Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   378 / 581
(#) szikorapéter válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ha széleskörűen vesz az sem igazán probléma. Csak ne egy komplett csőtemető legyen,maximum 6-7 csővel megépíthető érdekelne helytakarékosság miatt. (Több nem fér el a házban,amit kinéztem hozzá).
(#) szikorapéter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

És ha nem csak a normál FM sávot (87,5-108Mhz) lenne képes venni,hanem a komplett FM modulált sávot? Vagy jobban járnék egy széleskörű AM vevővel?
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015
(#) küzmös Gergely válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

You@Tube-n van egy video ,ahol egy szem PCC189-es csővel épült FM-vevővel szórakozik valaki. A "jótól" nagyon messze van, és érzéketlen is. De szórakozni vele jó lenne.. ha tett volna fel kapcsolási rajzot is.Bővebben: Link Bővebben: Link
(#) küzmös Gergely válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Már nem tudtam javítani, de van ott kapcsolási rajz is.
(#) szikorapéter válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Pont van otthon egy ilyen csövem. Régi rádió forgókondenzátora jó lenne hozzá? A PCC189-et nem találtam meg a leírásban,de ezek szerint ezzel is működik. Egy próbát megér,ha jó,akkor még készítek hozzá egy ugyan ilyen "kis feszültségű" erősítő részt is.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ez sem jó megoldás? Ugyanazon a nyomtatón készülhetne mint a kartonpapír.
(#) remington válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Most kezdem keresni a tűt a szénakazalban.
Ami hibajelenség:
még a hálózati búgást sem hallani rajta. (pedig ezek a száraz kondik)
Bekapcsolást követő pár percnél az addig stabilan világító skálaizzók pislákolni kezdenek, világítanak de a fényük "lüktet".
Hangszóró nem szakadt.
(#) gkari válasza remington hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ez alacsonyfrekvenciás gerjedés, a végcső halálát okozhatja. Okai lehetnek: UBL rács-csatoló kondi átvezet, szűrőelkók szivárognak (a - pólusuk nem lehet a testen!), a rácselőfeszt beállító ellenállat(-ok), rácslevezető megnyúltak. A fenti rajz hibás: a kitrafó primerrel párhuzamosan kell lennie a 4,7nF-nak, a primer vége megy az UBL anódra, a kezdet az első 32µF-ra.
(#) madzagos válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Üdv olvas vissza a Rádióépítés a kezdetektől a világvevőig topikban. Ott van az amit én is megcsináltam. 1 db ECC85 és egy végfok kell hozzá.
(#) szikorapéter válasza madzagos hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Rendben,akkor ha további kérdésem van átmegyek oda. Ez itt már így is erős OFF volt.
(#) _BiG_ válasza remington hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ahogy néztem a rajzot, a katódokat "negatívosító" 47 és 22 ohmos ellenállások lehetnek szakadtak, ha a külső földelőpontra menő kondenzátor (a rajzon nincs rajta, mert hibás a rajz) zárlatos lett.
A földeléspont és a vastag vonalú közös földvezeték kozé egy 5 nF-os kondenzátor kell, ami, mint mondám a rajzon nincs feltüntetve, a rádióban benne kell lennie és legalább 750 V-osnak kell lennie! De akár 1500 V-os vagy még nagyobb feszültségtűrésű is lehet.
Ellenőrizd nagyon ezt a kondenzátort, megvan-e és zárlatra-átvezetésre, különben ha a fázis kapcsolódik az autotrafó rajzszerinti bal kivezetéséhez (0), elfüstölnek a fentebb említett ellenállások és a rádió csöndben lesz teljesen...

Javított rajz mellékelve. Pirossal a módosítás. update: gkari-é is
(#) madzagos válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 8, 2015 / 1

2013 december 2 körül keress.
(#) remington válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Millió köszönet a javításért, épp azt bogarásztam éppen hol van a rajzon a hibás rész, de kezdőként még nehéz a régi rádiók alján lévő dzsungelben tájékozódni.
A kollégám is ma kérdezte: "ennek az aljába ilyen "kupi" van?" mondom igen, 50 éve nem volt még nyák.
(#) _BiG_ válasza remington hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Szívesen

50 éve már volt nyák, de 60-70 éve még nem

Mint kezdőnek: a kondenzátorokat átvezetésre úgy mérd, hogy (kiforrasztva rádióból!) a ráírt üzemi feszültséget megközelítő egyenfeszültséget használod (szigorúan leválasztótrafóról!), a kondenzátorral egy nagyértékű ellenállást kötsz sorba (pl. 1 Mohm / 2 W) és az ellenálláson eső feszültséget méred. Ha van, akkor az ellenállás értékéből és az ellenálláson mért feszültség értékéből áramot tudsz számolni. Ez folyik át a kondin. Ha a kondi papírszigetelésű és jó, akkor nagyon pici áram mehet csak át rajta. Természetesen a kondenzátor feltöltődési idejében magasabb a mért feszültség, kezdetnek a tápfeszültség, de ennek szépen csökkennie kell. Ezt vedd figyelembe a méréshatár kiválasztásánál!
Tehát, ha mondjuk a 250 V-os kondit 200V-tal méred, akkor a műszered legalább ekkora méréshatárra legyen állítva, majd a kijelzett érték szerint csökkentheted. De első bekapcsolásokkor mindig magas méréshatárral kezdj! Mert ugye az üres kondi vesz fel áramot szépen és lehet ugye zárlatos is...

Azért célszerű magasabb feszültéget használni, többet, mint egy szimpla műszeres ohmmérés esetében, mert egy rossz, esetleg átütött kondi lehet kisfeszültségen még jó, de nagyobbon átvezet.

Az elkók esetében előbb formázd őket (köss rájuk az üzemi feszültségüket megközeltő feszültséget polaritáshelyesen sorosan mindenképpen egy legalább 10 k-s, 10 W-os ellenállást). A soros ellenálláson mérhetsz feszültséget, aminek csökkennie kell. A korabeli elkók szivárgási árama nem volt kicsi, olyan 0,1 mA / mikrofarád. A formázás ideje egy-két óra is lehet. Ha az ellenálláson a formázási idő letelte után is sok áram folyik át, több, mint amit megadtam ökölszabálynak, akkor az elkó már nem lesz jó.
(#) remington hozzászólása Dec 9, 2015 /

Mai napi történés.
Sikeresen megszereztem nagyon kedvező áron egy kocsira való rádió "gyűjteményt" leginkább alkatrésznek.
6-8 komplett/majdnem komplett belső,
VT rádiókat, hármat, ezek dobozba.
Egy doboz nélküli néprádiót( elporladt róla csak az alja van meg + gombok), de hátlap plusz alsó része, és belseje érintetlen.
Egy marék rádió hátlapot, például most már van hátlapom a Budapest rádiómra.
Képeket is készítek majd, mert a garázs jócskán tele van.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
(#) BarnaPili válasza remington hozzászólására (») Dec 9, 2015 /

Akkor ma este vigyorogva alszol el.
(#) remington válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 9, 2015 / 2

Bizony, jól jártam velük, igaz a bontani valók szerintem mind ugyan azok, vagy nagyon hasonlítanak.
De itt vannak a képek.
A dobozoltak közül van ami menthető szerintem.
A kocsit is jól megpakoltuk.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 10, 2015 / 10

Üdv mindenkinek. Készen vagyok az iskolarádióval, ilyen lett.
(#) Ferenc 47 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Nagyon szép lett! Le a kalappal a tudásod, és a megszállottságod előtt!
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Szép lett gratulálok. Az elején "pesszimista" voltam, mert azt hittem két hétig is eltart, de csak egy volt.
(#) kameleon2 hozzászólása Dec 10, 2015 /

Sziasztok! Van jó pár régi Rosenthal és REMIX ellenállásom. Van ami még papírba volt csomagolva. Érdekelhet ez valakit itt? Ajándékba is szívesen odaadom, mert én nem tudok kezdeni velük semmit - viszont egy-egy autentikus javításnál - gondolom jól jöhet. Válogatni is lehet. Ugyanitt kondenzátorból is vannak régi ömlesztett módon, dobozban tárolt darabok és pár elektroncső - kb egy doboznyi - vegyesen.
(#) szikorapéter válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Engem a csövek érdekelnének.
Mod.: De ha csak egyben válsz meg tőlük elfér,én is javítok régi rádiókat.

Most is fut egy projectem,remélem végre ki tudom majd ide tenni,hogy sikerrel jártam.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
(#) Fülöp Ferenc 49 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Gyönyörű , áldott kezek és fej.
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 10, 2015 /

Ez ismét gyönyörű lett. Janó bácsi mindenből képes várat építeni...
(#) antikzsolt hozzászólása Dec 15, 2015 /

Sziasztok

Úgy tűnik hogy tényleg igaz az hogy az első lépés a legnehezebb. Nemrég került hozzám 5 régi rádió. Képek majd holnap. Az egyik számomra furcsa mert bakelites. Sajna törött. A többi sem tökéletes de talán javítható. Holnap teszek fel fényeket ha időben érek haza. Fáradt vagyok és rossz a fényviszonyok.
(#) petermusica hozzászólása Dec 15, 2015 / 2

Keszen van a Standard radiom,sajnos csak utan van epitve,az eredeti belseje nem volt meg,de raktam bele egy FM vevot,egy TDA2030-as ic-t erositonek es egy 8 colos hangszorot,a hangszoroselyem is ki van cserelve,a gommbokkal van a gond,mert nem talaltam ket egyformat,tegnap hallgattam rajta egy jazz musort,ugy ereztem,mintha vissza tertem volna a 30-as evekbe.A skalavilagitas sem az eredeti ,ket led-el van megoldva,amit egy kieget ledes izzobol beleltem ki
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2015
(#) Hutflesz János hozzászólása Dec 16, 2015 /

van egy új szokol skála üvegem ha valakinek kell és érte jön az áráért elviheti 10forint 70fillér számlát nem adok üdv Hutflesz janos
(#) keszeg01 válasza Hutflesz János hozzászólására (») Dec 16, 2015 /

Jó napot.
Csak pontos összegért vagy tudsz visszaadni ?javascript:ins('','n');
(#) antikzsolt hozzászólása Dec 18, 2015 /

A tegnapi nap folyamán elkészült az alap szín adás. Ma ha jól megy akkor megkapja a lakkot is. Köszönöm hogy bátorítottatok. Eddig nem tűnik nehéznek
Elvégzett munkák: Szú irtás, hibák eltüntetése folyékony fával, csiszolás(három ujjam elkopott), dió színű fapác.
A csiszolás különösen időigényes volt. Helyenként a festék igencsak odaragadt. És természetesen a hajlatokban.
És megmutatom a következő áldozatomat. Egy függőleges skálás csodagép. Működik mert be tudtam kapcsolni. Van egy pár hibája. Az egyik farács eltört. Nem tudom minek nevezik de a lamellák nem nyílnak szét és csukodnak össze ha forgatom a hangoló gombot. Eltört valami bakelit? kinézetű valami. Kézzel forgatva jól működik. Bocsi rossz a képminőség.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
(#) petermusica hozzászólása Dec 18, 2015 / 3

Meg van a ket egyforma gomb a Standard radiomhoz,most mar megy minden rajta,szolhat a jazz es a dixieland
Következő: »»   378 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem