Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   284 / 581
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Még képek
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
(#) belaradio hozzászólása Máj 5, 2013 /

Janó Bácsi! Te nem csak PROFI vagy , hanem mázlista is. Kíváncsian várjuk a képeket a felújításról és a végeredményről.
(#) elektroncso hozzászólása Máj 5, 2013 /

Sziasztok, segítségre volna szükségem. Kaptam egy régi rádiónak a fa káváját. A lakk teljesen be volt rajta repegélve és sok helyen le is volt pattogva. Neki álltam smirglipapírral lecsiszolni a régi lakkot, de alig haladtam valamit. Szerintetek mivel lehetne egyszerűen és minél könnyebben eltávolítani a lakkot hogy közben a fa nem károsodik? A segítséget előre is köszönöm.
(#) silent15 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Szia, én csak egy tanácsot tudok mondani, hogy mivel ne:
ne használj fúróra szerelhető csiszolókorongot, mert körkörös karcokat hagy, bár ahogy ezt így leírom szerintem jó a szallagcsiszoló, de azt is csak szálirányba.
(#) elektroncso válasza silent15 hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Géppel áltam neki először de aztán nem azzal folytattam mert szétrázta a kezemet. Kézbe fogott smirglivel folytattam körkörösen. Vastag a lakk és eddig még a fáig csak pár ponton (ahonnan lepattogott a lakk) sikerült elérni. Gondolta olyanra is hogy melegíteni meleg levegővel és akkor a lakk lepattog, vajon ez jó ötlet?
(#) hatvanasjocó válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Kromofággal felpuhul a lakk, ezután szinlő pengével(citling vas) le lehet húzni(szálirányban)!
(#) (Felhasználó 20218) válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Kromofág a lelke. Legalábbis nekem eddig bevált. Az fellágyítja úgy, hogy utána spaklival le tudod tolni. Utána én rezgőcsiszólógéppel csiszoltam.
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Gyönyörű!!!
Orion fan lévén engem tuti nem zavarna a hangja, az eredetiségre szavazok
Mit megadnék egy ilyenért, hogy a gyűjteményemben díszelegjen....
(#) elektroncso hozzászólása Máj 6, 2013 /

Köszönöm szépen a segítséget. Utánanézek itt a festékes üzltben hogy árulnak e kromofágot.
Köszönöm.
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Gratulálok a zeneszekrényhez (is!). A hangládának, (már a bogarak miatt is) egyedül a muzeális értéke miatt lehet jövője. Kíváncsi lennék, vajon mikori kiadású lehet? Valószínűleg, amikor az készült, némileg jobb hangja lehetett a tölcséres gramofonénál. Én ifjú koromból egy zsebrádióra emlékszem, ami ilyen elven működő hangszóróval rendelkezett. Sajnos akkor még szakmailag nem álltam a helyzet magaslatán, arra sem emlékszem, hogy egyáltalán működött-e, és az ilyen különlegességeket sem tudtam különösebben értékelni, és többek közt néhány régi, telepes csöves készülék is akkoriban a pincénkből simán a szemétre került. Egyébként jól mondod, sokáig ilyen elven működő hallgatók voltak a telefonokban. Csak szerény hangerőn tud elviselhető lenni ezeknek a hangminősége a működési elvből adódóan.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Szevasz! Szerintem az eredeti állapot az igazi, abból hozz ki amit lehet! A lengőnyelves szerkezet beállítása és a mágnes újra delejezése ami segíthet! Az előfordulhat, hogy eredetileg u.n. selyemmembrán hangszóró volt ami egy viszonylag vékony lakkréteggel elfogadható hangot adott. Az idő rárakta kosz meg egy esetleges ráfestés merevebbé és nehezebbé tehette a membránt. Nagyon szép darab, esz az irigység.
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 6, 2013 / 1

Szervusz Józsi. Rég hallottalak. Igazságod vagyon mindenben. A mágnest úgy javítottam fel, hogy a két lap közé beraktam egy ferrit gyűrűt, ez remélem nem ront az eredetiségen mert alig látszik, viszont barom erős, legalább is a régi vaslaphoz képest. Az az érdekes hogy így magába a szerkezet majdnem szól annyira, mint amikor összekötöm a membránnal. Majd még próbálkozok vele, talán a selyem megfeszítésével lehet majd többre jutni, mindenesetre kísérletezni kell, mert most nagyon gyenge meg ronda hangja van az biztos. Üdv Janó
(Börzén találkozunk)
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Amennyire tudom, a kromofág a nitrólakkal együtt az EU csatlakozás miatt kihalt
(#) kadarist válasza Gafly hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Van Kromofág, csak a metilalkoholt száműzték belőle.
(#) _BiG_ válasza kadarist hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Valóban van kromofág, de már nem a régi dicsőségében tündököl... A metilalkohol komoly oldószer volt, béke poraira.
(#) Janó bácsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Én ehhez az újkori Crfomafag-hoz kb 1/3 arányban nitrohigítót szoktam tölteni, ettől sokkal "mérgesebb" lesz. És a már lemart felületet is jó nedvesen át szoktam törölni higítós ruhával, jó alapot képez a lakkozáshoz.
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Ahogy elnézem, kicsit vastagnak és merevnek látom a lengőnyelvet. Még az is lehet hogy az nem eredeti vagy ha igen akkor viszonylag nagy meghajtó jelet kíván. Ez irányban(vékonyabb lemez kipróbálása) érdemes kísérletezni. Bár lehet, hogy a nagyméretű membrán elhúzó hatása miatt ilyen merev. Na meg ellen kell állnia a mágnes erejének is. Ilyen mereven természetes a bádoghang.
(#) Lázár Péter hozzászólása Máj 12, 2013 /

Szaktanácsadásra lenne szükségem. Bár meglátásom szerint összemosható a két elektronika. Van egy Velence R646 aminek kiszedték a táptrafóját és az illesztőtrafóját is. Viszont van egy működő felesleges Videoton Szatmár elektronikám. Gondoltam átteszem a trafókat belőle. Ha jól néztem még a fűtőfeszültség is egyezik. Viszont cseppet kisebb a fizikai méretük a trafóknak, gondolom ez nem lenne probléma... működhet a dolog?
(#) maci80 válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Érdekes dolog amit felvetettél. A táp trafónak nincs leágazása az AZ21hez, tehát az a cső már csak dísznek lehet csak benne. Tehát diódával, kell egyenirányítanod az anódfeszt. A probléma az áramfelvétel lehet. Egy csővel többet kell fűtened 6,3V-on, és szerintem nagyobb is az össz anód áram, mit amit a trafó elbír. Én nem fognék bele, szerintem nem egy ideális megoldás. Keress bele gyárit, vagy valami hasonló típust.
(#) gkari válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Nem hiszem, hogy menne ez, a 4 csőnek(az AZ-t nem számítva) csak a fűtőárama több, mint 1,5A, a Szatmár hálótrafója max 20VA-es, a 6,3V-os tekercsnek is csak cca.1A-t kell bírnia. Szerintem a Velencének min. 35VA-es trafó kell, az sem árt, ha van 4V-os szekundere.
(#) Lázár Péter válasza gkari hozzászólására (») Máj 12, 2013 /

Köszönöm a tanácsokat. Tulajdonképp csak 3db cső maradt, ugyanis a varázsszeme halott cső, így azt kihagyom a készülékből. Van még egy Videoton RA3101 táptrafóm, illetve van egy nagyon tropa Terta 422-őm amibe talán jó a trafó nem próbáltam még. Több trafóm fölös nincs...
(#) wadember hozzászólása Máj 13, 2013 /

Sziasztok Kapsch Sonocord készülékhez van valakinek rajza? Mert az rmuseum-ot kivéve nem találok. A többi típushoz találtam a Herold úgy tűnik mintha a sasszi ugyanolyan lenne de nem vagyok benne biztos.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2013
(#) gkari válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 13, 2013 /

A 422 trafója 60W-os, nincs 4V-os tekercse, sajnos az EZ80 fűtése csak 0,6A, AZ21 1 A, tehát vagy barkácsolsz a trafóra egy 4V-os tekercset, vagy az anódfeszt diódákkal csinálod, de vigyázz, mert ha a diódákkal helyettesíted az eir.csövet, nagyobb lesz az egyen-nyersfeszültség, a szűrőláncot biztosan módosítani kell (első elkó határfeszültsége sem biztos, hogy elég, nagyot tud durranni!)!
(#) Lázár Péter válasza gkari hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Picit nem értem a dolgot ez van akkor ha valaki kezdő. Nos a Velencébe az alábbi csövek vannak: ECH81 2db, EBL 21 1db, EZ80 és EM4 1-1db. Ebből az EM4 kiesett mert rossz, EZ80 kiesett mert a trafón volt rajta ami hiányzik a készülékből. Az AZ21 hogy is jön ide? Szóval ha jól értelmezem amit írtál, az EZ80 fűtése nem passzos az EBL 21-el ezért van külön egy tekercs a trafón erre a célra a Velencénél, amiről megy a skálaizzó is. Még a Terta 422 összes csöve a használja az egyenirányító csövének fűtését ami ugyan az: EZ80. Lényeg, hogy a Terta trafójához megvan az egyenirányítás is ugyanazzal a csővel, remélem jó is, ahhoz így nem kell nyúlnom. Hanem a többi cső fűtéséhez kell 4V 1A körüli érték. Már csak az a kérdés milyen vastag rézzel próbáljak valahogy a trafóra még rátekerni 4V-nyi tekerést, hogy bírja is a terhelést...
(#) wadember válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Nem akarok beleszólni a vitába, de ha tisztán "E" sorozatú csőből áll a rádiód akkor nem kell a 4V os tekercs. mert minden fűtés 6.3V ról megy. Az már más kérdés, hogy így is dupla fűtőtekercs szükséges, mivel az egyenirányító fűtését még ha közvetett fűtésű is mint az "EZ" sorozat akkor is illik a külön fűtőtekercs. 4V-os tekercsre akkor lesz szükséged, ha az egyenirányítód "A" betűvel kezdődik mivel a csöveknél a kezdőbetű ezt jelöli. Az "A" 4V, az "E" 6,3V .
(#) gkari válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Ezesetben ez R646N, ennek valóban csak E csövei vannak, mindegyik 6,3V fűtőfeszzel. A VT "Velence" elnevezéssel legalább 8-félét gyártott (az R646-nak AZ21 volt az eir.csöve).
(#) gkari hozzászólása Máj 14, 2013 /

Ezesetben ez R646N, ennek valóban csak E csövei vannak, mindegyik 6,3V fűtőfeszzel. A VT "Velence" elnevezéssel legalább 8-félét gyártott (az R646-nak AZ21 volt az eir.csöve). Így viszont a Terta hálótrafód jó lesz bele, EZ80-al együtt(nem egy drága cső).
(#) belaradio válasza Lázár Péter hozzászólására (») Máj 14, 2013 /

Én megpróbálnám a Terta 422 trafót. Ott van rajta az EZ80 és van még külön ága a többi cső fűtésére. Persze méretben eltér egy kicsit. A trafó bekötéséről tudok rajzot küldeni.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2013
(#) Lázár Péter válasza belaradio hozzászólására (») Máj 15, 2013 /

Köszöntem a tanácsokat mindenkinek illetve a segítséget. Így bátran belevarázsolom ezt a trafót. gkari: bocsi a típus pontatlan megjelölése miatt.
Következő: »»   284 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem