Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   396 / 581
(#) otvenkilenc válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

A General Electric is gyártott csöves autórádiót. Egyet találtam is a MÉH-telepen.
(#) xule válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

A tranzisztorok gyártása után még sokáig használtak csöveket ipari felhasználásra. Az Atlanti óceánba lefektetett Távközlési kábelekbe is hosszu üzemidejü csöveket épitettek be a kábelbe.
(#) (Felhasználó 116638) válasza xule hozzászólására (») Márc 23, 2016 /

Szerintem ezt nem nekem akartad címezni, hiszen szinte ugyanezt írtam.
A 300B története pedig lerágott csont...
(#) Videotonman válasza petermusica hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

A tranzisztor megjelenése után nem egy gyártó gyártotta még csövekkel az autórádióit függetlenül a földrajzi elhelyezkedésétől. De még táskarádió is készült miniatűr csövekkel.

Anno mennyibe került egy új tranzisztor és mennyibe egy új elektroncső? Nincs erről infóm, pedig láttam már igen régi elektronikai katalógusokat a neten, vagyis elvileg lenne róla adat.
(#) Gafly válasza Videotonman hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Idézet:
„Anno mennyibe került egy új tranzisztor és mennyibe egy új elektroncső?”

Ha nagyon körbenézek, akkor lehet hogy találok még P14-et szépen gyárilag becsomagolva, mint egy csövet
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) petermusica válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Uttoro koromban epitettem P tipusu orosz tranzisztorokbol egy erositot,es gitarnak hasznaltam kb 10-15 W-os volt , P4-esekkel es kimeno ,fazisfordito trafokkal mukodott 12V tap,lehetett hasznalni halozatrol es autoaksirol ,szuksegeseten ment egy darabig 8 goliattal is.Eggyaltalan nem volt instabil vagy serulekeny
(#) otvenkilenc válasza petermusica hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

llyet én is építettem. A P4 egy strappabíró tranyó.
(#) petermusica válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Egyedul a tap forditva koteset nem birte,amit egyszer egy haverom csinalt vele,akkor szornyethalt
(#) petermusica hozzászólása Márc 24, 2016 /

Egy masik,kimondottan autoba valo, A osztalyu erositot is epitettem P4G-vel ,az is kiadta a 3 wattot,amit egy ECL 82 csak hatalmas fogyasztas mellett kepes kiadni,ez nagyon hasznos volt a SOKOL radio felerositesere,amit igy lehetett autoban is hasznalni egy 9 voltos sztabilizatorral (csak P4-essel)
(#) otvenkilenc válasza petermusica hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Nekem egyszer kibírta a felcserélt lábas bekötést. Igaz nem a táp volt megcserélve hanem bázis valamelyikkel lábbal. Lehet még ilyen tranzisztorra szert tenni valahol?
(#) Gobe54 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Putyin-nak kell írni, legyártatja.
(#) granpa válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Talán a börzén, ott sok 'antik' kacat van.
(#) Janó bácsi válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Vegyél egy öreg, roncs Sokolt, (Selga, VEF, stb) abba 4 db van, + 2 nagyfrekis. (P422)
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2016
(#) otvenkilenc válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

P4-ről volt szó.)
(#) petermusica válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

itt lehet kapniBővebben: Link

p4.pdf

(#) Videotonman válasza petermusica hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

P4G érdekel, min. 2 db. A bökkenő, hogy nem tudok oroszul, kicsit problémás a fizetés és a csomag se könnyen jutna el hozzám...
P-s tranzisztorok régi magyar táskarádiókban és asztali készülékekben is vannak (P6, P13, P14). Szortimentben pedig megszámlálhatatlan régi, de új "kalapos" tranzisztor pihen a fiókomban. Már megvan a terv, hogyan lesznek ezek is kiállítva.
(#) Gobe54 válasza otvenkilenc hozzászólására (») Márc 25, 2016 /

Megkérdeztem egy idős barátomat, de már Neki sem volt P4-es tranzisztora.
(#) petermusica válasza Videotonman hozzászólására (») Márc 26, 2016 /

Ha mar germanium telyesitmeny tranzisztorral akarsz epiteni erositot,vagy javittani valamit,van mas eleg ilyesmi,meg nekem is van egy csomo belole,mar mar ki akartam dobni oket,peldaul nagyon jo a ASZ15,vagy18,ez is eleg strapabiro ,a P4G akkoriban learazott termek volt es azert jutottam hozza kis penzel,azert epetettem ebbol erositot,aztan megjelent a 2N3055-os ,es tobbet nem erdekeltek germanium telyesitmenytranyok
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Márc 27, 2016 / 1

Sziasztok!
Tegnap hozta egy ismerősöm felújításra a képen látható rádiót. Ránézésre 30-as évek második fele szerintem, bár a radiomuseum.org szerint a csövei 1948/49-es évjáratok lehetnek (HP4101, PV495, PP415). Van valakinek ötlete melyik gyártó, milyen típusú rádiója ez?
(#) petermusica válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Valamilyen nepradio lehet ez mert nem szuperheterodin elso latasra,de van rendes elekrodinamikus hangszoroja es halozati trafoja,szerintem nagyon egyszeru javitani , nem szuper,biztos egy visszacsatolt audiont tartalmaz meg egy hangerositot,igy megy rajz nelkus is a javitasa
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
(#) petermusica válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

En ugy tudom,hogy ilyen fajta csoveket a 48-49-es evekben mar nem gyartottak,akkor mar a 11-es es 21-es meg a rimlock sorozatnal tartottunk,es nem letezett egyenes vevo sem csak amatorok altal epitett
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Márc 27, 2016 /

Magyarul valami egyedi, esetleg kis sorozatos kisipari készülék lehet. Egy helyen találtam benne bélyegzőt, de nagy része le van kopva. Talán "Kósa Tibor" a felső sor, lehetséges, hogy ő a készítő?
(#) (Felhasználó 20218) válasza petermusica hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Szerintem se lesz gond a javítással. Inkább azért keresem a gyártót és a típust, hogy neve legyen a gyereknek.
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Szerintem a csövek, meg az alkatrészekből ítélve ez egy gyári Siemens, a 30-as évek közepéből, de nem magyar forgalmazás, valószínűleg német területről került át hozzánk.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Ugyanez volt az első benyomásom. Gyakori volt akkoriban, hogy a Siemens nem feliratozta a rádióit? Megvan a hátlap is, és azon sincs semmi logó, csak a működtetéshez fontos felíratok..
(#) Janó bácsi válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Márc 27, 2016 /

Inkább az volt gyakori, hogy kisebb összeszerelő üzemek, a teljes gyári alkatrész csomag felhasználásával megépítették a teljesen gyári készüléket, és saját nevükön (persze engedélyel), vagy név nélkül hozták forgalomba. Vagy például egy asztalos üzem gyártott egyedi dobozokat, és a gyártól vásárolt rádió paneleket építette bele. De erre számtalan műszaki terméknél volt példa, még autóknál is, hol például csak szerelt alvázakat vettek meg, úgy építettek rá egyedi karosszériát, és nem nagyon foglalkoztak azzal, hogy az most végül is milyen gyártmány.
(#) (Felhasználó 20218) válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Köszönöm!
(#) cua válasza Janó bácsi hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Ausztrali, Uj-Zeland es Del-Afrika kornyeken (legalabbis itteni regi ujsagokban lattam) barki rendelhetett az ujsagban hirdetett chassis-ok kozul, aztan abba epitette amibe akarta. Lehetett venni hozza super hifi bakelit lejatszot is akar, aztan mehetett a radiogram fabrikalas is
Van nekem is par ilyen peldanyom, ami hazilag epitett (tobbnyire jol lepukkant) dobozban, azonosithatatlan belsovel kerult hozzam.
(#) petermusica válasza cua hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Ez valahogy ugy mukodot mind ma a kinai modulok ,kitek,peldaul ma is vehetsz egy 2X 500 W hifi erosito kitet,aztan otthon fabrikalsz neki dobozt,vagy veszel egy gyari dobozt es meg van a nevtelen erosito,amit majd 50-100 ev mulva senki sem fogja tudni milyen eredetu,csak azt hogy muzealis
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2016
(#) zolika60 válasza petermusica hozzászólására (») Márc 28, 2016 /

Azzal a kiegészítéssel, hogy ezek adolgok szerintem 50-100 év múlva már rég a sokadik újrahasznosítás után lesznek valami egészen más formában.
Következő: »»   396 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem