Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szú kiírtása: Xylamonnal átkenni ecsettel, átitatni, orvosi fecskendővel a szú járatokba a szert befecskendezni, majd a csupa nedves fadobozt nejlonzsákba tenni egy hétre. Szivaccsá rágott bútorokból is véglegesen ki lehet így írtani őket.
Nem igazán költséges. Lyukak eltűntetése: Csiszold le nyers fára a felületet, majd műfával tömködd be a lyukakat(olyan, mint a gyúrma) Ez után csiszold le a megszáradt felesleget, majd kizárólag szeszes fapáccal kend át 1 rétegben, gyorsan a felületet. Dió színt ajánlom. Denaturált szesszel hibákat tudod javítani a pácon. Ha ez megszáradt, kiszellőzött, vizes bázisú parkettlakkal vékony réteget vigyél fel rá. Ez gyönyörű és kopásálló bevonatot képez. Minden réteg után 2000res polírpapírral menj át a lakkon, ne sajnáld, ekkor lesz álomsima tapintású. Rádiót, hangszert és bútort ilyen módszerrel nagyon széppé lehet tenni, olcsón. Mindent meg lehet kapni a festékboltokban, de ragaszkodj az itt leírtakhoz. Vizes pác béna, csúnya színt ad, szeszes lakk pedig nem olyan "kezesbárány"
Nagyon szépen köszönöm a tanácsot. Pár nap és nekiállok a kezelésnek. Remélem az nem baj ha már nincs rajta festék. Sajnos ami gyárilag rajta volt teljesen eltűnt.
Üdv.! Újra nagyot alkottál! Várom a végeredményt!
Szervusztok,ma kaptam ajándékba 2 Sokolt,ahogy Janó bácsi mondta:"a fuserok tárháza kimerithetelen" ebböl kiindulva gondoltam megmutatom a skálaüveget.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
Foly.443. Szóval a doboz. Tegnap reggel lemartam róla chromofaggal a régi festéket, aztán elautóztam vele kedvenc asztalosomhoz. Mikor meglátta a tetején a panelkittet olyan lett a képe, mint aki citromba harapott. Nem részletezem, nem vállalta. Fő indoka, hogy a szürke valamihez úgy sem ragad a faragasztó, és ha pácoljuk feljön, stb. De legalább adott furnírt, hogy próbálkozzam egyedül. Igaza lehetett ezért nem is faragasztóval kentem, hanem Palmatexel, a rádiót és a furnirt is. Száradás után összeillesztettem, ezt csak egyszer lehetett megcsinálni, utólag ha nem pontos, már nem lehet felszedni. Sikerült. Némi száradás után lepácoltam, egész jó lett. Egyszer van még csak lelakkozva, holnap még többször kell csiszolni, meg lakkozni, de már látszik az alagút vége.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2015
Üdv én tegnap kaptam egy Sokol 302 Rádiót szép állapotba csak nem szol lesz időm meglesem mi van vele
Standard megoldás A Sokol ettől volt az - ami.. Kapálás közben nem sok dolog akad az ember kezébe a javításhoz .
Szerintem rövidesen elkészül és szép lesz mint új korában.
Kis segítséget kérnék,
Hozzáfogtam egy RFT Beethoven II rendbe tételéhez, és egy gomb a hullámsáv választók közül elején el van törve. Ha van ilyen valakinek, megvenném. Ha abban is segíteni tudnátok, hogy egy képet küldene valaki a skálahúrozásáról, mert úgy látom elég "izgalmas" feladat lesz...
Itt a gyári skála rajz.
Nagyon köszönöm!
Gondoltam én, hogy nem olyan egyszerű...
Sziasztok
Ma beszéltem a helyi festékes boltossal. Nagyon nagy szerencsém van. Nem csak eladják a festéket de szeretik a fát is megmunkálni. Elbeszélgettem egy csomó időt vele. És Hétfőn a Tetra T426 megkezdi a megszépülését. Sajnos a skálaüveg és a gombok kérdéses még. Remélem sikerül megszereznem.
Hát igenA drótok le voltak szakadva több helyen,meg az elemcsatlakozók voltak levágva,
a hibák kijavitása után szépen megy mind a kettö.
Folyt.443. Kész a rádió, pont egy hete kezdtem el. Ráment majd 8 teljes nap de jó lett. A doboz 3 réteg lakott kapott, meg kellett még némi utánigazítás is, de most szépen szól minden hullámsávon. Sikerült az üvegeket is letisztítani, anélkül, hogy lejött volna a festék. Mehet a múzeumba. Üdv.
Szép munka! Belülről még nem láttam ilyen gépet, de egyből feltűnt a nagyobbacska kimenőtrafó. Majd megnéztem a rajzát, és látom hogy milyen fura a végfoka. Először azt hittem ellenütemű, de a rajzból nekem az jön le, hogy ez két db A osztályú erősítő egy kimenővel. Ez tényleg ilyen, vagy tévedek? Fura, lehet, hogy csak nekem, mindenesetre érdekes.
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2015
Szép lett .s hamar elkészült. Gratulálok hozzá.
Hát igen, ez a készülék, Rákosi korszak egyik szuper gépe volt, nagy népszerűségnek örvendett, de azért látszik rajta a szegénység. Valójában ez is ellenütemü csak nem egy phuss-pull meghajtással, hanem egy takarékos , szükség megoldással. Ezzel egy csövet spóroltak. Az egyik végfok anódjában van egy plusz 330 ohmos munkaellenállás, és az ott képződött jelet vezetik a másik végcsőre, ami ugye az erősítés mellett fázist is fordít, tehát a kitrafó másik felére ellenütemben kerül a jel. Persze sántít a dolog, mert ott meg nincs az a plusz 330 ohm, tehát a két oldal nem teljesen egyforma. De akkor még nem volt Hi-Fi és egyébként is a hangszóró eleve többet torzított mint a sánta végfok. Külön probléma, hogy a gondosan beüvegezett előlap miatt egyébként is romlott a hangminőség. De akkor ez számított a rádiózás csúcsának.
Köszönöm a választ! Számomra ezért is értékesebbek a régi gépek, mint a maiak, sokukban vannak hasonló "érdekességek".
Nagyon szép lett! Gratulálok hozzá!
Tetszik a végeredmény, szép munka most is! És köszönet a végfok működésének magyarázatáért is.
Gyönyörűűűű, ez már művészet , és tálentum . Úgy az elmélet mint a gyakorlat . Minden tiszteletem.
Hogy sikerült megtisztítani hogy nem jött le a felirat?
Egy idő óta a következő féle képpen csinálom. Először óvatosan letisztítom az elejét, nagyon vigyázva, hogy ne folyon alá semmi, vagyis a feliratos oldalára semilyen nedvesség ne kerüljön. Utána az összes üveget felteszem a radiátorra, (napra) hogy felmelegedjen és minden nedvesség kijöjjön a festékből. Ez arra is jó szerintem, hogy ha már elvált a festék az üvegtől, és csak a kosz tartja, valamennyire visszaragad, visszaég. Jó óra után szárazon fültisztító pálcikával törlöm a feliratos felét, ahol nincs festék ott erősebben, a festett részen gyengén, óvatosan. Ha engedi, akkor kicsit rálehelve lehet nedvesíteni, de ezt csak nagyon vigyázva. Persze van olyan darab, amit már így sem lehet megmenteni. Üdv.
Tudja-e valaki ez milyen márkájú készülék?
Esetleg valami infót róla?
Rá van írva: Knight.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Köszönöm az infót hasonlóval próbálkoztam én is több kevesebb sikerrel, de elkészült a klisé és már a nyomat is több féle technikával.
A nyerőnek a szita tünik bár az a drágább. Ha valakit érdekel az Orion 442 üveg keressen privátban és legyártható új de valószínű hozott üvegre is. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Én valami T kezdőbetűs név után kutattam. A Knight eszembe sem jutott.
Üdv mindenkinek!
Leragadt Deprez-műszerek javításával kapcsolatban érdeklődnék, hogy tud-e ajánlani valaki olyan embert, aki foglalkozik a javításával? Én belenéztem, de nem merném a műanyag toknál beljebb bontani, nagyon apró részekből épül fel.. Sejtem, hogy mi lenne a megoldás (tengely megtisztítása, kenése), de nincsenek ilyen finommechanikai szerszámaim hozzá.. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
Üdv mindenkinek. Új feladatom akadt, egy Orion 455M iskolarádió. Kalandos története van, évekkel ezelőtt szétszedték, mert az előlapja olyan csúnya, sérült, hogy annak rendbetétele nélkül nem érdemes felújítani. Az előlap azóta kering az országban, megjárta Győrt, Pestet , meg az alföldön egy csomó nyomdát, meg dekor műhelyt, végül is sehol sem csinálták meg. Eredetileg szitanyomott volt, de most valami más megoldást kell keresni. A gép sem jobb sokkal, egérrágott, panelja behajlott (ledobták?) meg valaki a trafót fordítva rakta be, az egyencső jobbra áll, ezért beljebb kellett felerősíteni. Meg a hangszóró is szétesett tekercsek leszakadva stb. Ennyi látszik kívülről, hogy még mi lehet vele, azt csak sejtem. Most neki állok, aztán majd beszámolok a történésekről.
Tisztelt Janó bácsi!
Ez neked csak új gyakorlat lesz! Várjuk a fejleményeket! |
Bejelentkezés
Hirdetés |