Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   167 / 579
(#) oregbeatsuhanc válasza bmajor hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Ami a hangszórót illeti, az emblémának is van jelentősége, mert ezzel a logóval állított a PHILIPS cég az elsüllyedt Titanic-nak örök emléket. A Ba-Fe mágneses hangszórók előtt létezett gerjesztett hangszóróknak, meg az volt még az áldásos szerepe, hogy az anódfesz szűrését a két szűrő elkó közé kötve (L-C tagként, a soros fojtót megspórolva) is végezte, sőt - szerintem- a végfok nagyobb áramfelvételekor a gerjesztés növekedésével nőnie kellett a "zenei" teljesítménynek. A schassie valószínűleg azért olyan szép fényes, mert eloxált alamíniumból készülhetett.
(#) oregbeatsuhanc válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

A gelkásokra emlékszem én is, ezzel "szálltak ki" csöves TV-ket javítani. Mi még a MOM- bnan is vígan használtunk az UNIVEKA-t, és az "oldalkocsis" Ganz univo-t is, egészen a
90-es évek elejéig, gyakorlatilag a gyár bezárásáig.
(#) oregbeatsuhanc válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 19, 2011 /

Ezt a sok gyönyörűséget látnom kell egyszer! Jó pár ismerős van köztük, amely már volt a kezemben. Neked, és a hobbitársaknak ajánlom nézzétek meg a Rádió, és TV múzeumot Keszthelyen, (+ Balatonfüreden)mert gazdagságban a maga műfajában vetekszik ezzel.
(#) Dániel X hozzászólása Júl 21, 2011 /

Üdv!

Ismét érdeklődnék a képen látható rádiókról. A felső egy Melodyn, az alsót viszont nem tudo, elviekben Orion. Valaki meg tudja mondani milyen néven keressek rá? Nagyon szépen köszönöm.
(#) Janó bácsi válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Orion AR 604 Kádár könyv 2-es kötet (fekete-fehér) 34 old. Üdv
(#) Dániel X válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 21, 2011 /

Üdv!

Az említett könyvet honnan tudnám beszerezni?
Válaszát köszönöm.

Láttam a Vaterán is, vagy közvetlenül a neten antikváriumokban. Üsd be a google keresőbe, biztosan találsz. De ha majd kell a rajz itt is kérheted, valamelyikünk majd biztos elküldi. Üdv.

Üdv!

Akkor kérni szeretném az említett rajzot az Orion AR 604 es ről. Kinek mi a véleménye az adott rádióról? Illetve az előbb említett és a képen is látható Melodynról?
Vaterán ténylegesen kapható az említett könyv.
(#) Janó bácsi hozzászólása Júl 21, 2011 /

Ma kaptam csomagban Anti barátomtól Szombathelyről (ezúton is köszönöm) egy forgó kondit. Nem tudtam hova tenni, egy dupla, külső-belső tengelyen párhuzamosan kötött kisebb-nagyobb rész van benne, a kettő együtt 480 pF. Először azt hittem, hogy egy tengelyen lehet megvalósitani vele az állomáskeresést, meg a visszacsatolást, de erre nem jó, mivel a kisebb rész nincs külön szigetelve. Aztán rájöttem, hogy durva és finomhangolásra lehet használni a két részt. Hiányzott a kisebb forgórészből 2 lemez, amit pótolnom kellett a rögzítő középrésszel együtt, le kellett gyártani, de most már kész van. Még nem tudom mire fogom használni, nem akarok még egy egyenes vevőt építeni. Többi a képeken. Üdv.

AR 604

AR 604.jpg

Köszönöm szépen.
(#) Dániel X hozzászólása Júl 23, 2011 /

Üdv!
VL 100 as orosz kis televízió hátulján lévő csatlakozási pontok mire szolgálnak? Az oldalukon lévő gombok szerepét tudom. Meg ugye ezt lehet akkumulátorról is hajtani egy adapter segítségével de az nincs meg hozzá.
(#) kadarist válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Szia!
Antenna és fejhallgató.
(#) Dániel X válasza kadarist hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

És a másik tápcsatlakozó féleség az alsó sorban?Oda menne az adapter amiről akkuval üzemeltethető?Vagy az aksi is a 12 B feliratú felső csatlakozóba megy?
(#) hatvanasjocó válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Rá kell mérni! Ha ott kijön 12-14 V egyen fesz. akkor onnan lehet tölteni az aksit.
(#) Dániel X válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Üdv!
Igaz, akkor az lesz asz akkutöltő csatlakozója. Akkor már minden csatlakozó és gomb megvan mi csinál. Köszönöm szépen a segítségeteket.
A képen az M1 műsora látható.

Kép0450.jpg

(#) Gafly válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Klasszikus visszafutási csíkokkal
De már így is szép
(#) Dániel X válasza Gafly hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Hát az biztos. Azon viszont meglepődtem hogy tiszta a hangja.Nem recseg, serceg.
(#) Gafly válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Addig élvezzük amíg meg nem szűnik az analóg TV
(#) Dániel X válasza Gafly hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Igaz. De biztos lesz megoldás ara hogy használhatóak maradjanak a régi készülékek.
(#) kisgeri válasza Dániel X hozzászólására (») Júl 23, 2011 /

Szervusztok! Ha már témánál vagyunk, sajnos szép lassan, de bekövetkezik, amit a TV-s kollégák nem nagyon szeretnének, legalábbis magamból kiindulva. 2011. aug. 15.-én lekapcsolják a budapesti VHF-1-en még OIRT norma szerint sugárzó tévéadót, amelyik a legelső TV-s frekvencia volt az országban. Spórolásra hivatkoznak, mivel az UHF 41-es is sugároz ugyanonnan (Széchenyi-hegy) igaz már CCIR normával. Tegnap kapcsoltam be egy régi TV-met, és akkor szembesültem az időponttal, hogy ezután közvetlen antennás vétel már nem lehetséges ezekkel a régi készülékekkel Budapest környékén. A felirat csak az erről az adóról sugározott műsorokban látható. Egy jobb minőségű videó található itt, egy kevésbé jó pedig itt. Sajnos még nincs módom villódzásmentesen felvenni TV-képernyőt, ezért ilyen a kép. Remélhetően a helyzet nemsoká megváltozik.
(#) Gőzgépész válasza Gafly hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Ne haragudj, hogy a kedves segítség felajánlásodat litze huzal ügyben nem köszöntem meg.Pedig Te voltál az aki engem elindított a csöves rádió építés útján azzal,hogy adtál két 1T4T telepes csövet, amit be is építettem és működik is.Mulasztásomat most pótolom köszönöm a segítség lehetőségét.Ha már tudom milyen kell,privát üzenetben megkereslek.
Kipróbáltam a készüléket, litze híján egy skálahúr pótló segítségével.Ílyen skálahúrt én még nem láttam.Egy öreg műszaki kereskedőtől kaptam.
A gép úgy néz ki működik.Ha elkészül a valóságos huzalból font tekercs, arról is teszek fel képet.
Üdv:Tibor.
(#) hatvanasjocó válasza Gőzgépész hozzászólására (») Júl 27, 2011 /

Szépen pakolja!
(#) Janó bácsi hozzászólása Júl 31, 2011 /

Üdv mindenkinek. Megint egy Orion 332-es van a kezembe, (kedvenc készülékeim egyike) felújításának részleteiről írok. Elég lepukkant, egérrágott állapotban került hozzám, most a hangszóró selyem cseréjéről írok.
A régi vászon nagyon koszos, volt muszáj cserélni. Diagonál kockás, arany árnyalatú anyagot sikerült találnom, ez nem hasonlít a régi Orion által használt anyagra, viszont jól mutat, a régi NDK-s készülékeken volt hasonló (Stassfurt, Meiningen stb.) A régi anyag eltávolítása, és tisztítás után, az előlapra két oldalán ragasztós szalagot tettem (szőnyegszél ragasztó) majd a frissen kivasalt anyagot ráfeszítettem. Az élein a biztonság kedvéért még tűzőgéppel is rögzítettem.
Volt azonban egy probléma. A régi anyag a skálaüveg mögött a jobb láthatóság kedvéért barnára volt festve amit szintén el kellett végezni. A már késznek mondható előlapot, egy kartonnal kimaszkoltam, majd a káva felújításoknál használt diópáccal, kölniszóróval lefujtam. Ezt nagyon óvatosan, részletekben kell csinálni, mert a festék hajlandó az anyagon "elkúszni" és ha sokat teszünk rá egyszerre, ronda, csíkos lesz.
A doboz még nics felújitva, csak a képek kedvéért raktam össze ideiglenesen.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Még képek
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

Bár a 332-es nagyon mutatós készülék, azonban van egy "esztétikai" típushibája. Az előlapba a skálaízzó az élvilágítás miatt be van sülyesztve hátulról, és az itt elvékonyodó anyag az izzó hőjétől kiég, a lakk megreped, az anyag elbarnul. Ez az összes készüléknél megfigyelhető. Ezért változtatni kell a skálavilágításon, egy 6V-os autórádió rizsszem izzó-füzért fogok az üveg alá beépíteni, de erről majd később, ha kész lesz.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Júl 31, 2011 /

323-as hátlap ügy nincs elfelejtve, rajta vagyok.
(#) oregtamas0202 hozzászólása Aug 2, 2011 /

Üdv Tisztelt Fórumtársak !
Nehezen , de neki fogtam a gépeim átnézéséhez.
Minden szép és jó addig míg az első mozzanatot meg nem tettem.
Hát ez nem jó , ezt meglehet tisztítani ,ez meg megérett a cserére.
Igen ám de hol van?
Mondanom sem kell hogy van egy vagon korombéli , vagy öregebb alkatrészem.
Valahogy épp az soha nincs amit keresek.
Gondolom Ti is így vagytok !
Küldtem fűnek -fának , sokszor még a posta költséget sem kértem.
Most meg épp az kellene.
Szóval már az ötödik készűlék van darabokban , valami miatt.
Elemi dolgok : skálaizzó , bilentyű stb.
Ma egy R-4330 hoz kezdtem.
Így néz ki a külső .Szerintem vétek hozzányúlni , de várom a véleményeteke. Viszont cserélném a billentyűket és a skála kerete ha lenne valakinek eladó.
Különben korához képest elviselhető állapotban van.
Skálaizzót és a hibás dolgokat tud valaki?
Köszönettel :Öreg T.
(#) oregtamas0202 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Még kép !
Öreg T.
(#) Janó bácsi válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Aug 2, 2011 /

Üdv: Ezt találtam a Vaterán, de megpróbálok rendelni 6V o.3A-osat is, ha lesz szólok.Janó báBővebben: Link
Következő: »»   167 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem