt készült hangszórót, nekem bevált!
Üdv: Gabi
(#) KeserűCukor válasza fgabi hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Azta...
Ha ez tényleg a Videotonok utódja...
A régi Videoton hangszórók páratlan hangzásúak voltak...
Áruk is jó, minőség a leírás alapján jó, tetszik az oldal, meg még sok apróság...
Egyetlen kifogás talán hogy nem tul designosak, dehát ugysem látom mi van a dobozban, max a membránt színezhetnék, de ilyen árban ha mindez igaz, amit írnak, akkor azt elnézhetjük...
Kössz!, Nagyon jó az oldal, sokat segítettél, eddig nem is tudtam róluk...
Valaki használ ilyen hangszórót?
(#) fgabi válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Szívesen! A dupla mágnessel készült darbok állítólag sokkal jobbak. Nekem még a "régebbi" típus van de az is nagyon jó. Az erdeti vidi hangfalamban is ugyanilyen hangszórók vannak, tehát biztos h olyan mint az eredeti.
(#) luxmanpower válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Én használtam ilyen hangszórókat. Itt a hangsúly főleg azon van hogy ezek a hangszórók azt tudják ami róluk van írva. tehát nem hasraütésszerű adatok, meg csillagászati méretű kamuteljesítmények, mint a 2, 3betűs márkánál. Például megsúgom hogy az m..-nél azért nem sikerül sokszor normális ládát tervezni, mert a t/s paraméterek fele kamu.
(#) luxmanpower válasza fgabi hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Nem! Az eredetinél jobbak! Ja és itt a közkedvelt sal egyik magasát is lemérték. Az eredmény magáért beszél. Pedig a salnál azt írják 21Khz-ig megy.
DTF12
(#) fgabi válasza luxmanpower hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Igazad lehet! Bár az eredetire sem tudok semmi rosszat mondani!
(#) KeserűCukor válasza fgabi hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
H311604-et néztem magamnak subba...
így annyiért kapok egy olyat, amit később is tudok használni, mint gagyiba egy olyat amit később fejleszteni kellene...
Éppen faterral beszéltük, hogy hogyan tudnak megszűnni ilyen dolgok, mint ezek a magyar csodák..., de azért mégsem..., néhányan értékelik még a minőséget..
Amugy ez a hasraütős dolog nagyon visszaüt a mai hangtechnikában.. Erősítőkre is olyanokat írnak, hogy a felét sem adja le, sőt néha még fel sem veszi a hálózatból, szóval....
Nagyon örülök, végre egy jó hely, ahol nem flancolnak, hogy 1200W PMPO meg hasonlók, meg nem a designra mennek, hanem a minőségre...
erre a hangszóróra a legnagyobb díszrács elég, szóval ráfér?
Ekkorát el tudnak küldeni postán?
Duplamágneses az meg melyik, vagy milyen?
(#) Thom válasza luxmanpower hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Azért én abban nem hiszek mikor az egyik konkurens cég a másik konkurens termékét méregeti...
(#) fgabi válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Én pl erre gondoltam. Lehet hogy nem az de úgy néz ki. És ugyanilyen hangszóró volt nekem is. A szomszéd srácnál üzemel az autóban.
(#) fgabi válasza KeserűCukor hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Szerintem jó lesz rá a rács.
(#) luxmanpower válasza Thom hozzászólására (») Jún 2, 2006 /
 
Nem maguktól mérték meg, hanem hangszóró javítást is vállalnak, és szoktak megmérni hangszóró átvitelt is. Egyébként is minden hozzáértő tudja hogy sokat mesélnek "salék" és "mncék".

javít
(#) tatabike válasza luxmanpower hozzászólására (») Jún 2, 2006 /
 
Én csináltam az asszonynak a konyhába "hangosítást", hogy tudjon rádiózni. Van egy régi Samsung center, ahhoz csináltam két fadobozt natúr fenyőből, és a piacon vettem bele 2 db használt kétutas SAL Boxxert, 13cm-es átmérővel. Még jó, hogy csak 600 pénzt adtam a párért, mert 50W-ot bír, annyit írtak a hátára, a 2x40W-os centert meg nem lehet fél hangerőnél nagyobbra rakni, mert kiugrana a membránja....
(#) (Felhasználó 1542) válasza (») Jún 2, 2006 /
 
A somogyinak kicsi az érzékenysége cserében jobb az alsó határfrekvenciája. Az mnc frekiátvitele átlagolt oszlopokkal van megadva.. én megvettem winisd -vel mérve rendesen csipkés +-8 Db! És ami rá van írva teljesítmény azt sem bírja, fél éves és csörög. A videoton utángyártmányok pedig hozzák azt ami rá van írva. Az mnc és a somogyi egyébként kínai gyártmány.
(#) luxmanpower válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Jún 2, 2006 /
 
Ráadásul a videotont szinte napról napra fejlesztik, a somogyiról meg az mncről én nem mondanám el ugyanezt.
(#) Thom válasza luxmanpower hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
Hali!
Gondoltam, közzéteszem egy általam somogyis hangszórókból megépített hangsugárzó néhány mért adatát.
A mérés egy panellakás nagyszobályában (bútorok és szőnyegek között zajlott, sajnos , hát ez van) számítógép és egy mezei elektrét patron segítségével, ami bontásból származik.

A hangszórók: SA1315
DTF 12
+egyedi tervezésű, másodfokú váltó (fx=5,2k)

Zárt doboz, 16l-es konstrukció.

(Azt azért hozzátenném, hogy a gépem hangkártyájának az átvitele kb.10k-nál el kezd esni, az esés 20k-nál eléri az 5dB-t.)

átvitel.zip
    
(#) Thom válasza Thom hozzászólására (») Jún 13, 2006 /
 
meg még:
(#) (Felhasználó 1542) válasza (») Jún 14, 2006 /
 
Sziasztok!Tud valaki a régi Beag kültéri hangfalról valamit? Ez bazi nagy szürke lekerített sarkokkal,fémházas, az előlapja lemez amibe "negyedgömb" alakú lyukak vannak préselve. Kaptam ajánlatot a mélysugárzójára,de nem tudok róla semmit.Esetleg ismeri valaki?
(#) dbase válasza (Felhasználó 1542) hozzászólására (») Jún 14, 2006 /
 
Hali a mélyek 2 darab 30 as és 15 ohmos per darabja , és aluminium kosaras.Nem egy nagy wattos.De a gyári magasak azok sokat érnek benne, azok nyagyon jok.
(#) dbase válasza dbase hozzászólására (») Jún 17, 2006 /
 
Következő: »»   1 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem