Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Nagyon szép a belseje is! Grat!
![]()
Az említett kf trafó biztos, hogy cserélt de korrekt munka ezért nem foglalkozom az eredeti beszerzésével. Ez tükrözi a korabeli javítási lehetőségeket. A csövezés kialakítása és a sasszi kivitele a háborús hiánygazdálkodást tükrözi. Meglepően jó a rövidhullámú vételkészsége bár megfelelőnek érzem középhullámon is. A fűtőkörbe iktatott 18 voltos skálaizzó alkalmazása is érdekes ide fel kellett használjam az utolsó ilyen példányomat. Persze megoldható 6.3-assal is csak akkor plusz ellenállást kéne még sorbakötni. Ha az aranyozás újra festésével és a skálaüveggel is elkészülök akkor megmutatom az újabb képeket.
Tiszteletem mindenkinek. Nagy itt a csönd, biztos meleg van.
Vagy 25 éve állt a polc mélyén egy roncs UNIVEKA 147 műszer, már azt sem tudom hogy került hozzám. Valaha a 60-as években ez volt a hideg műszerek "Ferrári"-ja Magyarországon, pontos strapabíró labor műszernek számított, akkor sokan szerették volna magukénak tudni. Valaki leégette annó a bemeneti osztóját, majd valami bádogos forrasztó eszközzel megpróbálta javítani, összeégetett mindent, aztán otthagyta. Én is használtam alkatrészbányának, nagyon jóminőségü 1%-os Rozen-Thall ellenállások vannak benne. A héten az a szerencse ért, hogy Anti barátom, aki mellesleg műszereket újit fel Szombathelyen, és több 100 darabból álló gyönyörűen rendezett gyűjteménye van, kisegített egy bontott "donorral", így lehetőség lett a régi műszer feltámasztására. Alapos tisztítás után pár forrasztással a teljes egységet átraktam, a hiányzó cuccokat pótoltam, kb 1 óra alatt az Univeka feléledt, lehetett vele mérni. Nagy boldogan össze is raktam, de utána néztem csak meg tüzetesen, hogy az alapműszer üveg mutatójában a piros festék már kifakult, vagyis alig látszott a mutató. Nosza megint szét az egészet, az alapműszert is, és egy kartonlappal letakartam az eredeti skálát. A mutatót igy megtámasztva egy marker filctollal óvatosan egy csíkot húztam rá, vagyis befestettem. Az egészet megint össze, és akkor ért a meglepetés. A műszert a középső csavarral lenulláztam, majd fölállítottam, mire a 0-pont elmozdult. Megint beállítottam de lefektetve megint elmászott, vagy 4-5 mm-t. Szóval a mutatóra húzott filctoll festék súlya fölborította az alapműszer egyensúlyát!! Némi cifra káromkodás után újra szét az egészet, és nekiálltam az alapműszert újra besúlyozni. A mutató alján levő ellensújra szintén festéket kentem, egy gombostű hegyével, majd hagytam kiszáradni (az elpárolgó higítónak is van súlya). Ezt többször ismételve aztán beállt az egyensúly, vagyis most már mindegy milyen irányba fordítom a műszert a mutató a beállított helyén marad. Na most már kész, össze van rakva lehet használni. Kiegészítő műszernek nagyon jó lesz, pláne, hogy a hideg műszerek között ez számít az egyik legpontosabbnak. Üdv.
Szervusztok !
A 60-s években nekem is ez volt a kiszálló műszerem. Jó nehéz volt , de akkor még bírtuk. Majd jöttek az univók a bőr hordtáskában. Öreg T
Janó Bácsi, elszomoritottál.
Nekem is van egy megkimélt példány (nem kell restaurálni, úgy jó ahogy van). Apámtól kaptam, mikor érezte hogy Ő már nem fogja többé használni, és nekem adta. Az Univeka megvan, Ő már nincs... Most könnyezek pedig a temetésén nem... Bocsánat. Ugyanakkor minden készüléknek megvan a maga története és ez igy van jól. Őrizzük meg amit lehet...
Nem kell bocsánatot kérni, akinek elmentek a szülei, át tudja érezni a gondolataidat. És persze mindenkinek meg van a maga története, még ha nem is kapcsolódik a hiradástechnikához. Ha már erről esett szó én is elmondom az enyémet.
Apám 1949-ben jött vissza az orosz hadifogságból, képzelhető, hogy milyen állapotban. Ő is műszaki érdeklődésű volt, az akkor alakult Állami Áruházban kapott munkát, mint kereskedősegéd. Első fizetéseinek egyikéből aztán pult alól, mint ott dogozó, vett egy Orion 332-es rádiót, méghozzá francia hangszórósat! Ehhez tudni kell, hogy az akkori Orion készülékekbe a gyár rakott francia importból származó hangszórót is, ebből egy pár került a hazai boltokba, és kicsit jobban szóltak az átlagosnál. Apám nagyon szerette a rádióját, mivel nyujtottsávos volt, nagyon jól jött rajta a rövidhullám, így aztán 56-ban, mikor kitört a forradalom az egész bérház hozzánk járt szabad-európát hallgatni. 57 elején aztán Apám egyszer csak hirtelen eladta hőn szeretett masináját, nekem azt mondta, hogy kell a pénz kisfiam, de én már akkor is sejtettem, hogy meg kellett szabadulni a terhelő bizonyítéktól, mert az akkori hatalom igen csak rossz néven vette, hogy valaki a forradalom alatt szabad-európa hallgató teadélutánokat szervezett. De Apám haláláig emlegette a készüléket, ha valamilyen hiradástechnikai téma került szóba, hogy bezzeg az Orion a 332-es a francia hangszórós, az volt az igazi rádió. Aztán tavaly nyáron egyszer csak megláttam a Vaterán egy eladó 332-est, és a levett hátlapnál a belsejéről készült képen ott virított a hangszórón a Páris felirat, rögtön alku nélkül megvettem. Szépen fel lett újítva, erről már írtam, és raktam bele egy URH-s rádiót is hogy használni is tudjam. Ma is itt áll a HI-FI torony tetején naponta használom háttér- rádiónak. Sietnem kellet a felújítással, mert halottak napjára kész kellett legyen, akkor mentem ki a temetőbe és én is sírva motyogtam el a sírnál, hogy Apám meg van a 332-es a francia hangszórós, naponta használom és olyankor rád gondolok. Hát ennyi.
A rádió is szép, meg a történet is.
![]()
Hobbitársaim! Aki csak teheti látogasson el a Nógrád megyei Terénybe, élőben nézzétek meg ezt a hatalmas magnótörténelmet bemutató kiállítást!Terényi kirándulás
Orsós magnó múzeum
Hello!
Ma szétszedtem egy régi orosz légiharc rakétát. (rsz-2 u) A vezérlő elektronikája full csöves, egyetlen egy szilíciumdiódát találtam benne, de ez a képeken nem látszik. Még sajna csak telefonos képeim vannak, de ha minden jól megy, lesz egy képes dokumentáció egy ilyen rakéta szétszedéséről, belsejéről ![]() A képek: Bővebben: Link
Ez IGEN! Sose láttam még ilyet, lehet mert túl fiatal vagyok
![]() A kivitelezés nagyon profi, kár lett volna anno kilőni.
Üdv!
Honnan került hozzád egy ilyen cucc?
Ez egy gyakorló rakéta volt. A giroszkópos stabilizátorát, és a komplett harci részt leszerelték róla, még gonolom a honvédségnél. A története annyi, hogy vittünk vagy egy mázsa vasat a MÉH-be, és ott volt a rakéta, és elcseréltük
![]() A fiatalság nem gátol meg semmiben, én 18 éves vagyok ![]()
Nem semi.
Ha nagyon ráérsz esetleg rajzold vissza (sokat lehet belőle tanulni)...
Kedves régiség barátok.
Én nem vagyok rádió technikus,de vonzódom a régi rádiókhoz és nem annyira a felújítással, hanem a régi készülékek reprodukálásával szeretek foglalkozni.Építeni akarok egy 3 vagy 4 lámpás egyenes vevőt.Itt találkoztam a régi légmagos tekercsek készítése kapcsán egy problémával, hogy méhsejt tekercset szabad kézzel nem lehet készíteni, ahhoz készülék kel. Ilyen készüléket nem igen lehet venni,csinálni kel! Tagtársunk:Sz-ferkó küldött egy videót és annak alapján a háztájiban található anyagokból csináltam egy készüléket, amit megfelelő huzal hiányában nem tudtam ki próbálni.A ceruzás próba szerint jól vezeti a huzalt.Ha hozzá jutok megfelelő litze huzalhoz készítek egy tekercset és azt is közzé teszem. A huzal beszerzés terén kérek segítséget,mert a modernebb műanyag szigetelésű huzal elcsúszik egymáson.Pamut vagy selyem szigetelésű kellene.A költségeket, természetesen vállalom. Üdv:Tibor.
Tibi Bácsi,
huzal ügyben nekem is szólhatsz. Mennyi és mekkora kell??? Üdv, Gabor
Szia Tibor. Én nemrég fejeztem be egy egyenes vevőt, írtam is róla. Szóval, ha légmagos tekercset akarsz készíteni, akkor nem kell a méhsejt tekercs a következők miatt: ha a tekercset nem lehet vasmaggal hangolni, akkor a hangolást leágazásokkal kell elvégezni, vagyis legalább 6-8 leágazást kell készíteni, mert a szükséges induktivitást, elhúzza a szerelési kapacitás, a visszacsatolás, a forgó típusa stb. Méhsejt tekercsnél pedig elég nehéz, mondjuk 5 menetenként leágazást készíteni és kivezetni. A méhsejt tekercsbe legjobb ha vasmagot teszel, eszerint méretezed, úgy kevesebb a kinlódás, kisérletezés, és a vasmaggal kell behangolni, beállítani. Én egy VC papir belsejéből készült magra tekertem a légmagos tekercset, 60 menettől 5 menetenkénti leágazásokkal 90 menetig, és a végleges beszerelés után állítottam csak be a megfelelő kivezetést, kisérletezéssel. Sokat lehet vele kinlódni. A tekercsadatok: antenna tek: 40 menet o.3mm zománc cerimell (a zöld) modulátor: 60-90 menet lítze, visszacsatoló tek: 20 menet o.3 zománc. A tekercsek között 5-6 mm távolságot kell hagyni. A képeket mellékelem.
És arról a rádióról szóló cikket még mindig nem látjuk!!!
Irgumburgum! ![]()
Mert nem olvasod az oldalt. Júl 2-án részletesen leírtam 4 bejegyzés kb 12 képpel (visszafelé 2,3. oldal!)
De Janó Bácsi,
az az alu keret nem rontja le mint rövidrezárt menet a körjóságot? Üdv, Gábor
Dehogynem. Minden elront mindent. Azért írtam azt is, hogy a tekercsben van egy kis turpisság, van benne egy 3 cm-es fazék vasmag (ferrit) a középső csavaron állítható, azzal lehetett a legvégén beállítani, illetve az egész rezgőkörböl az adott körülmények között a legjobbat kihozni. Egyébként semmi probléma az érzékenységgel, van gondosan felújitott gyári készülékem is, összehasonlítva ez a jobb. Meg hát az egész csak játék. Nemsokára jön a digitális átállás, és az egész csak szobadísz marad.......Üdv.
Kedves Zoli...
Köszönöm az ismételt segítséget.Remélem, hogy segítségével beigazolódik, hogy nem hiába dolgoztam és működik a gép.Az egészet leginkább kíváncsiságból csináltam, hogy megtudjam tudok e ilyet csinálni. Köszönöm a hálózati trafó felajánlást, de pillanatnyilag telepes rádióba gondolkodom.Remélem, hogy az augusztusi rendezvényeken találkozunk és ott megbeszélhetjük a továbbiakat.A litzét is majd ott megkaphatom, addig ráér.
Kedves Janó bácsi...
Köszönöm a tájékoztatást.Ennek fényében valóban nincs szükség a méhsejt tekercsre.Viszont roppant jól mutat a készülékbe és még ilyet úgy se csináltam és kíváncsi vagyok rá el tudom e készíteni.Részemről viszont szóba se jöhet, hogy tekercset méretezzek, az nekem sok és így rá vagyok utalva mások segítségére.Számomra már az is elég ha a kapott kapcsolási rajz és utasítás alapján elkészítem a készüléket.Ha eljutok odáig ismételten konkrét segítséget kérek és biztos, mint már eddig is sokszor,kapok is! Ezt igazolják a fentebbi hozzászólások is.Erre a csapatra lehet számítani!
Ha igazán jól mutató tekercset akarsz készíteni akkor az ugynevezett kosárfonó technikát próbáld ki, az hasonlit a méhsejt- re, csak keskenyebb, és magasabb, és gép nélkül is elkészíthető némi ügyeskedéssel. Ki kell próbálni először valami bontott dróttal. Bővebben: Link
Igazad van! A kosár tekercs valóban mutatós és nagyon jól működik is. Az egyik detektorosomba ilyet csináltam.Készítettem sablon segítségével egyszerűbb méhsejt tekercset is, de ez most új feladat a maga izgalmasságával.Ezért foglalkozom vele.A segítő tanácsokat köszönöm.Még most is szeretek tanulni a nálam többet tudótól.
Sziasztok! Nemrég szereztem ezt a gyönyörűséget, üzemképes csak a varázsszem nem akar működni.
![]()
Ahogy nézem, elég homályos. Meglehet már levegős, és akkor csere.
Nagyon szépek a tekercsek, gratula (én meg feleslegesen jártattam a számat, vagyis koptattam a netet.) Ha mindenáron méhsejt tekercset csinálsz akkor vasmagosra készítsd hogy hangolható legyen, egyébként a gyakorlatban nem lesz használható. Ha kell tudok adni egész nagy vasmagot (10mm-est,) csak meg kell oldani a becsavarhatóságát mondjuk egy nagyobb papir tekercstestbe. A megoldásról majd tudok minta képet küldeni, ha érdekel. Üdv
Az egész méhsejt program abból indult ki, hogy régi rádiókban láttam őket, érdekesnek és szépnek találtam.Hogy használható e vagy nem azon nem vitatkozom, mert nem értek hozzá.Majd meglátjuk, mert makacs ember lévén megcsinálom, már az önbecsülés végett is.Ha nem sikerül, rá tudok, hogy megmondták de nem hallgattam a jó szóra.Beteszem a vitrinbe a többi haszontalan kacat közé.Ha odakerül a sor élni fogok a felajánlott segítség lehetőségével.Lehet, hogy az egész vacak nem is működik.A vasmagnak lehet e műanyagból tekercs testet csinálni? Mert tudok menetes hüvelyt esztergálni.A megoldás természetesen érdekel.Köszönöm.
Nem kell nagyon komplikált dolgokban gondolkodni. A vasmag tartóra lefényképeztem egy apró ötletet, lehet csinálni kartonból, prespánból de a műanyag ebben a korban még nem létezett, vagyis azt nem javaslom. ebből a kis tartóból lehet kettőt is beragasztani egymás alá, kissé elfordítva, így növelhető a sabilitás, bár a végén úgy is rögzíteni kell a vasat, mondjuk méhviasszal. Üdv.
Tökéletes!
![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |