Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Nagyon szépen köszönöm így is a segítséget.
![]() Az A rendszer 12 Volton üzemel és 840 W/H/nap fogyasztással rendelkezik. Ha beleszámolok egy napba az aksinak is a veszteségét olyan 1010W/H/nap kapacitás kell ami kb 84 A/H/nap. A rendszert elsősorban még mindig munka akkumulátorral képzelem el első körben. 100 AH aksival számolva a kapacitás kb 3 Db aksi kellene, ha jól számolom. Illetve egy vagy kettő 280W napelem tábla plusz a hozzátartozó napaelem vezérlő ami 46,7 A körül kéne hogy legyen. A B rendszer lenne a már korábbiakban kérdezett kisebb teljesítményű mérőrendszer. 15W-os fogyasztású 360 W/H/nap, illetve 86,4 A/H/nap kapacitású rendszer. ehhez nem kalkuláltam napelem szabályzót még. Illetve a rendszer 5Voltos, így bele kell építeni még egy 12 V -> 5V Step-Down konvertert is, ami megint növeli a veszteségeket, és emeli a fogyasztást. Esetlegesen tudtok olyan napelemet ajánlani vagy márkát ami meg bízható. Hazai beszerzésből? Vagy céget ami megbízható? Illetve Munka aksi márkát? Köszönöm ismételten így is a segítséget. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2018
sSziasztok!
vVan 5 napelemem 260 W 38 V. Ssorba összekötőöm s direktben rá kötök egy 2000 W 220 V ellenállást. A a napelem bírni fogja-e, vagy elromlik? vVagy minden fele kép kelmindenképpen kell töltés szabályzó? A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
Moderátor által szerkesztve
Szia.
Bírni fogja, de nem fog optimális munkaponton dolgozni. Fűteni akarsz napelemekkel vele?
Értem, akkor DC fűtőpatron.
MPPT töltésvezérlővel lehet fokozni a hatásfokot, ha szükséges. A másik megoldás pedig egy 220V-os MPPT-s AC inverter, de az sem olcsóbb mint a töltésvezérlő. Ki kell számolni hogy mennyivel dobja meg a megterülési időt az effektivitás növelése. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
Viz (elő)melegítésre jobban járnál egy napkollektorral, kevesebb átalakítás, kisebb veszteség.
A napelemről meg járhatnak a villanyos cuccok, keringtető szivattyú, stb.
Mielőtt valaki tanácsot ad - tájékozódjon. DC fűtőpatronra, az adott feszültségre, milyen védelmi berendezés, kismegszakító, fi relé létezik? - Ha nincs, ne adj ilyen tanácsot. Vagy napkollektor, ahogy pucuka írta, vagy ha napelem, akkor inverter és szabványos 0,4kV-os berendezések. Én nem másznék olyan vízbe, amit egy megszakadt DC fűtőszál táplál.
100 liter vizet fűteni kb.50W-tal? Nem lesz túl meleg, ha az eredeti 230V-os fűtőbetétet használod... (R=U^2/P=230^2/2000=26,45Ohm Ezen az ellenálláson 54,6W hő fejlődik, ha a napelemed 38V-ot ad...) Ha nem jól értelmeztem, hogy az eredeti betétet akarod használni, akkor bocs.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
Nem jól olvastad...
5 db napelem, egyenként 38V-os, sorba kötve kb. 220V, kb. 7A-es terhelhetőséggel. Nem derült ki, hogy ezek a feszültség és teljesítmény adatok milyen munkapontra értendők, de lesz ott azért használható teljesítmény. Szerk: Bocsánat, elszámoltam, 190V lesz... ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2018
Bocs, ez elkerülte a figyelmemet, úgy már igen, lesz teljesítmény, de érintésvédelemmel lehetnek gondok...
Nagyon át kell gondolni. Szép estét Mindenkinek!
Szerintetek oda-vissza mero ora melle lehet kerni H tarifat eon-nál a felteteleknek megfelelo klimahoz?
Szia
Úgy tudom nem, csak egy kedvezményt lehet igénybe venni.
H árszabással a fűtési szezon alatt kedvezőbb áron üzemeltetheti a hőszivattyúknál és a megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszereknél a hő ellátást biztosító berendezéseket, például keringető szivattyúkat, kompresszorokat. Ez a kedvező ár a mindenkori vezérelt árszabásnál nem lehet magasabb.
Ha mindennapszaki vagy vezérelt mérő mellé igényli a H árszabást, a mérőhelyen mindhárom árszabásnak külön mérőberendezés kerül felszerelésre. forrás A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2018
Tapasztalatból tudom, igaz nem emlékszek melyik szolgáltatónál, de több ügyfélnél is, ha előzőleg ki volt építve vezérelt rendszer is külön órával, napelemes rendszernél óracserekor feltették az oda-vissza mérő órát, és leszerelték a vezéreltet ezzel a válasszal, hogy kettő kedvezmény nem vehető igénybe. Volt akinél a szolgáltató kikötötte, hogy ilyen módosításnál (napelemes rendszer kiépítve) a kerítésbe át kell helyezni a villanyórát, az ügyfél nagyon sokat küzdött azért, hogy ne kelljen, rengeteg bontással, és persze anyagi ráfordítással lehetett volna megoldani, végül beszerelték az új órát a meglévő szekrénybe.
A kimásolt szöveg az eon oldaláról származik. Tehát elvileg lehet kérni de gyakorlatilag nem tudni.
mindennapszaki Rendes áram ami mindenki kap vezérelt mérő Bojlerekre leginkább. H árszabás Fűtésre
Üdv.
Kérdésem az lenne hogy össze kell dobnom egy napelemes fényt a folyosóra az ismerősömnek.Arra gondoltam hogy lionos lesz az aksi. (Fűtött helyiségen belül lesz az elektronika.) A töltő után sajnos meg vagyok lőve. Nem tudok rájönni miként lehet úgy megoldani hogy csak a sötétben világítson. light sensor vagy a tescos napelemes lámpából kibontott elektronika jó lehet? Esetleg egy egyszerű kapcsolás? Előre is köszönöm a válaszokat.
Sok mindent meg kellene még oldalod, pl hogy az akku kimerülése előtt lekapcsolják a fogyasztót róla, különben károsodik, kellene cella kiegyenlítő is, ha több cellás az akkupakk.
Természetesen igen tudom hogy azokat is meg kell oldanom. De most első körben egy működő rendszert akarok megcsinálni. A balanszer és a védő elektronikát már könnyű beépíteni a végleges helyére.
12V 10W napelem csak elég energiát ad majd az 5 pici fehér lednek. Igen több cellás lesz. Összesen 2 darab 18650 aksi fog belekerülni.
Működő rendszert akkor kapsz ha a plusz funkciókat is bele építed ezeket, nem érdemes tönkretenni az akku pakkot egy esős hét alatt amikor nem lesz elég a napelem által szolgáltatott energia az akkuk feltöltésére.
Akkor már most be lesz építve. Csak nem tudom hogy milyen balancert vegyek. 2S vagy 4S. A 4 S balancer működik 2 aksival is? Mert egy esetleges bővítéskor jó alap lenne ha már csak askit kell beforrasztania helyére. A másik problémám hogy keresem a merülés elleni védelmet az ebayon.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2018
Ha két cella lesz sorosan kapcsolva akkor 2S balancert vegyél. A 4S a 4 soros cellához való.
Ha erre gondolsz, akkor vehetsz nagyobbat is, be tudsz kötni annyi cellát, amennyit akarsz. Néha a 3S balancer drágább, mint a 4S... Én a 4S balancert átalakítottam, hogy az alsó kettővel a felső kettő balancer áramkör párhuzamosan van kapcsolva, így kaptam 2S balancert 130mA-es merítési árammal.
Közben már a tulajjal beszéltem.
Marad a 2S megoldás. Későiekben akar majd egy másikat is hasonlóan erre a megoldásra. Mindenkinek köszönöm a segítséget. Napelem-2S-Aksi-Védő elektronika-kapcsoló és végül maga a fogyasztó.
üdv.
Visszatápláló napelemes rendszernél amikor az E-on lecseréli az órát akkor a vezérelt áram bojler óráját is leszereli? Kétirányú óránál nem lesz már vezérelt áram tarifa?
Szia! A vezérelt órát nem cserélik le,nálam is megy már 2013 óta. Amikor elég volt a termelt áram lekapcsoltam az automatáját, most már többet fogyasztok és már használom.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2018
Sziasztok,
Napelemes rendszer (inverteres, hálózatra táplálós, 5,8kWp) kiépítésén gondolkozom, de arra nem találtam eddig sehol választ, hogy milyen garanciát ad az áramszolgáltató, hogy átveszi a termelt energiát a jövőben is.Például nem mondja azt 10 év múlva, hogy innentől nem veszem át.Nem csak arról van szó, hogy a többletet, amit nem használok el, azt nem veszi át, mert akkor elhasználom,hanem arról is, hogy egyáltalán használhatom -e a hálózatot pufferként a jövőben mindig.Remélem érthetően írtam le. köszönöm
Szia
Csehországban az E-ON már teszteli a "Virtuális akkumulátor" szolgáltatását. 1MWh kapacitás kb. 22€ évente. Szerintem az egész EU-ban ebbe vagy hasonló irányba fog tartani az energetika 5-10 év múlva. Amit nyáron túltermelsz azt eltárolhatod a virtuális aksidban és éjjel vagy télen felhasználhatod. Én szlovákiai vagyok, de úgy tudom hogy nálatok Magyarországon még ingyenesen lehet akkumulátorként használni a közműhálózatot ha van oda/vissza mérő villanyórád. De ez a megoldás szerintem nagyon nem jó biznisz a szolgáltatóknak.
Valószínűleg a szolgáltatónál akkor okoz majd nagyobb gondot, ha jelentős mennyiségű napelem lesz ilyen módon telepítve.
Jelenlegi állapot szerint viszonylag jól lehet előre kalkulálni a terhelés elosztást. Nagy arányú napelem telepítésénél ez már gondot fog okozni.
Ha német példát követik majd, ahol ipari szintű 100-1000MWh kapacitású energiatárolókat építenek, akkor ezzel nem lesz gond. Szerintem a cseh tesztüzem is ennek a Smart Gridnek az előhírnöke.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |