Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Én nem merném látatalanba bekapcsolni, olvass vissza, sok jótanácsot láthatsz. Ha a "lamellák" a forgókondi lemezei, akkor a forgórész meghajtása hibádzik, már csak emiatt is ki kell a sasszit szerelni.
Igen azok. Sajna az én hibám miatt tört el. Akitől megvettem az elektromos szaki volt. És mondta hogy mind működik. Csak egynél kapcsolt ki a 10A kismegszakító. Az is az én hibámból. mert nem néztem meg milyen is az a kábel. Valami egyszálas tömör rézszál. + még sérült is a kábel. Mi az a sasszi? Amúgy csak külsőleg akarom feljavítani. Most még. Jelenleg az anyagiak nem engedik a kiadásokat. Az eszközök amik megvannak azok olcsók és sokáig kitartanak. (lak pác stb)
Nekem az a gyanúm, hogy valami más tört el, nem a forgó lemeze, jó lenne látni, mi volt az. A hibás részekről készíts fotó(-ka)t! Ha a 10A-est lecsapta, akkor valami durva zárlat lehet pl. a hálózati kábelnél. Ez a rádió megérdemelné, hogy tényleg üzemképes legyen, biztosan tudunk sok mindenben segíteni, akár alkatrésszel, netán munkával is. Hol laksz?
Az a barna valami tört el a bütykös.
Ez a rádió jól működött amíg meg nem törtem. Szépen búgott mert nem talált adást. Egy másik verte le a iztit. Aminek utólag végiggondolva igencsak vékony volt a kábele a 220v hoz. Inkább akusra tervezték. Holnap lefotózom azt is.
Valaki tudja milyen rádió van a képen?
Nos, hogyha egy telepes (akkus) rádió kapott 230 Voltot, az igencsak cifrán nézhetett ki.
Holnap belenézek mi ment ki belőle. Túl izgatott voltam. Így bedugtam amit nem kellett volna.
Orion 442 talán bár a csövek nem látszanak de a skála alapján valamelyik üvegcsíkos skálájú gép lehet.
Megvan a hátlapja. Orion A117 rádió
Ha A117-es az 220 volton mukodik,nem 12 V telepes radio,ha veletlenul hangfalnak volt hasznalva a radio,akkor a hangszoro drotja loghatot ki belole es annak lottek,ujra lehet tekercselni.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
Az A 117 rádiót nem tudtam beazonosítani. Annak is van kint a képe. Amit szikrázott annak a kábele most a kezembe maradt. Valami kátránnyal volt bevonva és alatta meg teljesen kitörve. Népszuper van ráírva.
És lenne egy kérdésem. Barcs környékén van valaki aki segítene felújítani a rádiót? Csak hétvégén érek rá pár órára. A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
Ez nem 117-es hanem Orion 309 Népszuper,nagycsoves,21-es sorozat es szinten 220 V-on mukodik,ha csak nem volt 110-re teve,akkor a trafonak lottek,sajnos en Nagykanizsai vagyok,gyerekkormba szerettem erosen az elektroncsoveket,meg csoves szupert is epitettem,ez sem volna valami bonyolult,de messze vagyunk.Ez a keszulek egy Philips licensz,pontosabban a Philips 309 A
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2015
Kicsit félrebeszéltük egymás mellet. A 117 tört el. A népszuper meg szikrázott. 220 on van csak hát a törött összeért rézkábel szeret szikrázni.
Sziasztok,
Van egy Videoton R545-ös rádióm, amit szeretnék beüzemelni. Én már úgy vettem, hogy nem működött. Az alábbi dolgokat javítottam eddig rajta: - A belső ferrit antennát visszakötöttem a helyére, mert le volt szakadva. - A hosszúhullámú részről le volt törve és szakadva az egyik tekercs. Pótolva, bekötve - 1-2 elszabadult vezeték visszakötve a helyére. - Biztosíték ki volt égve, cserélve. Az eredmény, hogy most már áram alatt folyamatosan világít az előlap és parázslik az összes cső. Viszont teljesen hangtalan. Egy pici búgás sincs. Tudnátok segíteni, hogy hogyan tovább? Nekem az óra nélküli, textil előlapú verzió van: http://www.radiomuzeum.hu/images/sm/r545.pdf Köszönöm, Ádám.
Szia!
A nagy elkón mérd meg van e anód +235V ha nincs akkor EZ80 körül nézz szét. Ha van akkor a végcső és a kimenő esetleg szakadt hangszóró lesz a ludas.
Haladtam az Orion 325 rádióval.
-Visszakötöttem pár elszabadult vezetéket. -Rájöttem hogy a hangszóró bekötésnél belül, ki van szakadva, ezért volt hogy amikor teszteltem épp működött. De legtöbbször NEM. Másik hangszóróval meg is szólalt, nem volt túlságosan brummos. A gerjedést még nem sikerült megtalálni rajta mi okozza. (most jön a keresése.) Az elkó egyik felén stabil 160 voltot mértünk a másik felén 200 at. Raktunk be új most gyártott elkókat, azon is hasonló érték volt. (kapcs rajzon nem találtuk meg igazából mennyit kéne mérni az elkón?) Szólni szól már, sistereg, de nem fog még semmit sem. Közben bontom amiket ház nélkül hiányosan vettem, legyen pótalkatrész bőven. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2015
Az AZ1-es fűtésén (1.elkó) kb 250-280 V nak kellene lenni, a második elkón, 220-250-nek. Vagy zárlatosak a hidegítő-csatoló papír kondik, vagy gyenge az AZ1-es. üdv.
Szia,
Megmértem és nem jut feszültség az elkóra. Elkezdtem visszafelé nézelődni, hogy hol tűnik el az áram. A legelső 100 Ohm-os ellenállás előtt még van, utána már nincs áram. Az ellenállás el van égve. Kicseréltem, de az újat is elégeti. Merre keressem a hibát? Közben nézegetem én is a a kötéseket, hátha látok egy leszakadt lábat, ami zárlatot okoz.
Nem engedte már szerkeszteni.
Kicseréltem a 10nF 750V-os kondenzátort, mert zárlatos volt egy 10nF 500V-ra (ez volt kéznél gyorsan). Azóta nem égeti el az ellenállást és a hangja is megjött. Középhullámon befogtam valami csatornát (román vagy szlovák). Ha hangja eléggé zajos és pattogós, de már ez is nagy előrelépés. Mit nézzek át rajta, hogy javuljon a vétel/hang? Ja, hova tekerjem, ahol mondjuk magyar csatornát kellene fogni? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Sokszor nem írták fel, hogy mekkora feszültségeket kellene mérni, de amit megadtál, azok jók. Ezek az U sorozatú csövek az ilyen alacsony feszültség mellett működnek jól. Gerjedés alatt mit értesz? A hálózati 50Hz brummját vagy sípolást? Kondenzátorokat vizsgáld át először BiG által ajánlott módszerrel. Amelyik átvezet, azt cseréld!
Nem értem a dolgot. Visszanéztem "remington" eredeti képeit, azon 5 db 325-ös Terta van, Orionból, meg egy 130-140A talán. Ezért írtam az AZ1-et, meg a fesz. adatokat. Tisztázni kellene, hogy most milyen rádiót is javít valójában!
Orion 325, de ezt írta is.
Janó bácsi!
Amiket szereztem azokat bontásra hoztam(na jó nem mindet azért). Van két Terta, egy néprádió, meg a ház nélküliek..A ház nélküliekből már bontogattam el párat. Az Orion 325 rádióval próbálkozom. A kondi tesztelőt szeretném megépíteni. (glimm+ellenállás+egyenáram) azzal ránézni hogy melyik ami rossz. Kristikoma! A gerjedés kb 5 perc után kezdődik, elkezdenek pislákolni a skálaizzók és pulzálva búg. Amint írtam tegnap az elkót cserélgettük, de nem változott, ezektől a rádióktól megszokott "alap" búgása nagyon halk, amíg nem gerjed be, teljesen jó szépen sistereg, igaz adót még fogtam be rajta semmit. (De nekem kezdőnek nagy boldogság már csak az is hogy eddig sikerült eljutni segítséggel, a kiindulási semmi sincs állapotból) A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Még mielőtt nekiesnél a kondenzátor tesztnek, ellenőrizd az egyenfeszültségeket! Sajnos a rajzon nem szerepel ilyesmi. Nézd meg az Orion 227A rajzát, az hasonlít. Feszültségeket le tudod olvasni, noha nem annyi jön ki, de arányosítva már jó.
Javaslom a régi szurokkal szigetelt kondikat válogatás nélkül nyugodtan dobd ki belőle. Addig amíg azok benne vannak semminek nincs értelme nekikezdeni. Eddig több mint száz darabot méricskéltem végig olyat is ami készülékben soha nem volt és mind szivárog. Talán 1-2 darab volt megfelelő a többi selejt. Ezeket cseréld megfelelő értékű újkori kondira, az már a te dolgod hogy csak simán beleforrasztod, vagy bíbelődsz a réginek a házába beleszereléssel, de további javítgatásnak amíg a kondik nincsenek tisztába téve nincs sok értelme. Ha ezek után is rossz, akkor megnyúlt ellenállásokat keress, vagy ha vannak cserecsöveid érdemes azokat is megnézni.
Sziasztok! böngészés közben leltem ezeket a szövetborítású vezetékeket
600Ft/m. A Janó bácsiféle cipőfűző mégis csak olcsóbb és hasonlóan jó megoldás. Sajnos nem tudom, hogyan lehet Janó bácsi hozzászólásaira keresni, ezért nem kerestem meg.
Régebben linkeltem, van körkötő gép is, olyan színben és hosszban lehet harisnyát húzni a kábelekre ahogy csak tetszik - csak ez is egy opció. Ha megnézted, nagyon sok a szín és formavariáció. Nyilván a cipőfűző is megoldás.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
Köszönöm. Lehetne a keresőhöz egy használati utasítás, mert mindig elfelejtem a kettős neveknél az idéző jelet. Más meg alapból nem tudja.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |