Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Aztán meg a sok alkatrész cseréjével előbb utóbb csak el találja hogy melyik volt a hibás. Mindíg a legutolsó.
Helló. Csak mint érdekességet mutatnám,. Egy javított készülék alumínium dobozát a tulaj festette, vonatta be ezzel az anyaggal. Textil hatást kelt, olyan mintha plüssel lenne burkolva, de állítólag szóró, dukkozó eljárással készül. Megvan az eljárás neve is csak elfelejtettem. Elég természet-ellenesen néz ki, de a neki tetszik.
Valójában inkább fekete, kékes árnyalattal és azért jó talán, mert így az általad érintett életveszély is csökkent, mivel az anyag jól szigetel. Csak az én emlékezetembe 2 halálesetet okozott a 323-as, az egyik miatt a kollégámat majdnem lecsukták, még a 70-es években.
Üdv , Szervusz Janó bácsi !
A neve flokkolás. Megfelelő színű és szőr hosszúságú anyagot fújnak egy ragasztóval már bevont felületre. Az autóhifiben igen sokat használták demó célra. Egy utálatos dolog , ugyanis az éleknél a legkissebb dörzsölésre lejön ( kopasz marad a felület ). De máshol is igen könnyen lejön. A por és minden szösz-mösz beletapad (sztatikusság) és nem porszívózható , kivétel az emberi orr amit irritál. Szép szemgyulladást lehet kapni tőle. Öreg T.
Szia Józsi. Tőlem elvitték szerencsére, a többi legyen a tulaj gondja. Most, hogy mondod, lehet hogy ezért tüsszögtem annyit, amíg itt volt? (A csomag elment reggel!) Üdv.
És ha nem tévedek akkor elektrosztatikusan kell mereszteni szőröket a flokkoláshoz
Legalábbis volt már itt a fórumon aki flokkoló gépet akart csinálni (én is innen hallottam erről az eljárásról, bár a hátrányokról csak most)...
Üdv , Szervusztok Öregek!
Így egybe mindenkinek. Igen elektrosztatikusan az egyenletesség miatt. Az élekre valami trükköt még alkalmaztak , mivel ottsűrűbbnek kell hogy legyen , pont az ív miatt. Van ennál utálatosabb is. Az üvegszálas paplan és a műgyanta. Na az igazi HALÁLL ! Szegény feleségem egy évíg sírt mikor a Fiam és haverja 1 hétig csak gyantázott és csiszolták a demo autót. Ruhák eldobva , bőrük -szemük-orr begyulladva. Szörnyű. A lakást is csak hónapok múlva lehetett igazán rendbetenni , holott mindíg csak gatyába jöhettek be. Az igaz hogy amit csináltak az szép. A garázs és a szerszámok takarítója szerénységem. Öreg T
Sziasztok!
Látom a régiségekben otthon vagytok. Volna hozzátok egy kérdésem. Nemrég vettem egy házat és a garázsban találtam egy IBM merevlemezt. Meg is mutattam egy ismerősömnek, aki azonnal ráígért egy 10-est. De mondtam neki, hogy előbb utána nézek, hogy mégis mennyit érhet, de sajnos nem találtam semmi infót ezen kívül. Bővebben: Link Valaki esetleg tud tanácsot adni, hogy mi ennek az értéke? Előre is köszönöm a segítséget.
Ma már csak eszmei értéke van. Hacsak nem a NASA titkos anyagait őrzi.
Egy kis korrekció az előbbi cikk 1944-ig tárgyalja a csövek történetét.
Akkor is nagyon jó. Nem voltunk mi mindíg Európa sereghajtói.
Ha már történelem: így képzelték el Amerikában a "műholdas" televiziózást 1948-ban
A 48-as rádió évkönyvben még van egy pár érdekesség! Végül is nem jártak messze, az elv megvalósult csak más "repülő" szerkezettel.
Ha nem találok rá szegény a kukában végezte volna.
Tud e nekem valaki segíteni Videoton AIDA-hoz gombokat szerezni bontásból?
Privát üzi ment.
Ha már restaurálás:
Mosógépben megfuttatott MP3 lejátszóval mit csinálnátok? Jó én ist ezt mondanám hogy ívesen , de azért maga a kérdés megér egy misét (egyszer ezekből is múzeumi darab lészen). Én desztillált vizes pácolásra gondoltam az akku kioperálása utan esetleg némi alkohollal, majd több napos szárítás....
Ha mosószeres, vegyszeres viz ment bele, akkor a dolog elég reménytelennek látszik. A nagyító alatt is alig látható miniatür áramkörök, alól, mellől kimosni a vegyszert szinte lehetetlen, illetve amikorra kiázik, akkorra már fólia sincs. Ha meg így vizesen bekapcsolták, vagy egyébbként árem alatt volt, akkor már az IC úgyis tönkrement.. De azért sok sikert hozzá. Űdv.
Iso-propil alkoholba mártanám, persze akku nélkül és utána hagynám száradni. Persze csak akkor van remény, ha nem több napos az eset, és akkor sem sok.
Üdvözlet Mesterek! Tudtok-e olyan könyv címet mely kivesézi a rádiók hangolását,és keresek olyan embert Szolnok Törökszentmiklós környékén, aki bevállalná a hangolást?
Kedves Forumozók! Kedves Janó Bácsi! Sikerült szert tennem egy Terta 331-s készülékre, sajnos a skála húrozása hiányos. Ha valaki tudna egy részletes skála rajzot küldeni, azt nagyon szépen megköszönném.
Kifogtad vazeee. A Terta (Orion) 331, 330, 441, stb az egyik legkomplikáltabb skálahúrozás, az akkori időkből.
2 rövidebb és 2 hosszabb húrból kell megcsinálni, a rövidebbek hátul, a panel alól a meghajtó tengelyről a dobot hajtják, a hosszabbak elöl, a panelen kívül a megvastagított tengelyről a mutatót. Plusz nehézség, hogy a meghajtó tengelynek belső menetes határolója is van, amit össze kell hangolni, illeszteni, a skáladob mozgásával, végpontjaival. Szerencsére nemrég húroztam egy Orion 441-et ez lényegében azonos a 331-el, erről tudok képeket küldeni, mert szóban elmondani nagyon komplikált lenne. Ha elakadnál vele akkor segítek. Űdv:
Még képek
Köszi az infót Janó Bácsi ! Még érdekelne az URH beépítési projekt is -vannak elképzeléseim,de ha tudsz valami egyszerű megoldást szivesen venném.Köszi! Skálahúrt hol lehet szerezni,vagy mivel lehet jól helyettesíteni?/damil?/
Én általában gyűjtöm a kidobott tranzisztoros rádiókat, mert URH célra fel lehet őket használni. Építettem már be 331-es be is, mellékelek képeket. Lényeg, hogy egy URH-s kisrádiót, persze nem a legprimitívebb fajtát, gondosan meg kell javitani és kitalálni a mechanikus beépítés lehetőségét A 331-es be van hely bőven (kollégám szerint pótkocsis teherautóval meg lehet benne fordulni). Én a skáladob elé raktam fel a panelt távtartókkal, úgy hogy a tengelyek egy síkba kerüljenek, és a képen látható plusz rugóval oldottam meg a két dob rugalmas összekötetését. A panel tápját a 6.3-as csőfűtésről egyenirányítottam 1 dióda +4700 µF elkó, amiből kb 8V egyen lesz. A hangszóró kiv. meleg pontját pedig a rádió PU (gramafon) bemenetére kötöttem, csatoló elkóval. A megmaradt hangerő pot. méterrel lehet beállítani az "együtfutás"-t vagyis hogy az AM és FM rész nagyjából azonos hangerővel szóljon. Az átkapcsoló a hátlapon levő PU kapcsoló. Antennának, egy kb 40cm- es huzalt használtam melyet a dobozon belül rögzítettem tűzőgéppel.
Skálahúrnak nem jó a damil, különösen ilyen hosszú beépítésnél, körszövött anyagot, fonalat kell keresni, de erről már többször, bőven volt szó a fórumon.
Köszi a gyors választ!
Melegen ajánlom: Papst:Rádió hibakeresés c.könyvét, letölthető:Bővebben: Link-"elektronika"mappából.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |