Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   208 / 240
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 17, 2023 /
 
A hibrid se biztos hogy tudja a visszatáplálást. Pl az isolar sml ii 5 5kw 48v is hibrid. De nem táplál vissza. Hanem a vételezése szerint hibrid. 3 helyről tud vételezni. Sajnos ez a hibrid szó megtévesztő magában.

On grid Inverter Egy csak hálózattal üzemel. Elmegy a villany nincs áramod.
Off grid Inverter Erre nem is lehet hálózati áramot rákötni. Teljes sziget üzem.
On/Off hibrid grid Inverter Ez tudja mind a két funkciót is. Elvan hálózat nélkül is hálózatra kötve áramszünet esetén is van áramod. Napfény és aksi megléte esetén

Off grid hibrid inverter Na ez van neked is. Nem tölt vissza, akkuról és napelemről is megy. Némelyik aksi nélkül is dolgozik. Lehet rá kötni hálózatot és csökkenti a fogyasztást ha van elég napsütés és napelem.
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2023
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 18, 2023 /
 
Úgy tűnik végre sikerült egy normális aksit összepakolni. 16x 230Ah LiFePO4 - 3.2V és hozzá egy 150A balancert. Csak azt nem értem hazai cégtől miért nem tudtam vásárolni ilyen áron. €1,657.45. Durván 660.000ft Magyarban meg a duplája lenne. Egy hátránya van a céghez képest.
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 19, 2023 /
 
Na úton vannak az aksik végre. L173F230 cellákat vettem 16 darabot. Egy olyan problémám van hogy ezeknek kell építeni egy szorító tartót. Mivelhogy nem akarom hogy túl széles legyen ezért arra gondoltam hogy egy sorba rakom a cellákat és 4 darab 10-es menetszárral összehúzatom. A cellák közé szigetelésként 1mm vastag plexy lapot tennék. A leszorító lap anyaga mi legyen? ALu 1cm vastag?

A másik dolog amire nem jutok dűlőre. Milyen kábel kell az aksi és az inverter közé? A gépkönyv nem ír róla semmit. Szemes saru a csatlakozása. 48v 100Ah az üzemszerű maximális felvétel.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
(#) Massawa válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
100 Amperhez legalább auto starter kábel kell. Nálam a külsö átmérö kb 12 mm.
(#) rectamas válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Az Isolar SML II 5.5kw-hoz 35mm2-es kábel kell, vastagabbat nem tudsz bekötni.
Egyébként a gépkönyvben benne van
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
(#) antikzsolt válasza rectamas hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Nekem nem olyanom van isolar-sml-iii-5.5kw annak meg csavaros a kötése.
De akkor gondolom a 35mm2 elég lesz nekem is.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
(#) Lamprologus válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Szabadon vezetett egyerű vezeték esetén 100A-hez akár a 16 négyzetmiliméter keresztmetszet is elég lehet ... de nem árt figyelembe venni a feszültség esést sem, úgyhogy az sem mindegy milyen hosszú az a vezeték...
(#) antikzsolt válasza Lamprologus hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Na ezen agyalok én is. kb 80cm falat kell átfúrni mivelhogy az aksi és az inverter nem egy helyiségben lesz. Legalább méter kell. Az aksi fűtött az inverter már nem lesz melegben. Az inverternél sincs hideg de azért egy padlásfeljáró az mégsem aksinak való.
(#) GyurikaBx válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Van erre táblázat milyen hossz mennyi amper és mekkora keresztmetszet kell ehhez!
(#) antikzsolt válasza GyurikaBx hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Azt keresem már több mint 2 órája csak szabadságon van ma a nyomkereső indiánom.
Megvan Ez alapján 3 méterig 3% veszteséggel számolva 25 kell. De maradok egyel nagyobban. 35mm2.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Azért ha Kínából rendelted nézz majd meg minden cellát, mert nem sok jó tapasztalatot olvastam ezekkel kapcsolatban, szinte minden esetben átverte a kínai a vevőt, vagy volt benne hibás cella, vagy néhánynak kisebb kapacitása volt stb. Az a baj, hogy ezekhez a cellákhoz nem nagyon láttam belső ellenállás mérő műszert, a gépjármű akkuhoz valóval meg csak úgy lehet megmérni hogy ha összekötsz 3-4 cellát sorban, mondjuk jó sok méréssel úgy is ki lehet deríteni ha egy cella gyengébb a többinél.

Ezekhez az olcsó inverterekhez sajnos csavaros kötés van, nem szemes sarus, pedig nagyon az lenne az ajánlott. Az enyémnek a gépkönyve 35mm2-es bekötést ír, de a 25-öst is alig lehet beletenni, mert úgy menne csak bele normálisan ha négyszögre lenne préselve, de ekkora mérethez meg már nincs négyszögre nyomó prés, hanem csak ilyen trapéz szerű hatszögre nyomók vannak. Neked a 100A-re ha nem járatod maxon a 16-os kábel is elég, de ajánlott inkább a 25-öst tenni, már ha bele tudod tenni.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Nem kínai hanem holland cég. Bár ettől függetlenül lehet benne selejt. Ezért is fogom készre szerelni és ha nagyon nagy az eltérés és a várt között akkor nekilátok a mérésnek egyesével.
Nincs időm most ezzel vacakolni még Na nekem szerencsére csavar van az inverterbe és saru kell rá. Így nem probléma a kábel méret.

Amúgy egy max 2.2kw teljesítményű inverterre nem túlzás 11kwh aksit felpakolni?
(#) rectamas válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Elegendő a 35mm2.
Én egy ideig 10mm2-es kábelt használtam.
4kW körüli terhelésnél langyos volt a kábel (pincében), kb. 15C-ot melegedett.
A kötésekre nagyon figyelj.
(#) antikzsolt válasza rectamas hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Igen tudom hogy azok fontosak. 6-8 bár gőzzel dolgozom tudom milyen veszélyes egy rosszul elkészített kötés. Megtanultam figyelni ilyen kis dolgokra is.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Elmondhatod, honnan vetted. Szerintem ugyanarról a cégre gondolunk, és én onnan prima minőséget kaptam, a kapacitást lemérve kicsit többet kaptam, mint a névleges. Nkon.nl
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Nkon a cég neve. Ha nem egyezik akkor kitől vettél? Egy megbízható aksi beszerzési hely sosem árt ha van a talonban. Tegnap este kaptam meg a cég nevet.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Nkon.nl , beleírtam az előző hsz.-ba is, a végére. Ajánlom őket. Csak velük van tapasztalatom eddig.
(#) kendre256 válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 19, 2023 / 1
 
Idézet:
„Milyen kábel kell az aksi és az inverter közé?”

Minél vastagabb, főleg ha nagy a távolság.
Én mostanában cseréltem le a 10-es akku kábelt 32-esre (2 x 16-os párhuzamosan). Nekem kb. 2-3 méter hosszú kell. Elkezdtem számolgatni, hogy mekkora feszültség esik 100A (töltésnél 50A) esetén a kábelen, és az jött ki, hogy a 10mm2-esen túl sok. Az én rendszerem 24V-os, nem mindegy, hogy leválik az akkuról 23V-nál, pedig még 24V van benne. Töltésnél kisebb az áram, kisebb a feszültségesés, de ott is van vagy fél volt.
Nekem főleg azért volt gond, mert a hűtőkompresszorok "megrántották" az akkut, az inverter túl kicsinek érzékelte az akkufeszültséget, és átváltott hálózatra, és ott is maradt... Ha nem ilyen nagy induló áramú fogyasztó lenne, nem lenne akkora gond a vékonyabb vezeték.
(#) kameleon2 válasza GyurikaBx hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Van erre applikáció is. Kábelquerschnitt Kalkulator. Évek óta használom és nagyon jól számol. Be lehet állítani a feszültségesés mértékét is, így pontosan végig lehet vinni a legjobb megoldás összes paraméterét. Tud áramerősség és keresztmetszet alapján maximális hosszt is adni és képes keresztmetszet és hossz alapján maximális áramerősséget is kalkulálni. A feszültség megválasztható. Igaz nem a play áruházban találtam.
(#) dB_Thunder válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Elektrodoc, ha app kell, többek közt ezt is tudja.
(#) Kovidivi válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 20, 2023 / 1
 
Vagy csak egyszerűen kiszámolod, hogy 100A 1V mellett 100W hőt termel a vezetékben, ez 2m-es szakaszon hosszú távon olyan meleg lesz, hogy elolvadhat a szigetelés. Ez alapján van a villanyszerelési maximális áram is meghatározva, ha ebből a táblázatból indulunk ki, és túlméretezünk, akkor sem a kábel szigetelése nem fog elolvadni, és a feszültségesésünk sem lesz olyan tragikus. De ha lehet, minél magasabb akkufeszültséggel dolgozzunk, mert 12V-nál 0.5V esés már drasztikusnak számít, míg 48V-nál meg semmi.
Pl. 100A-nál 2x16mm² a minimum, vagy 1x35mm². Persze a két vezeték jobban tud hűlni, jobban terhelhető.
Bővebben: Link
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 22, 2023 /
 
Ma elindítottam a helyén is, még a hálózatot nem kapta meg mert azzal még ekecselni kell, csak az akku és a PV van rajta. Kellett vagy 20 perc mire rájöttem mit hogyan és miért csinál vagy nem csinál, eddig tetszik, kivéve a zöld kijelzőt amit fotózni is alig tudtam, meg a rajta lévő legfrissebb szoftvert ami sem kimenő feszt nem enged már állítani, fix 230V, sem takarékos üzemmód nincs rajta, szóval nem áll le teljesen akkor sem ha nincs fogyasztás.
Megterheltem egy hősugárzóval ami olyan 1,4kW körül fogyaszt, arra 46%-os terhelést írt ki.
Az autós lion akkupakk is tetszik, úgy néz ki BMS nélkül is jó lesz, 6 cellapakk 3,90V a hetedik 3,89V ez teljesen jó. A max töltőfesz 28V-ra van állítva, az üzemi feszültséget meg oda állítom ahova akarom, utána működés közben azt igyekszik tartani.

voltronic.jpg
    
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Gratula

Akkor te is naplopó lettél Nekem már németben van az aksi. Már csak az hiányzik hogy megérkezzen.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Tényleg. Elszaladt rajta a szemem Habár akkor gyorsan mozogtam már ment indultam a munkába. Hát egy biztos. Ha minden jól megy akkor köszönöm nem mostanában kell rendelnem. Te melyiket vetted? A vagy B aksikat? Én utóbbit. 11.7kwh ebből kb a felét fogom kihasználni éjszaka.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 23, 2023 /
 
B akksit. 28db 10 éves akksihoz kellett még 4db, hogy meg legyen a 16S2P felállás, 150Ah-val. A régi akksik egyenként lemérve, mind tud legalább 75Ah-t.
11.7kWh már nem rossz. Az én 7-8kWh-s akksim egy napot tudna áthidalni, de legfőképpen azért kell, mert napközben alig van fogyasztás (mindenki dolgozik), este meg indulnak a gépek, akkor már nem annyira süt a nap
(#) proli007 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 23, 2023 /
 
Megoldás, éjjeliőr állás..
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 23, 2023 /
 
Nekem sajnos van napközbeni fogyasztás is. A bojler, 2 hűtő 2 fagyasztó. 11kwh a napi fogyasztás. Napelemről simán mehetnék ha sütne a napocska folyamat. De sajnos nem így van. De ez van 3 felnőtt és 3 gyerek.
Jó öreg aksik. Lehet tudni milyenek?
Viszont kicsit zavar a tény hogy jelenleg a napelemek csak 2 kw terhelhető. Úgy érzem a rendszer nincs egyensúlyban. Bár tervben van a bővítés is még 2 kw és még egyszer ennyi aksi. De akkor már lesznek nagy fogyasztók is. Sajnos csak apránként tudom felépíteni a rendszert.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 23, 2023 /
 
LiFePo4, valami elektro autóban volt használva, eredetileg tudott 100Ah-t, de lemérve 75Ah körül voltak a cellák, ehhez mérten olcsóbbak is voltak.
(#) antikzsolt válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 23, 2023 /
 
Akkor nem is olyan vészes a felhasználhatóságuk idősen. Én úgy számolom hogy kb 8 év és kukázom őket mert már nem lesz értelme használni őket. de ezek szerint jócskán alá becsültem. na sebaj akkor is megtérül.
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 23, 2023 /
 
Nagyon alábecsülöd. Nekem sok tapasztalatom van lithium akksikkal, és a nagy áramterheléssel (modellautók felveszik a 20A-t simán pl. a 2S 5Ah-s akksiból, hosszú távon is akár). Ilyen akksikból sokszor kaptam felpuffadttat, vagy olyat, ahol egy cella a sokból kuka volt, esetleg a sok túlmerítéstől megpuffad. Ezeket mindig újra felhasználtam, nagyobb akksipakkokat építettem, hogy a belső ellenállás alacsony legyen, és több év nyüstölés után is rendben vannak az akksik. Hozzák a kapacitást, nem merülnek le maguktól, amennyire fel voltak fújódva, kb. azonos állapotban maradtak, esetleg kicsit ducibbak lettek, de ez nem baj. Ezek az akksik olyan körülményeknek voltak kitéve, hogy ennél rosszabb nem is lehetne, és mégis használhatóak. Egy sem gyulladt ki, pedig van pár akksipakkom. A legjobb, hogy ha van egy pl. 32cellás rendszered (16S2P), akkor 10év múlva végigméred a cellákat egyesével, és meg tudod határozni, hogy melyik cellát/cellákat kell cserélned, és kis pénzből ismét van egy szuper akksipakkod. Ez az óriási előnye a 3V-os LiFePo4-nek, meg a magas akksipakk feszültségnek!
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2023
Következő: »»   208 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem