Fórum témák
» Több friss téma |
Megírtam az első programomat a parsicba és egyébként is az elő kísérletem.A mellékletben küldöm.Kérdés a szöveggel megnevezett kimeneteket , hogy kell szakszerűen megnevezni a PIC "lábaihoz" .És ez a mpaswin.exe mire jó?. Mert nekem kéri ASM mentésnél, de nekem nincs olyan.
A kimenetek, vagy értelemszerűen bemeneteket, át kell nevezni a PIC áramköri környezetben lévő kapcsolata szerint. Ha Pl a kimenetnek (gyújtótrafó indítás) a valóságban a RC.0 -hoz van kapcsolva, akkor át kell nevezni. Az LG10 kapú kimenetéhez odaviszed az egeret, megjelenik egy ceruza, jobb egér klikk, mezőbe átírod, RC.0...(ennyi) A többinél ugyanígy...
A sok hosszú időzítés zavarhatja egymást, Keress vissza, számláló és set modul kombinációval (ZV,RS) tetszóleges számú és hosszabb időzítések is biztonságosan előállíthatóak. Az Mplab használata is le van írva a topicban, (régebbi verziót keress, 5,...vagy 6,...) Ez fordítja le a rajzzal együtt készülő asm formtumú fájlt Hex formátummá, amit be lehet tölteni a PIC-be. Ez így önmagában csak egy logikai elemekkel kivitelezett rajz, plusz szimuláció...(megjegyzés: az RS modulnál mindkét esetben a reset lehetőség testre van kötve, tehát nem resetelhető, ha bekepcsol,úgy marad. Áramkör ki-be kapcsolás szükséges...)
Ez itt egy friss "játékom", vannak benne (számomra) jó megoldások. Több oldalas, szám billenytíükkel váltani...
Köszi dcsabi !
A címzést megértettem. A set modult és a számlálót tanulmányozom megpróbálok dolgokra rájönni. Tulajdonképpen ez egy tanulmány egy gázégő automatika működésére. Ha sikeres az égő begyújtás akkor "megáll a program" ha hiba van vagy elérte a hőfokot akkor ki-be kapcsolással "ejt el" a tároló. Ezt tudom hogy így van benne. Lehet,hogy így ez nem tökéletes megoldás valami miatt ? Még egyszer köszönöm a segítséget
Szia!
Szép nagy rajz, de mit csinálsz vele? Nekem a szimulációból nem derül ki. Látom használsz egyszerre, 8 és 16 bites modulokat, nálam korábban ez hibát okozott, bár a fordítás ok. Bocs, ha hülyeséget írtam, én feleannyira sem értek a Parsichoz, mint te. Üdv: Zsolt
Hát igen a kezdő az kezdő...
Már sok minden megy a Parsicba,de olykor akad amit nem értek. Van a schmitt trigger amiben nem tudom mit jelent a HY pont,amit általában nullával konfigurálnak.De ha akármilyen más számmal konfigurálok akkor se látok változást.
Szia! Arra a bemenetre adott érték lesz a be és kikapcsolás közötti különbség, azaz hiszterézis.
Példában: Az "IN" bemenetre kerül egy változó érték. Az "SP" bemenetet beállítod 10-re. A "HY" bemenetet 2-re. Ha az "IN" értéke eléri a 10-et a kimenet magasra vált, viszont ha ezután elkezded csökkenteni az "IN" értékét, az csak 7-nél vált vissza alacsonyra.
A problémámat ráírtam a rajzra.Ha valaki tud segítsen.
Köszi
Én ezt a két megoldást találtam így első nekifutásra.
Lehet hogy nem túl frappáns, de működik.
Nem tudom pontosan mire akarod használni?
Egy példa... Ha a teljes ADC tartományt akarod használni 100-zal oszd el.
A tied egy picit átalakítva
Ugy látom csak én vagyok ilyen amatőr,de megint lenne egy kérdésem.Itt elakadtam. A kérdés a rajzban
Minden jó tippet előre is köszönök
Köszi.Tanulmányozom,de nekem is lett egy megoldásom.
Tanulmányoztam.Érdekes,de itt nincsenek meg a B pontok amivel vezérlem az egészet.Nem az lenne a lényeg,hogy az utoljára impulzust kapott valamelyik A bemenet értékét jelezze ki a "végponton" ,de köszi
Elsőre nem fogtam fel a feladat lényegét ,remélem most már jó .
A 8 és 16 bites modulok ha nincsenek egymással kapcsolatban, akkor az "úgy is jó" ahogy a rajzon.
Egyébként a program egy hőérzékelőről érkező analóg jelet dolgoz fel. (nekem: PT100 felől jön). Az állítgatásokkal az alsó és felső hőmérséklettartományt illetve a kimenetre jutó PWM jel működésitartományát állítgatom. Konkrétaban, egy ventillátor fordulatát szabályozom a hőmérséklet függvényéban. A ventillátort egy frekiváltó hajtja. (0-5V) Hogy minek ennek ekkora felhajtás, mikor ezt egy műveleti erősítő és kettő potméter is megoldja? A "komfortja" és az állíthatóság pontossága, kijelzés,...stb...
Lassan kész leszek a programommal.Következő problémám a ZV2...ZV7 QS kimenetét "nem felejtősre" el akarom menteni. A mellékelt rajz szerint felcsatlakoztatom az EE modult és beleteszem a ZV2-t (a ZV2 FD nem tudom mit jelent ) Majd elmentem és utána F10 és a program erre az egyetlen részre hibát ír ki.Miért?
Ha azt akarod, hogy a programnak ez a része a valóságban is működjön, akkor nézz meg a topic elején egy Eepromos projektet. Pl a modult a ZV2 Clk bemeneétre kell, a modul bementére "gombóc", a ZV2_FD nem kell figyelembe venni...stb
Értem.Akkor már ezen a ponton tudja hány impulzust kapott,sőt figyelembe veszi az R/V állapotát. Köszi
Azt vedd figyelembe, hogy az eeprom írási ciklus száma véges. Ha olyan adatot akarsz így tárolni ami állandóan változik,(Pl impulzusszámlálás) elképzelető, hogy pár hónap után "kifekszik" a PIC. Kersd meg a topic elején az erre való megoldást.
Nem impulzus számlálásra kell,hanem "csak" beírni a számot mint a Te 876_pwm0.PIC példádba. De amit írtál nem tudtam.Most már tudom.
Szia!
Világos. Egyébként, csak azért jegyeztem meg a 8-16 bites modulok egyszerre használatát, mert korábban (már nem tudom melyik projektben), én együtt használtam őket, a szimuláció tökéletes volt, sőt a fordítás is ok. volt, de a kész áramkör tiszta hülye lett. Üdv: Zsolt
Hello !
Ezzel a hőfokérzékelő megoldással mi a tapasztalatod? Mennyire pontos?
Szia!
Pontosságával nincs baj, mondjuk nincs etalonnak vehető hőmérőm amihez viszonyítani tudnék, de nem mutat égbekiáltó hülyeségeket. Viszont a beállítása elég macerás, mint minden analóg hőelemnek, ezért is tértem át inkább LM75-re. Nem kell hozzá műveleti erősítő és kalibrálgatás nélkül is egyből mutatja a "pontos" hőmérsékletet.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |