Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motor forgásirányának megváltoztatása
Lapozás: OK   9 / 15
(#) pucuka válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Ha ha. Ezt komolyan gondolod? Azzal mi változik? Csak akkor lehet megfordítani a forgásirányt, ha a fő-. és segédfázis tekercsek egyformák. Akkor a tekercsek felcserélésével megfordul a forgásirány. Máskülönben nem.
(#) foxi63 válasza wraith hozzászólására (») Feb 28, 2011 / 1
 
Hali!
Lerajzoltam neked a bekötést, egy kettős átkapcsoló kell neked.
Azonban átkapcsolni csak a motor teljes leállása után lehet, mert egyrészt hatalmas áramokat kapcsol ha forog még a motor ,mert az indító kondi elég nagy, másrészt hiába kapcsolod át, az egyfázisú motor hirtelen irányváltáskor képes továbbforogni ugyanarra!
üdv. Foxi

motor.jpg
    
(#) KTobi válasza wraith hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Ott van benne, hogy kell bekötni egyik irányba és hogy a másik irányba. Egy kétpólusú váltókapcsolóval megoldható a forgásirány váltása. Vigyázz, ez még indítókondenzátoros. Ha esetleg elkötsz valamit robban a kondi.
Az indítást megállítást két külön nyomógombbal megoldható egyszerűen, de lehet kapcsolóval is. Viszont a vészleállításhoz így is kell egy komolyabb relé, vagy egy kisebb mágneskapcsoló.
Írd le mi kell pontosan és akkor akár összedobok egy kötözési rajzot. Az alap elemeket felismered szimbólumról? Gondolok itt az automatizációban használt pár dologra, nyomógomb, relé, mágneskapcsolós, biztosító, stb.
(#) wraith válasza KTobi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Az alap ötletem az volt, hogy 1 irányváltó kapcsó egyben a gép főkapcsolóm mivel a forgás irányát csak a munkafolyamat során max 1-2 x változtatom. az indítás és leállítást nyomó gombal szeretném megoldani, és 1 vészleállító gombát is szeretnék a rendszerbe (az ördög nem alszik alapon). Igen az alapelemeket felismerem 1 rajzon, mondjuk most épp a mágneskapcsoló nem ugrik be de valszeg felismerem. Azt pedig nagyon megköszönném ha összedobnál 1 rajzot.
(#) KTobi válasza wraith hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
No csináltam egy rajzot. Három nyomógomb, meg egy vészleállító. Két mágneskapcsoló kelleni fog.
A motort szerintem 5Aes biztosítóval tudod védeni.
A vezérlési kört én most 220Vosra rajzoltam. Ha nem tudsz beszerezni ilyen elemeket, vagy szabályosabban akarsz eljárni, esetleg veszélyes környezetben lesz használva, akkor egy 12(24)Vos trafóról tápláld. Ez váltófeszültség, találsz ennek megfelelő mágneskapcsolót.
A motort és a vezérlő fém dobozát okvetlenül földeld le.
Egyszerre csak egy mágneskapcsoló kapcsolhat, ha jól emlékszem a kapcsolás pillanatában 35Wos. Kicsit fölé kell méretezni legyen egy kicsi tartalék ezért írtam 40Wot.
Egy hozzáértő még nézzen rá. Ha mindent jól rajzoltam bolondbiztosnak kell lennie.
Utólag amit rászerkesztettem a rajzra az a nyomógombok másik érintkezőpárja. Elhagyható, de akkor tapsológépet csinálhatsz, ha egyszerre nyomod meg a két nyomógombot, nem ajánlott

vezerlo.jpg
    
(#) KTobi válasza KTobi hozzászólására (») Márc 1, 2011 /
 
Esetleg ha feljebb kötöd a mágneskapcsolók segédérintkezőjét, akkor nem lehet megállás nélkül forgásirányt váltani.Feledékeny az ember, valamikor ez kisujjból ment. Ha nem érthető, berajzolom.
(#) Jamy000751 hozzászólása Márc 18, 2011 /
 
Üdv Mindenkinek!
Nem vagyok jártas sem az áramkörök, sem az elektronika terén. Egy kérdésem lenne:
Van egy Hajdú forgótárcsás mosógép motorom, aminek adott a forgásiránya. Szeretném ha -egy nyomógomb megnyomása után- egyszer az egyik irányba, majd egy végálláskapcsoló használatával -szintén egy másik nyomógomb megnyomásával a másik irányba forogjon, ahol szintén van egy végállás kapcsoló.
Milyen alkatrészeket kell ehhez beszerezzek?
Köszönöm a segítséget!
(#) jhono hozzászólása Máj 17, 2011 /
 
Sziasztok!

Régebben készítettem egy kapcsolást. Ma úgy gondoltam felélesztem a régi projektemet. Egy kicsi DC motor forgásirányát szerettem volna változtatni tranzisztorokkal és 2 nyomógombbal (végálláskapcsolóként). H-hidat és egy multivibrátor kapcsolást párosítottam. Ledekkel jól működik ,viszont motorral már kevésbé. Vetnétek rá egy pillantást ,hogy reménytelen eset ?! Az oszin kapott jelet a két kapcsoló nyomkodása eredményezte.

köszönöm!

kerdes.JPG
    
(#) Mybuster hozzászólása Jún 25, 2011 /
 
Hellosztok !

Nekem olyan kapcsolás kéne amely autómata nem kapcsolós verzó ! olyan hogy egy ideig balra majd jobbra forogjon a motor esetleg NE555 el?
(#) Tamás93 hozzászólása Dec 1, 2011 /
 
Üdv mindenkinek! Egy kapcsolási rajzhoz szeretnék segítséget kérni! lenne egy villanymotorom egy akkumulátorom és két mikrokapcsolóm, ezek segítségével szeretném a morot forgásirányát megváltoztani! szóval ha valaki tud kapcsolási rajzot akkor kérem ossza meg velünk ! előre is köszönöm!! A kapcsoló tipusa
(#) kaqkk válasza Tamás93 hozzászólására (») Dec 1, 2011 /
 
Összedobtam egy rajzot

untitled.pdf
    
(#) Tamás93 hozzászólása Dec 1, 2011 /
 
Köszi szépen a segítséget sikerült !!!
(#) sgt válasza Tamás93 hozzászólására (») Dec 2, 2011 /
 
Egyenáramú motoroknál a polaritást cseréljük fel, háromfázisúaknál pedig bármely két fázist .
(#) elhungaro hozzászólása Jan 21, 2012 /
 
NEkem így sikerult a polaritás váltás tud valaki egyszerübb megoldást? 2 BE gombbal, 1 KI -vel, öntartással, és sikerult szereznem hozzá végállás kapcsolot plusz beleraktam egy tulterhelésvédelmet
(#) komarl hozzászólása Jan 28, 2012 /
 
Üdv! Mindenkinek!
Van egy műszerész eszterga gép, 230V 500W-os motorral,és egy kapcsolóval lehet forgásirányt váltani.Azaz hogy nem lehet,mert akármelyik állasba kapcsolom,a motor elkezd rángatózni ide-oda,mintha nem tudná merre induljon el. Füst,vagy nagy áramfelvételnek nincs jele. Mi lehet a baja?
(#) elekto hozzászólása Márc 19, 2012 /
 
Sziasztok!
Készíteni szeretnék egy masszírozó ülésvédőt, a mechanikai része meg van már csak vezérlés kell neki.
Sajna feladja a leckét nekem.
Kellene hozzá egy vezérlő áramkör.
Fel és le mozog mikor a végállás kapcsolóhoz ér akkor fordítaná meg a motor polaritását és amikor vissza megy szintén végállás kapcsolót érint és megint polaritást vált és vissza indul .
Szeretném ha valaki lenne olyan szíves és segítene.
(#) proba válasza elekto hozzászólására (») Márc 19, 2012 /
 
Csak sima végálláskapcsolód van ,vagy három kivezetéses?
(#) elekto válasza proba hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
még nem vettem mikrokapcsolót.
(#) alioka hozzászólása Szept 9, 2012 /
 
Üdv

Volna nekem egy régi kávédaráló motorom fúrógépet szeretnék belőle építeni pici fúrószárakhoz, de a motor balra forog nekem meg jobbos fúrókat túl kényelmes elérnem ahhoz hogy a motor miatt felkutassam Eger városát , próbáltam a kommutátorra érkező vezetékeket felcserélni de nem értem el vele semmit a kondit is cserélgethetem hiába való a kommutátor miatt a forgórész fordítás lehetetlen.A motorból 2 vezeték jön ki .
Hogyan lehetne mégis jobbra forgatni ezen kívül ?

Mellékeltem egy képszerűséget róla meg egyet a kondijával bekötve úgy áll a dolog hogy 220->kapcsolo->kondi két sarka->kondibol 2 vezeték a két tekercsre egy a motor testre forrasztva .

Segítséget előre is köszönöm
üdv
alika!
(#) pucuka válasza alioka hozzászólására (») Szept 9, 2012 /
 
Ez egy soros motor. A forgásirányát úgy tudod megváltoztatni, ha pl. megcseréled az állórész tekercs kivezetéseit. A kondenzátor csak zavarszűrésre való.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2012
(#) alioka válasza pucuka hozzászólására (») Szept 9, 2012 /
 
Magyarán ami eddig a szénkefére ment az legyen a be táp és fordítva?
(#) dobiedvin hozzászólása Jan 7, 2013 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy nem-e lehet az aszinkron motor segédfázisának másik végét kihozni, ha gyárilag bent van leforrasztva. Sajnos legtöbb motort így gyártottak. Irányváltást szeretnék elérni...
Köszi
(#) kgl hozzászólása Márc 4, 2013 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy 230V 1.5KW-os motor forgásirány változtatására.
Jelenleg így van bekötve :

azt szeretném, hogy a motor a másik irányba forogjon, hogyan kell átkötnöm. A két fekete vezetéken kapja a 230-at, a pirosat a motor testre kellene kötni, de az a rögzítő csavar beletört, így a burkolat alá szorítom be amikor rácsavarozom a burkolatot.
A kék és a barna vezeték a kondenzátor vezetékei.
(#) zolika60 válasza kgl hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Az U1-et cseréld meg az U2-vel.
(#) kgl válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Pontosan melyiket is? esetleg nem tudnád lerajzolni? A motor egy gép belsejében van már beépítve, alig lehet hozzáférni, nem látom hogy melyik az u1. Látok a fényképen egy Z1-es feliratot, a középső vezetéken, de a többit én nem tudom kivenni mi van ráírva.
(#) zolika60 válasza kgl hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
A fényképen jól látszik. A felső háromból a két szélsőt. Nem kell ehhez rajz.
(#) kgl válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Köszönöm, megpróbálom.
(#) szamóca hozzászólása Márc 21, 2013 /
 
Uraim!
A megoldásra váró feladat a következő.
Háromfázisú motor, egy fázisról való működtetése kondenzátoros segédfázissal, ÉS, forgásirányváltása kapcsoló segítségével.
Van-e valakinek ilyen rajza, illetve milyen kapcsolóval oldható meg ez a rafkós feladat?
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Szami, az nem úgy van, hogy a motor két fázisa megy a betáp két pontja (fázis/nulla közé), a harmadik fázis meg meg a kondin keresztül ide/oda a betáp fázis és nulla között (síma, ámbár ipari kivitelű váltókapcsoló)?
(#) szamóca válasza Gafly hozzászólására (») Márc 21, 2013 /
 
Tudatába vagyok annak, hogy a váltást ilyen esetben a főfázis, vagy a segédfázis áramirányának a megváltoztatásával lehet elérni. Három áramkörös váltóérintkezős kapcsolóval, és egy ki/be kapcsolóval ezt meg is tudom valósítani, (bár az nem túl jó hogy ki kell kapcsolni, majd forgásirány váltás után be) csak olyan kapcsoló, ami három állású, és jobra-ki-balra tud kapcsolni nem igazán található. Ezért kérdezem, hogy tud-e valaki ilyen speckó kapcsolót, vagy valami trükköt.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2013
Következő: »»   9 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem