Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   377 / 581
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Csodálkoznék, ha két héten belül nem lenne ez is olyan mint újkorában.
(#) szikorapéter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Kíváncsian várom a végeredményt.
(#) kameleon2 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Ha jó dekoros kell - az van, inkább az idő kérdéses... Üveg, fém, fa, kő - vágnak, fóliáznak mindent. Sajnos az 1db-os gyártás, nem egyszerű. Akkor már érdemesebb mindjárt 3-at, vagy 5-öt csinálni és eladni, eltenni.
(#) color hozzászólása Dec 3, 2015 / 6

Sikerült a minap egyet nekem is befejeznem.
Én nem vagyok túl hatékony készül kb. 1 éve
Kezdődhet a következő.
(#) kameleon2 válasza color hozzászólására (») Dec 3, 2015 /

Elkészült. Tehát hatékony vagy
(#) Janó bácsi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Azért a dolog kicsit komplikáltabb. Mint írtam, az előlap kb 4 éve járja az ország különböző nyomdáit, meg dekoros műhelyeit sikertelenül. Az egyik gond, hogy a lemez nem teljesen sík, a hangszóró keretnél, meg a bordáknál a merevítés miatt ki van domborítva. A másik a pontosság, 1mm.-nél nagyobb eltérés a széleken, meg a bordáknál már csúnyán meglátszik, ezért különböző nyújtható fóliák nem használhatók, valamilyen merevebb papír alapú dolgot kellene használni. De ezt is csak kísérletezéssel lehet ilyen pontosra méretezni, beállítani, és a mérete miatt (A 3-as nyomtató kell hozzá) ez sem kis munka. Ha viszont papírra kerül. akkor fóliázni, laminálni kell, de úgy hogy a szélein, meg a bordáknál ne jöjjön fel ne pöndörödjön vissza a használat során. Szóval összeszámolva a számítógépes tervezés mukadijját, az anyagárakat, beleértve az eldobált próba, kísérleti példányokat, meg az ide-oda küldözgetések nem kevés postaköltségét a végére öt számjegyű összeg fog kijönni, ezalatt nem nagyon oldható meg. De azért még töprengek a megoldáson. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
(#) kameleon2 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 4, 2015 /

Éppen ezért mondtam, hogy inkább a gépidő és a ráérés a kérdéses. Olyan dekoros barátaim vannak, akik szalag és molinónyomtatókkal dolgoznak és táblaméretű cnc-ik vannak. Az egyik legkisebb A3-as gép megmunkálómotorja 80.000-et forog és ezredmilliméternél szerintem sokkal jobb a pontossága. Láttam dolgozni. De kézzel sem eretnekség megcsinálni. Én azelőtt egész szépen elboldogultam egy lombfűrésszel, meg reszelőkkel is..
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2015
(#) antikzsolt hozzászólása Dec 5, 2015 /

Sziasztok.

Na a mai nap folyamán kijavítottam pár hibát a folyékony fával. Sajnos időközben észrevettem hogy a szú megmaradt. Nem volt elég ideig a zsákban + kevés volt a vegyszer. Most még egy hét pihi.
Csak ez a két fotó lett készítve a hibáról és a javításról. Késve jutot eszembe hogy megörökítem.
Esetleg nem tudjátok hogy hol találok üveget és gombokat. Nem akarok csak ezért megbontani egy rádiót.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 5, 2015 / 5

Folytatom az iskolarádiót. Mivel ez egy "ipari" készülék, nem nagyon kellett vigyázni az eredeti kinézetre, de azért igyekeztem. Tisztítás után helyre raktam a rafót, megcsináltam a pot métereket, kicseréltem néhány kondit meg ellenállást a szokásos "módszeres hibakeresés" elveit követve, a kitrafótól vissza az antennáig. Érdekes, hogy a papír kondikon kívül a korabeli fekete Remix ellenállások közül a nagy értékűek (0.5 Mohm fölött) gyakorlatilag mind szakadtak voltak, egyik cső rácsa sem kapott előfeszt. Legnagyobb problémát az egérrágta tekercsek jelentették, a 7-ből 4 sérült volt. Mivel nem volt tekercs-adatom kísérletezéssel kellett beállítani a menetszámokat az újratekercselésnél. Vettem meg kaptam pár új műszert az utóbbi időben, hát most be volt vetve minden, a digis szignáltól, a ferkimérőn át az oszcilloszkópig. Egy teljes délután ráment a tekercselésekre, de jó lett. A módszer az volt, hogy nagyobb menetszámot raktam a tekercstestre, mint az a régin még látható volt, és visszabontva mérve állítottam be a frekvenciákat. Ráadásul a fix állomások közül ma már csak a Kossuth megy a többit csak műszerrel lehetett a helyére rakni. A mechanikus problémákat nem említettem, volt egy kis kalapálás, panel igazítás is, meg esztergálni kellett az egyik jelző izzónak egy előtétet. Az utcán talált féklámpa búrából készült, úgy hogy az anyagában piros átlátszó műanyagból több réteget összeragasztottam, majd levágtam, és méretre esztergáltam. Előlap ügyben is van már fejlemény, Anti barátom vállalta, hogy beszkenneli és kijavítja számítógépen. Erről majd később.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Szépen haladsz. Gratulálok.
(#) remington hozzászólása Dec 7, 2015 /

Sziasztok!
Egy Orion 325/216A rádiót próbálok életre kelteni.
Mivel valakik már belekontárkodtak a trafó és potméter részébe így nem könnyű dolgom van kezdő lévén.
Amit szeretnék kérdezni, ennél a rádiónál az "U' sorozatba soros csőfűtés van, hány voltnak kéne lennie?
(ez a változat ami nekem van UY1N egyenirányítóval szerelt.)
Kapcsolási rajzon szereplő 140,180 és skálaizzókhoz való feszültségeket a trafón sikeresen kimértem, már csak a bekötést kellene megvalósítanom, de nekem még sok új van a kapcsolási rajzban.
Ezzel kapcsolatban szeretném kérni tanácsotokat!
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
(#) szikorapéter válasza remington hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Ha jól emlékszem soros fűtés van ezeknél,minden csövön más-más feszültség esik. Láthatod a rajzon is hogy a transzformátor 140V-os megcsapolásától megy a csövek felé a fűtés. Innenstől már hogy mennyi esik csövenként az csak típus függő.
Az UY1N 50V-os fűtésű egyenirányító cső,az UCH21-esek 20V-al,még a végpentóda UBL21 55V-al fűt. Ha ezeket a feszültségeket méred,mikor be van kapcsolva a trafó és fűtenek a csövek,akkor már jó nyomon jársz.
(#) kristikoma válasza remington hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Az U betűvel kezdődő csövek fűtése 100mA, a feszültség változó. Szikorapéter jó feszültségeket írt, de ennél valamivel többet fogsz mérni, mivel időközben 230V lett a hálózati feszültség. Azt viszont ne felejtsd el, hogy ezen készülék javításakor egy biztonsági transzformátor 1:1 áttétellel kötelező!

Köszi a hozzászólásokat!
A leválasztó trafót tudom hogy kell. (beszerzés alatt van, addig is úgy járok el hogy ne csapjon meg.)
Kíváncsi vagyok még milyen hibák jönnek elő, mert helyesen bekötött trafó hiányában nem mutatott sokat még magából a készülék. Ami be is volt kötve, az is össze vissza, lesz mit kibogarászni.
(#) kristikoma válasza remington hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

A trafó nem vészes. A legnagyobb ellenállású szakaszra kell bekötni a hálózati feszültséget, a többit méréssel tudod megállapítani. Ha nem ismered, ez egy ún. autotrafó, egyetlen tekercse van, a különböző feszültségek leágazásokról vehetők le.
(#) remington válasza kristikoma hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Igen, tegnapi esti móka volt a leágazások kikeresése, pontosan ahogy írtad, így történ, sikeres volt, megvan minden szükséges feszültség. Munka után már várom hogy megpróbáljam felfűteni a csöveket és bekötni a potmétert.
Úgy kaptam a rádiót, hogy a potméterről a 220-as bekötést leszámítva minden le volt tépve.
A tengelyen meglazult az anya, bekapcsoláskor körbeforgott és mindent levitt.
(#) fater0827 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Üdv
Mivel ~ 5% fesz emelés történt a csövek fűtése magasabb lett talán pár Ohm ellenállás sorba kötve elkelne .
Üdv
(#) szikorapéter válasza fater0827 hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Táblázatból olvastam ki,csak hogy ha ezek mint megközelítő értékek megvannak,akkor a csövek fűtései elviekben nem szakadtak,minden cső fűt.

Mai sikerélmény megvan, csövek fűtenek.
Következhet az anódfeszültségek és rácsfeszültségek mérése. Mert még csöndbe van a drága, nem is búg, semmit sem csinál.
De tegnaphoz képest haladás ez is .
(#) _BiG_ válasza remington hozzászólására (») Dec 7, 2015 /

Én a helyedben először bekapcsolás nélkül keresnék szakadást, zárlatot...

A méregetés része jön most, hibás ellenállásokat és rossz kondikat keresve.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 7, 2015 /

Üdv. Azon gondolkoztam a napokban hogy nagy csőkészletet halmoztam fel. Mind subminiatűr,mind normál rádió és TV csövek tekintetében. Olyan kérdésem volna hogy FM rádiót szeretnék építeni ,de csövekkel,ami átfogja a teljes FM sávot,és viszonylag egyszerűen kivitelezhető. (Nem szükséges hozzá rengeteg KF trafó és tekercs). Remélem találok olyan kapcsolást amivel elindulhatok ezen az úton. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) _BiG_ válasza remington hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Törött vezeték, rossz forrasztás, szakadt/zárlatos tekercsek, nem érintkező csőfoglalatok... Ha belenyúltak, akkor elkötések is... Vannak az R és C elemeken kívül is hibaforrások...
(#) Janó bácsi válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Ne reménykedj. Ahhoz. hogy egy csöves URH rádió rendesen szóljon legalább 5 cső, helyesebben 5 fokozat szükséges, 3 KF-el, plusz oszcillátor, modulátor, esetleg előkör, stb. Ez legalább 8-10 hangolt tekercs. Vannak egyszerűbb, egyenes, meg úgynevezett szupreg kapcsolások, de azok a gyakorlatban a mai állomás sűrűség mellett már nem használhatók.
(#) kristikoma válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Idézet:
„ami átfogja a teljes FM sávot”

Csak egy kérdés: amatőr sávokat is akarod hallgatni? Vagy csak a műsorszóró sávot? Pár éve rákérdeztem volna a TV hangjára is. Az is FM volt.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 8, 2015 / 4

Iskolarád. folyt. Elkészült az előlap, Anti barátom műve. Ezúton is köszönet érte. Beszkennelte, kijavította a gépben, és kinyomtatta. Mivel nem volt A3-as gépe ehhez neki is segítséget kellett igénybe vennie. Ezután a papír előlap kapott egy úgynevezett "kültéri" fóliát, amit dekor műhelyben raktak fel rá. A végeredmény így sem volt olcsó, de még sem kellett bankhitelt felvenni rá. Csináltunk több darabot, hátha még szükség lesz rá. A képen a bal oldali a natúr papír, (műszaki rajzlap) a jobb oldali a fóliázott darab. Most már csak fel kell ragasztani valahogy. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2015

001.JPG

(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Szép a munka. Még jobb eredményt érhettetek volna el, ha nem műszaki kartonra, hanem öntapadós fóliára (mint a céges autók oldalán a reklám) nyomtatják. Az felvenné az előlap lemez alakját.
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Mint mondottam annak a fóliának az ára, mivel meg kellett volna venni egy egész csikot (nem darabolják) munkadíjjal együtt 6-8000 ft lett volna. Ezt nem vállaltam.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Értem. Csak a nagyobb munka már elkészült. Beszkenneltétek, kijavítottátok, így is ki kellett nyomtatni, fóliázni. Meg hát felragasztani sem lesz egyszerű. Viszont amint látom hamarosan kész, gratulálok hozzá.
(#) Janó bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 8, 2015 /

Nem érted. Az általad említett fóliázáshoz másfajta nyomtató kell, ezért újból kellene nekik! csinálni az egészet, legfeljebb a már kijavitott kép programját tudnák, némi igazítás után felhasználni. Ekkor viszont az összeg még magasabb lenne. Mint eredetileg említettem kb 4 éve próbálkoztak többen is az olcsó megoldással, de 8-10000 alatt még senki nem adott árajánlatot. Többe került volna, mint amit a készülék ér. De szívesen venném ha valaki tudna egy olcsóbb megoldást, lehetőleg az én városomban, különben még hozzá kell adni a a többszöri postaköltségeket is.
Következő: »»   377 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem